Ekspert: Politikere kan blive dømt i OSE-sag

Hvis tidligere stadsdirektør, Jørgen Clausen, har været klar over, at det var en ulovlig støtte han skrev under på i oktober 2013, så vil det kunne få strafferetslige følger, siger Sten Bønsing.

For Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, hersker der ingen tvivl. Både stadsdirektør og politikere kan blive retsforfulgt, hvis de har været direkte involveret i, at give ulovlig støtte Odense Sport & Event (OSE).

Det siger han til TV 2/FYN efter det tirsdag aften kom frem, at den daværende stadsdirektør i Odense Kommune, Jørgen Clausen skrev under på en tilsyneladende ulovlig aftale om at give støtte til OSE via en lejeaftale i Arena Fyn.

Støtten var i januar 2013 vurderet ulovlig af kommunens egne jurister og således taget af bordet. 14. februar 2013 skriver Anker Boye til Niels Thorborg og daværende direktør i OSE, Thomas Christensen, at det ikke er "muligt for Odense Kommune at forlænge perioden for betaling af leje for en ny 5-årig periode".

Men i oktober samme år skriver Jørgen Clausen under på en aftale, som over fem år betyder støtte på i alt 8,5 millioner til OSE.

Kommunens advokatfirma, Horten, har også efterfølgende vurderet, at aftalen kan være helt eller delvis ulovlig.

Hvilke konsekvenser kan sagen få for Odenses tidligere stadsdirektør på det grundlag du har fået oplyst?

- Hvis den tidligere stadsdirektør har været klar over, at det var en ulovlig støtte - det er der jo noget der tyder på - så er det en klar tjenesteforseelse, som vil kunne få strafferetslige følger, siger Sten Bønsing og forklarer, at sagen ikke er forældet selvom Jørgen Clausen ikke længere er ansat i Odense Kommune, siger Sten Bønsing.

Ifølge Sten Bønsing kan det også ramme de politikere, der eventuelt kan have vidst, at støtten var ulovlig:

- Umiddelbart vil jeg sige, at det kun kan få konsekvenser for politikerne, hvis de selv har aktivt har godkendt beslutningen (om at give støtten, red.). Det har vi i øjeblikket ikke nogen oplysninger der sandsynliggør. Og jeg tror ikke man kan stille krav om, at de skulle kunne forhindre aftalen, når bare de ikke har godkendt den.

Sten Bønsing mener desuden, at den nye sag har tydelige paralleller til Paul Simon og Sting-sagen, hvor der blev givet støtte på 4,5 millioner kroner til en koncert med Paul Simon og Sting.  

Sten Bønsing mener, at Simon og Sting-sagen ligner Farum-sagen.

- Det gør den, fordi man også dengang gav kommunal støtte til et sport- og eventcenter. Det betød at borgmesteren (nu afdøde Peter Brixtofte, red.) og kommunaldirektøren (Leif Frimand, red.) blev dømt.

Ser du de paralleller i den nye sag?

- Man skal passe på, når man ikke har alle oplysninger. Det kræver, at man ved lidt flere detaljer om, hvor meget borgmester (Anker Boye, red.) og direktør (Jørgen Clausen, red.) har vidst og været vidne om, at det var ulovligt. Men ellers synes jeg, jeg ser flere paralleller, siger Sten Bønsing.

TV 2/FYN har  i flere omgange forgæves forsøgt, at få en kommentar fra både Anker Boye og Jørgen Clausen.

 

Oversigt

    Oversigt