Eksperter dybt bekymrede: Ny dokumentar følger fynske børn på druktur

I Danmark drikker unge sig fulde mere end tre gange så ofte som unge i andre europæiske lande. Men hvor er de voksne, spørger en sociolog og forsker, der sætter spørgsmålstegn ved det ansvarlige i J-dag.

- Nogle gange får jeg bare lyst til at slå mig løs, og så kan jeg godt komme op og drikke de der 15-20 genstande på et par timer.

Sådan lyder det fra 15-årige Emil Steneman.

Han medvirker sammen med Ebbe Roel og Mathilde Hansen i TV 2's nye dokumentar "Børn på druk", der følger en gruppe unge odenseanske skoleelever, da de sidste år var ude for at fejre J-dag, som er lanceringsdagen for bryggeriernes julebryg.

Danmark er det land i Europa, hvor unge mennesker drikker mest alkohol, og igen på fredag er det traditionen tro J-dag. I dokumentaren giver gruppen af folkeskoleelever et billede af drukkulturen blandt unge i Danmark.

Fik alkohol fra ølvogne

Trods at de unge, som dokumentaren følger, alle var under 18 år og derfor ikke kunne gøre entre på nogle diskoteker eller barer, nød de godt af karavanerne, der på J-dag kørte rundt i Odenses gader og faciliterede litervis af gratis øl til dem, der fulgte med vognen.

Børn på druk, TV 2, Kompagniet
Børn på druk, TV 2, Kompagniet
Foto: Frederik Tybjerg Martensen, TV 2, Kompagniet

At 15-årige fejrer J-dag er ifølge sociolog og forsker på Københavns Universitet Jacob Demant en del af den drukkultur, vi har i Danmark:

- Vi vågner ikke bare op en eller anden dag og vil drikke os helt vildt fulde. Som 12-13-årig kan man ikke lide alkohol, og synes det er klamt. Men man er omgivet af en kultur, hvor voksne drikker, vores forældre drikker, og industrien opfordrer til at drikke. Derfor bliver det naturligt for os at drikke, siger han i dokumentaren.

Den tese bekræfter Emil Steneman og Mathilde Hansen. Han føler ingen skam i at drikke alkohol, selvom han er under 16 år, som er grænsen for selv at må købe alkohol - eller at drikke mange genstande.

- I forhold til hvad jeg har prøvet, og hvad mine forældre fortæller, at de har prøvet, så vil jeg ikke mene, at vi er vildere end dem. Jeg har hørt nogle ret grusomme historier fra mine forældre, fra da de var på min alder, fortæller Emil Steneman, der suppleres af Mathilde Hansen.

 - Mine forældre har altid sagt, at vi aldrig kommer til at hamle op med dem. At det var vildere dengang. Selvom jeg drikker hver weekend, var det vildere og federe dengang. Mine forældre mener, at min generation er lidt kedelig i forhold til dem, siger hun.

Voldsom alkoholkultur

Ebbe Roel, der også medvirker i dokumentaren, mener, at også gruppepres blandt venner spiller en rolle i, at danske unge er hurtigt ude, når det kommer til at indtage alkohol:

- Presset kommer nok fra ens venner og dem omkring en. Hvem er den bedste til at drikke, hvem kan drikke mest og hurtigst? Hvem er mest vild? Der er nærmest en konkurrence, ikke?

Spørger man Jacob Demant er vi alle vokset op i en kultur, der påvirker de unge i dag:

- Vi er vokset op i en kultur med relativt voldsomt alkoholforbrug, og de unges forældre er også vokset op i den kultur, og de har svært ved at gå ind og sige, at de unge skal gøre anderledes, end de selv gjorde. I de fleste andre lande vil man se det som naturligt, at forældrene griber ind og siger: ”Det vil vi simpelthen ikke have.”

TV 2 dokumentar: Unge på druk
TV 2 dokumentar: Unge på druk
Foto: Frederik Tybjerg Martensen, TV 2, Kompagniet

Europamestre

I Danmark har 40 procent af alle 15-16-årige har været fulde indenfor en måned. For resten af Europa er gennemsnittet 13 procent. Med andre ord drikker danske unge sig fulde tre gange så ofte som resten af Europa.

- Danske unge starter tidligt med at drikke sig fulde. Hvor det i resten af Europa er aftagende, ligger vi i Danmark stadig helt i toppen, og der har vi et kæmpemæssigt problem, siger Jacob Demant.

Og det er meget alvorligt, for det påvirker de unge hjerner og deres udvikling gevaldigt, siger Troels Wesenberg Kjær, der er hjerneforsker:

- Hjernen er meget sårbar for alkohol - især når hjernen udvikler sig, hvilket den gør, indtil vi bliver 20-22 år. Drikker man meget i teenageårene, så er det specielt de områder af hjernen, der mangler at blive færdigudviklet, det kommer til at lide, siger han og fortsætter:

- Noget af det, der udvikles allersidst, er den forreste del af vores hjernelap. Der sidder kreativ tænkning, koncentration, empati – en hel masse af de funktioner, som vi ved, vi får brug for senere i livet, de risikerer at blive påvirket.

 - Vi drikker for meget

En undersøgelse viser, at cirka halvdelen af 15-25-årig selv mener, at danske unge drikker for meget.

Og det er noget Emil Steneman godt kan følge:

- Jeg synes, at det er godt med løse tøjler, men de skal heller ikke være for løse. Hvis jeg selv havde børn, ville jeg heller ikke have, at de drak sig megastive hver evig eneste weekend. Jeg ville nok helst have, at kulturen ikke var så vild, som den er.

Står det til sociolog og forsker Jacob Demant, er J-dag derfor en dårlig idé, og en dag:

- Det, der er lidt besynderlig ved J-dagen, er, at man har fået lavet en tradition, hvor man entydigt ved, at det sundhedsmæssigt og risikomæssigt er en rigtig dårlig ide, og hvor man under radaren lader industrien markedsføre det her til børn og unge.

- Vi lægger et kæmpemæssigt ansvar på unge mennesker under 18 år, og jeg synes ikke, at vi kan overlade den alvor til unge mennesker på denne måde. Derfor synes jeg, at det er problematisk, at vi ikke tør træde ind.

TV 2's dokumentar "Børn på druk" kan ses i aften kl. 20:50 og på TV 2 Play.

Oversigt

    Oversigt