Mike påstod, han havde reddet liv - men så tog historien en drejning

23-årige Mike Nielsen modtog en parkeringsafgift, da han blev kaldt ud som hjerteløber. Da han fortalte om sin historie på TikTok, blev han mødt af stor sympati. Nu er spørgsmålet, om hans historie overhovedet er sand.

Hvad der begyndte som en parkeringsafgift på 875 kroner, har nu udviklet sig til en retssag, der kan komme til at løbe op i flere tusinde kroner for 23-årige Mike Nielsen fra Nyborg.

5. november 2023 blev Mike Nielsen, der er registreret hjerteløber hos Trygfonden, kaldt ud til et hjertestop i centrum af Odense. Han udøvede efter egen forklaring førstehjælp til en mand i en lejlighed på førstesal på Vestergade og kom tilbage til en parkeringsbøde på sin bil, der holdt parkeret i parkeringskælderen under Albani Torv. 

Den 19. august i år offentliggjorde han sin historie på det sociale medie Tiktok. Her delte han en video med overskriften "Når moral møder regler: En hjerteløbers dilemma" og en længere tekst, der beskrev forløbet. 

- Trods min forklaring og beviser på, at jeg handlede som hjerteløber, fastholder de bøden. Ja, jeg parkerede uden billet, og ja, regler er regler. Men spørgsmålet, der nager mig, er dette: Er det virkelig sådan et liv, vi vil leve?

- Hvad sker der næste gang, når det er en anden person, der står i samme situation? Skal vi som samfund virkelig acceptere, at regler og penge vejer tungere end at redde et menneskeliv?

Kontrolafgiften var nu vokset til knap 3.000 kroner, og Q-Park havde hevet ham i fogedretten, fordi han ikke havde betalt den. Men Mike Nielsen havde ikke tænkt sig at betale afgiften. Han havde ikke købt billet til sin parkering på grund af hjertestoppet, som gjorde, at han skulle handle hurtigt. 

I løbet af det første døgn blev videoen vist over 50.000 gange, og kommentarsporet emmede af sympati. I skrivende stund har videoen fået over 200.000 visninger. 

Mike Nielsen modtog adskillige støttende kommentarer i forbindelse med sit opslag på Tiktok. Nogle tilbød sågar at sende ham penge.
Mike Nielsen modtog adskillige støttende kommentarer i forbindelse med sit opslag på Tiktok. Nogle tilbød sågar at sende ham penge.
Foto: Grafik: David Moritz

Tvivl om historien

Problemet er bare, at der nu er usikkerhed om, hvorvidt Mike Nielsens historie overhovedet er sand. 

Selv kan han i dag ikke dokumentere, at han rent faktisk blev kaldt ud som hjerteløber. 

Ifølge Region Syddanmark vil en hjerteløber, der har været kaldt ud til et hjertestop, kunne få dokumentation på dette fra regionen. 

- Hvis hjerteløbere henvender sig til regionen, så vil vi kunne be- eller afkræfte om hjerteløberens telefon har været aktiveret til hjerteløberopgave, skriver Martin Grum-Nymann, AC-fuldmægtig hos Region Syddanmark.

TV 2 Fyn har informeret Mike Nielsen om dette og givet ham mulighed for at modtage svar fra regionen. Han er siden vendt tilbage med et skriftligt svar om, at de ikke har kunnet bekræfte, at han var aktivereret til en hjerteløberopgave den dag:

- Jeg har fået svar fra dem, hvor de siger, at de umiddelbart ikke kan se, at der skulle være nogen alarmer på den pågældende dag og tidspunkt. Jeg skal ikke kunne sige, hvad der er op og ned, skriver Mike Nielsen til TV 2 Fyn. 

Mike Nielsens udlægning

Ifølge Mike Nielsens forklaring var han den 5. november 2023 på vej ned i parkeringskælderen under Albani Torv i Odense, da hans mobil pludselig gav lyd.

En person i nærheden var faldet om med hjertestop, og Mike Nielsen var nærmeste person til en hjertestarter.

