15. jun. 2020 kl. 14:18
Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Boligselskab truer med gebyr: Lejere har ikke sorteret affaldet godt nok

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Det kan koste lejerne på Kanslergade i Odense ekstra, at restaffaldet ikke bliver sorteret ordentligt. Nu melder lejer sig med alternativ løsning.

“Man kan diskutere, om vi har lavet den rigtige formulering.”

— Jimmy Andersen, direktør, Odense Bolig

- Hvis ikke I bliver bedre til at sortere jeres affald, må vi meddele, at der vil ske opkrævning af de ekstra tømninger hos lejerne, og at der efterfølgende vil ske huslejestigninger.

Sådan står der i en mail fra boligselskabet Odense Bolig, der er sendt til selskabets lejere på Kanslergade i Odense.

Læs også: Fem råd: Sådan sorterer du dit skrald på lossepladsen
Gå tilbage Del
23. nov. 2018 kl. 8:30
Fyn

Fem råd: Sådan sorterer du dit skrald på lossepladsen

Mille Dyhr

Det kan være svært at sortere sit affald rigtigt, når man som 19-årige Patrick Oliver Rasmussen er vant til at få hjælp fra sine forældre.

- Nej, der skal du ikke ned, hr. Sådan lyder ordene fra genbrugsvejlederen Jan Ebersbach Henriksen på Villestofte Genbrugsstation.

19-årige Patrick Oliver Rasmussen er for første gang alene på genbrugspladen, hvor han skal sortere sit affald.

“Jeg plejer bare at putte det i posen her, og så tager mine forældre sig af det”

— Patrick Oliver Rasmussen

- Jeg plejer bare at putte det i posen her, og så tager mine forældre sig af det, fortæller han og viser en gennemsigtig pose fyldt med forskelligt affald.

Patrick ved godt, at han selv skal tage ansvar for sit affald, når han en dag skal flytte hjemmefra. Derfor forsøger han selv at give sit bud på, hvor skraldet skal placeres.

I samarbejde med genbrugsvejlederen Jan Ebersbach Henriksen udsprang fem råd til sortering af skrald, som Patrick Oliver Rasmussen stødte på på sin rundtur på pladsen.

Her er fem tips til sortering af skrald. Grafik: Line Sørine Kellner.

- De unge skal være bedre til at sortere deres affald. Vi oplever mange, der har problemer med det. Men det er ikke kun de unge, tilføjer genbrugsvejlederen.

“Jeg var sikker på, at mine gamle fodboldsko skulle i hårdt plastik. Jeg vidste slet ikke, at det var en blanding af nylon, plastik og stof, som skal i småt brændbart, fordi det ikke kan genbruges, når det er et blandingsprodukt”

— Patrick Oliver Rasmussen

Patrick Oliver Rasmussen havde problemer med sorteringen undervejs og fik af de fem nævnte kategorier én ud af fem rigtig.

- Overordnet gik det fint med Patrick, men det er vigtigt, at man spørger om hjælp, hvis man er i tvivl, siger Jan Ebersbach Henriksen.

Sortering af glas, batterier og dåser havde han helt styr på, men småt brændbart, var en af de nye kategorier, som kom bag på den19-årige gymnasieelev.

- Jeg var sikker på, at mine gamle fodboldsko skulle i hårdt plastik. Jeg vidste slet ikke, at det var en blanding af nylon, plastik og stof, som skal i småt brændbart, fordi det ikke kan genbruges, når det er et blandingsprodukt. Nu har jeg har lært mere om, hvor de forskellige ting skal hen, siger Patrick Oliver Rasmussen.

Mailen er dog skåret lidt for skarpt, lyder det fra direktør Jimmy Andersen.

- Man kan diskutere, om vi har lavet den rigtige formulering. Det er nok nærmere et gebyr, som skal pålægges dem, der ikke sorterer ordentligt. Der vil ikke være tale om en generel huslejestigning, og jeg kan godt forstå, hvis nogen har kunnet misforstå det, siger han til TV 2/Fyn.

Affald bliver ikke sorteret

Ifølge mailen har selskabet konstateret, at nogle af lejerne ikke er gode nok til at sortere det restaffald, de putter i lejemålenes affaldsskakter.

Der er blandt andet fundet madaffald, dåser, pap og papir, og den slags skal i containeren på parkeringspladsen.

