Lydene i den anden ende af telefonforbindelsen var uforståelige.
Men budskabet var alligevel ikke til at misforstå.
Den mand, som netop havde tastet 112 på sin mobiltelefon, havde helt tydeligt brug for hjælp.
Operatøren på alarmcentralen forsøgte at finde ud af, hvad der var sket, men noget i mandens hals forhindrede ordene i at finde vej.
Det blev mere og mere tydeligt, at hjælpen ikke ville nå frem i tide.
45 sekunder tikkede forbi.
Så blev der stille.
Tragedien
En lun sommeraften i Odense var i fuld gang med at forvandle sig til en tragedie.
En tragedie, hvor gerningsmændene stadig er på fri fod, nøglevidnerne glemte, hvad de havde set, og hvor manden, der forsøgte at gøre det rigtige, blev kvalt i sit eget blod.
Programmet 'Kernen' på TV 2 PLAY undersøger i det seneste afsnit, hvad der skete den sommeraften, og beskriver, hvordan begivenhederne stadig kaster tunge skygger over Odense-bydelen Vollsmose.
Artiklen her er baseret på videomateriale, der aldrig før har været vist i offentligheden, sagsakter fra retten i Odense samt på interviews fra 'Kernen' med Bjarke Vestesen, der er krimiredaktør på Fyens Stiftstidende, og flere andre kilder med kendskab til sagen.
Det er en sag om, hvordan hårdkogte bandemedlemmer kunne dræbe en uskyldig mand foran talrige vidner og videokameraer, uden at nogen kunne dømmes for det.
De unge foran boligblokken
Lad os for en stund skrue tiden tilbage til 24. juni 2020.
Til en parkeringsplads ved Egeparken i Vollsmose, hvor en gruppe unge røg hash og hørte musik foran en 14 etager høj boligblok omkring klokken 23.45 en onsdag aften.
Det var ikke en hvilken som helst gruppe unge, der hang ud foran blokken.
Flere af de unge mænd i gruppen handlede med kokain og begik indbrud, ligesom de heller ikke gik af vejen for at true folk, som de ikke kunne lide, med knive, hundebid og det, der var værre.
Politiet havde sit eget interne navn for dem.
De blev kaldt Bøgetorvsgruppen efter en af de centrale pladser i Vollsmose, hvor de plejede at hænge ud.
Parkeringspladserne og stisystemerne mellem boligblokkene i Bøgeparken og Egeparken var deres område – og et helt andet revir end parkeringspladserne og stisystemerne mellem boligblokkene i Korsløkkeparken to kilometer mod syd.
Korsløkkeparken havde sin egen gruppe unge mænd, som politiet kaldte Korsløkkegruppen.
Og selvom Bøgetorvsgruppen og Korsløkkegruppen bestod af unge mænd på samme alder og med samme baggrund og samme fritidsinteresser, kunne det betyde forskellen på liv og død at være på den forkerte side.
Ondt blod
Længe havde der været ondt blod mellem de to grupper, og politiet havde flere gange tidligere rykket ud til skudepisoder i området og for at forhindre væbnede opgør mellem de to grupper.
Få dage før 24. juni 2020 havde beboere i Vollsmose for eksempel set, hvordan to maskerede personer på en scooter var kørt ind på parkeringspladsen ved Egeparken, hvor Bøgetorvsgruppen holdt til.
På det tidspunkt holdt der en patruljevogn på parkeringspladsen, og de to mænd på scooteren havde skyndt sig væk.
Denne aften var der imidlertid ingen patruljevogne på parkeringspladsen.
I hvert fald ikke endnu.
Til gengæld trillede der kort før midnat en lille, hvid personbil ind i en af de ledige parkeringsbåse.
Den venlige mand
I bilen sad en mand.
Han hed Abdinur Ismail, var 31 år gammel og kendt af mange i Vollsmose for sin hjælpsomhed og sit store smil.
Vollsmose har længe haft ry for at være en af Danmarks mest belastede boligområder, og bydelen har i mere end et årti været på regeringens ghettoliste, men i de fleste af de over 50 boligblokke bor der helt almindelige retskafne, venlige og arbejdsomme mennesker.
Sådan et menneske var Abdinur Ismail.
