Jens Baisgaard

Journalist

24. sep. 2020 kl. 22:00

Blå blok vil erstatte letbane til Vollsmose med BRT-busser

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Partierne i blå blok i Odense Kommune vil bruge fem millioner kroner på at undersøge potentialet i BRT-busser som erstatning for letbanens anden etape. Borgmester afviser ideen.

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i Odense Byråd vil droppe planerne om at udvide letbanen med en anden etape fra Vollsmose til Odense Zoo.

Den holdning gentog Venstres Christoffer Lilleholt under torsdagens debat med borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der var arrangeret af TV 2 Fyn.

Her diskuterede de to politikere, som til næste år begge er spidskandidater for deres respektive partier til borgmesterposten, fremtiden for Fjernvarme Fyn og letbanens anden etape.

- Vi vil gerne investere i vores by, men når vi kigger på, at vi skal lægge nogle skinner til en letbane ud til Vollsmose, der koster to milliarder kroner, så bliver vi nervøse. Det synes jeg er alt for mange penge at bruge på Vollsmose. Jeg vil hellere bruge pengene på vores folkeskoler, vores daginstitutioner og vores plejehjem, siger Lilleholt.

Busser i stedet for letbane

I stedet vil den blå del af byrådssalen i Odense undersøge mulighederne for anlægge et såkaldt BRT-system med busser. BRT står for Bus Rapid Transit og er et miljøvenligt transportsystem, hvor busserne kører i egne baner på vejen, og hvor der er adskillige afgange i timen.

Læs også: S-borgmester i modvind: Fjernvarmesalg skubber S-vælgere over mod blå blok
Gå tilbage Del
22. sep. 2020 kl. 6:33

S-borgmester i modvind: Fjernvarmesalg skubber S-vælgere over mod blå blok

Ole Holbech

Salget af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn har fået flere odenseanske vælgere til at genoverveje, hvor de vil sætte deres kryds, hvis der var kommunalvalg i morgen.

Værst ser det ud for Odenses borgmesterparti Socialdemokratiet.

Næsten hver fjerde vælger, der stemte på Socialdemokratiet i Odense ved forrige valg - nærmere bestemt 24 procent - vil efter salget af Fjernvarme Fyn være mere tilbøjelig til at stemme på et af partierne i oppositionen. Det viser en måling, som Megafon har foretaget for TV 2 Fyn.

TV 2 Fyn har forgæves forsøgt at få borgmester Peter Rahbæk Juel til at kommentere tallene. Han har ikke ønsket at stille op. I stedet er det Socialdemokratiets politiske ordfører i Odense, Cæcilie Crawley Larsen, der kommenterer på målingen.

- Undersøgelsen viser et øjebliksbillede af en svær beslutning, som vi har måtte træffe. Når vi i Socialdemokratiet i Odense har 40 procent af vælgernes stemmer, så er det naturligt, at alle 40 procent ikke altid er lige lykkelige over de beslutninger, vi træffer, siger Cæcilie Crawley Larsen (S) til TV 2 Fyn og fortsætter:

- Vi vidste også godt, at mange ville være uenige i salg, men jeg er sikker på, at vi på den lange bane har truffet den rigtige beslutning for velfærden i Odense, siger hun.

Ved forrige kommunalvalg opnåede partiet 41,8 procent af stemmerne i Odense.

Socialdemokratiet får svært ved at fiske stemmer

Socialdemokratiet skal ifølge målingen ikke forvente at fiske stemmer tilbage fra de blå partier.

“Når vi får snakket nok med odenseanerne om, hvorfor vi vælger at sælge fjernvarmen, så kommer de også til at forstå, at vi gør det for velfærden”

— Cæcilie Crawley Larsen, Medlem af Odense byråd, Socialdemokratiet

Det er nemlig kun to procent af alle de adspurgte odenseanere, der er mere tilbøjelige til at ændre deres stemme til at gå til borgmesterpartiet.