Han beskriver, at han udførte hjerte-lunge-redning og tog sig af pårørende. Da han vendte tilbage til sin bil, omtrent 40 minutter senere, sad der en gul seddel under vinduesviskeren.

- Jeg tænkte; det kan ikke passe! Men så går det op for mig, at de selvfølgelig ikke kan vide, hvad der er sket, og hvorfor jeg ikke har købt en parkeringstilladelse, fortæller Mike Nielsen om hændelsen.

Det var i en lejlighed i bygningen, der ses i baggrunden af billedet, at han ifølge sig selv udøvede førstehjælp til en mand.
Det var i en lejlighed i bygningen, der ses i baggrunden af billedet, at han ifølge sig selv udøvede førstehjælp til en mand.
Foto: Anton Kranf

Mike Nielsen er på det her tidspunkt helt overbevist om, at Q-Park vil annullere kontrolafgiften, når han forklarer, at han var i gang med at redde et andet menneskes liv.

Efter 14 dage bliver han efter egen forklaring ringet op af Q-Park. En medarbejder fortæller, at firmaet ikke kan annullere afgiften uden dokumentation på, at han var ude som hjerteløber, mens bilen holdt parkeret.

quote Hvis vedkommende havde henvendt sig til os med de informationer, så ville den have været annulleret for længe siden.

Alex Pedersen, administrerende direktør hos Q-Park.

Mike Nielsen siger, at han herefter kontaktede Trygfonden Hjerteløber for dokumentation og opbakning. De kunne dog ikke hjælpe ham med den dokumentation, han skulle bruge.

Ingen dokumentation 

TV 2 Fyn har været i kontakt med Trygfonden Hjerteløber, som ikke har noget notat på, at Mike Nielsen skulle have kontaktet dem. De oplyser videre, at de ikke kendte til sagen, før TV 2 Fyn kontakter dem.

Dagen efter Mike Nielsens opslag på Tiktok, tirsdag den 20. august, møder TV 2 Fyn Mike Nielsen på det sted, hvor han med egne ord hentede hjertestarteren.

Han viser, hvor hjertestarteren hang - uden på Føtex Food på højre side af indgangen fra Vestergade. Den hænger der ikke i dag. 

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger har der ikke på noget tidspunkt hængt en hjertestarter uden på Føtex Food. En butiksleder og en medarbejder fra Føtex Food oplyser til TV 2 Fyn, at de ikke kan erindre, at der skulle have hængt en hjertestarter dér.  

Et billede fra foråret 2023, som TV 2 Fyn har fundet ved hjælp af Google Lens et halvt år før episoden, viser, at der på det tidspunkt ikke hang en hjertestarter det pågældende sted. Billedet stammer fra en forening, og formanden for foreningen bekræfter billedets autenticitet.

Forholdt de oplysninger siger Mike Nielsen, at han måske har husket forkert, da det hele gik så stærkt.

Der blev rettet hadefulde kommentarer mod Q-Park, da Mike Nielsen delte sin historie på Tiktok.
Der blev rettet hadefulde kommentarer mod Q-Park, da Mike Nielsen delte sin historie på Tiktok.
Foto: Grafik: David Moritz


Efter Mike Nielsens opslag på TikTok har flere brugere kritiseret Q-Park, der udstedte kontrolafgiften, for at uddele en parkeringsafgift til en mand, der lige har reddet et liv. 

Til TV 2 Fyn fortæller Q-Park, at de til enhver tid ville annullere afgiften og lukke retssagen, hvis de får dokumentation på, at Mike Nielsen var hjerteløber i udrykning. 

- De folk, som udfører sådan en gerning, dem skal vi da alle sammen støtte op om. Så derfor er der en helt fast procedure for det, siger Alex Pedersen, administrerende direktør hos Q-Park.

Men den mail, Mike Nielsen angiveligt skulle have sendt til Q-Park, er ikke at finde, og Alex Pedersen kan ikke se nogen steder, at Mike Nielsen skulle have kontaktet dem.

