30. okt. 2017 kl. 23:54
Bo Amstrup / Scanpix

Han så sin far træne med stjernerne – nu er han selv på landsholdet

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

For første gang var den 21-årige GOG-spiller Lasse Møller i weekenden med på det danske A-landshold. En drøm for en ung mand, der nærmest er vokset op i hallen.

Lørdag aften den 21. oktober 2017 vil nok altid stå som en skelsættende aften for håndboldspilleren Lasse Møller. I hvert fald en aften, han aldrig kommer til at glemme.

Tidligere den lørdag vandt GOG og Møller med ti mål over Sønderjyske i håndboldligaen, men derudover er det egentligt bare en ganske almindelig mørk, småkold og blæsende efterårsaften som så mange andre. Også på Sydfyn hvor Lasse Møller sidder og spiller kort med sin familie inde i varmen.

Læs også: GOG's kontramaskine sørger for sejr over Mors-Thy
Gå tilbage Del
29. sep. 2017 kl. 5:12

GOG's kontramaskine sørger for sejr over Mors-Thy

Lasse Hansen, Scanpix

Håndboldherrerne fra GOG vandt torsdag aften 29-23 ude mod Mors-Thy i landets bedste håndboldrække.

Kampen blev reelt afgjort i begyndelsen af anden halvleg, hvor fynboerne scorede fire mål i træk, så en føring på 13-12 blev udvidet til 17-12.

Værterne fra Mors-Thy havde svært ved at hamle op med gæsternes hurtige kontramaskine, der var yderst effektiv.

Hjemmeholdet fik godt nok reduceret til 18-20, men tættere på kom Mors-Thy ikke.Topscorer for GOG blev Lasse Kjær Møller med syv mål, mens Stefan Nielsen lynede seks gange for taberne.

GOG har syv point på tredjepladsen i 888 Ligaen, mens Mors-Thy står noteret for fire point. Begge hold har været i aktion fem gange.

Men på et tidspunkt midt i korthyggen ringer Lasse Møllers telefon. Det er et udenlandsk nummer, så i første omgang lader han den bare gå på telefonsvarer. Man ved jo aldrig.

Han beslutter sig dog for at se telefonnummeret lidt nærmere an. Det viser sig, at det er et tysk nummer. Og at det tilhører den danske landstræner Nikolaj Jacobsen.

Og når landstræneren har ringet, så ringer man tilbage.

- Han var meget klar i mælet. Han sagde bare meget kort, at jeg skulle møde ind i landsholdslejren.

- Det var sgu en vild fornemmelse, siger Lasse Møller til TV 2 SPORT.

For første gang er den 21-årige GOG-profil udtaget til det danske A-landshold i håndbold, der i disse dage er samlet omkring et Golden League-stævne på dansk grund.

Drømmen om debuten

Selvom han er ung, så er Lasse Møller allerede nu en af de bærende profiler på det GOG-mandskab, der øjeblikkeligt indtager førstepladsen i håndboldligaen. I indeværende sæson har Møller scoret 28 mål og lavet 12 assists på otte kampe.

“Og der havde han jo på et år nærmest skudt tyve centimeter i vejret...”

— Lasse Svan Hansen

Solide præstationer, der nu har sendt ham op som en del af Danmarks mest fornemme håndboldspillere.

- Det er stort. Det er spændende. Og det er meget sjovt. Der er ikke noget at klage over indtil videre. Jeg synes, det er lidt uvirkeligt. Også fordi jeg fik det at vide så sent, at jeg skulle med. Det er sket ret hurtigt det hele, siger Lasse Møller, der – naturligt nok – har et helt bestemt personligt mål med ved samlingen:

- Jeg håber jo, jeg får debut. Men omvendt forventer jeg ikke noget. Det eneste jeg har sat mig for, er at lære så meget som overhovedet muligt ved de her træninger.

Læs også: GOG sled sig til kneben sejr
Gå tilbage Del
11. sep. 2017 kl. 21:40

GOG sled sig til kneben sejr

Claus Fisker/Scanpix/akiv

Det går hurtigt op og ned i håndbold. Det må Bjerringbro-Silkeborg (BSV) sande efter de to første spillerunder i den bedste danske håndboldrække.

