Lægefusk kan skade patienter i årevis - det skal koste, mener forening

Lægesvindel som den i Svendborg er det værste, man kan gøre som læge og det kalder på flere ændringer, mener Patientforeningen.

Svindel for 1,7 millioner kroner og udnyttelse af en række patienter er ikke de eneste konsekvenser af den omfattende lægefusk, der er foregået i Svendborg.

Og det er heller ikke de værste, mener formanden for Patientforeningen, Niels Jørgen Langkilde.

- Det værste er, at der er blevet skrevet i journalerne om behandlinger, der ikke er gennemført. Det er næsten umuligt at få rettet en patientjournal. At der bliver taget af kassen er træls, men det ser vi lidt mildere på, siger han.

Derfor er formanden heller ikke i tvivl om, at sagen fra Svendborg skal koste lægerne retten til at praktisere.

- Vi ser meget alvorligt på, at man ikke lever op til lægeløftet om at gøre alt, hvad man kan for patienterne, men gør det stik modsatte. Det er simpelthen det fundamentale brud, en læge kan begå, og det må koste autorisationen, siger Niels Jørgen Langkilde.

Kan fortsætte som læger

Lægeparret er indtil videre blevet politianmeldt og har mistet retten til at drive selvstændig praksis fra september. Her blev praksissen i Svendborg afhændet og ydernummeret solgt videre til en ny læge.

Det forhindrer dog ikke, at parret kan tage arbejde i en anden klinik eller på et sygehus. Og sådan kan de fortsætte deres lægegerning, medmindre man fra politisk side vil ændre reglerne.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har oplyst, at Styrelsen for Patientsikkerhed lige nu undersøger lægeparret, efter den har modtaget ”konkrete henvendelser, der rejser bekymring om mulige faglige svigt.” 

Forfølger patienter i årevis

Svindlen med lægejournalerne er ikke kun et problem, mens den står på. Det er noget, der kommer til at forfølge de forurettede patienter, sådan som reglerne er i øjeblikket, påpeger Patientforeningens formand.

- Vi skal have nogle andre regler for at rette i patientjournaler, for det kan ikke passe, at de her lægers rettelser skal forfølge patienterne i årevis med sygdomme, de aldrig har haft, eller behandlinger, der aldrig er gennemført, siger han.

Det er heller ikke første gang, foreningen sætter fokus på muligheden for at rette i en lægejournal. Men indtil videre har det været uden held.

- Vi har prøvet at køre 50-100 sager om det her, og vi har ikke fået rettet noget som helst endnu. Det er så svært, derfor er det her en anledning til at tage det op igen og sige: Nu må der komme nogle rettelsesprocedurer i patientjournalerne, som er rimelige, siger Niels Jørgen Langkilde.

Han vil personligt sende endnu et brev til ministeren, og så håber han, at nogle af de forurettede patienter vil gøre det samme. Forhåbentlig kan konkrete eksempler sætte skub i sagerne, lyder det.

TV 2 Fyn har været i kontakt med lægeparret, som ikke ønsker at kommentere sagen. 

Oversigt

    Oversigt