Nyborg Kommune har efter en række krænkelsessager igangsat en stor undersøgelse, der skal klargøre det, som en anonym medarbejder kalder for en "syg kultur" i kommunen.
Det indebærer en spørgeskemaundersøgelse, individuelle interviews og en whistleblowermulighed.
Den gælder bare ikke tidligere medarbejdere i kommunen, som ikke har mulighed for at besvare spørgeskemaet eller deltage i interviews.
I stedet skal tidligere medarbejdere sende en mail med eventuelle kommentarer til udviklings- og rådgivningscentret Komponent, som står for undersøgelsen.
Det, at tidligere ansatte ikke må deltage i og spørgeskemaundersøgelsen og interviews med Komponent, møder nu kritik fra flere eksperter, som TV 2 Fyn har talt med.
- Det er klart, at hvis man vil have det mest sandfærdige billede af, hvordan forholdene har været, så er der ingen grund til ikke at tage tidligere medarbejdere med. Det kan jo være årsagen til, at man er stoppet, siger Kenneth Reinicke, der er lektor for Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv.
Samme melding hos professor i politologisk kønsforskning ved Center for Arbejdsmarkedsforskning Carma ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet Anette Borchorst.
- Det er lige præcis dem (tidligere ansatte, red.), de (komponent, red.) ikke får med. Det er et problem, især hvis de har nogle, der netop har sagt op af den grund. Vi ved i øvrigt, at i de grove sager forsvinder folk fra arbejdspladsen. Enten siger de selv op eller bliver sagt op, og tit bliver de også syge, siger Anette Borchorst.
Det er Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), der i samarbejde med Økonomiudvalget i Nyborg Kommune har valgt Komponent til at stå bag undersøgelsen.
Kenneth Muhs, kritikken er blandt andet gået på, at tidligere medarbejdere ikke kan komme til samtale, som de nuværende ansatte kan. Hvorfor kan man ikke det?
- Det, der er vurderingen, er, at man har den mulighed, man har, muligheden for skriftligt at henvende sig. Den næste del er, at man også har en whistleblowerordning, hvor man også kan henvende sig og give sin fortælling med, siger Kenneth Muhs.
Krænkende adfærd til julefrokost
Nyborg Kommune har hyret Komponent til at lave undersøgelsen efter afskedigelsen af vicekommunaldirektør Søren Møllegaard efter krænkende adfærd til en julefrokost i december.
En efterfølgende henvendelse fra en whistleblower, som beskrev, at sexchikane og krænkelser har stået på i årevis i kommunen og ikke kun med vicekommunaldirektøren i hovedrollen.
Fakta om spørgeskemaet
Kritik fra eksperter
TV 2 Fyn har bedt tre eksperter om at forholde sig til spørgeskemaundersøgelsen.
Arbejdskonsulent og tidligere professor på det nationale center for arbejdsmiljø Tage Søndergaard Kristensen peger på flere kritikpunkter.
- Skemaet virker på lange stræk "hjemmestrikket", og det er svært at se, hvordan det skal analyseres. Hvor kommer spørgsmålene fra, og hvilke nationale undersøgelser kan man sammenligne med, skriver han i et skriftligt svar.
Komponent skriver i introduktionen til spørgeskemaet, at anonymitet er deres første prioritet, hvorfor der ikke bliver spurgt ind til køn, alder og lignende, og det undrer arbejdskonsulenten.
- Man spørger ikke om nogle helt afgørende ting for emnet, nemlig køn og alder. Man kunne forestille sig, at risikoen for chikane er højere for en ung kvinde på 20 end for en mand på 60. Man siger, at man ikke spørger om køn og alder af hensyn til (følelsen af) anomymitet. Anonymiteten varetages ved at behandle data professionelt og ikke ved at undlade at spørge om super relevante ting, lyder det fra Tage Søndergaard Kristensen.
Lektor: Hvorfor skal man lave den afgrænsning?
I spørgeskemaet bliver der blandt andet stillet spørgsmål til, hvor mange gange medarbejderen i løbet af de seneste 12 måneder har været udsat for at blive taget på eller gramset på mod deres vilje og forsøg på voldtægt eller faktisk voldtægt. Det er først senere i spørgeskemaet, at det er muligt at vælge, hvornår hændelsen eller hændelserne fandt sted.
Denne afgræsning på 12 måneder undrer Kenneth Reinicke.
- Der er ingen grund til, at man fokuserer på de seneste 12 måneder i spørgsmålene om krænkende adfærd og seksuel tvang. Hvorfor skal man lave den afgrænsning? Der kan være hændelser, der er foregået for mange år siden, siger Kenneth Reinicke.
Derudover studser Tage Søndergaard Kristensen over, at Komponent har udeladt at nævne centrale ressourcepersoner.
- I spørgsmålene om, hvem man har talt med om krænkelser, og hvem der har hjulpet, har man "glemt" at nævne tillidsrepræsentanten (TR) og arbejdsmiljørepræsentanten (AMR) som mulige ressourcepersoner. Det er en fadæse. Hvorfor er denne ikke opdaget af de ansattes repræsentanter?
TV 2 Fyn har været i kontakt med Komponent, som ikke ønsker at kommentere kritikken.
Kritiseret tidligere
Komponent foretager interviews af nuværende medarbejdere i kommunen og ønsker ikke at kommentere, hvem der bliver udtaget til interviews.
Medarbejderne i kommunen havde 14 dage til at svare på spørgeskemaundersøgelsen. Sidste frist for besvarelse var fredag den 13. april 2022.
Det skyldes, dels at Komponent ejes af Kommunernes Landsforening, og dermed er Nyborg Kommune medejer af Komponent, dels at Nyborg Kommune og Komponent tidligere har samarbejdet, hvor kommunen siden 2013 har købt ydelser for lige under 3,5 millioner kroner.