- Når vi får talt nok med odenseanerne om, hvorfor vi vælger at sælge fjernvarmen, så kommer de også til at forstå, at vi gør det for velfærden, og så er jeg sikker på, at vi nok skal få bred opbakning, siger Cæcilie Crawley og uddyber:

- Lige nu handler det om at få formidlet, at det her er en måde at sikre bedre velfærd på. Til sidste kommunalvalg var velfærdsprocenten heller ikke populær blandt vælgerne, men nu er der ikke mange, der er i tvivl om, at det var det rigtige at gøre, fastslår hun.

Kun 18 procent socialdemokrater er for

Overordnet viser undersøgelsen, at et stort flertal af borgerne i Odense er mod et salg af Fjernvarme Fyn. Det drejer sig om 65 procent af borgerne.

Et resultat, som professor og kommunalforsker ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær kalder for "klart".

- Det er ret klart, at borgerne ikke på nuværende tidspunkt er store tilhængere af et salg, lyder det fra Ulrik Kjær, der har gennemset Megafons måling.

Blandt de socialdemokratiske vælgere er en gruppe på 61 procent mod et salg, mens kun 18 procent er for.
Alligevel kan S-ordføreren ikke få øje på et andet alternativ.

- Der er et kæmpe moderniseringsbehov i kommunen og samtidig ved vi også, at der kommer flere børn og ældre i kommunen. Det velfærdsløft, vi sigter efter, kommer til at koste 1,8 milliarder, og indtil nu har jeg ikke set noget bedre bud på, hvordan den opgave kan løftes økonomisk, hvis ikke vi sælger Fjernvarme Fyn, siger Cæcilie Crawley Larsen.

Sådan en model har man valgt i Aalborg, og det vil Christoffer Lilleholt (V) lade sig inspirere af. Derfor vil de blå partier sætte fem millioner kroner af til at undersøge mulighederne.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) afviser, at den nævnte pris for letbanens anden etape er korrekt. Derudover mener borgmesteren, at det vil skræmme investorerne væk fra Vollsmose, hvis letbaneforbindelsen til bydelen droppes.

- Vi har indgået en aftale om at forandre Vollsmose i det næste årti. I Vollsmose i dag er der almene boliger og kommunale bygninger. Vi skal have private ind og bygge, og de siger alle sammen, at vi skal holde fast i vores politiske plan. For der, hvor der er letbanespor, vil de gerne investere, og jeg har altså ikke hørt investorerne snakke om busser, siger Peter Rahbæk Juel.

Mangler finansieringsplan

Christoffer Lilleholt forklarer, at han anerkender behovet for at sikre nye og bedre offentlige transportmuligheder i Vollsmose, men han mener i stedet, at kommunen bør vise investorerne, at der er gode alternativer til letbanen.

- Vi har et ansvar for at vise investorerne en anden løsning end en letbane. Der er en løsning med grønne busser, der kommer til at køre i deres egen bane, siger Christoffer Lilleholt med henvisning til BRT-busserne.

Adspurgt af borgmester Peter Rahbæk Juel havde Christoffer Lilleholt dog ikke en klar finansieringsplan for BRT-busser til Vollsmose.

- Vi vil finde pengene ved at kigge på vores budgetter og se, hvor bruger vi pengene, svarede han.

En ny Megafon-måling lavet for TV 2 Fyn viser, at to tredjedele af de 1.000 adspurgte odenseanere foretrækker, at politikerne udskyder letbanen til Vollsmose, imens knap hver syvende odenseaner bakker op om at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

22. sep. 2020 kl. 10:02

Udskældt bryllupskoncert kan få konsekvenser for kunstmuseum

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Det kan få konsekvenser for Kunstmuseum Brandts i Odense, at et af museets lokaler blev lejet ud til en privat Aqua-koncert i forbindelse med et bryllup.

Der var godt gang i festen, da kokken Thomas Pasfall og Maria Giørtz-Behrens fejrede deres bryllup den 28. august i år.

Læs også: Efter bryllupsfest: Brandts afviser ansvar - men vil stramme op
Gå tilbage Del
5. sep. 2020 kl. 16:40
Fyn

Efter bryllupsfest: Brandts afviser ansvar - men vil stramme op

Ole Holbech (arkiv)

En video fra en bryllupsfest i Odense har de seneste dage fået stor opmærksomhed. Videoen viser en stor gruppe gæster danse og feste og tilsyneladende se stort på smitterisikoen til en surprisekoncert, som var en del af bryllupsfesten.

