Odense Å bliver renset: Se, hvad der gemte sig på bunden
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense Å bliver onsdag renset. På bunden gemte der sig alt fra indkøbsvogne til transportmidler.
Tre mænd står i vand til knæene i Odense Å.
Med hver deres rive forsøger de at vriste noget fri af åens bund. Én af dem må tage hænderne i brug, før det lykkes, og snart bliver vandoverfladen brudt af endnu en rusten cykel.
- Odenseanerne har et lidt sjovt forhold til cykler og indkøbsvogne. De skal åbenbart i åen, siger Michael Theilmann, der er skov- og naturforvalter i Odense Kommune.
- Hvis man ikke tog det op, ville der være kæmpe bunker af rustner cykler og andet metal, så det er vi nødt til at gøre en gang om året, tilføjer han.
Her er forklaringen: Vandstanden er faldet drastisk i Odense Å
I løbet af det seneste døgn er vandstanden i Odense Å faldet med halvanden meter. Åen er i gang med at blive renset.
Hvis du bevæger dig en tur ned på stierne langs Odense Å, vil du muligvis undre dig over, hvorfor vandstanden i Fyns længste å er så lav.
- Det er en bevidst sænkning. Vi gør det hvert år i forbindelse med den årlige oprensning af åen, siger Michael Theilmann, der er skov- og naturforvalter i Odense Kommune.
Åen skal renses på strækningen fra Erik Bøghs Sti i det sydlige Odense til Ejby Mølle i det østlige Odense.
- Vi skal have ryddet grundigt op. Hvert år finder vi cykler, indkøbsvogne, skrammel og også nogle overraskelser, som ikke hører hjemme i vandet, siger Michael Theilmann.
Undgår at udløse mini-tsunami i åen
Når åen renses, sænkes et såkaldt stigbord, der er en lem, som regulerer vandgennemstrømningen i en sluse, ned ved Munke Mose. Det skete tirsdag og foregår over en længere periode.
- Det gør vi ganske langsomt for at minimere påvirkningen på dyr, flora og fauna. Hvis vi gjorde det hurtigt, ville vi udløse en lille tsunami, der ville gå ud over dyr og planteliv, forklarer Michael Theilmann.
- Men nu er vandstanden først sænket den nødvendige halvanden meter efter 24 timer, og både dyr, planter og mudderaflejringer tager ingen skade, siger skov- og naturvejlederen.
Oprydningen er startet af et privat firma onsdag morgen.
- Det er en stor og møgbeskidt opgave, konstaterer Michael Theilmann.
Odense Å er 54 kilometer lang og løber gennem Odense. Åen har sit udspring i Fyns største sø, Arreskov Sø, og munder ud i Odense Fjord.
At dømme ud fra dagens fangst, er dette år ikke anderledes end så mange år før.
På bredden langs øen samler de tre mænd efterhånden en større bunke af indkøbsvogne, dåser, cykler og elektriske løbehjul.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Har før fundet pengeskabe og et hammondorgel
Andre år har fangsten være noget mere opsigtsvækkende.
Ved tidligere rensninger er der blandt andet fundet pengeskabe, et hammondorgel, en trailer med plader og tasker med indbrudsværktøj, fortæller Michael Theilmann.
Skoleelever samler skrald fra kano:
- Vi har fundet 219 kilo
5. klasser i Odense får nu et både klima- og coronavenligt alternativ til indendørs klasseundervisning, hvor turen op og ned ad åen i kano bliver til klimavenlig undervisning om affald i havet.
Coronarestriktionerne har fået mange af de fynske skoler til at tænke kreativt for at få hverdagen til at gå op. En af dem er Ungdomsskolen Ung Odense, der nu tilbyder et corona- og klimavenligt alternativ til indendørs klasseaktivitet.
Tilbuddet går i al sin enkelthed ud på at få noget luft, mens man ror i kano og samler skrald på vejen op og ned ad åen. På nuværende tidspunkt er det kun for 5. klasser i Odense. Tilbuddet kommer fra Halmhuset, der er det undervisningslokale, hvor ungdomsskolen normalt har undervisning.
- Jeg ror tit på åen, hvor jeg ser skrald, og da vi ikke længere kunne have undervisning i Halmhuset, skulle vi jo finde på, hvad vi så kunne gøre. Så blev vi enige om, at det var godt at komme ud og få de unge ud og samle affald, sådan at de samtidig med at de lærer noget om det, fortæller Anders Michelsen, der er underviser i Halmhuset.
- Nu bliver det ikke vildere
Dagen starter klokken ni, hvor eleverne får noget viden om plastik og affald, og om, hvorfor der er så meget af det i verdenshavene. Herefter går de ned til åen for at sejle. Det kan dog for nogen være lidt en udfordring at komme ned i kanoerne.
- Jeg har vandskræk, fordi jeg er bange for at falde i, siger Mohammed Qassim Rheda fra Sankt Hans Skolens 5.X.
Bag ved ham sidder Sara Kock Nielsen fra samme klasse og griner beroligende.
- Det er mærkeligt at sejle i kano, men det er godt for naturen og miljøet, at vi samler skrald op, siger Sara Kock Nielsen og Mohammed Qassim Rheda er enig.
Turene tager udgangspunkt i et nyt sted, hver gang de sætter kanoen i åen med en klasse.
- Vi startede ved Ejby Mølle, og jo længere vi kommer ind mod byen, jo mere affald finder vi, fortæller Anders Michelsen.
Og det vidner deres "affalds-fangster" også om.
- Første gang havde vi 73 kilo og tænkte, det var rimelig meget, gangen efter var vi på 156 kilo og tænkte, at nu bliver det ikke vildere. I går havde vi så 219 kilo, siger Anders Michelsen.
Forsvinder ikke
Selvom der helt går sport i skraldejagten, så er det vigtigste, at børnene lærer noget om, hvor alt affaldet kommer fra.
- Det fede er, at de unge får øjnene op for, hvor meget der egentlig er. Vi fandt en pose chips fra 2012, og der var de meget forundret over, hvor længe det faktisk bliver liggende. Medmindre der er nogen, der kommer og samler det op, så forsvinder det jo ikke, siger Anders Michelsen.
I kanoen bag Mohammed og Sara sidder deres lærer Maj-Britt Borgaard. Hun er glad for et anderledes undervisningstilbud til sine elever.
- Jeg synes, det lød som et fantastisk projekt at gøre noget godt for naturen og samtidig få noget andet socialt sammen i klassen, siger Maj-Britt Borgaard.
Flere 5. klasser har allerede været afsted i denne uge, og tilbuddet fortsætter resten af maj og juni.
- En periode var det også meget moderne at stjæle computere, men det var kun harddisken, som tyvene var interesseret i. Resten havnede i Odense Å, siger han.
Odense Å er 54 kilometer lang og er Fyns længste å. Hvert år finder kommunen mellem 150 og 250 fremmedlegmer, når åen renses.
De ting, der bliver fundet i åen, køres til skrot.