Gebyret skal dække opkrævninger fra Odense Renovation, der bliver sendt til Odense Bolig.

Hvem gør det godt nok?

TV 2/Fyn har spurgt Jimmy Andersen, hvordan Odense Bolig planlægger at finde ud af hvem, der ikke sorterer godt nok.

- Det kan vi kun vide, hvis der er nogen lejere, der smider noget ud, hvor deres navne står på. Det har vi oplevet mange gange, siger han.

Læs også: Miljøzone: Ældre dieselbiler skal blive væk fra bymidten
Gå tilbage Del
1. jun. 2020 kl. 13:38

Miljøzone: Ældre dieselbiler skal blive væk fra bymidten

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dieseldrevne busser, lastbiler og varebiler uden partikelfiltre må fra 1. juli ikke længere køre ind i bymidten i Odense.

Nye krav til de såkaldte miljøzoner betyder, at ældre lastbiler, busser og varebiler fra 1. juli skal holde sig væk fra bymidten i Odense, medmindre de har et partikelfilter monteret.

I den her sammenhæng tæller alt, hvad der ligger inden for ring to som bymidte. Det er Folketinget, der har skærpet reglerne for miljøzonerne. I de kommende år skærpes reglerne yderligere.

Formålet er at mindske miljømæssige og sundhedsmæssige gener af trafikken i storbyerne.

- Store byer vil have en mængde uundgåelig trafik i form af vareleverancer, håndværkere og anden erhvervskørsel. Derfor skal vi sikre os, at det foregår på en god og fornuftig måde for alle parter, hvilket indebærer, at vi stiller krav til køretøjerne om at leve op til en moderne standard, så vi mindsker generne, siger Jane Jegind (V), der er by- og kulturrådmand i Odense.

Odense Kommune har siden maj sidste år haft en miljøzone i bymidten. Også i Aarhus, Aalborg, Frederiksberg og København er der miljøzoner.

Gamle biler forment adgang

Miljøkravene har indtil videre været rettet mod lastbiler og busser, men fra 1. juli gælder det også ældre varebiler. I denne sammehæng defineres "ældre" som værende indregistreret før 1. januar 2007.

Nye regler for miljøzoner

De er omfattet

 

Reglerne gælder for varebiler på op til 3,5 ton. Vejer de mere, og har de samtidig ni sæder eller mere, så tæller det som en bus. 

  • Trin 1: Fra 1. juli 2020: Varebiler skal være registreret den 1. januar 2007 eller senere for at have adgang til miljøzonerne.
  • Trin 2: Fra 1. juli 2022: Varebiler skal være registreret den 1. januar 2012 eller senere for at have adgang til miljøzonerne.
  • Trin 3: Fra 1. juli 2025: Varebiler skal være registreret den 1. september 2016 eller senere for at have adgang til miljøzonerne.

Ældre biler kan få eftermonteret et partikelfilter.

 

For dieseldrevne busser og lastbiler på 3,5 tons eller derover, gælder følgende trinvise regler for kørsel i miljøzonerne:

  • Trin 1: Fra 1. juli 2020: Busser og lastbiler skal være registreret den 1. oktober 2009 eller senere for at have adgang til miljøzonerne.
  • Trin 2: Fra 1. juli 2022: Busser og lastbiler skal være registreret den 1. januar 2014 eller senere for at have adgang til miljøzonerne.

 

De er undtaget

  • Veterankøretøjer
  • Køretøjer registreret i udlandet, som er mere end 30 år gamle.
  • Køretøjer, der benyttes af forsvaret, politiet og lignende beredskabsmyndigheder, når der er opstået et ekstraordinært behov for at anvende køretøjet inden for en miljøzone.

Kilde: miljoezoner.dk

Det er Folketinget, der har skærpet reglerne for zonerne. Alle berørte bilejere vil få direkte besked.

- Jeg er glad for, at vi orienterer direkte til alle berørte, så ingen bliver overraskede over de skærpede regler, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V),

Bøder fra efteråret

Orienteringen sker via digital post, som bliver sendt ud i uge 22. Modtagerne er alle, der ejer et køretøj, der ikke lever op til de nye krav. I mailen vil der også være information om eftermontering af partikelfilter og mulighed for dispensation.

