Kasper Buur Nielsen

Journalist

29. sep. 2020 kl. 6:09
Fyn

Uklare coronarestriktioner: Skal du have mundbind på til koncert?

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Forskellige regler for brug af mundbind og lukketid for restauranter og spillesteder skaber forvirring.

Mundbindet skal på, når man går til sit bord på restauranten, og når man køber en øl i baren. Lukketiden er klokken 22, og der er et maks antal på, hvor mange gæster der må være per kvadratmeter.

Restriktionerne er mange på caféer, restauranter og barer. Men for landets spillesteder og andre kulturinstitutioner, hvor der også bliver serveret drikkevarer, er reglerne anderledes.

På spillestedet Posten må man gerne drikke sin øl færdig efter klokken 22, og man behøver ikke have mundbind på - men på Café Citronen i Svendborg er det ud af vagten, når timeslaget har slået.

- Det giver måske ikke mening direkte, men det er ikke os der sætter reglerne og dagsordenen. Vi følger dem bare, siger Rasmus Gjerløff, der er marketingchef på musikhuset Posten i Odense.

Den holdning deler Sarah Ringsmose. Hun er tjener på Café Citronen:

- Det giver ikke mening.

Klare linjer

Reglerne er mange og nogle gange uklare. Derfor ønsker brancheorganisationen Horesta klare linjer fra myndighederne.

- Når virksomhederne prøver alt det, de kan, for at overholde myndighedernes regler og rammer, men simpelthen ikke kan få et klart svar på, om man er omfattet af det ene eller det andet, må man melde ud, hvem der er omfattet af de ene regler og de andre regler, siger politisk chefkonsulent hos Horesta Kristian Nørgaard.

Reglerne ændrer sig nemlig alt efter, om man er en restaurant, bar eller et spillested. Selvom blandt andet udskænkning af drikkevarer er den samme.

Og det kan godt skabe forvirring hos både personale og gæster.

- Det har været lidt forvirrende for os en gang i mellem, og vi har også en gang i mellem været nødt til at ringe ind til kontaktlinjen for at få lidt mere klare linjer og forstå helt præcist, hvad det egentlig er vi skal gøre. For det har godt nok været lidt uklart, fortæller Sarah Ringsmose.

Forvirrende regler

Selvom reglerne kan være forvirrende i branchen, bliver de fulgt til punkt og prikke hos både Café Citronen og på Posten.

- Der er nogle myndigheder, der tager nogle beslutninger og i bund og grund, vil vi bare gøre alt, hvad vi kan for at leve op til det, der er os pålagt, siger Rasmus Gjerløff.

- Vi gør det, vi har fået fortalt, og sådan er det, lyder det fra Sarah Ringsmose på Café Citronen.

Men reglerne skal ifølge Horesta være klare, for de har stor betydning for omsætningen og overlevelsen i branchen.

- Omsætningen er enormt presset. Og så frygter vi jo, at der er nogen, der vil blive hjemme. Det ser vi allerede eksempler på nu fra barer og værtshuse. De melder om, at gæster bliver hjemme, fordi det er træls, at man skal have mundbind på, siger Kristian Nørgaard.

- Vi kan tydeligt mærke en nedgang i antallet af solgte billetter. Helt klart, fordi folk er nervøse for reglerne og smittefare og så videre. Det er selvfølgelig træls, men også forståeligt, fortæller Rasmus Gjerløff.

Indtil videre gælder restriktionerne indtil den 18. oktober.

28. sep. 2020 kl. 16:47

Fyns Politi: Havørne blev dræbt med nervegift

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

De fire havørne, der blev fundet døde på Tåsinge, blev forgiftet. Det har Center for Diagnostik, DTU, Danmarks Tekniske Universitet nu slået fast.

Mandag er det konstateret, at de fire havørne, der i sidste uge blev fundet døde på Tåsinge, er blevet forgiftet. Fuglene har formentlig været døde et par uger, da de blev fundet.

Det oplyser Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Læs også: Yderligere tre havørne fundet døde:
  • Der er ingen tvivl om forgiftning
Gå tilbage Del
21. sep. 2020 kl. 21:59

Yderligere tre havørne fundet døde:
  • Der er ingen tvivl om forgiftning

Onsdag aften blev en død havørn fundet på en mark på Tåsinge nær Valdemars Slot, og mandag aften var den gal igen.

