Sandra savner Fakta: Udsatte unge hårdt ramt af afbrudt praktik

Elever på landets specialuddannelser må ikke fortsætte deres praktik, fordi uddannelserne er midlertidig lukket. Konsekvenserne er store for de elever med psykiske diagnoser, som går derhjemme.

Hver dag går Sandra Vilstrup en tur på cirka 800 meter. Det er den distance, der er fra hendes hjem og op til Fakta i Kochsgade i Odense, hvor Sandra siden i sommers har været i praktik.

- Det er dagens højdepunkt lige at komme op og hilse på mine kollegaer, når nu jeg ikke kan se dem ved at arbejde, siger hun. Jeg er virkelig glad for mit praktiksted, og jeg vil bare gerne i gang igen, siger hun. 

En fynbo får svar

Men der er meget, der tyder på, at Sandra ikke kan komme tilbage lige forløbig. Siden alle landets skoler, herunder også CSV STU i Odense som Sandra går på, blev lukket ned den 13 marts, blev alle praktikanter gennem uddannelserne også sendt hjem.

For Sandra, som lider af boarderline og mental lettere retardering, betyder det, at hun er ekstra udsat, fordi hun lige pludselig ikke har faste rammer og mennesker omkring sig.

- Mine psykiske diagnoser og selvmordstanker bliver klart forstærket af, at jeg ikke kan lade mig distrahere af at være på arbejde eller i skole. I stedet går jeg rundt herhjemme og keder mig og kommer til at tænke dumme tanker, forklare hun.

Hjælp til psykisk sårbare under Covid-19

Fakta savner praktikanterne 

Hos Fakta A/S ser man meget gerne, at unge praktikanter som Sandra kan komme tilbage til i deres praktikforløb så hurtigt som muligt. 

- Vi vil rigtig gerne have medarbejdere som Sandra tilbage i butikkerne. Vi har brug for dem, og det er tydeligt for os, at denne målgruppe trives og oplever mening med deres arbejde. Der er ingen tvivl om, at der i disse dage er en stor gruppe, der rammes hårdt på dette felt, siger Jens Romundstad, HR-direktør hos Coop. 

Men vil Fakta overhovedet være i stand til at give Sandra et ligeså godt praktikforløb, hvis hun endelig får lov at komme igang igen under corona-situationen? Det er Jens Romundstad ikke i tvivl om. 

- Naturligvis vil vi være i stand til dette. Vi har indrettet vores drift af butikkerne efter sundhedsstyrelsens anbefalinger og har været i gang uafbrudt siden krisen kom til DK. Der ligger også den forpligtelse for STU'erne, at de skal tilbyde nødundervisning, og vi så gerne, at dette blev benyttet mere, siger han. 

Specialundervisning til unge og voksne

Et lille håb til psykisk sårbare 

Sandra vil altså gerne have Fakta, og Fakta vil gerne have Sandra - så hvad er problemet? Det kan Kirsten Haaning, Chef for Center for specialundervisning for voksne (CSV) svare på. 

- Ligesom store dele af Danmark har vi fået besked på, at vi skal lukke vores uddannelser helt ned. Så det har vi gjort, hvilket også betyder, at Sandra og andre unge som hende desværre må vente med at færdiggøre deres praktikophold, siger hun.

Hun understreger dog, at hun godt kan forstå, at Sandra undrer sig over situationen og henviser til, at folk, som er i praktik gennem jobcentrene, er i samme dilemma for tiden.

Sandra Vilstrup har flere gange ringet til Odense Kommune for at høre, om de kan hjælpe hende i praktik igen. Meldingen er, at hun må vente til de nye retningslinjer fra 11. maj. 
Sandra Vilstrup har flere gange ringet til Odense Kommune for at høre, om de kan hjælpe hende i praktik igen. Meldingen er, at hun må vente til de nye retningslinjer fra 11. maj. 
Foto: Thomas Larsen-Bjerre / Skærmbillede

Selvom praktikstederne gerne vil have de unge tilbage, har uddannelserne nemlig stadig et ansvar for at sikre, at alt forløber, som det skal, hvilket er svært at udføre, som situationen er nu. 

- Vi håber selv på, at der kommer nyt fra Regeringen, så vi kan få de unge lidt i gang igen. Derfor er vi også meget spændte på, hvad det betyder for vores elever, at politikerne i weekenden er blevet enige om en aftale, der vedrører udsatte grupper, siger Kirsten Haaning, Chef for CSV. 

Aftalen, som Kirsten Haaning henviser til, er netop blevet til, fordi sårbare børn og voksne lider i ekstra høj grad under Corona. Helt konkret har alle Folketingets partier derfor afsat 215 millioner, som skal fordeles til udsatte grupper. 

Ny aftale om hjælp til udsatte grupper 

Men om den nye hjælpepakke helt konkret kommer til at hjælpe Sandra med at komme i praktik igen, ved Kirsten Haaning, Chef for CSV Odense, desværre ikke endnu. 

- Vi ved stadig ikke særlig meget om, hvordan det kommer til at hjælpe os. Vi håber og satser på, at vi får mere at vide om hele situationen i løbet af nogle dage, siger hun.

 

Oversigt

    Oversigt