For en uge siden vandt BSV ligapremieren hjemme over mesterholdet Aalborg Håndbold for en uge siden.

Men mandag aften kom BSV helt ned på jorden igen, da holdet tabte 19-21 på udebane til GOG.

GOG var stærkest i anden halvleg, mens BSV var hæmmet af at mangle to af de bærende offensive profiler.

BSV-backen Nikolaj Markussen udgik midtvejs i første halvleg med en skade, mens holdkammeraten Sebastian Skube slet ikke var med i kampen.

Alligevel var BSV godt med i første halvleg, hvor holdene fulgtes pænt ad. Det stod 11-11 ved pausen.

- Det var en mærkelig håndboldkamp. Vi brændte alt for mange chancer. Vi var ikke kyniske nok, siger BSV-profilen Michael V. Knudsen til TV2 Sport.

Stregspilleren erkendte, at savnet af Markussen og Skube gjorde det svært for BSV i anden halvleg.

- Det er to vigtige spillere for vores angrebsspil. Men vi kom frem til de chancer, der skulle til. Der er mange ting, vi skal gøre bedre, siger Michael V. Knudsen.

GOG kom i anden halvleg foran 18-14 i den målfattige kamp, og det lignede en afgørelse på kampen.

BSV svarede dog flot igen og reducerede til 17-19 og senere 18-20.

Det endelige dødsstød blev sat ind af GOG's Lasse Møller, som med sit tredje mål i kampen øgede til 21-18 med få sekunder tilbage.

I løbet af kampen var BSV-keeperen Søren Rasmussen næsten umulig at passere, og det var længe med til at holde udeholdet inde i kampen.

- Han var uhyggelig. Vi vidste godt, at Søren Rasmussen kan spille sådan nogle kampe, siger GOG-spilleren Lasse Kronborg til TV2 Sport.

GOG havde spillet uafgjort mod Skjern i første spillerunde.

- Jeg er vokset op på Sydfyn, langt væk fra det meste, så jeg er nok meget nede på jorden. Og så er jeg bare utroligt glad generelt. Især når jeg får lov at være med til sådan noget her, siger Lasse Møller.

I torsdagens opgør mod Norge sad Lasse Møller på bænken gennem hele opgøret, hvor han kunne se sine nye landsholdskammerater besejre nordmændene med 24-19. Lørdag og søndag venter så kampe mod henholdsvis Polen og Frankrig, hvor debuten meget vel kan komme. Også selvom han – ifølge landstræneren – mest er med for at lære.

- Han er her mest af alt for at snuse. Og for at vi lige kan snakke lidt med Lasse, og så han kan se, hvad det er, der foregår på A-landsholdet. Vi tror på, at Lasse på lidt længere sigt skal være en af de spillere, der skal være med til at sikre Danmarks fortsatte position blandt de bedste landshold, siger Nikolaj jacobsen til TV 2 SPORT.

Lasse Møller betegner sig selv som en alsidig bagspiller, der både kan afslutte fra lang afstand og kan bryde igennem modstanderens forsvar. Og netop de evner fik han i høj grad vist i sommer, hvor han bar det danske U21-landshold frem til sølvmedaljer ved VM i Algeriet.

Her blev GOG-stortalentet både udtaget til turneringens hold, ligesom han blev kåret som turneringens MVP – den mest værdifulde spiller af alle.

Læs også: GOG'er i hovedrolle: U21-håndboldherrer booker VM-finale
Gå tilbage Del
30. jul. 2017 kl. 9:49

GOG'er i hovedrolle: U21-håndboldherrer booker VM-finale

Arkivfoto

Det danske U21-landshold i håndbold leverede en imponerende præstation, da holdet lørdag aften spillede sig i VM-finalen. Danskerne besejrede de franske verdensmestre 37-34, og dermed blev Danmark finaleklar. Det skriver Ritzau.