Det er markeret ved alle indfaldsveje i Odense, når man kører ind eller ud af miljøzonen, men mellem 1. juli og 30. september vil der også være digital kontrol af miljøzonerne. Det vil ske via automatisk aflæsning af nummerplader.

I perioden vil man få en advarsel, hvis man kører ind i zonen i en ældre dieselbil. Fra 1. oktober er advarslernes tid ovre, og der vil i stedet blive udstedt bøder.

Hvis opgaver bliver det så at lede efter navne i restaffaldet?

“Jeg skulle gerne melde mig frivilligt.”

— Mette Vindheim, lejer

- Som udgangspunkt er det vores viceværter, der sørger for, at ejendommene ser ordentlige ud. Hvis de kan se, at der er nogen, der putter det forkerte i skraldespandene, og de kan dokumentere det, så er det deres opgave at notere det.

Ifølge Jimmy Andersen har Odense Bolig flere gange informeret beboerne om, at affaldet ikke bliver sorteret godt nok.

Lejerne modtog skriftlig orientering i november måned, og i forbindelse med den seneste mail havde selskabet vedhæftet en forklaring på, hvad der er mad- og restaffald.

- Så det er ikke sådan, at lejerne ikke har fået nogen information om det, siger direktøren.

Lejer melder sig frivilligt

TV 2/Fyn har mandag talt med flere lejere på Kanslergade 30 og 32, der har modtaget mailen fra Odense Bolig. En af dem er Mette Vindheim.

Læs også: Rekordmange rotter:
  • Mit gæt er, at der er dobbelt så mange
Gå tilbage Del
29. maj. 2020 kl. 15:57
Fyn

Rekordmange rotter:
  • Mit gæt er, at der er dobbelt så mange

Linda Kastrup, Scanpix

En våd og lun vinter har givet rotter optimale vilkår. Mange har været hjemme under corona og set skadedyrene.

Skadedyrsfirmaer har travlt med at lokalisere rottehuller og sætte kloakspær og smækfælder op.

For flere steder i landet har kommunerne modtaget ekstraordinært mange anmeldelser fra borgere, der har observeret rotter. Det gælder også på Fyn.

I Faaborg-Midtfyn Kommune har de fået 70 procent flere henvendelser, mens der i Odense Kommune næsten er sket en fordobling. Her har de fået 1933 henvendelser de seneste tre måneder. I samme periode sidste år kom der 1147.

Det kan ifølge Kiltin, som står for bekæmpelse af rotter på Fyn og i Sønderjylland, skyldes at de store regnmægnder, der kom tidligere på året, har presset dem op fra kloakken, og at den milde vinter har givet dem gode betingelser, fortæller distriktchef Peder Madsen.

- De har kunne ynglet hele året rundt. Og så kan vi også mærke, der skete en voldsom stigning, da folk blev sendt hjem fra arbejde, siger han til TV 2/Fyn.

“Rotten bliver betegnet som en smittespreder, og her tænker man særligt på den dødelige sygdom Weils syge, der går i organerne”

— Peder Madsen, distriktchef, Kiltin

Først nu begynder det at klinge af

Sådan lyder et af buddene også fra Kolding, hvor de har oplevet en fordobling i antallet af henvendelser.

- Folk har været hjemme og har haft tid til at opdage, at de har rotter. For eksempel er der en del, som kontakter os, fordi de har set rotter ved et foderbræt i haven, siger Karen Bjørnskov Petersen, sagsbehandler i kommunens afdeling for miljø, natur og klima.

Hos AJ Skadedyrskontrol, der holder til i hovedstaden, har de modtaget 30 til 40 procent flere henvendelser, fortæller skadedyrsspecialist John Mogensen.

- Mit gæt er, at der er dobbelt så mange rotter og mus i år.

Pligt til at melde rotterne

I Danmark betegnes rotter som skadedyr, og derfor har man pligt til at melde det til kommunen, hvis man ser en rotte på sin vej, fortæller Kiltins distrikschef.

“En rotte skal ikke have andet end en tommelfingers tykkelse, så kan den komme ind”

— Peder Madsen, distriktchef, Kiltin

Det er nemlig ikke kun materiel skade, der kan komme ud af et besøg af et af de lådne dyr.

