Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Seks foreninger i Odense har hver modtaget en del af de 125.000 kroner, der udgør første runde af uddelingen af kommunens akutpulje på 300.000 kroner.
Seks frivillige foreninger og organisationer har tilsammen fået bevilget 125.000 kroner af Odense Kommune til at skabe aktiviteter, der skal komme især udsatte børn og ældre til gode.
- Coronakrisen rammer en by som Odense på alle mulige leder og kanter. Vi ser det på arbejdsmarkedet, vi ser det på kommunen, men der er også dem, der har problemer i livet. Derfor vil vi gerne støtte de foreninger, som vil være der for dem, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).
Puljen er på 300.000 kroner, som kan søges af organisationer og foreninger, der vil starte initiativer op til især udsatte borgere under coronaudbruddet. Nogle af dem lider rigtig meget under at være blevet isoleret, forklarer borgmesteren.
- Mange af os har en familie eller nære relationer, som vi er tætte med, men det er der også mange mennesker, der ikke har, forklarer borgmesteren og fortsætter:
Det kan faktisk være livsvigtigt for dem, at der er nogen, der kan holde kontakten til dem.
Første runde
De 125.000 kroner udgør første runde af tre af uddelingen af akutpuljen på 300.000 kroner. Pengene kommer fra de ni millioner kroner, som i kommunens budget for 2020 var blevet afsat til at arbejde med øget frivillighed.
Foreningerne, der har fået midler i første runde, er blandt andre Red Barnet Odense, landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade og netværk for selvmordsramte.
Videodagbog:
- Det her fylder mest lige nu
Der bliver arbejdet på højtryk i sundhedssystemet på Fyn og i resten af Danmark. Nye tiltag fylder i tankerne hos de ansatte, fortæller ambulanceredder i denne videodagbog.
Siden coronavirussen er brudt ud i Danmark, har alle skullet omstille sig til en ny hverdag. Det gælder ikke mindst ambulanceredderne, som i deres arbejde skal håndtere borgere, der har symptomer på coronasmitte.
Derfor er værnemidlerne meget vigtige for personalet.
Det fortæller Daniel Storbjerg, der er paramediciner hos Ambulance Syd i Dalum, i en videodagbog til TV 2/Fyn.
- Vi bruger dem, lige så snart vi har en mistanke om, at en patient kunne have coronavirus, for at beskytte os selv mod smitte, forklarer han og fortsætter:
- Vi har en dragt, der dækker fra top til tå, vi bruger handsker, sikkerhedsbriller, mundbind og blå overtræk til sko. Så er vi pakket ind og har gjort meget for at beskytte os selv og ikke blive smittet. Og så er vi klar til at gå ind og se til patienten, siger Daniel Storbjerg.
Svært at vurdere patienterne
Ifølge Daniel Storbjerg ifører han sig værnemidlerne mellem en til tre gange på en vagt, hvor der er mistanke om, at patienten er smittet med coronavirus.
Netop usikkerheden er det, som fylder mest hos Daniel og kollegaerne.
- Det, der fylder mest lige nu, er at sætte en grænse for, hvem vi skal tænke som smittede, og hvem vi ikke skal. Alle, der har symptomerne, mistænker vi for at have coronavirus, siger han.
Hvis ambulancen har kørt en patient, der er mistænkt for at være smittet med sygdommen covid-19, kræver det en ekstra halv times rengøring af bilen. For det er vigtigt, at ambulancen ikke bliver en smittekilde, forklarer Daniel Storbjerg.
- Selvfølgelig for at passe på os selv, men også så vi ikke slæber det med rundt til andre, vi kører ud til. Det kunne være kønt, siger han.
En opgørelse fra Region Syddanmark fredag viser, at der er færre indlagte med covid-19 i regionen. 58 personer er indlagt, mens 17 er indlagt på intensiv. Torsdag var 72 personer indlagt i Region Syddanmark - heraf 21 på intensiv.
- Der er kommet hjælp til dem, der er truet af selvmordstanker, der er kommet hjælp til Red Barnet, Nefos har fået hjælp, og der er også givet hjælp til en forening, som sørger for, at der er musik og koncerter udenfor til folk, der ikke selv kan komme uden for huset, eller plejecentre eller andre steder, der har fået hjælp, uddyber Peter Rahbæk Juel.