Yderligere tre havørne blev fundet døde i området på Tåsinge, og Dansk Ornitologisk Forening er overbevist om, at de er blevet forgiftet.

- De har ligget lige nedenunder reden, så der er ingen tvivl om, at de er forgiftet, siger Poul Rasmussen, der er medlem af Dansk Ornitologisk Forening på Fyn.

Han vurderer, at havørnene nok har ligget under reden en måneds tid.

Havde ikke set havørnene længe

En fotograf, som plejer at fotografere ørnene, undrede sig over, at han ikke havde set dem længe og gik ud for at lede efter dem.

- De plejer at holde rimelig fast til omkring redestedet, indtil ungerne flyver fra. Og så gik han ind og fandt dem liggende her, siger Poul Rasmussen.

Ifølge ham kan havørne godt dø, hvis de er uerfarne, men han er ikke i tvivl om, at det ikke er tilfældet her.

- Når man så kommer ud og oplever, at der ligger tre døde havørne lige under en rede, så er det jo helt sikkert en forældrefugl, der har fundet et forgiftet bytte og har været oppe og fodre ungerne, siger han.

Spor i reden

Det er tidligere set, at rovfugle er blevet forgiftet, fordi nogen har lagt stykker af kød med gift ud i naturen. Nu håber Dansk Ornitologisk Forening på, at der måske ligger spor oppe i reden, der kan afsløre dødsårsagen.

- Det kan ikke bevises, medmindre der ligger noget oppe i reden, siger Preben Sørensen, der er tidligere skytte hos Valdemars Slot. Han kalder situationen "rystende".

- Jeg ser det, som om nogen har forsøgt at slå mine børn ihjel, og det har de gjort her. Det er en del af min familie, der ligger her, siger han

Han har sammen med Poul Rasmussen været med til at ringmærke og passe godt på havørnene.

Flere sjældne rovfugle er fundet døde

Tilbage i maj blev en rød glente, der er en anden sjælden rovfugl, fundet i samme område, og den blev testet positiv for carbofuran, som er et meget stærkt giftstof, der har været forbudt i årevis.

Havørnen, der blev fundet i onsdags, er kørt til nærmere undersøgelse på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, for at fastslå dødsårsagen.

Formanden for Dansk Ornitologisk Forening på Fyn, Henrik Kalckar er rystet efter oplysningen er kommet frem.

- Jeg bliver enormt trist og tænker, at det er vanvittigt, siger han til TV 2 Fyn.

De fire havørne blev sendt til obduktion hos DTU i København, hvor det altså er konstateret at ørnene har haft nervegiften carbofuran i blodet.

“Nu må det være på tide at få en enhed hos politiet som helt specifikt arbejder med faunakriminalitet”

— Henrik Kalckar, Formand DOF Fyn

Ifølge formanden for Dansk Ornitologisk Forening kræver det nu, at der sker stramninger på området.

- Vi savner klare signaler fra myndighederne om, at det her tages alvorligt. De ord kan vi sige med større vægt, fordi vi nu har vished om, at det er en kriminel handling, der ligger bag, lyder det fra formanden.

Faunapoliti

Ifølge Henrik Kalckar findes der et såkaldt faunapoliti i andre lande, der udelukkende beskæftiger sig med kriminalitet begået mod dyreliv.

Det efterlyser han i Danmark.

Læs også: Sjælden rovfugl fundet død: Mistænker forgiftning
Gå tilbage Del
18. sep. 2020 kl. 9:07

Sjælden rovfugl fundet død: Mistænker forgiftning

Noget tyder på, at Tåsinge er et farligt sted at opholde sig, hvis man er rovfugl.

Onsdag aften blev en død havørn fundet på en mark i nærheden af Valdemars Slot, og Dansk Ornitologisk Forening mistænker, at den kan være blevet forgiftet.

- Jeg er virkelig harm over det, og jeg føler en stor magtesløshed over det, siger Henrik Kalckar Hansen, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening på Fyn.