- Rotten bliver betegnet som en smittespreder, og her tænker man særligt på den dødelige sygdom Weils syge, der går i organerne, siger Peder Madsen.

Han anbefaler, at man holder sin ejendom pæn, og tjekker for eventuelle huller eller sprækker i murene.

- En rotte skal ikke have andet end en tommelfingers tykkelse, så kan den komme ind, lyder det.

Hun fortæller, at hun har brugt en del tid på at tænke over, hvordan sagen kan håndteres mere positivt.

- Jeg har selv sorteret i årevis, og jeg har seks skraldespande oppe i min lejlighed til forskelligt affald. Men for andre er det sikkert ikke så nemt, siger hun.

Nyheden om potentielle ekstraomkostninger falder ikke i god jord hos hende.

- Jeg synes ikke, det er okay. Min pointe er, at hvis der bliver betalt ekstragebyr, så betaler vi i så fald for, at vi får lov til at svine.

Lejere kan hjælpe hinanden

Derfor overvejer hun at foreslå Odense Bolig, at lejerne selv hjælper hinanden med at blive skarpere til opgaven.

- Det kunne være med en form for vejledning til beboerne. Eller man kan bede boligselskabet om at gå rundt og spørge folk, om de har styr på sorteringen. Jeg skulle gerne melde mig frivilligt, siger hun.

Læs også: Odense Å bliver renset: Se, hvad der gemte sig på bunden
Gå tilbage Del
27. maj. 2020 kl. 18:09

Odense Å bliver renset: Se, hvad der gemte sig på bunden

Flemming Ellegaard. Redigering: Louise Koustrup. Foto: Alex Syrik.

Odense Å bliver onsdag renset. På bunden gemte der sig alt fra indkøbsvogne til transportmidler.

Tre mænd står i vand til knæene i Odense Å.

Med hver deres rive forsøger de at vriste noget fri af åens bund. Én af dem må tage hænderne i brug, før det lykkes, og snart bliver vandoverfladen brudt af endnu en rusten cykel.

- Odenseanerne har et lidt sjovt forhold til cykler og indkøbsvogne. De skal åbenbart i åen, siger Michael Theilmann, der er skov- og naturforvalter i Odense Kommune.

- Hvis man ikke tog det op, ville der være kæmpe bunker af rustner cykler og andet metal, så det er vi nødt til at gøre en gang om året, tilføjer han.

At dømme ud fra dagens fangst, er dette år ikke anderledes end så mange år før.

På bredden langs øen samler de tre mænd efterhånden en større bunke af indkøbsvogne, dåser, cykler og elektriske løbehjul.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Alex Syrik
Bunken af rustne cykler fra åens bund blev større og større.

Har før fundet pengeskabe og et hammondorgel

Andre år har fangsten være noget mere opsigtsvækkende.

Ved tidligere rensninger er der blandt andet fundet pengeskabe, et hammondorgel, en trailer med plader og tasker med indbrudsværktøj, fortæller Michael Theilmann.

- En periode var det også meget moderne at stjæle computere, men det var kun harddisken, som tyvene var interesseret i. Resten havnede i Odense Å, siger han.

Odense Å er 54 kilometer lang og er Fyns længste å. Hvert år finder kommunen mellem 150 og 250 fremmedlegmer, når åen renses.

De ting, der bliver fundet i åen, køres til skrot.

Alex Syrik
Oprydningsholdet fandt også elektriske løbehjul under rensningen af Odense Å.

Den udstrakte hånd bliver hilst velkommen hos direktøren for Odense Bolig.

- Hvis der er nogen, der vil hjælpe til, så er det fantastisk. Alle de lejere, der vil være med til at sprede budskabet, de skal være velkomne, siger han.

30. dec. 2024 kl. 14:36
Tophistorie
Fyn
OUH

Chokerede kolleger mindes afdøde Kim Brixen: - Jeg er dybt rystet og i sorg

LYT
Del
Link
kopieret!

Kim Brixen er pludseligt afgået ved døden i lørdags. Det har efterladt tidligere og nuværende kolleger i sorg og chok.

- Jeg er dybt rystet og i sorg. Det er bare helt uventet og et enormt tab, fortæller regionsdirektør Jane Kragelund.

