Politikere vil have mere borgerinddragelse efter stor uenighed om vindmøller

Borgerne skal høres mere, så man undgår sager med så stor uenighed, som der har været om tre vindmøller ved Broholm.

Der skal være mere plads til at høre fra borgerne, når der skal laves grønne projekter i Svendborg Kommune som planerne om tre kæmpevindmøller ved Broholm. 

Det har fire politikere givet håndslag på i et afsnit af TV 2 Fyns valgspil Løst eller KVast.

En aftale lå ikke nødvendigvis i kortene, da sagen tidligere har givet anledning til stor uenighed i byrådet.

- Men vi er faktisk enige om, at hvis ikke vi forankrer grønne løsninger hos borgerne, så kommer vi aldrig i mål. Vi har en ambitiøs klimapolitik i Svendborg Kommune, og hvis ikke den forankres lokalt, kan vi ikke lykkes med den, siger Steen Tinning, der sidder i byrådet for Radikale Venstre.

Planerne om tre vindmøller ved Broholm Gods på Sydfyn har været årsag til stor debat nærmest lige siden, at idéen første gang så dagens lys tilbage i 2018. Det er den sjællandske godsejer Lars Kronshage, der har planer om at opstille vindmøllerne. Idéen er at forpagte noget af godsets jord og opstiller. Hver især skal de være omkring 150 meter høje. 

Venstre, Radikale og DF har sagt nej til de store møller, mens Socialdemokratiet, Enhedslisten, Konservative, SF og løsgænger Jens Munk har sagt ja.

En endelig beslutning om vindmøllerne er dog blevet udsat til den anden side af valget.

Over 300 høringssvar

Udover den debat, der har været i byrådssalen, har særligt de naboer, der vil få udsigt til vindmøllerne, ytret deres utilfredshed, og kommunen modtog 340 høringssvar, da projektet var i høring.

Også Dansk Ornitologisk Forening har været på banen med kritik, da man mener, at vindmøllerne kan være til fare for den fredede rovfugl glenten, som er blevet observeret i området. 

Oveni har der været kritik fra Venstres byrådsmedlem Per Nykjær Jensen, som ikke mente, at den rådgivningsvirksomhed, kommunen har benyttet sig af, kunne betragtes som uvildige.

De mange uenigheder, der har været undervejs, kunne til dels være undgået ved at inddrage borgere tidligere, mener Mette Kristensen, der er byrådsmedlem for Venstre og partiets borgmesterkandidat.

- Når vi ikke har dialogen, så er risikoen, at man føler sig tromlet. Hvis man nu havde snakket sammen kunne man måske nå frem til en fælles forståelse, men uden dialog bliver vi polariserede, så vi råber af hinanden fra hvert sit hjørne, siger hun. 

Løst eller KVast

På grund af den store uenighed om vindmøllerne var fire lokalpolitikere fra Svendborg Kommune inviteret med i eksperimentet Løst eller KVast.

Der var tale om politikerne Steen Tinning (B), Mette Kristensen (V), Jesper Kiel (Ø) og Pia Dam (S).

I toppen af artiklen kan du se, præcis hvordan det foregik.

Man kan se flere afsnit af Løst eller KVast på tv2fyn.dk/kvast.

Se hele forhandlingen mellem de fire politikere.
Fotograf: Fotograf: Jonathan Malat Redigering: Jonathan Malat/Anton Gyde
227571-2edb45ab.jpeg
227571-2edb45ab.jpeg
enhedslisten
Enhedslisten
Jesper Kiel
Født 10/1/1966 i Valby
261775-60aa31fc.jpeg
261775-60aa31fc.jpeg
rv_2
Radikale Venstre
Steen Friman Tinning
Født 19/4/1953 i Måløv
261662-3f959fc6.jpeg
261662-3f959fc6.jpeg
V
Venstre
Mette Kristensen
Født 9/2/1970 i Svendborg
280990-0f6c42a4.jpeg
280990-0f6c42a4.jpeg
a
Socialdemokratiet
Pia Dam Larsen Nissen
Født 2/1/1970 i Fakse

Oversigt

    Oversigt