Tilbud om akut psykologhjælp skal støtte de 13-30-årige odenseanere, der har det svært i Corona-situationen.
Odense Kommune har siden 2017 tilbudt gratis psykologhjælp til unge mellem 13-30 år.
Den ordning udvides nu, så unge fremover kan modtage akut hjælp over telefon eller video med en erfaren psykolog eller ungerådgiver. Det er i modsætning til det allerede eksisterende psykologtilbud, hvor der kan være ventetid på mellem 4-8 uger på at få psykologhjælpen.
- Vi har en frygt for, at unge vil udvikle angst, stress eller depression på grund af isolation, siger viceborgmester i Odense Kommune Tim Vermund Andersen.
Viceborgmesteren forklarer, at det særligt er unge, der kan have brug for hjælp.
- Unge mennesker er endnu mere sårbare i forhold til mangel på socialt samvær med andre. For mange af de unge er deres hverdag revet op med rod. Den struktur og de fællesskaber man har været vant til at være i, de er pludselig opløst, siger Tim Vermund Andersen.
Han håber, at de unge vil benytte sig af den nye mulighed.
- Så kan det være, vi kan forebygge, at nogle udvikler egentlig angst eller depression. Det kunne være fantastisk, siger viceborgmesteren til TV 2/Fyn.
Vil hjælpe udsatte: 125.000 kroner doneret til foreninger
Seks foreninger i Odense har hver modtaget en del af de 125.000 kroner, der udgør første runde af uddelingen af kommunens akutpulje på 300.000 kroner.
Seks frivillige foreninger og organisationer har tilsammen fået bevilget 125.000 kroner af Odense Kommune til at skabe aktiviteter, der skal komme især udsatte børn og ældre til gode.
- Coronakrisen rammer en by som Odense på alle mulige leder og kanter. Vi ser det på arbejdsmarkedet, vi ser det på kommunen, men der er også dem, der har problemer i livet. Derfor vil vi gerne støtte de foreninger, som vil være der for dem, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).
Puljen er på 300.000 kroner, som kan søges af organisationer og foreninger, der vil starte initiativer op til især udsatte borgere under coronaudbruddet. Nogle af dem lider rigtig meget under at være blevet isoleret, forklarer borgmesteren.
- Mange af os har en familie eller nære relationer, som vi er tætte med, men det er der også mange mennesker, der ikke har, forklarer borgmesteren og fortsætter:
Det kan faktisk være livsvigtigt for dem, at der er nogen, der kan holde kontakten til dem.
Første runde
De 125.000 kroner udgør første runde af tre af uddelingen af akutpuljen på 300.000 kroner. Pengene kommer fra de ni millioner kroner, som i kommunens budget for 2020 var blevet afsat til at arbejde med øget frivillighed.
Foreningerne, der har fået midler i første runde, er blandt andre Red Barnet Odense, landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade og netværk for selvmordsramte.
- Der er kommet hjælp til dem, der er truet af selvmordstanker, der er kommet hjælp til Red Barnet, Nefos har fået hjælp, og der er også givet hjælp til en forening, som sørger for, at der er musik og koncerter udenfor til folk, der ikke selv kan komme uden for huset, eller plejecentre eller andre steder, der har fået hjælp, uddyber Peter Rahbæk Juel.
Beløbene, de forskellige foreninger har fået, varierer fra 2.500 kroner til 59.000 kroner og går til alt fra telefonisk rådgivning til udendørskoncerter i de forskellige foreninger.
175.000 kroner tilbage
Nu hvor første del af puljen er blevet fordelt, kan kommunen se frem til at uddele de resterende 175.000 kroner over to runder mere.
- Nu har vi delt 125.000 kroner ud, og der er fortsat penge, der skal deles ud, forklarer borgmesteren.
Og det er penge, kommunen gerne vil have kommer borgerne til gavn snart.
- Er der foreninger eller andre derude, der gerne vil trække på den her akutpulje, så kan jeg varmt anbefale, at man går ind på Odense Kommunes hjemmeside og læser, hvordan man kan søge dem, afslutter borgmesteren.
