Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der er politisk opbakning til at gøre det muligt for svenske nattog at køre gennem Danmark fra august 2022.
Fra august 2022 ser det ud til at blive muligt at stige på et nattog og ind i en sovekupé flere steder i Danmark om aftenen for at være fremme næste dag.
Danmark, Sverige og Tyskland har arbejdet tæt sammen om at få genetableret natruterne, og faktisk er Odense nævnt som et af tre steder, den nye forbindelse muligvis skal stoppe inde for landets grænser.
Især et større fokus på klimaet har skubbet til ønskerne om bedre togforbindelser på tværs af lande.
Det siger transportminister Benny Engelbrecht (S).
- Nattog skal være med til at øge vores bevidsthed om de klimaneutrale løsninger, og det skal give os et godt alternativ til flyrejsen, siger han.
Partier indkaldt til vaccinemøde mandag
Folketingets partier skal mandag drøfte vacciner med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Mandag skal Folketingets partier og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) drøfte vaccine-situationen i Danmark og vaccinationskalenderen. Det oplyser ministeren i et opslag på det sociale medie Twitter.
Her svarer ministeren på et opslag fra politisk kommentator Jarl Cordua, der noterer sig vaccinationskalenderen ikke er blevet opdateret i over to uger.
- Uvished om vacciner gør det desværre vanskeligt at opdatere vaccinekalender. Er enig i, at det er væsentligt med transparens, skriver ministeren og fortsætter:
- Har indkaldt partierne til møde i morgen(mandag, red.) om netop vacciner, herunder vaccinationskalender.
Ifølge TV 2, der har set invitationen til mødet, er det sat i kalenderen til klokken 14 og bliver med partilederne og sundhedsordførerne.
Et af de spørgsmål, der hersker på vaccineområdet, er fremtiden for covid-19-vaccinen fra Johnson & Johnson i Danmark.
Torsdag fortalte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ifølge Berlingske på et webinar, at de danske myndigheder forventer at have nyt om covid-19-vaccinen fra Johnson & Johnson i "starten af næste uge" - altså den uge, der begynder mandag.
Johnson & Johnson bad i midten af april de europæiske lande om at suspendere udrulningen af vaccinen i Europa, indtil de nærmere omstændigheder omkring nogle tilfælde af sjældne blodpropper hos vaccinerede i USA var undersøgt.
I sidste uge ophævede det amerikanske lægemiddelagentur FDA sin anbefaling af at sætte brugen af vaccinen fra Johnson & Johnson på pause.
En række lande, herunder Danmark og Sverige, har dog afventet for at se, hvad data fra de undersøgte tilfælde kan fortælle myndighederne.
I Sverige har det betydet, at den forventede dato for, hvornår alle har fået første stik med en covid-19-vaccine er rykket fra 15. august til 5. september.
Også i Danmark er Johnson & Johnson-vaccinen tiltænkt en hovedrolle i vaccinationen mod covid-19.
Sundhedsstyrelsen har tidligere anslået, at det vil tage tre uger længere at få vaccineret befolkningen i det tilfælde, at Johnson & Johnson-vaccinen hives ud af vaccinationsprogrammet.
Det er Sverige, der skal stå for at drive togene. Og for at det kan lade sig gøre, kræver det en mindre lovændring i Danmark.
Det skyldes, at de svenske myndigheder skal overtage det såkaldte trafikkøberansvar fra Transportministeriet.
Den 29. april var der første høring om lovændringen. Og det bør ikke blive noget problem at få igennem, siger Benny Engelbrecht.
Regeringen og støttepartierne har nemlig afsat penge på finansloven til at medfinansiere det svenske projekt.
Også Radikale Venstres transportordfører Rasmus Helveg Petersen glæder sig over udsigten til nattog gennem Danmark.
- Det er fantastisk, at vi allerede næste år kan stige på nattoget i Odense, og så vågne op om morgenen i for eksempel Bruxelles. Det synes jeg, er et stort fremskridt. Det gør, at der er et rigtigt alternativ til at flyve, når man skal til udlandet, siger han.