Familien var i sin tid flygtet fra Somalia, men Abdinur var opvokset i Danmark.
Han elskede fodbold, var tidligere ungdomsspiller i fodboldklubben B1909, og han havde fast arbejde på Coops centrallager i udkanten af Odense.
- Han elskede det, han lavede, selvom det var hårdt. Han elskede menneskene derovre, og han stod op til det hver morgen, fortæller hans lillesøster, Faduma Ismail, til TV 2.
I juni 2020 havde hun netop afsluttet sin uddannelse som radiograf, og hun havde aftalt at mødes med sin bror 25. juni, hvor de skulle fejre den veloverståede eksamen.
Men da Abdinur Ismail kørte hjem fra sit job på centrallageret i den lille, hvide personbil om aftenen 24. juni, skulle han aldrig se sin søster igen.
Optræk til overfald
Netop den dag var hans egen bil på værksted, så da han svingede ind på parkeringspladsen ved Egeparken fra Vollsmose Allé, kørte han i en hvid lånebil.
Den ledige bås, som han parkerede i, var ganske få meter fra gruppen af unge foran højhuset.
Abdinur Ismail havde spillet fodbold med en af dem som dreng, og han plejede at hilse på flere af gruppens medlemmer, når han mødte dem.
Denne aften steg han dog ikke ud af bilen for at hilse på.
I stedet blev han siddende lidt i kabinen.
Han vidste det ikke, men få hundrede meter væk var to maskerede sortklædte mænd på vej mod Egeparken på en hurtig scooter, også kaldet en kubik.
De havde ladt deres pistoler med skarpe skud.
Mens scooteren nærmede sig, havde to af de unge fra selskabet ved boligblokken netop sat sig ind i en bil for at køre sig en tur og ryge en joint.
At maskerede mænd på scooter betød problemer, var ikke så svært at regne ud, og da de to mænd tilfældigvis mødte scooteren på vej væk fra Egeparken, gættede de straks, at der var noget i gære.
Lynhurtigt foretog de en U-vending med bilen, drønede tilbage og advarede deres venner, som dermed fik nogle få øjeblikke til at gøre klar.
Hundens død
Imens sad Abdinur Ismail på forsædet af sin lånebil.
Og der blev han siddende, mens de to mænd på scooteren sneg sig ind på deres mål.
De var kørt om på den modsatte side af boligblokken, og med slukkede lygter trillede de den ind gennem en tunnel under bygningen.
Mændene fortsatte til fods gennem tunnelen, mens de pegede pistolerne frem for sig.
Da de kom ud, gav de sig til at skyde mod Bøgetorvsgruppens medlemmer.
En 31-årig mand, som ifølge politiet var en slags leder for Bøgetorvsgruppen, blev ramt.
Projektilerne borede sig ind i hans ryg og hofte, hvorefter han faldt om.
Mens de to maskerede mænd trak sig tilbage mod tunnelen, blev de angrebet af en hund.
Et overvågningskamera optog, hvordan dyret blev skudt og dræbt.
Men de to mænds flugt kom ikke til at gå helt, som de formentlig havde planlagt, for nogle i Vollsmose var forberedt på, at der kunne komme et angreb.
Flugten
Der gik kun få øjeblikke, fra Bøgetorvsgruppens leder og den ramte hund var sunket sammen på parkeringspladsen, før fire bevæbnede personer blokerede flugtvejen, så de to mænd på scooteren ikke kunne forlade boligblokken gennem den tunnel, de var kommet ind gennem.
Overvågningskameraerne i tunnelen optog skudduellen på video.
De to mænd på scooteren måtte flygte ud på parkeringspladsen med forfølgerne i hælene – overvågningsbilleder viser, at kun få sekunder adskilte de to grupper.
Da forfølgerne kom ud af tunnelen, begyndte de at skyde efter scooteren.
Det sidste opkald
Imens sad Abdinur Ismail stadig på forsædet af sin bil.
Han havde åbnet fordøren en smule og gav sig til at filme ud af sprækken med sin mobiltelefon.
Oppe på boligblokkenes altaner og i vinduerne begyndte mobiltelefoner også at lyse, mens kameraerne blev tændt.