Kim Brixen og Jane Kraglund nåede at arbejde sammen i mere end ti år. Frem til sin død var han lægefaglig direktør på OUH.

Hun fik besked om hans død lørdag. Samme dag, hvor han pludseligt døde i hjemmet efter at være blevet dårlig om morgenen.

Vil blive savnet

- Det er et enormt tab. Det kan jeg slet ikke sætte ord på. Jeg vil personligt savne ham helt vildt, fordi han var en fantastisk kollega, der havde blik for andre. Fagligt vil han også blive savnet vildt meget. Han var drivkraften på mange af de landvindinger og resultater, som OUH og Regionen har opnået inden for forskning, siger Jane Kraglund.

Læs også: OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet
Gå tilbage Del
30. dec. 2024 kl. 11:08
Tophistorie
Fyn

OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet

Et dødsfald har ramt direktørgruppen på Odense Universitetshospital. Lægefaglig direktør Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.

Medarbejderne på OUH er blevet skriftligt orienteret om dødsfaldet i weekenden, og OUH bekræfter mandag formiddag over for TV 2 Fyn.

- Kim blev dårlig fra morgenstunden og døde kort tid efter. Hans hustru var ved hans side, da han gik bort, står der i mailen til de ansatte.

En hjertevarm kollega

Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH.

- Han har med stor ildhu, entusiasme og faglighed sat et meget markant og ambitiøst præg på vores fællesskab her på OUH. Det gælder ikke mindst i forhold til forskningsområdet, som havde et helt særligt sted i hans hjerte.
Kim var både en inspirerende, vidende og hjertevarm kollega og leder, og han vil blive savnet blandt mange.

Kim Brixen blev 67 år. Han efterlader sig sin kone Pernille Hermann, der er overlæge på OUH, og to døtre.

Siden 1980’erne har den nu pensionerede cheflæge Michael Hansen-Nord i perioder arbejdet sammen med Kim Brixen. Tydeligt påvirket fortæller han om sin gode kollega.

- Jeg er berørt og ked af, at Kim ikke fik mere tid. Han vil blive savnet, fortæller han.

- For pokker, han var en god kollega. Altid smilende og imødekommende.

Også fagligt var Kim Brixen en mand, der gennem tiden har sat et stort aftryk på OUH.

- Han havde en meget stor forståelse og viden omkring etablering og gennemførelse af medicinske studier. Han var kvalitetsmands af allerhøjeste grad, fortæller Michael Hansen-Nord.

Familien har endnu ikke oplyst, hvornår Kim Brixen bisættes.

30. dec. 2024 kl. 15:28
Alexander Aagaard

Derfor holdt dronning Margrethes kronebil pludselig midt i gågaden

LYT
Del
Link
kopieret!

Folk i gågaden i Odense fik sig mandag et overraskende syn, hvis de befandt sig omkring Brandts Kunstmuseum ved middagstid.

For pludselig kom dronning Magrethes Bentley Bentayga Hybrid kørende op foran Brandts Kunstmuseum, og var man lidt heldig fik man også dronningen at se.

Hun var nemlig forbi museet på privat besøg.

Det oplyser museets direktør Stine Høholt, der fortæller, at dronning Magrethe kom for at se udstillingen Nål og Tråd, hvor det seneste portræt af dronning er udstillet.

- Dronning Magrethe viste meget stor interesse for emnet og værkerne, fortæller direktøren efterfølgende.

Udstillingen “dykker ned i håndarbejdets righoldige traditioner og kunstneriske nybrud.”

TV 2 FYN

Fire dage uden held - politiet leder stadig efter Poul

LYT
Del
Link
kopieret!

Poul Frank Andersen er væk på fjerde døgn, efter han forsvandt fra sit hjem torsdag, men trods en ihærdig eftersøgning, er han endnu ikke fundet, oplyser vagtchefen hos Fyns Politi Peter Westergaard til TV 2 Fyn mandag.

- Status er, at vores hundeleder stadig har nogle områder, hvor de mangler at komme hen og søge efter ham.

Eftersøgningen er stadig koncentreret om Pouls bopæl og nærliggende områder. Vagtchefen oplyser, at politiet ikke har nogen indikationer på, at Poul Frank Andersen er taget andre steder hen.

Fyns Politi vil dog stadig meget gerne høre fra folk på 114, hvis man har set Poul Frank Andersen, der var iført en sort eller grå kedeldragt ved sin forsvinden.

