Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Skoler og daginstitutioner begynder langsomt og med skærpede regler at åbne efter påske. Det kan give udfordringer for mange familier, mener forældreorganisation.
Når påsken er overstået og kalenderen rammer 15. april, begynder mange skoler og daginstitutioner forsigtigt at åbne igen - dog med en række skærpede retningslinjer for, hvordan hverdagen skal foregå.
De nye retningslinjer betyder blandt andet, at man skal holde sine børn hjemme, hvis man har mistanke om at de er syge, og indtil 48 timer efter de er holdt op med at have symptomer.
Sådan åbner skoler og dagtilbud i Odense: Børn op til 1. klasse får lov til at starte
Fra onsdag den 15. april vil Odense åbne de første folkeskoler og dagtilbud. De yngste skoleelever op til 1. klasse får lov til at starte sammen med øvrige dagtilbud.
En ny hverdag venter Odense børn, når påsken er forbi.
Odense Kommune genåbner folkeskolerne den 15. april for de yngste fra forårs-SFO, 0. og 1. klasse.
Ugen efter får de gradvist selskab af flere elever fra 2. til 5. klasse, når skolerne hygiejne- og personalemæssigt er klar. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse onsdag.
- Vi er klar med en tryg model for en gradvis åbning, der tager højder for alle anbefalinger fra Sundhedsmyndighederne. Det er ikke det samme tilbud som tidligere, men et trygt tilbud som sætter os i stand til gradvist at åbne vuggestuer, børnehaver og skoler, så forældre over hele byen igen kan gå på arbejde. Vi glæder os til at sætte det i gang og ser frem til igen at mødes med børnene og deres forældre, når de bringer og henter, siger borgmester Peter Rahbæk Juel i pressemeddelelsen.
Fra den 15. april vil der desuden også være pasning for de elever på 2. og 3. årgang, der har særlige behov eller hvis forældre varetager samfundskritiske funktioner. Det er også gældende for forlædre, der arbejder i det private uden mulighed for at holde børnene hjemme.
Børnehave og vuggestue må vente
I dagplejen, vuggestuerne og børnehaverne vil der fra den 15. til den 17. april være pasning for de børn, der har et ekstraordinært behov for det eller hvis forældre arbejder i samfundskritiske funktioner eller på private arbejdspladser, hvor de ikke er hjemsendt, skriver Odense Kommune i pressemeddelelsen.
Fra fredag den 17. tilbydes alle børn pasning og som udgangspunkt i deres eget børnehus. Her vil der være helt styr på de nye rammer og restriktioner for rengøring, hygiejne, håndvask og ikke mindst hvordan man organiserer børnene i mindre grupper.
- Skolerne kan bruge lokalerne fra de større klassetrin til at fordele eleverne, men vores dagtilbud skal kunne tage imod mange flere børn på samme tid. Det kræver forberedelse, da vi ikke må gå på kompromis med rengøringen og hygiejnen. Derfor er det her den bedste løsning for alle, så byens yngste borgere kan vende trygt tilbage til deres dagtilbud fra på fredag i næste uge, skriver borgmester Peter Rahbæk Juel.
Alle småbørnsforældre vil derfor via MitBarn eller e-Boks blive bedt om at angive, hvornår de har brug for pasning fra den 17. april.
Den ekstra karantæneperiode på 48 timer ser Landsorganisation for Forældre FOLA som en udfordring for mange familier. De slår derfor til lyd for, at der sættes ind politisk for at hjælpe de forældre, som må blive hjemme flere dage for at passe syge børn.
- Vi synes, man skulle se på at få bedre muligheder for at holde fri med løn med syge børn, siger Thomas Graven, der er næstformand i FOLA og formand i Odense Forældreorganisation.
Håber kommuner går forrest
Da betingelserne for sygedage er et overenskomstmæssigt spørgsmål, håber han, at arbejdsmarkedets parter kan blive enige om at tilpasse reglerne til den specielle situation.
Før det sker, mener Thomas Graven, at der kan tages affære andre steder.
- Jeg synes, kommunerne skulle sende klart signal og se med lempelige øjne på det her med sygedage. For eksempel kunne man sige, at man kunne lempe reglerne for at holde fri med løn, i hvert fald for ansatte. Man kunne også overveje at fordoble retten til sygedage med løn.
Nødpasning i påsken: Frivillige dagplejere tager en ekstra tørn
Odenses skoler og dagtilbud udvider nu mulighederne for nødpasning i påskeferien. Pasningen varetages blandt andet af frivillige dagplejere.
Corona-krisen påvirker mange arbejdspladser, børn og forældre, som oplever en usædvanlig hverdag. Derfor tilpasser Odense Kommune nu også pasningstilbuddet til den særlige situation.
Normalt er dagpleje, børnehuse og skoler helt lukket i helligdagene omkring påske, men i år bliver det anderledes.