Efter at have filmet i nogle sekunder besluttede Abdinur Ismail sig for at ringe 112 og tilkalde politiet.
Han havde kun lige tastet nummeret, da der blev skudt lige imod hans bil fire gange, formentlig i et forsøg på at ramme de to mænd på scooteren, der var på vej væk fra parkeringspladsen.
Et projektil gik gennem sideruden på den åbne dør og ramte Abdinur Ismail i den nederste del af ansigtet, netop som han var kommet igennem til en kvindelig operatør i den anden ende.
Døden indtraf kort efter, mens kvinden på alarmcentralen forsøgte at forstå, hvad der var sket.
Politiet mener, at det dræbende skud blev affyret af manden i den røde cirkel på billedet herunder.
Imens drønede den hurtige scooter væk fra Vollsmose i høj fart.
Biljagten
Abdinur Ismail var ikke den eneste, der havde ringet 112, så politiet var allerede på vej mod Vollsmose, og på vej derud mødte en af patruljevognene en hurtig scooter med to sortklædte mænd.
Betjentene syntes, at det så mistænkeligt ud, og de forsøgte at standse scooteren, men i stedet for at trykke på bremsen drejede føreren gashåndtaget i bund.
Og efter en kort biljagt drejede scooteren ned ad den sti, som løber langs Odense Å, og patruljevognen kunne ikke følge efter.
Scooteren fortsatte mod syd i retning af Korsløkkeparken.
Betjentene i politibilen vidste på det tidspunkt ikke, at de to mænd på scooteren var de samme, som havde indledt skudepisoden i Vollsmose.
Noget tid senere fandt politiets dykkere to pistoler i Odense å – netop langs den rute, som scooteren formentlig havde fulgt.
En lang nat
Den 31-årige leder af Bøgetorvsgruppen var alvorligt såret, og hans venner kørte ham på Odense Universitetshospital, hvor lægerne måtte kæmpe for at redde hans liv.
Imens blev Abdinur Ismail liggende ved siden af den hvide lånebil med et tæppe over sig, mens hans forældre blev ringet op af bekendte, som havde hørt et rygte om, at deres søn var blevet skudt.
- Min far ender med at tage til Egeparken, og så er der nogle, der siger til ham, at det er Abdinur, fortæller Abdinur Ismails søster, Faduma.
Politiet ville i flere timer hverken be- eller afkræfte de bange anelser hos den fortvivlede mand, der forsøgte at få et svar ud af betjentene.
- Min far bliver ved med at råbe højt op og sige: "Jeg vil gerne vide det. Bare fortæl, om det er ham eller ej", fortæller Faduma Ismail.
Til sidst besvimede han.
Der gik ifølge Faduma Ismail cirka fem timer, inden betjentene var sikre nok til at give faren besked.
Abdinur Ismails liv var slut, og nu havde familien kun minderne tilbage.
Men hvem dræbte ham?
Jagten på gerningsmanden
Ifølge politiets teknikere var det sandsynligvis manden i cirklen på billedet herunder.
Han er lidt lavere end de andre, og ifølge politiet gik han ganske tæt på bilen med den døende Abdinur Ismail, efter at han havde skudt.
Billedet stammer fra et af vidnerne, som filmede skudepisoden fra sin altan.
Og nu kunne man måske tro, at sådan en sag, hvor det dræbende skud ifølge politiet er optaget på video, mens masser af vidner så på, ville være lige så nemt at opklare.
Det indtryk fik Abdinur Ismails familie i hvert fald efter drabet.
- I starten fik vi at vide, at der var gode beviser. Politiet sagde: "Vi har alt det, vi skal bruge. I skal bare tage det stille og roligt, vi skal nok fange dem", siger søsteren Faduma Ismail til TV 2.
Men politiet havde ikke alt det, som de skulle bruge for at få nogen dømt.
Op ad bakke
Efterforskerne kunne ikke finde nogen dna-spor, der var ingen fingeraftryk, og våbnet, der dræbte Abdinur Ismail, var forsvundet.
Patronhylstre fra de skud, som formentlig dræbte Abdinur Ismail, var væk, da politiet gav sig til at søge efter dem, og som dagene passerede forbi, begyndte det at gå op for ordensmagten, at der manglede solide tekniske beviser.