Frankrig slog ellers Danmark i gruppespillet med 30-22 og var favoritter i semifinalen, men landstræner Morten Henriksens tropper leverede varen i det målrige opgør.

- Det er så fantastisk. Drengene fortjener virkelig at stå i den her finale, siger han.

- Vi gik ind til kampen med troen på, at det godt kunne lade sig gøre, og gennem hele kampen løftede vi i fællesskab. Flotte individuelle angrebspræstationer og Simon Gade i målet gjorde forskellen. Vi formåede at drille franskmændene med vores syv mod seks-spil i hele kampen, siger Morten Henriksen i en pressemeddelelse fra Dansk Håndbold Forbund (DHF).

- Nu skal drenge have lov til at mærke euforien. Der er flere af spillerne, der har fået mange minutter i de seneste par kampe, så vi har helt sikkert fokus på vores restitution frem mod finalen, siger landstræneren.

Mathias Bitsch blev dansk topscorer mod Frankrig med 11 scoringer, mens Lasse Møller fra GOG altså stod for en næsten lige så stor del.

"Et kæmpe tillykke til Lasse og de øvrige drenge på det danske U-21 landshold, der her til aften spillede sig i finalen med en sejr på 37-34 over de franske favoritter. Lasse var igen i en toneangivende rolle og nettede 10 gange og havde dermed en stor andel i den danske sejr", skriver GOG Sport på sin facebook-side.

Danmark møder Spanien i finalen søndag aften klokken 19. Spanien besejrede i semifinalen Tyskland med 26-21.

Ifølge Dansk Håndbold Forbund kan finalen ses på live på web. Find et link her 

Opdateret kl. 17.12. Lasse Møller er nu også udpeget til VM's All Star-hold som venstre back samt kåret til den "mest værdifulde spiller"

- Det har givet mig noget selvtillid, og det var et kæmpe skulderklap at få sådan en titel efter en slutrunde, hvor vi som hold gjorde det helt fantastisk. Og så kom jeg ellers tilbage til GOG, hvor det hurtigt blev hverdag igen. Det var hurtigt tilbage til den sydfynske ydmyghed, siger Lasse Møller med et smil.

Vokset op i en håndboldhal

Det er næppe tilfældigt, at hr. og fru håndbold-Danmark nu skal vænne sig til at se Lasse Møller på det danske landshold. Han er nemlig praktisk talt vokset op i håndboldhallerne i Gudme på Sydfyn. I øvrigt sammen med sin bror, Mikkel Møller, der også spiller håndbold på højeste niveau.

Det 21-årige stjerneskud er nemlig søn af målmandslegenden fra GOG, Bent Møller, der har opnået 31 kampe på A-landsholdet og har spillet en menneskealder for storklubben på Sydfyn.

Så gennem hele ungdomstiden i GOG har Lasse Møller fulgt sin far, GOG-legenden Bent Møller, på tætteste hold, når førsteholdet trænede. Dét førstehold, som sønnike nu selv er med til at bære.

- Jeg var der altid til træningerne, fordi min far var på holdet. Jeg har altid set min far spille på højeste niveau, så jeg har altid sigtet imod det. Og har haft et bestemt mål. Det tror jeg i hvert fald har påvirket min karriere, siger Lasse Møller.

Der er en del af de etablerede landsholdsspillere, der har en fortid i GOG. For eksempel Mikkel Hansen og ikke mindst Lasse Svan Hansen.

Fløjspilleren spillede for GOG i fire år, inden han i 2008 skiftede til Flensburg-Handewitt i Bundesligaen. Og han husker tydeligt den unge udgave af Lasse Møller fra tiden i GOG, hvor han spillede på hold med faderen Bent Møller.

Læs også: Tysk storklub bekræfter: Henter to spillere i GOG
Gå tilbage Del
23. okt. 2017 kl. 18:51

Tysk storklub bekræfter: Henter to spillere i GOG

Frank Cilius/Scanpix

Som TV 2 SPORT kunne skrive i sidste uge er de to GOG-spillere Magnus Jøndel og Gøran Søgaard Johannessen færdige i den sydfynske klub efter denne sæson.