Forældre, der er ansatte i samfundskritiske funktioner i den offentlige eller private sektor, kan få børn helt op til 9. klasse passet i påsken også uden for normal åbningstid.
Dagplejer Sara Johansen fra det sydlige Odense syder en af dem, der står klar til at aflaste.
- Jeg ved, at mange forældre i den her tid er udfordret af at få ekstra-vagter for eksempel på sygehuset, og jeg vil gerne hjælpe til, så de kan tage af sted på arbejde med god samvittighed. Derfor skal de vide, at der er dagplejere, der helt frivilligt har sagt ja til at droppe deres frihed i forbindelse med helligdagene, siger Sara Johansen.
Flere melder sig frivilligt
Ifølge leder af Dagpleje Syd Karin Munk Bach er Sara Johansen ikke den eneste, der har melder sig klar til nødpasning.
- Normalt er der helt lukket på helligdage og i weekender, men i påsken har flere meldt sig frivilligt, da Dagplejen efterlyste, om nogen ville hjælpe med nødpasning i påsken, fortæller hun.
Karin Munk Bach glæder sig over, at hun tydeligt kan mærke dagplejernes lyst til at løse familiernes udfordringer under krisen.
- Jeg har fået mange henvendelser fra dagplejere der frivilligt ønsker at åbne deres dagpleje i forbindelse med den udvidede nødpasning – og jeg har endda også dagplejere, der har meldt sig til at gå frivillig gadeplanspatruljer, da SSP bad om hjælp til det, siger Karin Munk Bach
Tøv ikke
Forældrene der arbejder i kritiske funktioner i samfundet kan have vagter på skæve tidspunkter.
- Mange befinder sig i en presset periode på både job og i familien. Det er en svær tid - ikke mindst for de familier, hvor mor og far bliver kaldt på arbejde med kort varsel. Nogle har en omgangskreds, der kan hjælpe til - andre har ikke, skriver børn- og ungerådmand i Odense Kommune Susanne Crawley Larsen i en pressemeddelelse.
Ifølge hende, skal disse forældre ikke tøve med at sende sine børn i nødpasning.
- Det er på ingen måde skamfuldt at bede om hjælp til nødpasning for at kunne få hverdagen til at hænge sammen - det er kun rimeligt, at vi giver en god mulighed for at få børnene passet, skriver Susanne Crawley Larsen.
Glæder sig til at tage en tørn
Dagplejer Sara Johansen føler ikke pres over ekstra pasning.
- Vi må alle hjælpes ad i denne lidt anderledes tid. Så mens forældrene tager sig af vigtige funktioner i samfundet i påskedagene, glæder jeg mig til at give deres børn en dag med aktiviteter og tryghed hos mig, siger Sara Johansen.
Forældrene er blevet informeret om tilbuddet om den udvidede nødpasning i påsken via e-boks, MitBarn og Aula i denne uge.
Foreløbigt er 90 børn i skolealderen meldt til den almindelige nødpasning henover de første tre dage i uge 15, mens kun tre er tilmeldt den ekstraordinære nødpasning i påskedagene.
På et pressemøde mandag meldte statsminister Mette Frederiksen ud, at man iværksatte en langsom åbning af Danmark efter påske.
Det betyder, at daginstitutioner åbner, og det gøre skolernes 0. til 5. klassetrin også.
Præcis hvordan åbningen foregår er i hænderne på de enkelte kommuner. De skal dog alle følge de nationale retningslinjer for åbning af henholdsvis skoler og dagtilbud.
Rådmand efterspørger tålmodighed
Odense Kommune præsenterede torsdag, hvordan man har igangsat en gradvis åbning fra 15. april. Først får børn i 0. og 1. klasse får lov at komme i skole. Ugen efter får de gradvist selskab af 2. til 5. klasse.
Retningslinjerne for genåbningen betyder blandt andet øget fokus på hygiejne, at eleverne skal sidde to meter fra hinanden, og at børn så vidt muligt opholder sig med den samme gruppe i løbet af dagen.
Arbejdet med genåbningen betyder, at Odense Kommune ikke pt. har fokus på spørgsmålet om flere sygedage, fortæller Susanne Crawley Larsen (Rad V.), der er børn- og ungerådmand i Odense.
- Det er ikke det, der har vores opmærksomhed lige nu. Vi har 500 matrikler, der skal åbnes, og 19.000 børn, der skal tilbage i skole og daginstitution. Det er klart, der vil komme spørgsmål hen ad vejen, og dem finder vi løsninger på, men lige nu handler det om genåbningen, siger hun.
Derfor efterspørger hun tålmodighed fra forældreorganisationen.
- Det er jo en ekstraordinær situation. Forældrene er allerede blevet bedt om at blive hjemme og både passe og undervise deres børn, så jeg tror da, at det bliver en lettelse for nogen.