Ørnen blev hentet af Dansk Ornitologisk Forening på Fyn, og fredag skal den til nærmere undersøgelse på Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Unaturlig død

Tilbage i maj blev en rød glente, der er en anden sjælden rovfugl, fundet i samme område, og den blev testet positiv for carbuforan, som er et meget stærkt giftstof, der har været forbudt i årevis.

Og flere ting tyder på, at også havørnen har været udsat for en forgiftning.

- På denne årstid burde en havørn i den alder have nemt ved at finde føden. Den virker ikke spor afmagret, siger  og fortsætter:

- Den lå heller ikke tæt på en vej, og der er ingen skader på den, så den er ikke påkørt. Der er heller ingen højspændingsmaster, så det er meget påfaldende.

Han vurderer havørnen til at være mellem to og tre år.

Politiet kan ikke hjælpe

Forgiftningen af rovfuglene foregår ved at lægge stykker af kød med gift ud i naturen. Hvorfor nogen vil forgifte rovfuglene, forstår Henrik Kalckar Hansen ikke.

- Vi er harmdirrende vrede, og vi er forundrede over, at det kan ske. Vi synes jo, at kommuner og stat poster millioner i biodiversitets planer og naturgenopretning og så videre. Og så foregår det her. Og vi synes faktisk ikke, at vi får så meget hjælp af politiet, siger han.

I Danmark er rovfuglene fredet, så hvis havørnen viser sig at være forgiftet, er det altså en ulovlig handling. Alligevel kunne politiet ikke stille noget op, da Dansk Ornitologisk Forening kontaktede dem.

- Jeg tror, det handler om, at man ikke får samlet den tilstrækkelige erfaring hos politiet, siger Henrik Kalckar Hansen.

Ifølge ham ender sådanne sager i øjeblikket på tilfældige politimænds skrivebord, og derfor mener han, at der er brug for et fauna-politi.

- Jeg siger ikke, at der skal rende 25 betjente rundt i fauna-uniformer. Men nogle betjente, som på landsplan kunne opbygge den erfaring, der skal til, for at kunne opklare de her ting, siger han.

Det seneste år er der ifølge Dansk Ornitologisk Forening fundet mere end 25 forgiftede rovfugle, og ifølge Henrik Kalckar Hansen bliver næsten ingen af dem opklaret.

Rester af flere døde dyr

Ud over den døde havørn lå der også rester af flere andre døde fugle. Flere fasaner, en musvåge, og en kragelignende fugl.

Også en kat og et mindre rovdyr af mårfamilien var at finde samme sted som havnørnen. Hvad der har slået dyrene ihjel er stadig uvist, men når dødsårsagen på havørnen er fundet, kommer man også dødsårsagen nærmere på den andre dyr.

- Nu må det være på tide at få en enhed hos politiet som helt specifikt arbejder med faunakriminalitet, siger han.

- Og så ønsker vi at strafferammen bliver sat op og bliver benyttet. Vi vil have en mentalitetsændring og ønsker ikke at den slags kan foregå, uddyber Henrik Kalckar.

Forkert naturopfattelse

For ornitologformanden er det svært at sige, hvorfor havørnene blev dræbt.

- Få mennesker har en opfattelse af naturen, hvor det er sådan en nyttehave. Man luger de ting væk, som man ikke bryder sig om, og det kan man bare gøre fordi, at det er mennesket i centrum, og det er os, der bestemmer, siger han.

Han er dog i tvivl, om der skal gøres en indsats for at udbrede viden om havørne.

- Jeg synes, vi gør meget, og vi er jo frivillige, siger formanden.

Læs også: Unik naturoptagelse: Havørn æder hare
Gå tilbage Del
22. nov. 2019 kl. 18:49

Unik naturoptagelse: Havørn æder hare

Det har været et forrygende år for havørnene på Fyn, hvor hele 26 havørneunger er fløjet fra reden i år. Om det lige præcis var grunden til, at en far og en søn så en ved morgenbordet, vides ikke, men de fik sig noget af et syn.

 - Se far, der løber en hare, siger Kim Clausens syv-årige søn og peger ud af vinduet.

Kim Clausen og hans søn sidder ved morgenbordet i deres hus i Bøjden. Kim Clausen kiggede ud af vinduet, og så rigtig nok også haren løbe afsted.