Mandag skriver Flensburg-Handewitt på klubbens hjemmeside, at de har skrevet kontrakt med de to spillere.

Begge spillere får ifølge den tyske storklub en 3-årig kontrakt.

- Efter Mahé og Thomas Mogensen fortalte os, at de forlader os efter denne sæson, havde vi tid til at afsøge markedet. Magnus og Gøran passer perfekt ind, lyder det fra Flensburg-Handewitts direktør Dierk Schmäschke til klubbens hjemmeside.

I GOG har man længe været klar over, at i hvert fald Gøran Søgaard Johannessen ville forlade dem efter denne sæson.

I sidste uge fortalte GOG’s direktør Kasper Jørgensen, at nordmanden havde været inde på hans kontor lige efter sommerferien og fortælle, at han forlod GOG til fordel for Flensburg.

- Vi er i fuld gang med at skaffe spillere. Vi har været gode til at finde de unge talenter frem, og det skal vi gøre igen, da vi gerne vil blive ved med at ligge i toppen, fortalte Kasper Jørgensen til TV 2 SPORT efter GOG's sejr i kvartfinalen i Santander Cup over Århus Håndbold.

Udover de to norske spillere, skulle Mark Strandgaard og Henrik Jakobsen ifølge TV 2 SPORTs oplysninger også være på vej væk fra den fynske klub.

- Dengang var han væsentligt mindre og væsentligt tyndere, end han er nu. Jeg kan tydeligt huske, de rendte rundt inde i hallen, når vi trænede. Det var jo generelt stemningen på Sydfyn. Vi vidste jo alle sammen, hvem hinanden var.

- Da jeg rejste til Flensborg havde jeg stadig kontakterne i orden hjemme i GOG. Og der gik da heller ikke lang tid, før mine venner i GOG fortalte mig om ham der Lasse Møller. Han er sgu godt nok vokset, sagde de.

- Jeg kan huske, jeg kom tilbage for at se en kamp dernede på et tidspunkt, hvor jeg så ham. Og der havde han jo på et år nærmest skudt tyve centimeter i vejret. Det gik stærkt lige pludseligt, siger Lasse Svan Hansen til TV 2 SPORT.

Dengang i GOG-tiden var der en del årgange imellem Lasse Møller og Lasse Svan Hansen. Nu er de holdkammerater på det danske A-landshold.

- Det er meget specielt. Det er jo nogen, jeg altid så op til, da jeg var ungdomsspiller. Så det er sjovt, og det er spændende, og det er som sagt lidt uvirkeligt, at det sker så tidligt, siger Lasse Møller, mens Lasse Svan Hansen næsten havde set den komme:

- Jeg er faktisk ret sikker på, at jeg snakkede med Bent om det på et tidspunkt. Vi snakkede om, at nu kom han og jeg jo ikke til at spille på landsholdet sammen, men så kunne jeg jo nok komme til at spille på hold med en af hans sønner. Og det kom jo så til at holde stik, siger han.

Næste stop: Bundesligaen?

Når man som ung håndboldspiller på Sydfyn giver sig selv lov til at drømme, så flyder tankerne hurtigt mod udlandet. Langt væk fra de trygge haller i Gudme. I hvert fald hvis man spørger Lasse Møller.

For selvom det måske ikke er lige præcis nu, han har lyst til at tage skridtet, så trækker især Bundesligaen i ham.

- Jeg har altid sagt, at det var målet. Lige siden jeg var helt lille og sad og så håndbold i fjernsynet med min far. Det var noget, jeg rigtigt gerne ville og også kunne se mig selv gøre. Hvornår det passer ind ved jeg overhovedet ikke endnu. Men jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg gerne vil til udlandet.

Læs også: GOG-spillere får bøder hver gang de stiller op til interviews
Gå tilbage Del
13. okt. 2017 kl. 12:29

GOG-spillere får bøder hver gang de stiller op til interviews

Henning Bagger / Scanpix

Det er en dyr fornøjelse, når GOGs spillere stiller op til interviews.

