Letbane-uheld kommer ikke bag på ekspert:
- Vi så det også med elcyklerne
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Ni ud af ti uheld sker på grund af menneskelig adfærd. Derfor komme det ikke bag på ekspert, at letbanen giver uheld i trafikken.
Fire bilister og en cyklist har været i karambolage med letbanen indtil videre. Der har været buler, men ingen alvorligt tilskadekomne.
Hos Letbanen Odense vidste man godt, at uheld kunne ske, når letbanetogene for alvor begyndte at køre.
- Det er, hvad vi har set fra lignenede byer, hvor man har fået letbane rundt om i verden. Et hvert uheld er et for meget, men det er desværre uundgåeligt, forklarer Dan Ravn, direktør, drift & vedligehold, Odense Letbane.
Andet uheld på to dage: Letbanesammenstød lukkede trafikeret vej
Et sammenstød mellem letbanen og en personbil lukkede kortvarigt Østre Stationsvej for trafik.
Klokken 17.20 er et letbanetog og en personbil kørt sammen på Østre Stationsvej i Odense.
Trafikken blev kortvarigt standset, mens politiet arbejdede på stedet. En halv time efter uheldet er det igen muligt at passere.
Vagtchef Henrik Krøjgaard fortæller til TV 2 Fyn, at årsagen til sammenstødet endnu er ukendt.
- Det er endnu for tidligt at sige, om toget er kørt ind i bilen eller omvendt. Vi er ude at afhøre parterne nu, og der er også videoovervågning i toget, der kan kaste lys over uheldet, siger han.
Ingen personer er kommet til skade, men både bil og letbanetoget er beskadiget.
- Bilen har fået nogle knubs. Hvorvidt den kan køre igen, skal jeg ikke kunne igen, men den har fået nogle ordentlige knubs. Toget har også nogle skader, men jeg ved ikke, hvor alvorligt det er, fortæller Henrik Krøjgaard.
Cyklist påkørte letbanen
Letbanen i Odense er i denne uge begyndt på en intensiv testkørsel. Det betyder, at letbanetogene kører med 7,5 minutters interval i dagstimerne og med et kvarters mellemrum om aftenen - præcis, som de kommer til, når letbanen åbner i slutningen af maj.
De mange letbanetog i trafikken er dog noget, de øvrige trafikanter skal vænne sig til, og det har ikke været helt problemfrit.
Tirsdag morgen påkørte en uopmærksom cyklist et letbanetog. Heller ikke her kom nogen til skade.
Opdateres ...
Indtil videre har det ikke været letbanen, men andre trafikanter, der har været skyld i uheldene. Det kommer ikke bag på Jesper Hemmingsen, der er specialkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik.
- Hvis vi ser på trafikulykker generelt, så ved vi, at 90 procent af ulykker sker på grund af menneskelig adfærd, siger Jesper Hemmingsen.
Det er særlig uopmærksomhed, der er årsagen, når trafikanter støder sammen i trafikken.
- Det kan lyde helt tosset, at man kan overse en stor metalboks, som et letbanetog jo er. De fleste i Odense og på Fyn ved jo godt, at den er på vej. Alligevel kommer det bag på folk, at der pludselig er tog på skinnerne, tilføjer Jesper Hemmingsen.
Derfor er det vigtigt, at man er ekstra opmærksom, uanset hvordan man færdes i trafikken.
- Vi forsøger selvfølgelig at informere, så meget vi overhovedet kan. Specielt overfor de bløde trafikanter, som vi er mest bekymrede for, siger Dan Ravn, Odense Letbane.
Mere opmærksomhed, alle steder
Det er ifølge Jesper Hemmingsen en god opfordring at være mere opmærksom i trafikken. Både i Odense, hvor letbanen nu kører, og generelt i trafikken.
- Det kunne de fleste trafikanter faktisk lære noget af i hele landet. For vi kan se, det er det, der fylder mest i ulykkerne, siger Jesper Hemmingsen.
Fireårig pige afgået ved døden efter trafikulykke i Nyborg
En fireårig pige er død, efter hun og hendes mor tirsdag blev påkørt af en bil på Vestergade i Nyborg.
En fireårig pige pådrog sig så voldsomme skader ved et trafikuheld tirsdag, at hun onsdag formiddag er afgået ved døden.
Det oplyser vagtchef ved Fyns Politi Henrik Krøjgaard.
Pigen og hendes mor blev ramt af en bil i et fodgængerfelt på Vestergade i Nyborg tirsdag eftermiddag, og begge blev efterfølgende bragt til Odense Universitetshospital. Meldingen var tirsdag, at pigen var i kritisk tilstand, mens moren var alvorlig tilskadekommen.
Pigens mor er fortsat indlagt.
Uheldet skete klokken 17.40 tirsdag. Der er efterfølgende blevet lagt blomster på ulykkesstedet i på Vestergade i Nyborg.
Føreren af personbilen, var en midaldrende kvinde, der af uvisse årsager overså moren og pigen.
Bilisten blev sigtet efter uheldet, hvilket er normalt ved personpåkørsler. Politiet tilbageholdt ikke kvinden.
- Sagen er overgivet til efterforskningsafdelingen, der skal klarlægge, hvad der helt præcist er sket, siger Henrik Krøjgaard.
Politiet tilkaldte ved uheldet en bilinspektør, som undersøger alvorlige ulykker. Bilinspektøren kan blandt andet vurdere, hvor hurtigt der er blevet kørt, og om der er foretaget opbremsning eller lignende.
De pårørende til pigen er underrettet.
Det kan være, når to trafikanter overser hinanden på grund af telefoner, reklame eller fordi man bare ikke får set sig ordentlig for.
- Det kan lyde vildt banalt, når jeg siger det, at man skal se sig ordentlig for. Men det fylder utrolig meget i ulykkerne. Både dem med letbaner og dem uden, forklarer Jesper Hemmingsen.
Nye elementer, nye problemer
Det er ikke kun, når der begynder at køre tog inde i byen, at det kan komme bag på folk i trafikken. Alle nye elementer kræver en vis tilvænning af trafikanterne.
Det skete også da elcyklen begyndte at tage fat i den danske befolkning.
- Det kom bag på de andre trafikanter, at det ikke kun var midaldrende mænd i lycra, der råber bagfra, der kan komme stærkt på cykel. Det kan unge, ældre kvinder og alle mulige andre på en elcykel med 25 kilometer i timen også, siger Jesper Hemmingsen.
Når det sker, er der en naturlig stigning af uheld i trafikken, indtil de andre trafikanter vender sig til det nye element, og så falder det igen.