Krible krable: Elever hjælper truede insekter

Krible Krable-projekt skal gøre små klasser bekendt med det dyreliv, som findes mellem græsstrå, grannåle og blomster - forhåbentlig til glæde for fremtidens insektliv.

Der er alvorlig krise blandt jordklodens små beboere.

Insektlivet har hårde vilkår, og derfor er det med en skjult plan, at små klasser bliver introduceret for den del af dyrelivet.

Noget, der netop sker i forbindelse med Krible Krable-projektet om forskellighed, som skal introducere de mindste klasser for mangfoldigheden i de seksbenedes verden. 

Et projekt, som Humble Skole på Langeland er med i. De har sendt de yngste på tur denne mandag.

Og ifølge elev Gro Figen Kromann har der allerede været mulighed for at lære en masse. 

- Hvis man skal kende forskel på et insekt og andre dyr, så har et insekt seks ben, skelettet er udenpå og så har de både hoved, forkrop og bagkrop, siger hun, mens hun skraber i jorden med en skovl.

Hun sidder sammen med skolekammerat Alba Dam, som fortæller, at de ikke er ude efter nogle bestemte insekter denne mandag morgen.

Fakta om Krible Krable-projektet

- Vi leder efter alle mulige forskellige, så vi har ikke tænkt på noget bestemt. Vi graver bare lidt, siger 1. klasses-eleven.

Og netop det med ikke at være på jagt efter et særligt insekt, er der en pointe med.

Kan gøre en forskel

Naturvejleder Claus Olesen fra Børge Hinsch Fondens naturskole på Tåsinge er denne morgen ude med børnene.

- Her handler det om at vise, at vi finder mange forskellige insekter, ikke så meget hvilke vi fanger, siger han.

Og det er ikke så meget biodiversitetskrisen, men mere råd til, hvordan man er til gavn for jordbundens beboere, som er på skoleskemaet denne undervisningsdag.

- Det handler ikke om at få dem til at forholde sig til krisen, men vi kan sagtens få dem til at se på biodiversiteten, siger Claus Olesen.

- Vi har alle sammen hørt om biodiversitetskrisen, og jeg tænker, det er bedre, vi giver børnene nogle redskaber til, hvordan man kan gøre det bedre for insekterne i stedet for at vise, det hele er sort.

Det er forummet Naturvejledning Danmark, som har 420 naturvejledere som medlemmer, og DR Ramasjang, som i samarbejde har startet projektet

Oversigt

    Oversigt