Odense Universitets Hospital, OUH, tog mandag et nyt trykkammer i brug og patienter med blandt andet stråleskader fra kemobehandling eller svære sår på grund af diabetes kan for første gang kravle ind i glaskammeret.
Det nye trykkammer får til huse på Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V.
Ønsket af kæbekirugerne
Det var oprindeligt kæbekirugerne, der gik til ledelsen med ønsket om at samle behandlingen for denne patientgruppe på OUH.
Det nye trykkammer giver nu OUH muligheden for at samle hele behandlingsforløbet for eksempelvis kræftpatienter med stråleskader indenfor regionen.
- Tidligere har OUH sendt patienter med lignede skader til Århus eller Rigshospitalet, men nu kan vi tilbyde patienterne et samlet behandlingsforløb tæt på hjemmet. På denne måde sætter vi hele tiden patient i centrum og så sikrer vi også, at vores ressourcer og udstyr falder i linje med vores kompetencer, siger overtandlæge, Torben Thygesen på Kæbekirurgisk Afdeling K på OUH.
Høj koncentration af ilt
I tryk-kammeret indånder patienterne ren ilt ved et tryk, der er to en halv gange højere end normalt.
Trykbehandlingen og ilten forbedrer iltmængden i patientens væv og stimulerer til dannelse af nye blodkar og væv.
Det gør vævet i stand til at reparere sig selv, og det hjælper de hvide blodlegemer til at ødelægge bakterier. Slutresultatet er hurtigere sårheling.
- Det vil føles lidt som når man skal ud og flyve. Luften er lidt tættere og det kan trykke lidt i ørerne. Måske er man også mere træt efterfølgende og behandlingen betyder, at man bliver midlertidig nærsynet, forklarer overlæge på Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V, Morten Hansen.
Behandlingen tager omkring to timer, og patienten kan fordrive tiden med enten TV, film eller musik.
Mellem 25 og 40 behandlinger
Den primære målgruppe er patienter med kræft i for eksempel strubehovedet eller mandlerne.
Ved strålebehandlingen kan det ikke undgås at ramme vævet omkring for eksempel en kræftknude. I den forbindelse kan der ske stråleskader på væv og knogler, så knoglen nedbrydes.
Efterfølgende skal den så opereres, men inden det kan ske, er det en fordel at behandle med trykkammer, så vævet omkring knoglen genopbygges.
En patient skal have mellem 25 og 40 behandlinger.