30. dec. 2024 kl. 12:56
Lasse Beck Frost

Rekordår hos Møllekroen – stor efterspørgsel på bestemte retter

LYT
Del
Link
kopieret!

Flere vælger fortsat at bestille nytårsmenuen udefra. Det mærker de også hos Møllekroen i Agedrup.

Med 3500 menuer slår de rekord igen i år. Siden sidste år er antallet af ordrer steget med 10 til 12 procent. Men bestillingerne har over tid ændret sig.

- Der er meget mere behov for specialkost i forhold til allergener og den måde, folk har valgt at leve på. Der er stor efterspørgsel på veganske- og vegetariske menuer, siger Søren Pontoppidan Grønning, der er indehaver af Møllekroen.

Møllekroen kunne allerede søndag melde udsolgt.

30. dec. 2024 kl. 12:05
Fyn
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Toiletrum sprængt i stykker - flere anmeldelser om fyrværkeri-hærværk

LYT
Del
Link
kopieret!

Flere postkasser, et toiletrum og en dør er de seneste dage sprængt i stykket af fyrværkeri.

Den fremgår af Fyns Politis døgnrapport.

På Skolevej i Ebberup blev en rude i døren til et toiletrum i et klubhub knust, hvorefter et kanonslag blev kastet ind. En del af inventaret blev ødelagt. Hærværket er sket mellem den 27. og 28. december, hvor det blev anmeldt til politiet.

Et par dage før gik det ud over en dør til et skraldespandsskur i Aarup. Her havde en ukendt person lagt fyrværkeri ved døren og fyret det af. Døren gik i stykker og lægterne sprængt af, men der skete derudover ikke yderligere skade. Det skete mellem den 25. og 27. december.

Lovligt at købe - ulovligt at fyre af

Derudover har flere anmeldt hærværk på postkasser - også begået med fyrværkeri.

I Otterup blev en postkasse, der var placeret ved offentlig vej på Norup Høje, ødelagt. Det skete mellem den 27. og 28. december. Den 29. december gik det ud over en postkasse på Old Gyde i Glamsbjerg.

Det har været lovligt at købe fyrværkeri siden den 15. december. Det er dog først tilladt at fyre af den 31. december og 1. januar.

30. dec. 2024 kl. 11:08
Fyn

OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet

LYT
Del
Link
kopieret!

Et dødsfald har ramt direktørgruppen på Odense Universitetshospital. Lægefaglig direktør Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.

Medarbejderne på OUH er blevet skriftligt orienteret om dødsfaldet i weekenden, og OUH bekræfter mandag formiddag over for TV 2 Fyn.

- Kim blev dårlig fra morgenstunden og døde kort tid efter. Hans hustru var ved hans side, da han gik bort, står der i mailen til de ansatte.

En hjertevarm kollega

Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH.

- Han har med stor ildhu, entusiasme og faglighed sat et meget markant og ambitiøst præg på vores fællesskab her på OUH. Det gælder ikke mindst i forhold til forskningsområdet, som havde et helt særligt sted i hans hjerte.
Kim var både en inspirerende, vidende og hjertevarm kollega og leder, og han vil blive savnet blandt mange.

Kim Brixen blev 67 år. Han efterlader sig sin kone Pernille Hermann, der er overlæge på OUH, og to døtre.

30. dec. 2024 kl. 10:16

Maskeret røver truede medarbejdere i Rema 1000

LYT
Del
Link
kopieret!

Med et tørklæde eller halsedisse trukket op over næsen og hætten trukket over hovedet, truede en røver sig til kontanter i Rema 1000 på Jernbanevej i Nørre Aaby med en lommekniv.

Han fik udleveret et ukendt kontantbeløb i en Rema 1000-pose og løb fra stedet.

Røveriet fandt stedet klokken 20.23, og røveren beskrives som en hvid mand i alderen 18-25 år. 180-185 centimeter høj og spinkel af bygning. Han talte dansk.

Under røveriet var han iført sort jakke med hvidt mærke på venstre skulder og mindre hvidt logo på venstre bryst. Han havde mørk hættetrøje under jakken. Han var iført lyseblå jeans og mørkeblå kondisko. Han maskerede sig med tørklæde eller halsedisse og bar mørke handsker.

