Bådtoiletter mistænkes for at sprede bæ-bakterier

Badevandet testes i sommerperioden jævnligt for bakterier, og det sker fra tid til anden, at badning frarådes efter bakteriefund i vandet. Denne sommer er det sket fem gange på Fyn.

Fordelen ved at bo på en ø er blandt andet, at man sjældent skal køre særlig langt for at få sig en svalende dukkert på en varm sommerdag.

Sådan en dag havde vi tirsdag, men ved Elsehoved Strand i Svendborg Kommune blev strandlystne gæster mødt med et kommunalt skilt, hvor der stod, at badning frarådes.

Elsehoved Strand er den seneste på Fyn, som har fået det lidet flatterende stempel at være testet positiv for store mængder enterokokker - også kendt som tarmbakterier.

I perioden 1. juni til 15. september testes de danske strande jævnligt for bakterier og i den periode har der i 2024 være fem tilfælde på Fyn, hvor en kommune har set sig nødsaget til at fraråde badning på en af kommunens strande - to tilfælde i Svendborg og tre tilfælde i Middelfart.

Flere mulige årsager til bakteriefund

Ifølge Mette Serup, der er skov- og landskabsingeniør i Svendborg Kommune, er det forholdsvis sjældent, at kommunen er nødt til at advare mod tarmbakterier i vandet ved kommunens strande.

Derfor er det også svært at pege på en entydig årsag til forureningskilderne. Når der er fundet bakterier ved en strand, er en af de første ting, kommunen undersøger, hvorvidt forureningen skyldes udledning fra kloakker.

- I Svendborg Kommune er det Vand og Affald, der overvåger kloakkerne. De kan for eksempel se, om kloakkerne ikke kan følge med på grund af for meget regn.


Men ifølge Mette Serup er det aldrig sket, at der har været en sammenhæng mellem regnvejr og bakteriefund i vandet i Svendborg Kommune. Derfor er hendes vurdering, at forureningen formentlig skyldes andre ting. 

- Det kan være en båd, der har tømt toilettanken ud i vandet, selvom den ikke må. Det kan denne type bakterier være tegn på, forklarer hun.

Disse fynske strande har i 2024 været lukket efter bakteriefund

Tester altid om fredagen

Mette Serup fortæller videre, at badevandstest i kommunen altid foretages samme dag - om fredagen.

Det skyldes en tidligere sag ved badestranden Smørmosen på Thurø, hvor kommunen formaste sig til at lukke en strand hen over en weekend.

- Tidligere fik vi testet om onsdagen, og der var udfordringen, at vi fik svarene lige op til weekenden. Så måtte vi lukke stranden ned en hel weekend, og det var borgerne ikke så tilfredse med.

Men ved at teste samme dag, kan kommunen sammenholde resultaterne, og det giver et overblik over, om der er tale om et større problem eller - som i tilfældet med Elsehoved Strand - en lokal forurening.

- Skyldes det meget regn, vil der være flere kloakudløb, der lukker noget ud, men det er der ikke tale om her. Det lader til at være meget specifikt i det her område på det her tidspunkt, forklarer Mette Serup og fortæller videre:

- Sidst var det Lundeborg, det gik ud over, og der kunne vi heller ikke finde ud af, hvor forureningen kom fra, hvorfor vi gik ud fra, at det skyldtes en tømning af et toilet fra en båd i nærheden.

Stor udskiftning i vandet

Ligesom resten af de fynske kommuner står analysevirksomheden ALS Denmark for at foretage og teste badevandet ved strandene. Hen over sommerperioden bliver det typisk til seks tests ved en række udvalgte badestrande, mens de såkaldte badepunktsstrande testes oftere.

Der går dog oftest nogle dage fra en test er taget til, at kommunen får svar på indholdet. Det betyder, at borgere risikerer at bade i vand, selvom der er tarmbakterier i det. Samtidig kan der sagtens være tarmbakterier i vandet, som ikke er opdaget, fordi der ikke er foretaget nogen test under forekomsten.

Mette Serup understreger dog, at man generelt ikke skal være bange for at hoppe i baljen, hvis man er taget en tur på stranden.

- Vi har så stor udskiftning i vores vand, så der går typisk et par timer, før forureningen er væk igen, men vi skal advare om, at badevandet kan være forurenet, forklarer hun og giver et godt råd, hvis man finder ud af, at man har badet i vand med tarmbakterier:

- Hvis man har været i vandet, skal man gå hjem og tage et godt brusebad og få det vasket af. Men er man sund og rask, så vil jeg ikke være nervøs.

Mette Serup understreger samtidig, at Svendborg Kommune har højeste kvalitet af badevandet. En klassifikation, der er beregnet på basis af kontrolprøver fra de seneste fire år.

Oversigt

    Oversigt