Forskere advarer: Vaccine beskytter ikke alle kræftpatienter

Som kræftpatient skal man fortsat tage forholdsregler, selvom man er færdigvaccineret, lyder det efter forskningsresultat.

Kræftpatienter kan ikke være sikre på, at de er beskyttede mod covid-19, selvom de er færdigvaccineret.

Sådan lyder et foreløbigt forskningsresultatet fra Odense Universitetshospital, OUH.

Men patienterne skal advares nu, selvom det er tidligt i projektet, fortæller Henrik Ditzel, forskningsansvarlig professor ved Onkologisk Afdeling R på OUH.

- Vi synes, at vi blev nødt til at gå ud med resultatet allerede nu, hvis der nu er nogen kræftpatienter, der tror, at vaccinen gør dem immune. Det må de ikke tage forgivet, siger han.

Indtil videre har 30 procent af de medvirkende i forsøget ikke opnået den ønskede effekt af vaccinen.

Derfor opfordrer den forskningsansvarlige patienterne til at følge de smitteforebyggende tiltag mod coronavirus - også selv om de er blevet vaccineret. 

Forsøger at sprede budskabet

Kræftbehandlingerne går ind og påvirker immunforsvaret. Og det har også tidligere vist sig, at kræftpatienter ikke har opnået fuld effekt af influenzavaccinen.

- Men der var problemet ikke lige så stort, som det er nu, hvor der er tale om en mere alvorlig sygdom, siger Henrik Ditzel. 

Man har indtil videre forsøgt at sprede budskabet fra det foreløbige forskningsresultat ved at orienteret dem, der er med i studiet, Kræftens Bekæmpelse og Kræftlægernes Forening.

Derudover er resultatet sendt videre til Sundhedsstyrelsen, som skal finde ud af, om der er andet man kan gøre for den gruppe patienter. 

- Det kunne måske være at tilbyde dem endnu en vaccination - altså et tredje stik, som et boost efter at de har afsluttet kræftforløbet, siger den forskningsansvarlige.

Vaccinen anbefales fortsat

Det er dog ikke alle kræftpatienter, der risikerer ikke at blive dækket af vaccinen. Og det anbefales fortsat, at man får den som kræftpatient, fortæller Henrik Ditzel.

- Det er ikke en fordel ikke at blive vaccineret. Det handler om et forsigtighedsprincip, og derfor skal man som kræftpatient fortsætte med at tage alle forholdsregler, siger han og henviser til at holde afstand, spritte af og bære mundbind.

Det foreløbige resultat er kommet efter, at ti procent af de 500, der er med forskningsprojektet, er blevet undersøgt. Det er derfor fortsat tidligt at konkludere mere.

- Men vi er ikke i tvivl om, at der vil være nogen, der ikke udvikler denne her immunitet, derfor advarer vi nu, siger Henrik Ditzel. 

Fakta om prejektet


Oversigt

    Oversigt