Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Siden januar i år har arkæologer fra Østfyns Museer vidst, at der lå danefæ nedgravet på en mark ved Ullerslev. Torsdag begyndte udgravningen.
- Jeg har ventet på den her dag siden den 29. januar.
Sådan siger arkæolog og museumsinspektør ved Østfyns Museer, Malene Beck, til TV 2 Fyn.
Hun står på en mark ved Ullerslev. Sammen med hende er en gravko, to detektorførere og en gruppe arkæologer. I flere måneder har de vidst, at der lå rester af et offerfund fra bronzealderen, og nu kan de endelig begynde udgravningen.
I januar modtog Malene Beck et opkald fra den passionerede detektorfører Dennis Holm fra Aunslev. Han havde sammen med sin far, Børge Holm, fundet fragmenter fra flere kvindesmykker fra bronzealderen. Siden da har Malene Beck og hendes kollegaer holdt fundet hemmeligt for at sikre, at andre ikke ville komme dem i forkøbet med udgravningerne.
Konteksten er vigtig
Fundet bød blandt andet på 3.000 år gamle fragmenter fra et tidstypisk bæltesmykke. Men endnu vigtigere - det var muligt for arkæologerne at se, hvor offerfundet oprindeligt var blevet begravet.
- Det interessante for mig som arkæolog er konteksten. Jeg vil rigtig gerne have selve fundene, men når vi kan se, hvordan de oprindeligt har været gravet ned og i hvilken sammenhæng, giver det os en helt anden forståelse for fundet, siger Malene Beck.
En vellykket udgravning
Selvom forventninger til dagen på forhånd var store, udspillede den sig, som Malene Beck kunne have ønsket sig.
- Det har absolut været det udbytte, vi havde håbet på. Jeg havde håbet, vi ville finde det sted, det oprindeligt havde været gravet ned, og det har vi fundet.
Fundene på marken er danefæ, hvilket betyder, at de tilhører staten, og derfor skal fundene også indleveres til Nationalmuseet. Malene Beck, håber dog på, at fundene med tiden kan blive udstillet på Fyn.