- Hov, der kom en fugl, siger sønnen.

Helt elektriske

Men det var ikke en hvilken som helst fugl. Det var en havørn, der dykkede og satte kløerne i den løbende hare.

Havørnen satte sig ned og begyndte at æde haren lige for øjnene af dem.

- Så var vi godt nok lidt elektriske over at kigge på det, fortæller Kim Clausen.

Kim Clausen havde en kikkert stående ved siden af vinduet, som han filmede seancen igennem, mens de begge kiggede imponeret på.

 FAKTA: De danske havørne

"Den flyvende dør", bliver havørnen kaldt på grund af sin størrelse. Den store rovfugl går stadig frem.

 

En ny opgørelse viser, at havørnens udbredelse i Danmark vokser, såvel geografisk som i antal. Over 1000 havørneunger er kommet på vingerne herhjemme, siden arten genindvandrede i Danmark i 1996.

 

  •  Havørnen er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang på op mod 240-250 centimeter.
  •  Hunnen kan veje op mod syv kilo, mens hannen i reglen kun vejer omkring fem kilo.
  •  Danske havørne indleder ynglesæsonen ud på vinteren, og de kan allerede begynde at ruge sidst i februar.
  •  Havørnen blev udryddet i den danske natur sidst i 1800-tallet, men etablerede sig igen i 1996 som dansk ynglefugl.
  •  Arten er nu i fremgang i alle lande i Europa. I Danmark følger Dansk Ornitologisk Forening (DOF) alle ynglepar af ørne.
  •  Havørnens kerneområder er Lolland, Falster, Sydfyn og Sydøstjylland, men den fordeler sig stadig mere i hele landet.
  •  Indvandringen op gennem Jylland er gået mere trægt end forudset, men bevægelsen mod vest og nord er i gang. Vadehavet har de senere år haft ynglepar.
  •  Havørnen bevæger sig via Østjylland ind i det midtjyske landskab ved Langå og Viborg, hvis store søer tiltrækker rovfuglene.
  •  Også Randers Fjord og Mariager Fjord vil kunne huse ynglende havørne, vurderer DOF.
  •  Desuden kan der ventes flere ynglepar i de vestjyske fjorde, Thy og Limfjordslandet med reservatet Vejlerne som kerneområde.

 

Kilde: Projekt Ørn (Dansk Ornitologisk Forening)

Danmark er som skabt til den imponerende rovfugl. Den lever især af vandfugle og fisk, og med 7.300 kilometer kystlinje og mange fuglerige fjorde og søer er det danske landskab ideelt.

Ørnens kerneområder er Lolland, Falster, Sydfyn og Sydøstjylland, men den fordeler sig stadig mere i hele landet.

I toppen af artiklen kan du se videoen, hvor havørnen æder en hare og efterfølgende tager sig et bad.

Hvert år afholder foreningen blandt andet ørnens dag.

- Det er en af de måder, hvor vi forsøger at komme ud over rampen og fortælle, at der er noget særligt, fortæller Henrik Kalckar.

Til gengæld er han overbevist om, at de kommer fugleforgiftningerne til livs.

- Ligesom vi syntes, det var okay for år tilbage at sidde og smøge den i bilen med ungerne på bagsædet. Så jeg tror, vi kan ændre os forbavsende meget.

Tidligere fundet døde rovfugle

Cabofuran er et stof inden for pesticidgruppen carbamater, og det bevirker, at musklerne lammes. Stoffet er yderst kraftigt, og det optages meget hurtigt via dyrets slimhinder.

Konklusionen fra laboratoriet er, at giften slog fuglene ihjel. Cabofuran har været forbudt i EU siden 2008, oplyses det pressemedelelsen.

Der blev tidligere i år fundet både en rød glente i det samme område - fuglen var død og også her viste undersøgelserne, at den var blevet forgiftet med Carbofuran.

Fyns Politi efterforsker lige nu sagerne og vil meget gerne høre fra borgere, der måtte have relevante oplysninger. Fyns Politi kan kontaktes på telefon 114.

Fyns Politi har mandag ikke mulighed for at komme med yderligere kommentarer.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her