Bødekassereglerne for ligaholdet foreskriver nemlig, at spillerne skal til lommerne, hver gang de bliver interviewet af pressen. Det fortalte fynboernes højre fløj Mark Strandgaard, efter de torsdag aften besejrede Skanderborg med 23-30 på udebane.

- Det koster at komme i fjernsynet og ugeblade. Og på kampdage er det ekstra hårdt, for der er det dobbelt op på takst. Det svier lidt, siger Mark Strandgaard til TV 2 SPORT.

Så må vi altså lige få nogle tal på bordet. Hvad koster det?

- Hvis jeg bliver interviewet til en avis, så koster det 50 kroner, og så er det jo 100 kroner på kampdage. Et interview til TV står vel i 150 kroner, tror jeg.

Er det den samme pris for de unge også?

- Ja, det er lige fedt for alle. Der er ikke nogen, der går udenom, siger Mark Strandgaard.

Og det kan 19-årige Emil Jakobsen bekræfte. Den unge fløjspiller blev torsdag interviewet til TV 2 SPORT for første gang, og så måtte han til lommerne.

Det er noget med, at det koster lidt penge at komme i TV?

- Ja, det er 100 kroner lige ned i kassen, siger Emil Jakobsen til TV 2 SPORT.

Det lyder lidt dyrt, når man er på et SU-budget?

- Ja, det er det også. Der har været et par stramme måneder, siger Jakobsen, der var en del af Danmarks trup ved U19-VM i august, hvor han kom hjem med en bronzemedalje og en plads på All Star-holdet.

TV 2 SPORTs lyseblå mikrofon fangede torsdag aften syv spillere og træner Nicolej Krickau. Hvis sidstnævnte også tæller med i regnskabet, så fik han den tvivlsomme ære at blive holdets topscorer med tre interviews.

Hvis Strandgaards takster holder stik, betyder det altså, at der blev lagt 1.500 kroner i bødekassen - alene på interviews til TV.

Torsdagens sejr over Skanderborg betyder, at GOG nu er nummer ét i håndboldligaen efter syv kampe. Bjerringbro-Silkeborg føler efter på andenpladsen, mens Skjern ligger nummer tre.

- Jeg har da hørt, at der allerede er nogle muligheder nu. Men forhåbentligt er der endnu mere interesse om nogle år, og så må vi se til den tid, siger han.

Men inden da er der lige nogle helt basale ting, som skal finpudses først. Eller rettere sagt arbejdes knaldhårdt for at opnå.

- Jeg skal blive stærkere. Det kan jeg mærke på sådan en samling her. Det er sgu nogle store og stærke gutter. Der skal jeg have lagt på rent fysisk. Håndboldmæssigt skal jeg blive mere taktisk dygtig, og det kommer forhåbentligt med alderen, siger Lasse Møller.

Og når det kommer til landsholdet, så er det sydfynske ydmyghed intakt. For ja, det kan da godt være, han får lov til at snuse til det fine selskab lige nu. Men når snakken falder på det EM, der venter i Kroatien til januar, så kommer paraderne hurtigt op.

- EM er ikke noget, jeg personligt har sat mig som mål. Det er noget, jeg altid har drømt om, jeg skulle med til på et eller andet tidspunkt, men ikke allerede til januar, siger han.

Én ting er dog sikker: Næste gang landstræneren ringer fra sit tyske nummer, så tager Lasse Møller telefonen første gang.

Claus Fisker / Scanpix
 
26. nov. 2024 kl. 22:43
Opdateret: 28. nov. 2024 kl. 23:10
Peter Salomon

Seneste nyt fra dødsulykke: Redningsarbejdet fortsætter hele natten

LYT
Del

To personer er omkommet, flere er kommet alvorligt til skade, og en person er fortsat savnet i forbindelse med en sammenstyrtningsulykke på Flemløse Biogas i Glamsbjerg.

TV 2 Fyn følger udviklingen.

Har du oplysninger om ulykken, kan du skrive til redaktionen@tv2fyn.dk.