Morten Albek

Fynsk attraktion slår tre rekorder på ét år

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er blevet slået rekorder på stribe på Egeskov Slot i 2024.

Slottet har åbent 340 dage om året, og på de dage har 300.000 besøgende nået forbi slottet i Kværndrup. Det er flere end nogensinde før.

Det skriver Egeskov Slot i en pressemeddelelse.

Derudover har årets julemarked slået alle tidligere rekorder med over 40.000 besøgende, ligesom slottes halloween-arrangement i efterårsferien også slog rekord.

- Efter et vådt forår har sensommeren og efteråret bragt mange gæster, og vi ser en markant stigning i udenlandske besøgende, som vender tilbage, fortæller Henrik Neelmeyer, direktør på Egeskov.

I højsæsonen beskæftiger Egeskov Slot 140 medarbejdere.

30. dec. 2024 kl. 7:18
Fyn
Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Fyn har oplevet det vådeste år i minimum 14 år - sandsynligvis nogensinde

LYT
Del
Link
kopieret!

2024 skriver sig ind i historiebøgerne som et ekstraordinært vådt år.

Ganske vist blev det ikke til nogen ny nedbørsrekord på landsplan, men det gjorde det formentlig regionalt.

Således har 13 kommuner oplevet det vådeste år, siden kommunale opgørelser blev lavet første gang i 2011.

Med stor sandsynlighed har disse kommuner faktisk oplevet det vådeste år nogensinde, vurderer TV 2s meteorolog Andreas Nyholm.

For vejret er blevet markant vådere de seneste årtier. Og på landsplan var 2023 det klart vådeste år i Danmark – mens i år har været det næstvådeste, siden målinger begyndte i 1874.

Inden året er omme, kan yderligere fem kommuner slå rekord i målt nedbør siden 2011.

Langt over en meters nedbør

De rekordvåde kommuner befinder sig alle i det sydlige Danmark, hvor året altså har været ekstremt vådt.

Flere kommuner har i denne del af landet fået langt over en meters nedbør.

Mest ekstremt har det været i Vejen og Esbjerg Kommune. Her er der blevet registreret over 1200 millimeter nedbør, og det er første gang, at vi ser så store nedbørsmængder noget sted i Danmark.

I det hele taget er året nærmest druknet væk i Syd- og Sønderjylland, da der er kommet lidt mere end 1,1 meters nedbør på tværs af hele regionen.

Omvendt ligger nogle af de tørreste kommuner øst for Storebælt. Her har mange fået mellem 700 og 750 millimeter i løbet af året, hvilket er under landsgennemsnittet.

Næstvådeste år nogensinde

At de enkelte kommuner har fået så meget nedbør skyldes, at året som helhed har været ekstremt vådt.

Længe så det endda ud til, at 2024 kunne blive rekordvåd, men med mindre nedbør end normalt i oktober og november blev året afsporet i forhold til at nå denne rekord.

Alligevel er det blevet til hele 912 millimeter nedbør på landsplan, hvilket gør 2024 til det næstvådeste år i dansk vejrhistorie – kun overgået af 2023.

Til sammenligning falder der i gennemsnit 759 millimeter nedbør i Danmark om året. Dermed er der tale om to år, som har været meget vådere end normalt.

De våde år er noget, vi skal vænne os til i et fremtidigt varmere klima.

For når klimaet bliver varmere, kan atmosfæren indeholde mere vanddamp, og dermed kan den afgive mere nedbør.

Ifølge klimaatlasset ved Danmarks Meteorologiske Institut bliver det danske klima op til 23 procent vådere i slutningen af århundredet, hvis der sammenlignes med perioden 1981 til 2010.

30. dec. 2024 kl. 6:19

Kraftig blæst påvirker brotrafik i flere dage

LYT
Del
Link
kopieret!

Vinden rusker allerede i landet, og det kommer til at påvirke trafikken de kommende dage.

På Rute 9 Langelandsbroen advares der mod kraftig blæst i begge retninger. Vinden forventes først aftaget i løbet af årets første dag.

Der er fortsat endnu ingen restriktioner på broen, men det kan være en god idé at orientere sig på trafikinfo.dk og desuden køre efter forholdene.