- Hvis vedkommende havde henvendt sig til os med de informationer, så ville den have været annulleret for længe siden. Men vi har ikke noget notat på, at Mike Nielsen eller Trygfonden Hjerteløber skulle have kontaktet os, fortæller administrerende direktør for Q-Park Alex Pedersen.

For dem at se er der ikke noget særligt ved forløbet, når de slår afgifts- og sagsnummeret op. Mike Nielsen har ikke betalt sin afgift, heller ikke efter at have været i fogedretten, og derfor skal han nu i civilretten.

Hvis Mike Nielsen taber sagen, vil han også skulle betale sagens omkostninger. En kontrolafgift, der i starten lød på 875 kroner, kan derfor løbe op i flere tusinde kroner. Lige nu står Mike Nielsen til at skulle betale omkring 3.000 kroner, når sagsomkostninger ikke er medtaget.

Har modtaget penge efter opslag

Efter Mike Nielsen offentliggjorde sin historie på Tiktok, har flere brugere skrevet, at de ville hjælpe Mike Nielsen ved at sende ham penge.

En af dem er 35-årige Magnus Højer, der faldt over Mike Nielsens video på Tiktok. Til TV 2 Fyn fortæller Magnus Højer, at han selv har døjet med hjerteproblemer, og derfor ikke var et sekund i tvivl om, at han ville hjælpe Mike Nielsen med at betale bøden.

- For mig bygger hjerteløberordningen på tillid og solidaritet, så selvfølgelig ville jeg hjælpe, siger Magnus Højer.

Via billeddokumentation kan han fremvise at have sendt 200 kroner til Mike Nielsen på Mobilepay.

At han nu muligvis er blevet snydt, nager ham meget. Også selvom det kun handler om 200 kroner.

- Det er utroligt lavt at synke som person, og i bund og grund er det bare tarveligt, fortæller Magnus Højer og uddyber, at det går ham på, at Mike Nielsen udnytter en sårbar situation, der for nogle mennesker er en virkelighed. 

Magnus Højer har overført 200 kroner til Mike Nielsen via MobilePay.
Magnus Højer har overført 200 kroner til Mike Nielsen via MobilePay.
Foto: Privatfoto


Magnus Højer er ikke den eneste, der har tilbudt at hjælpe med at betale Mike Nielsens afgiften.

Også 45-årige Henrik Greve fra Middelfart havde set videoen og skrev til Mike Nielsen, at han var villig til at hjælpe Mike Nielsen med at betale afgiften.

- Det er efter min overbevisning sørgeligt, at en person vil udnytte hjerteløberinitiativet til at slippe for at betale for en afgift selv, hvis det viser sig, at Mikes historie ikke er sand, siger Henrik Greve.

TV 2 Fyn har efterfølgende spurgt Mike Nielsen til det faktum, at han har fået penge. Mike Nielsen bekræfter at have modtaget penge fra minimum én person. Han siger, at han har tilbudt Magnus Højer at betale pengene tilbage. 

Da TV 2 Fyn taler med Magnus Højer første gang 23. august har han ikke fået pengene tilbage. Det fremgår af korrespondancen mellem Magnus Højer og Mike Nielsen, som TV 2 Fyn har set, at Mike Nielsen er stoppet med at svare Magnus Højer.

Den 6. september har han stadig ikke fået pengene tilbage.

TV 2 Fyn har de seneste uger løbende været i kontakt med Mike Nielsen for at få ham til at dokumentere sin påstand om, at han handlede som hjerteløber den dag i november 2023. Det er ikke sket. 

Notat fra Retten i Svendborg.
Notat fra Retten i Svendborg.


TV 2 Fyn har set dokumentation for bøden på 875 kroner udstedt den 5. november 2023. Et notat fra Retten i Svendborg fra den 12. juni viser, at Mike Nielsen har været indkaldt til fogedretten, og at kravet ved indkaldelsen var vokset til 2.916 kroner. 

Oversigt

    Oversigt