Alvorlig sammenstyrtningsulykke på biogasanlæg

Følg opdateringerne herunder

28. nov. 2024 kl. 19:20
Thomas Larsen-Bjerre

"Svært at sige" om håndværker kan være i live: - De pårørende fortjener at få deres kære hjem uanset

LYT
Del

Beredskabsstyrelsen arbejder i døgndrift på Flemløse Biogas, hvor man stadig leder efter en person, efter en arbejdsulykke tirsdag aften slog to håndværkere ihjel og sårede seks andre.

Lige nu har Beredskabsstyrelsen tre befalingsmænd og 12 værnepligtige til stede ved ulykkesstedet, og den bemandingsplan fortsætter i døgndrift indtil tidligst tirsdag. Medmindre altså redningsfolkene finder den forsvundne håndværker før.
Det fortæller Beredskabsstyrelsens vagtchef Michael Porsgaard.

Nu er det to døgn siden, ulykken skete. Hvor realistisk er det, at i finder ham i live?

- Det er svært at sige. Vi ved af erfaringer fra jordskælv i udlandet, at folk kan overleve flere døgn under sammenstyrtet materiel. Hvis han ligger i en luftlomme, så er der stadig håb for ham.

- Pårørende fortjener at få deres kære hjem uanset hvad

Da taget på siloen styrtede sammen, var det både fast og flydende beton, der ramlede mod bunden af den omtrent 20 meter høje tank. Håbet er, siger Michael Porsgaard, at håndværkeren ligger beskyttet under en betonblok.

Uanset hvor længe, der skal gå, før redningsfolkene kommer i kontakt med håndværkeren, så fortsætter arbejdet, fastslår vagtchefen.

- Vi kører på. På et eller andet tidspunkt er håbet ude, men vi bliver ved, for der er også nogle pårørende, der fortjener at få deres kære hjem uanset hvad.

Hvornår ved I, om håbet er ude? 

- Det er en læge, der skal vurdere det.

En svær operation

Tidligere torsdag blev en endnu større gravmaskine hejst ned i siloen, så arbejdet kan gå hurtigere.

Indimellem søger redningsfolkene også med kameraer.

- Vi har noget særligt søgeudstyr, som vi bruger til at forsøge at se ham. Derudover er hele området oplyst både inde og ude.

Så snart, føreren af gravmaskinen kommer i kontakt med håndværkeren, overgår arbejdet til håndkraft.

Der er hele tiden personale klar med førstehjælpsudstyr, fortæller Michael Porsgaard.

28. nov. 2024 kl. 22:28

Der bliver kamp til stregen ved Helnæs - organisation vil kæmpe mod havvindmøller

LYT
Del

Efter mange års debat har Energistyrelsen givet tilladelse til at opføre 11 kæmpevindmøller i det sydlige Lillebælt.

Vindmøllerne bliver blandt verdens største med en højde på 256 meter, og de vil tydeligt kunne ses fra Helnæs.

Mens nogle jubler, gør andre sig klar til kamp mod kæmpevindmøller ud for den fynske kyst.

- Jeg tror nok, at vi skal få det stoppet, siger Søren Nielsen, som er formand for Miljøorganisationen Red Lillebælt.

Organisationen har i flere år modsat sig projektet, og nu hvor dommen er faldet, kommer den til at klage.

- Vi kan jo ikke sige andet, end at kampen går videre. Det (tilladelsen, red.) er et væsentligt skridt, men det er jo ikke slut, siger formanden.

Borgmester raser med

Det er Sønderborg Kommune, som står bag projektet, der blev sat i gang for 14 år siden..

Formålet er blandt andet at gøre Sønderborg Kommune CO2-neutral. Så glæden over det store projekt var stor i dag. I hvert fald på den jyske side.

Men i Assens forstår borgmesteren stadig ikke meningen med så store vindmøller i Lillebælt, og han er “bestemt ikke tilfreds”.