Vigtigt tilbud
Odense Kommune oplyser i en pressemeddelelse, at behovet ikke kendes på forhånd. Men de forventer, at nogle borgere vil få en efterreaktion på coronakrisen.
- Derfor er det vigtigt for os at være klar med et forebyggende tilbud, der kan hjælpe byens unge med det samme, de får brug for det, skriver Kim Juul Larsen, der er leder af Psykologteamet, i pressemeddelelsen.
Selvom de forebyggende samtaler og støttende indsatser indtil videre kun kan foregå via telefonen eller som videoopkald, håber Odense Kommune, at de vil gøre en forskel for alle dem, der har brug for det.
- Jeg vil gerne opfordre de 13-30-årige til at søge den hjælp, de har brug for. Hvis man efter flere uger stadig oplever, at det er rigtig svært at komme igennem hverdagen, og at Corona-situationen fortsat fylder alt for meget, så skal man ikke tøve med at ringe til os, skriver Kim Juul Larsen.
Telefonvagten i Psykologteamet har åbent alle hverdage fra den 22. april 2020 og foreløbig frem til midt i maj.
Forhandlinger mandag: Udsatte børn har mere behov for sommerlejr end nogensinde
Ungdommens Røde Kors savner svar på, om de kan afholde sommerlejr for udsatte børn i år. Socialministeren har indkaldt til forhandlinger mandag.
- Vores situation er et kæmpestort spørgsmålstegn.
Det er meldingen fra Casper Lundgreen, som er lejrleder for Ungdommens Røde Kors.
De ved ikke, om de kan afholde sommerlejr i år, og hvordan det eventuelt kan lade sig gøre.
- Vi har brug for afklaring. Kan vi holde lejr? Under hvilke omstædigheder? Kan børnene komme til lejren? Kan vi lave overnatning? Er vi nødt til at lave en mindre lejr? Det er rigtig mange spørgmål, som vi bliver nødt til at få svar på.
Svar, som måske kan komme ud af forhandlinger, som indenrigsministeren har indkaldt til mandag.
Ekstra behov efter corona
For ifølge Casper Lundgreen er der hårdt brug for sommerlejre til udsatte børn.
- Vi har rigtig mange børn og unge i Danmark, som har det svært derhjemme og i skolen. Ferielejre er bare med til at give en pause fra en hård hverdag for de her unger, siger han.
Faktisk mener han, der er endnu mere brug for dem denne sommer, efter en tid hvor mange børn har været mere hjemme på grund af coronaudbruddet.
- Mens der er corona, er rigtig mange børn tvunget til at blive hjemme i nogle familier, der måske ikke helt fungerer. Så er det bare ekstra nødvendigt, at der bliver lavet en pause for dem til sommer, siger Casper Lundgreen.
Politiske forhandlinger mandag
Social - og Indenrigsminister Astrid Krag (S) har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om hjælp til socialt udsatte mandag.
- Udsatte børn i sårbare familier vil stadig kunne opleve et voksende pres. Derfor vil jeg nu forsøge at få bred opbakning til en række initiativer, der skal hjælpe disse grupper godt igennem de kommende måneder, siger Astrid Krag i en pressemeddelelse.
Hvor mange penge der eventuelt kan være på vej, og hvad hjælpen måtte ende med at indebære, er endnu uvist.
Det står dog klart for Casper Lundgreen, at organisationer som Ungdommens Røde Kors kan ende med et økonomisk problem, hvis der ikke bliver mulighed for sommerlejre i samme størrelse som tidligere.
- Hvis vi ikke kan få lige så mange børn med, er der også en del af vores finansiering, der falder, siger han.
Åbningstiderne er 10.00 - 11.30 undtagen onsdag og torsdag, hvor der er åbent henholdsvis 9.30 - 11.00 og 14.00 - 15.30.
Man kan ringe på 29 79 22 42.