Dage blev til måneder, uden at politiet rejste tiltale mod nogen.
Da der var gået et halvt år, organiserede drabsofferets venner en demonstration i Vollsmose, fordi de var frustrerede over, at drabet ikke var opklaret.
- Man hørte mindre informationer fra politiet. Så derfor blev der lavet den her demonstration for at sige, at vi gerne vil have fået afklaret den her sag, og at nogle skal stå til ansvar for det, siger Faduma Ismail.
Et angreb med ord
Mens politiet var tavse, forholdt det sig noget anderledes med Bøgetorvsgruppen og Korsløkkegruppen.
Bare fire dage efter demonstrationen udgav rapperen Chatle, der er fra Vollsmose og har forbindelser til medlemmer af Bøgetorvsgruppen, en musikvideo med det, der ser ud til at være sværtbevæbnede bandemedlemmer i bydelen, der er klar til kamp.
- Gi’r ik’ en fuck, hvis min’ fjender pluds’lig omkom. Altid forberedt. Jeg er altid klar på at tag’ imod en dom, lød det blandt andet i videoen.
Bjarke Vestesen, der er kriminalredaktør på Fyens Stiftstidende, og som fulgte sagen tæt, er ikke i tvivl om, at videoen var ment som en provokation mod Korsløkkegruppen.
- Det er et signal til den anden gruppering om, at vi er store i slaget, og vi kører rundt og viser våben, og vi viser pengesedler. Det er en magtdemonstration over for den anden gruppering, siger Bjarke Vestesen.
Et stykke inde i musikvideoen ser man lederen af Bøgetorvsgruppen, mens et rødt lasersigte lyser på brystet af ham.
- Jeg kan i hvert fald tolke det som et signal til den anden part om: "Prøv at høre, I fik ikke ram på mig, jeg er her stadigvæk", siger Bjarke Vestesen.
Videoen indeholdt også, hvad der kan opfattes som en trussel mod eventuelle vidner.
- Den her gøb i min hånd er til dem, der snakker, lød det fra rapperen Chatle.
Tiltalen
Kort efter Vollsmose-videoen udkom der også en musikvideo fra rapperen ZacFromThe9, der ifølge Bjarke Vestesen var et svar fra Korsløkkegruppen.
I videoen løber bevæbnede sortklædte mænd rundt ved Vollsmose Torv og affyrer deres pistoler op i luften.
Men selvom det virkede ret sandsynligt, at Abdinur Ismail var blevet dræbt som et uskyldigt offer i krigen mellem de to bander, var det politiets opgave at finde håndfaste beviser for, at det rent faktisk også forholdt sig sådan.
I november 2021 var der indsamlet nok materiale til, at anklagemyndigheden tiltalte fire mænd for drabet.
Det var de fire mænd, som ifølge politiet var gået til modangreb på de to mænd på scooteren og havde forsøgt at afskære flugtvejen.
Ifølge politiet var der tale om en 26-årig mand, en 22-årig mand, en 19-årig mand og en 22-årig mand.
Desuden blev lederen af Bøgetorvsgruppen tiltalt for at være medskyldig i den skudduel, der nær havde kostet ham livet. Anklagemyndigheden mente, at han selv havde været med til at skabe den farlige situation ved at beordre sine folk til at være bevæbnede den aften, fordi han frygtede at blive angrebet.
Flere års videomateriale
Anklagemyndigheden byggede sagen op om oplysninger fra telefonmaster og mange, mange timers videomateriale.
Der var så mange optagelser, at en uafbrudt afspilning 24 timer i døgnet ville tage 8 år at komme igennem.
Selvom der var mange mennesker til stede i Vollsmose den aften, hvor Abdibur Ismail blev dræbt, var det vanskeligt at få vidner fra Vollsmose til at stå frem i retten.
På TV 2 har vi gennemgået retsbogen, og ud af de i alt 24 mennesker, der vidnede i sagen ved Retten i Odense, var der 9 ansatte ved politiet og 2 eksperter.
Tre af vidnerne var brødre til de tiltalte, og fire andre var kærester eller venner med de tiltalte.
