Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel mener, at der bør ændres på reglerne, så flygtninge fra Ukraine også kan huses i nogle af kommunens udsatte områder.
- I en situation, hvor vi har en potentiel flygtningekatastrofe, der kan påvirke vores land, så er det vigtigt, at vi forbereder os med de ressourcer, vi har, og kan bringe de boliger i spil, vi har, siger Peter Rahbæk Juel.
Men regeringen ønsker ikke at gøre det muligt, at indkvartere ukrainere på flugt i udsatte boligområder som Vollsmose, som er omfattet af en lov om parallelsamfund. I hvert fald ikke til at begynde med.
Borgmesteren i Odense peger på, at antallet af flygtninge kan blive meget større end, hvad prognoserne siger lige nu. Og det betyder i følge Peter Rahbæk Juel, at der er brug for at alle boliger skal være til rådighed.
Problemet er loven
- Hvis du er kategoriseret som ikkevestlig borger, så er der visse steder, hvor du ikke kan flytte ind, og det har vi brug, for at folk kan, siger Peter Rahbæk Juel.
Formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), har efterspurgt, at reglerne suspenderes, så man kan tage tomme boliger i udsatte boligområder i brug.
Det ønsker han, da kommunerne vurderer, at det ellers kan ende med at blive vanskeligt at finde boliger til alle.
Udfordringen er, at ukrainere i forhold til loven om parallelsamfund tæller som tredjeverdensborgere. De er omfattet af ghetto-kriterierne. Det betyder, at ukrainere ikke må indkvarteres i disse boligområder.
Loven ændres ikke
I et folketingssvar afviser indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) umiddelbart, at reglerne skal laves om eller suspenderes, så udsatte boligområder og forebyggelsesområder kan huse mennesker fra Ukraine.
- Jeg ønsker ikke at risikere at sætte flere års fremgang i udsatte boligområder over styr eller at modvirke det store arbejde, som kommuner og boligorganisationer har lagt i boligområderne de senere år, skriver han i følge Ritzau.
På landsplan havde 10.200 ukrainere frem til tirsdag påbegyndt en ansøgning om opholdstilladelse i Danmark.