- Det betyder så et markant anderledes udtryk i et relativt følsomt naturområde og nogle vindmøller, der i øvrigt skal stå i det, der bliver en havnaturpark, og som grænser lige op til et Natura 2000-område, lyder det fra Søren Steen Andersen (V).

Når vindmøllerne står klar i 2029, skal de producere strøm til 148.000 husstande.

28. nov. 2024 kl. 21:21

Tre fynske kommuner har landets højeste skattetryk - se overblikket her

LYT
Del

Mediet NB Kommune har lavet en oversigt over næste års skattetryk i landets kommuner.

Tre af de fynske kan bryste sig af at ligge helt i top med landets højeste kommuneskat.

Så høj er skatten i din kommune næste år

  • Nyborg: 26,3

  • Svendborg: 26,3

  • Langeland: 26,3

  • Faaborg-Midtfyn: 26,1

  • Assens: 26,1

  • Kerteminde: 26,1

  • Ærø: 26,1

  • Nordfyns: 26

  • Middelfart: 25,8

  • Odense: 25,5

Sygehuse oplever kraftig tilstrømning af patienter efter mobilnedbrud

LYT
Del

Det nu overståede nedbrud hos TDC har skabt problemer for hospitalerne i Region Syddanmark.

Det skriver DR på baggrund af et interview med Kurt Espersen, der er koncerndirektør i regionen, ifølge Ritzau.

– Vi har haft en kraftig tilstrømning af patienter til vores akutmodtagelser flere steder i vores region, siger han og tilføjer, at "man har kunnet håndtere det".

– Der har måske været lidt længere ventetid, men der er sat ekstra foranstaltninger ind alle steder. Personalet er blevet tilbage, og der er kaldt ekstra personale ind andre steder.

28. nov. 2024 kl. 18:00

Flere dødsulykker på biogasanlæg: Er det et farligt sted at arbejde?

LYT
Del

I løbet af de seneste ti år er der sket flere dødsulykker på biogasanlæg i Danmark.

I denne uge er to mænd blevet dræbt i en ulykke på Flemløse Biogas. En person savnes fortsat efter ulykken.

Det er dog ikke den eneste dødsulykke på et dansk biogasanlæg.

Der er sket to separate dødsulykker på et biogasanlæg ved Smidstrup i Nordjylland.

I 2017 mistede en 56-årig mand livet i en arbejdsulykke på det nordjyske biogasanlæg. Ulykken skete i forbindelse med udgravninger til et byggeri ved anlægget.

I 2022 døde en 38-årig tagdækker på samme biogasanlæg. Han faldt seks meter ned fra et tag og landede på et betongulv.

Uheldig sammentræf

Fælles for ulykkerne er, at de er sket i forbindelse med byggeri, og det er altså ikke, fordi der er tale om et biogasanlæg.

- Det er et uheldigt sammentræf, at ulykkerne er sket på et biogasanlæg, men det har ikke noget med den tragiske sag at gøre, siger Jens Tilma, der ejer Tylco Biogas Service, og som har mange års erfaring med at arbejde på biogasanlæg.

Er det generelt farligt at arbejde på et biogasanlæg?

- Det vil jeg ikke sige, det er. Arbejdsprocedurer er godkendt efter de regler, der er. Eksemplerne her er sket i forbindelse med byggerier. Det er ikke driften for anlægget, der skal klantres for, at det er farligt, siger Jens Tilma. 

Kigger man endnu længere tilbage og mod udlandet, er der endnu mere fatale ulykker på biogasanlæg.

I 2005 døde tre personer, og der var to hårdt sårede efter et gasudslip på et biogasanlæg i Tyskland.

I Danmark er der omkring 150 biogasanlæg.

28. nov. 2024 kl. 16:56
Thomas Larsen-Bjerre

Efter dødsulykke: Kollapset tank blev bygget uden tilladelse

LYT
Del

Opførelsen af den reaktortank, der tirsdag kostede to rumænere livet og kvæstede seks i Flemløse blev i næsten et halvt år opført uden byggetilladelse. Det viser dokumenter TV 2 Fyn er besiddelse af.