Beløbene, de forskellige foreninger har fået, varierer fra 2.500 kroner til 59.000 kroner og går til alt fra telefonisk rådgivning til udendørskoncerter i de forskellige foreninger.
175.000 kroner tilbage
Nu hvor første del af puljen er blevet fordelt, kan kommunen se frem til at uddele de resterende 175.000 kroner over to runder mere.
- Nu har vi delt 125.000 kroner ud, og der er fortsat penge, der skal deles ud, forklarer borgmesteren.
Organisation om genåbning: Sygedage bliver udfordring for forældre
Skoler og daginstitutioner begynder langsomt og med skærpede regler at åbne efter påske. Det kan give udfordringer for mange familier, mener forældreorganisation.
Når påsken er overstået og kalenderen rammer 15. april, begynder mange skoler og daginstitutioner forsigtigt at åbne igen - dog med en række skærpede retningslinjer for, hvordan hverdagen skal foregå.
De nye retningslinjer betyder blandt andet, at man skal holde sine børn hjemme, hvis man har mistanke om at de er syge, og indtil 48 timer efter de er holdt op med at have symptomer.
Den ekstra karantæneperiode på 48 timer ser Landsorganisation for Forældre FOLA som en udfordring for mange familier. De slår derfor til lyd for, at der sættes ind politisk for at hjælpe de forældre, som må blive hjemme flere dage for at passe syge børn.
- Vi synes, man skulle se på at få bedre muligheder for at holde fri med løn med syge børn, siger Thomas Graven, der er næstformand i FOLA og formand i Odense Forældreorganisation.
Håber kommuner går forrest
Da betingelserne for sygedage er et overenskomstmæssigt spørgsmål, håber han, at arbejdsmarkedets parter kan blive enige om at tilpasse reglerne til den specielle situation.
Før det sker, mener Thomas Graven, at der kan tages affære andre steder.
- Jeg synes, kommunerne skulle sende klart signal og se med lempelige øjne på det her med sygedage. For eksempel kunne man sige, at man kunne lempe reglerne for at holde fri med løn, i hvert fald for ansatte. Man kunne også overveje at fordoble retten til sygedage med løn.
På et pressemøde mandag meldte statsminister Mette Frederiksen ud, at man iværksatte en langsom åbning af Danmark efter påske.
Det betyder, at daginstitutioner åbner, og det gøre skolernes 0. til 5. klassetrin også.
Præcis hvordan åbningen foregår er i hænderne på de enkelte kommuner. De skal dog alle følge de nationale retningslinjer for åbning af henholdsvis skoler og dagtilbud.
Rådmand efterspørger tålmodighed
Odense Kommune præsenterede torsdag, hvordan man har igangsat en gradvis åbning fra 15. april. Først får børn i 0. og 1. klasse får lov at komme i skole. Ugen efter får de gradvist selskab af 2. til 5. klasse.
Retningslinjerne for genåbningen betyder blandt andet øget fokus på hygiejne, at eleverne skal sidde to meter fra hinanden, og at børn så vidt muligt opholder sig med den samme gruppe i løbet af dagen.
Arbejdet med genåbningen betyder, at Odense Kommune ikke pt. har fokus på spørgsmålet om flere sygedage, fortæller Susanne Crawley Larsen (Rad V.), der er børn- og ungerådmand i Odense.
- Det er ikke det, der har vores opmærksomhed lige nu. Vi har 500 matrikler, der skal åbnes, og 19.000 børn, der skal tilbage i skole og daginstitution. Det er klart, der vil komme spørgsmål hen ad vejen, og dem finder vi løsninger på, men lige nu handler det om genåbningen, siger hun.
Derfor efterspørger hun tålmodighed fra forældreorganisationen.
- Det er jo en ekstraordinær situation. Forældrene er allerede blevet bedt om at blive hjemme og både passe og undervise deres børn, så jeg tror da, at det bliver en lettelse for nogen.
Og det er penge, kommunen gerne vil have kommer borgerne til gavn snart.
- Er der foreninger eller andre derude, der gerne vil trække på den her akutpulje, så kan jeg varmt anbefale, at man går ind på Odense Kommunes hjemmeside og læser, hvordan man kan søge dem, afslutter borgmesteren.