Er ikke pæne nok: Flere tons kartofler kan gå til spilde
For mange og for grimme kartofler har sat kartoffelavler Morten Jensen i en svær situation. Derfor har han indledt et nyt samarbejde for at undgå, at op mod 500 tons kartofler destrueres i løbet af året.
Duer ikke, væk.
Det er ifølge den økologiske kartoffelavler Morten Jensen, der er ejer Syrengården i Fjordager øst for Odense, sådan hans kartofler bliver modtaget af danske supermarkeder. Alene fordi de ikke er pæne i skrællen.
Derfor risikerer han nu at skulle destruere seks tons kartofler. For 2020 viste sig at være et aldeles glimrende kartoffelår, hvilket var uheldigt, når restauratørerne holdt lukket og derfor ikke købte Morten Jensens kartofler.
- Vi kan ikke lave så pæne kartofler, men vi kan lave nogle, der smager godt. De er sunde og fri for giftstoffer. Vi vil hellere have, at folk går op i, at de får en sund vare, mere end den ser godt ud, siger han.
Derfor var det kærkomment, da virksomheden Too Good To Go kontaktede ham for at lave et samarbejde om at undgå madspild.
- Der har været lidt virak om, at vi smider 500 tons kartofler ud. Så ringer Too good to go og spørger, om vi ikke skal lave et eller andet setup på det. Det gør vi så.
Grimt ydre
I løbet af sæsonen må Morten Jensen smide 500 tons af sine økologiske kartofler ud, uden at de fejler noget.
- Den har lidt sølvskud i overfladen, som gør, at vi får den kasseret som spisekartoffel. Så vil man hellere i supermarkederne sælge egypterkartofler, som har en pæn overflade, siger han.
Derfor vil han næste år reducere produktionen, så han ikke er nødt til at destruere kartoflerne. Men det ærgrer ham, når han samtidig kan se, at der bliver solgt udenlandske kartofler i stor stil.
- Vi bliver lidt pisset af, når vi går ud i butikkerne - jeg går altid hen til kartoffelhylden og ser, hvad der ligger af kartofler. Fra juletid af der er cirka 50 procent af de kartofler udenlandske kartofler, siger Morten Jensen.
Han håber, at danskerne vil begynde at gå højere op i indhold og mindre op i kosmetik. For de svampesygdomme, der blandt andet kan ramme de danske kartofler, skal man ifølge landmanden ikke være bange for.
- Det er kun ting, der sidder uden på skrællen. Men de fleste piller eller skræller kartoflerne, og hvis man gør det, kan man ikke se det mere. Inden under har man en rigtig lækker, god dansk kartoffel, siger han.
I løbet af den kommende tid vil han sælge sine kartofler ved sin vejbod, via Too Good To Go og på torvet i Odense. Hvis der noget tilbage efter det, bliver de brugt til dyrefoder eller destrueret.
- Så ryger de bare ud og bliver brugt som gødning på jorden - pløjet ned. Vi destruerer dem, så de ikke gror igen, og så er det det.
Han ser gerne, at der kommer endnu flere ruter end dem, svenskerne planlægger.
- Jeg er glad for, at svenskerne gør det, og jeg håber, at vi kan gøre det samme i dag, fortæller Rasmus Helveg Petersen.
Sverige er i gang med at finde leverandører til togene og ventes at have det på plads i august.
Derfor er det ikke muligt at sige noget om billetpriser, indretning af vogne eller tidsplaner endnu.
Ruterne på plads
Men ruterne er mere eller mindre på plads.
Der skal køre nattog på ruterne Malmø - Bruxelles og Stockholm - Hamburg.
Den svenske styrelse Trafikverket forestiller sig en tidsplan, hvor et tog kører fra Malmø klokken 19.40 om aftenen, stopper i København en time efter for at være i for eksempel Köln klokken 6 næste morgen.
- Det er en længere rejse. Men hvis man alligevel skal sove på et hotelværelse, når man ankommer, så kan man lige så godt sove i en togkupé en nat, siger Benny Engelbrecht.
Sverige har planlagt stoppesteder på ruten gennem Danmark i København, Odense og Kolding.