Karin Jensen, der er nabo til Flemløse Biogas, er rystet over ulykken på biogasanlægget, men hun er lige så rystet over at byggeriet er foregået uden tilladelse.

Frem til 8. oktober i år var ejerne af anlægget nemlig allerede i fuld gang med at opføre den nu kollapsede reaktortank uden byggetilladelse og med kommunens vidende.

Byggetilladelsen fik Flemløse Biogas først den 8. oktober i år. Året forinden havde Flemløse Biogas søgt om dispensation til at bygge reaktortanken i 18 meters højde i stedet for de 15 meter, lokalplanen foreskrev. En dispensation man fik.

Byggeriet foregik altså uden tilladelse, og i en mailkorrespondance den 16. april i år gjorde Assens Kommunes Miljøafdeling opmærksom på, at man skulle søge byggetilladelse til det byggeri, biogasanlægget allerede havde påbegyndt i marts måned.

Her gør Miljøafdelingen også opmærksom på, at der skal søges byggetilladelse til en teknikhal, som allerede er opført.

Det fremgår af en aktindsigt, som TV 2 Fyn har gennemlæst.

Gjort lovligt senere

Først den 19. juni søgte Nordic Green Engineering fra Silkeborg på vegne af Flemløse Biogas om byggetilladelse til tanken, og den 8. oktober meddelte Assens Kommune en lovliggørelse – ikke alene af tanken – men også af gyllenedkøling, pumpehus og varmevekslerhus.

- Ethvert byggeri, der kræver en byggetilladelse, skal have en byggetilladelse inden det går i gang. Det er hævet over en hver tvivl, siger Martin Albertsen, der er direktør i By, Land og Kultur i Assens Kommune.

- Vi kan enten bede om, at det bliver revet ned, eller vi kan bede om en juridisk lovliggørelse. Vi har en forpligtelse til at vælge den mindst indgribende. Vi vurderede, at man her ville opnå en byggetilladelse.

Oplysningerne bekræftes af nabo Karin Jensen og hendes mand, der fra adressen Langgade 15 har direkte udsyn til anlægget.

- Min mand og jeg er enige om, at byggeriet startede allerede i marts. Det fremgår jo også af aktindsigten fra Assens Kommune, siger Karin Jensen.

Satellitbilleder fra Miljøstyrelsen taget i sommeren 2024, hvor byggeriet er i fuld gang og synligt fra luften. Altså længe før byggeriet blev lovliggjort.

Miljøministeriet - https://miljoegis.mim.dk/

Flemløse Biogas sommer 2022

Miljøministeriet - https://miljoegis.mim.dk/

Flemløse Biogas sommer 2024 - opførelsen af

Helt forkert at bygge uden tilladelse

Mads Knudsgaard, advokat og direktør i Knudsgaard advokater, der har speciale i entreprise- og byggeret kalder det helt forkert at bygge inden, der ligger en tilladelse.

- Det er i strid med den byggeretlige lovgivning at begynde byggeri inden tilladelsen foreligger, siger Mads Knudsgaard.

Samtidig peger han dog på, at det ofte er set før, at der bliver tilgivet frem for tilladt, når det gælder byggesager i kommunerne.

- Det er ikke usædvanligt at få en lovliggørelse, fordi man ”glemmer” at ansøge om byggetilladelse. Nogle gange skal man rose kommunen for at være samarbejdsvillige.

Et af de spørgsmål, der fortsat mangler at blive besvaret efter ulykken er, om sikkerheden på arbejdspladsen har været i orden – og om Arbejdstilsynet har været vidende om det store byggeri på biogasanlægget. Noget som Mads Knudsgaard vurderer usandsynligt.

- De (Arbejdstilsynet, red.) har helt sikkert ikke vidst det, før der har ligget en ansøgning om byggeriet. Det kan være bagsiden ved, at kommunen vil være flinke, så er der information, der kan gå tabt til diverse myndigheder.

Det er ikke lykkedes TV 2 Fyn at få en kommentar fra Kurt Brusgård Poulsen, der er direktør i Flemløse Biogas.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her