Kun tre vidner, hvoraf ét optrådte anonymt, havde ingen relationer til de tiltalte og havde samtidig overværet skyderiet.
De glemsomme vidner
Flere af vidneforklaringerne fra de tiltalte og deres venner og kærester ændrede sig fra første afhøring, til de skulle vidne i retten.
For eksempel havde lederen af Bøgetorvsgruppen afgivet en længere forklaring, da han var rask nok til at kunne blive afhørt 10. juli 2020.
Her fortalte han politiet, hvem han mente, at de to mænd på scooteren var.
Men et år senere, da han kom i retten, forklarede bandelederen så, at han på afhøringstidspunktet havde været så påvirket af smertestillende medicin, at det oprindelige vidneudsagn ikke kunne bruges.
Flere af de andre vidner kom også i tvivl om deres forklaringer.
- Hvad skal man tro? Det lyder som en gammeldags gangsterfilm fra New York, siger kriminalredaktør Bjarne Vestesen, der overværede retssagen fra tilhørerpladserne.
Han fortæller, at ingen af de fem mænd på noget tidspunkt gav udtryk for, at de var kede af, at Abdinur Ismail var blevet dræbt.
Sagen smuldrer
Som dagene gik, stod det mere og mere klart, at anklagemyndighedens sag var ved at falde fra hinanden.
- Sagen er utrolig afhængig af, at de vidner, der har oplevet det og fortalt politiet om det efterfølgende, også kommer i retten og bekræfter det, siger Bjarne Vestesen.
Og det var svært for politiet at skaffe vidner i Vollsmose.
- Jeg tror, der er nogen, som har set det, og måske ligefrem filmet det, men af alle mulige forskellige årsager har valgt ikke at fortælle politiet om det, siger han.
For eksempel kan potentielle vidner være bange for at stå frem, siger Bjarne Vestesen.
- Der kan sagtens være beboere, som genkender dem, men som ikke har villet vidne, ikke har villet sladre, ikke ville have været stikkere for politiet. De skal jo også leve videre i dag og i morgen og i det nye år. Så derfor tør de ikke at sige noget. Så er det bedre at tie stille, siger han.
- Det behøver heller ikke at være trusler som sådan. Det kan også være, at man har haft et møde og aftalt: "Prøv at hør. Hvis du nu ikke siger noget i retten, så kan du opnå en eller anden fordel på en anden måde", siger han.
Bjarne Vestesen fortæller, at en del af familierne i Vollsmose er kendt for at løse uoverensstemmelser uden at involvere de danske myndigheder.
Også det blodige mellemværende, som skudepisoden mellem den nu 33-årige bandeleder og de to mænd på scooteren havde efterladt, blev tilsyneladende ordnet internt.
- De har løst det indbyrdes, og det kom også frem i retten, siger Bjarne Vestesen.
- Der blev indgået en aftale efterfølgende, hvor den 33-årige lagde hånden på Koranen og sværgede, at der ikke ville ske hævn, fortæller han.
Der er en gerningsmand derude
Uden tilstrækkelige vidneudsagn var politiets enorme videomateriale og andre tekniske beviser ikke nok til, at de fem tiltalte kunne dømmes for drabet på Abdinur Ismail.
- Jeg var ikke så overrasket. Jeg synes, at de beviser, der blev fremlagt, simpelthen ikke var nok til at dømme nogen, siger Bjarne Vestesen.
Byrettens afgørelse blev ikke anket.
Derfor må Abdinur Ismails familie leve med, at ingen formentlig nogensinde bliver stillet til ansvar for drabet, mens bandemedlemmerne trak det længste strå.
- De har jo lært så meget, de kriminelle. De har lært, hvordan de skal gå klædt, og hvordan de skal bevæge sig i området. Så på en måde tror jeg ikke, at det bliver sidste gang, siger Faduma Ismail.
Hun frygter, at lovlydige borgere som hendes bror ikke ringer 112, næste gang skud giver genlyd mellem boligblokkene.
- Jeg tror, at folk i Vollsmose bare tænker: "Nu er de frifundet. Vi har prøvet det, som vi kunne. Der er ikke sket noget, så kan vi heller ikke gøre noget næste gang, fordi det ikke hjælper". Det kan man godt tro, siger hun til TV 2.