Tommy mistede sin hund: Fremmed fandt Bella og registrerede den i eget navn
Uger er gået, hvor terrieren Bella har boet under et andet tag end sin ejers, men nu er sagen om den lille russiske toy terrier endelig afklaret.
Tommy Christophersen var ude og gå en helt vanlig rute med sine fem hunde, da hans lille russiske toy terrier Bella løb ind i en nedlagt stald.
Christophersen gik om på den anden side af stalden, men Bella dukkede aldrig op.
Derfor hentede hundeejeren sin motorcykel og ledte efter den lille hund, men uden held. Væk var Bella, og i noget tid gik Tommy Christophersen rundt og håbede, at den ville finde hjem, men håbet blegnede og til sidst ringede han til politiet.
Opkaldet afslørede, at der var en rigtig god grund til, at hunden ikke var kommet hjem efter sit eventyr. En fremmed havde nemlig taget den.
Fremmed kvinde havde Bella
Politiet fik at vide af Dansk Hunderegister, at en kvinde havde registreret sig som dens besidder, som det hedder i systemet.
- Jeg synes, det er mærkeligt, at man bare kan få lov til at omregistrere en hund. Det kan jeg ikke få til at passe, siger Tommy Christophersen, som har været meget igennem siden den dag i midten af marts, hvor hunden løb væk. Og hvor den helt forkerte person fandt den.
Glenn Michelsen, som er sekretariatschef i Dansk Hunderegister, forklarer, at det handler om, at hunden skal registreres, hvor den rent faktisk er. Man registrerer altså ikke nødvendigvis, hvem der er ejeren.
Dermed er det nemmere for myndighederne at finde frem til hunde, ligesom det var tilfældet i denne sag. Ligesom det af samme grund er forholdsvist nemt at registrere sig som besidder.
I sagen med Bella havde kvinden, der havde taget hunden, skrevet en mail til Dansk Hunderegister og oplyst, at hun havde købt hunden af Tommy.
Det var nok. Derefter skulle der gå over en måned, før Bella og Tommy Christophersen kunne genforenes.
Tommy Christophersen og politiet måtte nemlig vente på, at en dommer lavede en retskendelse, så man kunne hente hunden hjem.
Hård tid
Fyns Politi oplyser, at man fandt Bella hos en bekendt af den kvinde, som havde taget den. Ordensmagten tog den derefter til dyrlæge, inden Tommy Christophersen kunne få den tilbage.
- Det har været en hård tid, og jeg har nok også haft svært ved at forstå, hvorfor jeg ikke kunne få at vide, hvem der havde Bella.
Ifølge dansk hunderegister påstod kvinden, som Tommy Christophersen ikke kunne få udleveret oplysninger om, at hun slet og ret havde købt terrieren.
Noget, som Tommy Christophersen siger, han aldrig kunne drømme om.
- Jeg har aldrig solgt Bella til nogen. Bella betyder alt for mig. Hun er jo min hund, siger Tommy Christophersen.
Han er lettet over, at Bella er hjemme igen, men siger, at det er en meget tryghedssøgende hund, han har fået hjem.
- Bella er hos mig hele tiden.
Trods sine oplevelser er hundeejeren ikke nervøs for, at det skal ske igen. Han mener, at det er en situation, man kun oplever én gang i sit liv.
Finder man en hund uden ejer, skal man nok genoverveje, om man vil registrere sig som besidder, for Fyns Politi oplyser, at kvinden, der havde taget Bella, er sigtet for tyveri.
Danmark vil arbejde på at lave tilsluttende tog fra Aalborg, Aarhus og Esbjerg.
I SF glæder de sig over udsigten til et grønnere alternativ til fly. Og partiet håber, at Danmark i fremtiden vil være primus motor på flere ruter med nattog.
- På sigt ønsker vi os, at Danmark kan komme til at stå for at køre nattog selv. Vi kan udveksle erfaringer med Sverige og hjælpe det her med nattog og grønnere transportformer på vej, siger SF's transportordfører, Anne Valentina Berthelsen.
- Nattog er banebrydende for den klimavenlige transport, som der er stor efterspørgsel efter, så det skal vi selvfølgelig se, hvordan vi kan bidrage til.
I 2014 kørte det foreløbig sidste nattog fra Danmark.