30. dec. 2024 kl. 6:00
Fyn
Tim Kildeborg/Go Visit, Fernando Llano/AP/Ritzau Scanpix, TV 2 Fyn

Ti anderledes begivenheder, du skal glæde dig til i 2025

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er masser at glæde sig til i 2025.

Hvad end du er på jagt efter autentiske musikfestivaler, skøre sportsevents eller børnevenlige kulturbegivenheder, kan du finde det hele på Fyn.

Vi er dykket ned i kalenderen og fundet ti anderledes begivenheder, du ikke må misse.

Begivenheder 2025

DM i issvømning

1
Tim Kildeborg/Go Visit

Svømmere springer frivilligt i iskolde Faaborg Havn, når danmarksmesterskaberne i issvømning afvikles den 24. til 26. januar.

Der dystes i flere discipliner fra 25 til 1.000 meter. Deltagerne er i alderen 16 til 89 år.

DM i issvømning er en del af Faaborg Vinterdage.

Rosé Festival Odense

2
Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Den meget lyserøde fest har været afholdt i Odense siden 2018. 2025 er ingen undtagelse.

De pink dråber bliver serveret den 10. maj i Ansgars Anlæg.

Rock under broen Kids

3

Katrine Bille, Sigurd Barret, børnenes yndlingsyoutubere og Dysseband kan opleves til den børnevenlige udgave af Rock under broen.

Den 10. maj forvandles Nytorv i Middelfart til børnefestival fra klokken 16 til 20.

Der er gratis adgang for alle.

Challenge Tour 2025

4
Fernando Llano/AP/Ritzau Scanpix

Den 22. til 25. maj bliver golfkøllerne svunget i Bogense, når den danske afdeling af Challenge Touren 2025 afvikles på nordfynsk græs.

Generelt har golfinteresserede masser at glæde sig til de kommende år. I 2026 kommer DP World Tour til Kerteminde.

Bridgefestival

5
Liselotte Sabroe/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Det anslås, at der findes flere end 200.000 bridgespillere i Danmark, og kortspillet kræver ofte en hel uddannelse, inden du kan begynde.

Den 5. til 12. juli afvikles flere bridgeturneringer i Svendborg. Nogle turneringer kræver kvalifikation, mens der kan købes billet til andre.

Strynø Unplugged

6
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Det bliver helt autentisk - og unplugged. Den 11. og 12. juli kombineres Strynøs afslappende ø-liv med livemusik fra danske kunstnere.

Musikken spiller begge dage fra klokken 14 til 20.

Det uofficielle frikadelle-VM

7
Rasmus Rask

Frikadellefesten i Lohals er en årlig, tilbagevendende begivenhed fuld af aktiviteter og livemusik - og den er ganske gratis.

I 2025 finder den sted 17. juli.

Som altid skal årets bedste frikadelle findes. For at være med, skal man lave fire ens hjemmelavede frikadeller, hvorefter et udvalgt dommerpanel, ofte bestående af kendte, kårer en vinder.

Svendborg Beach Throwdown

8
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der skal findes en mester i crossfit og funktionel fitness, når den adrenalinpumpende konkurrence Svendborg Beach Throwdown afholdes den 2. og 3. august.

Deltagerne bliver testet på både deres styrke og udholdenhed. Holdene bestående af to mænd og to kvinder vil blive kastet ud i syv intense events, inden en vinder findes.

Nashville Nights Festival

9
Anja Panduro

Tag på tur rundt på de små odenseanske spillesteder til Nashville Nights Festival den 12. til 14. september.

Festivalen kalder sig selv Danmarks hyggeligste. I intime settings skal ørerne lytte til nogle af verdens bedste artister og sangskrivere inden for country/roots-musikken, der både spiller og fortæller.

Silverrudder

10
Nicolajsen Foto & Film

Deltagere fra hele Europa kommer til Fyn, når enhåndssejlerbegivenheden Silverrudder Challenge of the Sea bliver afviklet 19. og 20. september.

Det går i alt sin enkelthed ud på at komme hurtigst rundt om Fyn - alene i båden.

Rekorden er 14 timer og 8 minutter, men de fleste sejlere er over et døgn om at tilbagelægge turen.

Ifølge arrangøren skulle der vente et imponerende syn lørdag, når bådene kommer ind gennem Svendborgsund.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her