Koncerten foregik i Kunstmuseum Brandts' lokaler.

Stine Høholt, der er direktør på Kunstmuseum Brandts, afviser i et skriftligt svar til TV 2 Fyn, at museet har et medansvar for, om sundhedsmyndighedernes anbefalinger bliver overholdt til arrangementer i deres lokaler.

- Ved private lukkede arrangementer er det lejers ansvar at sørge for at sundhedsstyrelsens gældende retninglinjer overholdes. I museets offentligt tilgængelige lokaler og ved museets egne arrangementer følger vi anbefalinger fra sundhedsmyndighederne, organisationen af danske museer og ICOM (International Council of Museums red.), siger hun.

Museet havde udlejet lokalerne i en time til arrangementet, hvor bandet Aqua og entertaineren Rasmus Bjerg underholdt.

Borgmester ville melde afbud i dag

Årsagen til den store opmærksomhed omkring videoen er, at brylluppet havde en række prominente gæster. Heriblandt Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der få dage senere opfordrede odenseanerne til at overholde corona-anbefalingerne om afstand og afspritning.

I samme ombæring aflyste borgmesteren og uddannelsesstederne samtlige studiestartarrangementer, der involverer alkohol på grund af stigende smittetal i byen.

Smittetallet i Odense har i de seneste dage taget en himmelflugt. En udvikling, der dog endnu ikke var begyndt, da brylluppet blev afholdt 28. august.

Torsdag fortalte Peter Rahbæk Juel  til TV 2 Fyn, at han ikke ville være taget til festen, hvis situationen i Odense havde set ud, som den gør nu.

Derudover har han pointeret, at det såkaldte incidenstal lå på 9,3, da festen blev afholdt. Incidenstallet dækker over antallet af nye smittede per 100.000 indbyggere, og hvis en kommune har et incidenstal på over 20, kommer den på sundshedsmyndighedernes særlige observationsliste..

I løbet af de seneste syv dage er 107 blevet registreret smittet med coronavirus i Odense. Det gør, at det såkaldte incidenstal nu ligger 52,4, hvilket er det tredjehøjeste i Danmark.

Det er særligt blandt byens unge, smitten har bredt sig. På professionshøjskolen UCL's campus på Niels Bohrs Allé har et lokalt smitteudbrud på læreruddannelsen indtil videre medført, at 37 af de studerende er blevet smittet, mens 1.072 studerende er sendt hjem.

Brandts vil have større fokus på retningslinjer

Stine Høholt ønsker ikke at kommentere på videoen fra arrangementet, men oplyser, at man fremover vil bruge flere kræfter på at gøre opmærksom på de anbefalinger, sundhedsmyndighederne har udstukket i forhold til corona.

- Vi vil i endnu højere grad præcisere gældende retningslinjer fra sundhedsmyndighederne, når vi lejer ud. Vi følger den aktuelle udvikling meget nøje, siger Stine Høholt.

Som tidligere beskrevet af TV 2 Fyn deltog flere prominente odenseanere i festen – blandt andet borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og byrådsmedlem for Konservative Tommy Hummelmose.

Som led i det stort anlagte bryllup forlod gæsterne midt på aftenen Restaurant Pasfall for at deltage i surprise-koncert med Aqua på Kunstmuseum Brandts - en selvejende institution, der modtager driftsstøtte fra blandt andet Odense Kommune.

Skal betale lejeindtægt tilbage

Den private koncert er blevet kritiseret for ikke at leve op til coronaretningslinjerne, og nu risikerer museet så at skulle betale hele lejeindtægten tilbage.

Det fortæller Martin Petersen, der er afdelingschef i Fritid og Kultur i Odense Kommune, efter at ledelsen på Kunstmuseum Brandts mandag holdt møde med Odense Kommune om sagen.

Læs også: Byens spidser til Aqua-fest: Privat bryllupskoncert på kant med reglerne
Gå tilbage Del
18. sep. 2020 kl. 9:18

Byens spidser til Aqua-fest: Privat bryllupskoncert på kant med reglerne

I slutningen af august var Odenses spidser samlet til en stor privat bryllupsfest i Odense hos den kendte kok og restauratør Thomas Pasfall.

