Jensens Bøfhus i konkurrence med Tarteletfestivalen:
- Jeg troede, det var en joke
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense Tartelet Festival afholdes for 11. gang i år, men nu har en konkurrent meldt sig i form af Jensens Bøfhus.
Til oktober afholdes verdens største tarteletfestival endnu engang i Odense, og sultne sjæle kan gå ombord i 13.000 tarteletter.
Men i år er der konkurrence fra Jensens Bøfhus, som har valgt at afholde sin egen tarteletfestival. Den er dog lidt mindre ekstravagant end den traditionelle version, da det først og fremmest går ud på, at tarteletter kommer på menukortet hos bøfhuset.
Hemmelig udgravning: 3.000 år gammelt danefæ fundet ved Ullerslev
Siden januar i år har arkæologer fra Østfyns Museer vidst, at der lå danefæ nedgravet på en mark ved Ullerslev. Torsdag begyndte udgravningen.
- Jeg har ventet på den her dag siden den 29. januar.
Sådan siger arkæolog og museumsinspektør ved Østfyns Museer, Malene Beck, til TV 2 Fyn.
Hun står på en mark ved Ullerslev. Sammen med hende er en gravko, to detektorførere og en gruppe arkæologer. I flere måneder har de vidst, at der lå rester af et offerfund fra bronzealderen, og nu kan de endelig begynde udgravningen.
I januar modtog Malene Beck et opkald fra den passionerede detektorfører Dennis Holm fra Aunslev. Han havde sammen med sin far, Børge Holm, fundet fragmenter fra flere kvindesmykker fra bronzealderen. Siden da har Malene Beck og hendes kollegaer holdt fundet hemmeligt for at sikre, at andre ikke ville komme dem i forkøbet med udgravningerne.
Konteksten er vigtig
Fundet bød blandt andet på 3.000 år gamle fragmenter fra et tidstypisk bæltesmykke. Men endnu vigtigere - det var muligt for arkæologerne at se, hvor offerfundet oprindeligt var blevet begravet.
- Det interessante for mig som arkæolog er konteksten. Jeg vil rigtig gerne have selve fundene, men når vi kan se, hvordan de oprindeligt har været gravet ned og i hvilken sammenhæng, giver det os en helt anden forståelse for fundet, siger Malene Beck.
En vellykket udgravning
Selvom forventninger til dagen på forhånd var store, udspillede den sig, som Malene Beck kunne have ønsket sig.
- Det har absolut været det udbytte, vi havde håbet på. Jeg havde håbet, vi ville finde det sted, det oprindeligt havde været gravet ned, og det har vi fundet.
Fundene på marken er danefæ, hvilket betyder, at de tilhører staten, og derfor skal fundene også indleveres til Nationalmuseet. Malene Beck, håber dog på, at fundene med tiden kan blive udstillet på Fyn.
Alligevel gav det løftede øjenbryn hos Søren Windell, der i sin tid skabte Odense Tartelet Festival.
- Først troede jeg, at det var en joke. Men så var jeg inde og kigge og se, at det var rigtigt, siger han til TV 2 Fyn.
Et kompliment
Han hilser dog konkurrrencen velkommen.
- Jeg har altid taget det som et kompliment, når nogen laver en kopi, af det jeg laver, for det viser, at jeg laver det rigtige, siger han.
- Jeg synes det er sjovt, at et bøfhus nu også vil lave tarteletfestival. Hvis de får succes med det, så ser vi også snart tarteletter på MASH og Hereford, og det er jo dejligt, for det er hele meningen med tarteletfestivalen at udbrede kendskabet til tarteletten.
Tårer og kram: Søren Købmand lukker efter mere end 70 år
Hylderne var næsten tomme, men alligevel var der masser af kunder på Søren Købmands sidste åbningsdag. Han og konen, Marianne, trækker sig tilbage efter fire årtier.
Da Søren Købmand søndag sendte den sidste kunde afsted, sluttede en æra for beboerne i Hunderupkvarteret og ikke mindst for familien bag Odenses ældste købmand.
Familien Rasmussen har drevet butikken på Sadolingade 131 siden 1947, og derfor bød dagen på både kram og tårer på begge sidder af disken.
- Det er svært, når vi har haft sådan et tæt forhold til vores kunder og været så lokale, siger Søren Rasmussen.
Først stod hans far 34 år bag disken, og derefter snuppede Søren Rasmussen 40 år. 33 af dem i selskab med sin kone, Marianne.
- Det var mit barndomshjem
Med en arbejdsuge på næsten 80 timer har en stor del af familiens liv fundet sted på Sadolinsgade.
Og det gælder også Søren og Marianne Rasmussens to børn, Peder og Christina.
- Selvom jeg hedder Christina, siger alle Søren Købmands datter, siger datteren, der i dagens anledning er kommet på besøg fra København.
Christina Rasmussen har siden hun var en lille pige haft sin daglige gang i butikken, hvor hun har betjent kunder, mens hun stod på en mælkekasse bag disken - akkurat som hendes egen far har gjort.
- Det er jo mit barndomshjem. Jeg har været flere timer her, end jeg har været hjemme, hvor vi bor. Så jeg synes, det er svært, siger Christina Rasmussen, der har svært ved at holde tårerne tilbage på den sidste åbningsdag.
Ulykkelige stamkunder
Det er ikke kun familien, der kommer til at savne dagligdagen i butikken. Også for kunderne er det en vemodig dag.
Stamkunden fru Bjerregaard på 100 år må også knibe en tåre med udsigt til, at Søren Købmand går på pension.
- Jeg er ulykkelig, og jeg kan slet ikke forstå, hvordan vi skal klare os fremover. Vi vil savne dem utrolig meget. Ikke alene for butikken, men for menneskene. De er helt unikke. Og nu tuder jeg, siger hun.
Også stamkunden Henrik Winther har blanke øjne.
- Jeg er kommet her fire-fem gange om ugen for at hente morgenbrød og cigaretter. Der er mange minder her, så det er sørgeligt. Og nu må du ikke spørge om for meget, jeg bliver helt rørt, siger han.
Afklaret med beslutningen
Selvom det er hårdt for både kunder og familien Rasmussen, er der også lettelse at spore efter mange års hårdt arbejde.
- Jeg tror, skuldrene falder længere ned, siger Marianne Rasmussen.
Og købmandsparret er da også afklaret med deres beslutning.
- Vi stopper på toppen. Vi stopper ikke, fordi der er nogen, der har bedt os om det. Vi stopper, fordi vi gerne vil nyde at kunne tage på eventyr, siger Marianne Rasmussen og kigger på sin mand, der nikker.
80 millioner tarteletter
Mens Jensens Bøfhus' festival varer fra 1. september til 14. oktober, er Odenses tarteletfestival en endagsbegivenhed, som finder sted 9. oktober. Til gengæld bliver det blandt andet med optræden fra blandt andre Johnny Reimar og Dario Campeotto.
Festivalen afholdes i Dok5000 på havnen i Odense
TV 2 Fyn har henvendt sig for at få en kommentar fra Jensens Bøfhus. I en mail skriver man følgende.
- Jensens Bøfhus støtter fuldt og helt op om tarteletfestivalen i Odense. Alle kræfter må forenes mod målet at redde denne truede art, hvis fyld Jensens i årevis har produceret. Vi håber vi med tarteletfestivalen på Jensens Bøfhus at kunne understøtte arbejdet med at udbrede nydelsen af denne delikate spise.
Der bliver produceret omkring 80 millioner tarteletter om året, hvoraf de 50 millioner bliver spist i Danmark.