Først lukkede skole i 14 dage - nu er elever hjemsendt på ubestemt tid

Elever i mellem- og udskolingen er fortsat hjemsendt fra Næsby Skole. Efter en tredjepartskontrol af rapporterne står det klart, at skolen skal forbedres, men det står uklart, hvornår eleverne kan vende tilbage.

Opdatering
Clock08. sep 2021, kl. 21:23
Artiklen er opdateret med kommentarer fra Berith Bonnesen.

Næsby Skole i Odense sendte 24. august alle elever i mellemskolen og udskolingen hjem af sikkerhedsmæssige årsager, fordi skolebygningen er i dårlig stand.  I første omgang skulle hjemsendelsen vare i 14 dage, men nu er det usikkert, hvornår eleverne kan vende tilbage. 

TV 2 Fyn har fået aktindsigt i en række ingeniørrapporter, der beskriver forløbet om den usikre bygning i Næsby.

Mens eleverne blev hjemsendt, valgte Odense Kommune at få en såkaldt 'second opinion' om skolens tilstand.

Og selvom begge kontroller fra henholdsvis Henry Jensen og dernæst Rambøll konkluderer, at man kan have almindelig undervisning med undtagelse af nogle aktiviteter, står det klart, at bygningerne skal forbedres.

- Den første vurdering har nu bekræftet, at ikke alle aktiviteter på skolen kan fortsætte under de rette sikkerhedsmæssige foranstaltninger. Derfor er bygning 1 stadig lukket, og eleverne er stadig hjemsendt, siger Per Rygaard, der er kontorchef i Byggeri og Ejendom i By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune.

Ingen tidshorisont

I rapporterne fremgår det blandt andet, at man i den nedlukkede bygning 1 ikke må lave aktiviteter, hvor det giver anledning til "rytmisk personlast", ikke må fylde biblioteket helt op med bøger, og skal sikre en jævn fordeling af eleverne i klasselokalerne.

Det har dermed givet anledning til, at man ikke åbner for klasselokalerne igen, selvom eleverne i første omgang kun var hjemsendt i 14 dage. Nu er de hjemsendt på ubestemt tid.

- Lige nu knokler vi for at finde løsningerne. Jeg kan ikke sige, om der går 3, 6, 9 eller 12 måneder. Det vil være forkert at gætte, det kan jeg ikke, siger Per Rygaard, og fortsætter:

- Nu er der nogle ingeniører, der skal tænke de store konstruktionsmæssige tanker og få regnet på hele sitationen.

Ingen midlertidige løsninger

De hjemsendte elever modtager fortsat undervisning, men går et usikkert efterår i møde.

- Vi skal ikke lave en midlertidig løsning, som er uhensigtsmæssig. Vi vil finde den bedst mulige løsning i en situation, som ingen havde ønsket sig overhovedet eksisterede, siger Per Rygaard.

Skoleleder Berith Bonnesen har været med i hele processen i forløbet, og hun er tilfreds med, hvordan det er blevet håndteret.

- Der er stadig flere scenarier tilbage, men jeg er tilfreds med, at de arbejder på at give os det bedste scenarie. For os handler det også meget om faglokaler, og det tager de helt seriøst, siger Berith Bonnesen.

- Jeg ved, at der har været mange forskellige scenarier oppe at vende, som vi har undersøgt for at finde den bedste løsning. Det er ikke bare noget, vi siger, alt er blevet undersøgt, og nu skal der besluttes, hvad der er bedst, siger Berith Bonnesen.

Efter flere nedlukninger grundet corona, er Berith Bonnesen ærgerlig over, at eleverne endnu engang skal hjemsendes.

- Det er rigtig ærgerligt, at de skal igennem den her periode, men vi må få det bedst mulige ud af situationen. Vi har fokus på, at det hele ikke skal blive online som under corona, og det vil vi sætte mere i system, nu hvor vi ved, at det varer lidt længere, siger Berith Bonnesen.

Både elever og personale vil indgå i en evaluering, hvor man vil arbejde på at finde den bedste form for undervisningen i den kommende tid.

Oversigt

    Oversigt