Har stormfloden løst problemet? Ekspert svarer på syv påstande om iltmanglen i havet

Hvad er op og ned i debatten om iltsvind? Det hjælper en af landets førende eksperter med at sætte på plads her.

Havet gisper.

Fisk dør.

Bunden mangler liv.

Du er nok efterhånden ikke i tvivl om, at det står skidt til i de fynske farvande og andre steder i landet, som bliver hårdt ramt af iltsvind år efter år.

Men der er mange argumenter i debatten, og måske du kan blive i tvivl om, hvordan går det med at løse problemet, og hvad der egentlig er de vigtigste årsager til de problemer, vi ser?

Her forsøger vi at sortere i argumenter og fakta med hjælp fra Stiig Markager, der er professor i havmiljø ved Aarhus Universitet og en af landets førende eksperter på området.

Hvad er iltsvind?

Værste iltsvind i 20 år

I begyndelsen af oktober kom en rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, som dokumenterede det værste iltsvind i 20 år. Det sydlige Lillebælt og Det Sydfynske Øhav er blandt de områder, der er særligt hårdt ramt. 

Rapporten viste meget kritiske forhold i september for især bundlevende dyr, fisk og planter, og en fortsættelse eller forværring af det dokumenterede iltsvind vil ifølge forskerne bag notatet være meget alvorligt for livet i de indre danske farvande og tilstødende områder.

Særligt de forudgående måneders høje temperaturer i kombination med fortsat mange næringsstoffer og septembers rolige vindforhold dannede grundlag for de historisk dårlige iltforhold for fisk, bunddyr og planter.


Syv påstande i debatten om iltsvind

01

"Måler man på andre tidspunkter af året, er det et andet billede"

02

"En del af problemet stammer fra udlandet"

03

"Der er stort mørketal for spildevand, som dermed kan have større betydning, end tallene viser"

04

"Stormfloden for nyligt har løst problemet"

05

"Der ligger slam fra før rensningsanlæggenes tid"

06

"Vi er i øjeblikket ved at udtage 100.000 hektar lavbundsjorde"

07

"Danmark er godt på vej til at løse problemet"

 

Kom med til debat

På TV 2 Fyn sætter vi ugen igennem fokus på situationen med iltsvind i de indre danske farvande, og på torsdag inviterer vi til debat på Fjord & Bælt-centret i Kerteminde.

Her debatterer formanden for de fynske landmænd med præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening. Det er gratis at være med, og du skal bare møde op på Fjord & Bælt i Kerteminde torsdag aften, hvor debatten starter klokken 19.00.


Oversigt

    Oversigt