Flere kendte politikere, deriblandt Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel, var sammen med en række erhvervsfolk og rigmænd med til festlighederne, som på et tidspunkt flyttede over i kommunale lokaler.

Det skete, da gæsterne midt på aftenen forlod Pasfall-restauranten for at deltage i en surprise koncert med det kendte band Aqua. Koncerten fandt sted på Kunstmuseum Brandts, som er en selvejende institution, der modtager driftsstøtte fra blandt andet Odense Kommune.

Undersøgelse i gang

By- og Kulturforvaltningen i Odense blev på grund af medieomtalen for et par uger siden opmærksom på, at der i det konkrete tilfælde kan have været tale om, at Kunstmuseum Brandts har foretaget udlejning i strid med kommunens regler.

Afdelingschef Martin Petersen har derfor sendt en orientering til By- og Kulturudvalget, hvor han skriver, at det nu skal undersøges, hvorvidt reglerne for udlejning af kommunale lokaler er overtrådt.

”Det forholder sig således, at en selvejende institution skal leve op til de aftaler, som den har indgået med kommunen. I den konkrete situation er der indgået en brugsretsaftale, hvoraf det fremgår, at lokalerne skal anvendes til museum/billedkunstinstitution, herunder til udstilling, undervisning, værksted samt kontorer.  Det er forvaltningens vurdering, at der ikke bør være tvivl om, at et privat bryllup falder uden for denne anvendelsesbeskrivelse”, skriver Martin Petersen.

By- og Kulturforvaltningen har derfor indkaldt ledelsen på Brandts Kunstmuseum til et møde i næste uge.

- Vi vil gerne høre Brandts version af sagen, og det har vi heldigvis et møde om på mandag. Så må vi tage den derfra og se, om vi kan få en fælles forståelse af, hvad der op og ned, og hvordan det skal være fremover. Hvis det viser sig, at der er foregået ting, som er i strid med reglerne, så kan det være, at der skal betales penge tilbage til kommunen, siger Martin Petersen.

Tavshed på Brandts

TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra direktør Stine Høholt fra Kunstmuseum Brandts, men hun har ikke reageret på vores henvendelser.

Til gengæld har vi modtaget en mail fra kommunikationsmedarbejder Kristian Dyg-Jespersen, som på museets vegne svarer:

- Vi har været i god tro omkring det pågældende arrangement af en times varighed. Vi har aftalt et møde med kommunen i næste uge, hvor vi genbesøger rammerne for museets mulighed for at udleje".

Det står dog allerede nu klart, at det ikke er første gang, at der er sket udlejning til private fester, hvor der ikke er adgang til udstillingerne.

I hvert fald bekræftede direktør Stine Høholt den 4. september i et skriftligt svar til TV 2 Fyn, at det er normal praksis at Kunstmuseum Brandts udlejer lokaler til samme type arrangementer som den private bryllupskoncert med Aqua.

Bryllups-koncerten, som i øvrigt blev afviklet i strid med corona-reglerne, fandt sted et i stort lokale, som ifølge museets hjemmeside kan lejes til en grundpris på 15.000 kroner, hvis der skal være plads til mere end 100 personer.

Formanden for Horesta i Region Syddanmark, Sten Slot, er glad for, at Odense Kommune nu vil have en forklaring fra Kunstmuseum Brandts. Han kalder udlejningen for ”stærkt konkurrenceforvridende”:

- Fynske hoteller og restauranter har det virkelig svært på grund af corona-reglerne, og derfor er det overhovedet ikke i orden, at vores skatteyderpenge skal være med til finansiere kommunale lokaler, så offentligt støttede institutioner bagefter kan udleje dem til private arrangementer.

- Vi er ved at kigge på, hvilke konsekvenser det skal have i forhold til den leje der er betalt, og hvad det betyder for kommunens lokaler. Det er forvaltningen ved at kigge på nu på baggrund af mødet i dag. Én mulighed er, at Brandts skal betale det tilbage, de har fået ind i lejeindtægt på lokalet, siger han.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her