Blå blok vil erstatte letbane til Vollsmose med BRT-busser
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Partierne i blå blok i Odense Kommune vil bruge fem millioner kroner på at undersøge potentialet i BRT-busser som erstatning for letbanens anden etape. Borgmester afviser ideen.
Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i Odense Byråd vil droppe planerne om at udvide letbanen med en anden etape fra Vollsmose til Odense Zoo.
Den holdning gentog Venstres Christoffer Lilleholt under torsdagens debat med borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der var arrangeret af TV 2 Fyn.
Her diskuterede de to politikere, som til næste år begge er spidskandidater for deres respektive partier til borgmesterposten, fremtiden for Fjernvarme Fyn og letbanens anden etape.
- Vi vil gerne investere i vores by, men når vi kigger på, at vi skal lægge nogle skinner til en letbane ud til Vollsmose, der koster to milliarder kroner, så bliver vi nervøse. Det synes jeg er alt for mange penge at bruge på Vollsmose. Jeg vil hellere bruge pengene på vores folkeskoler, vores daginstitutioner og vores plejehjem, siger Lilleholt.
Busser i stedet for letbane
I stedet vil den blå del af byrådssalen i Odense undersøge mulighederne for anlægge et såkaldt BRT-system med busser. BRT står for Bus Rapid Transit og er et miljøvenligt transportsystem, hvor busserne kører i egne baner på vejen, og hvor der er adskillige afgange i timen.
S-borgmester i modvind: Fjernvarmesalg skubber S-vælgere over mod blå blok
Salget af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn har fået flere odenseanske vælgere til at genoverveje, hvor de vil sætte deres kryds, hvis der var kommunalvalg i morgen.
Værst ser det ud for Odenses borgmesterparti Socialdemokratiet.
Næsten hver fjerde vælger, der stemte på Socialdemokratiet i Odense ved forrige valg - nærmere bestemt 24 procent - vil efter salget af Fjernvarme Fyn være mere tilbøjelig til at stemme på et af partierne i oppositionen. Det viser en måling, som Megafon har foretaget for TV 2 Fyn.
TV 2 Fyn har forgæves forsøgt at få borgmester Peter Rahbæk Juel til at kommentere tallene. Han har ikke ønsket at stille op. I stedet er det Socialdemokratiets politiske ordfører i Odense, Cæcilie Crawley Larsen, der kommenterer på målingen.
- Undersøgelsen viser et øjebliksbillede af en svær beslutning, som vi har måtte træffe. Når vi i Socialdemokratiet i Odense har 40 procent af vælgernes stemmer, så er det naturligt, at alle 40 procent ikke altid er lige lykkelige over de beslutninger, vi træffer, siger Cæcilie Crawley Larsen (S) til TV 2 Fyn og fortsætter:
- Vi vidste også godt, at mange ville være uenige i salg, men jeg er sikker på, at vi på den lange bane har truffet den rigtige beslutning for velfærden i Odense, siger hun.
Ved forrige kommunalvalg opnåede partiet 41,8 procent af stemmerne i Odense.
Socialdemokratiet får svært ved at fiske stemmer
Socialdemokratiet skal ifølge målingen ikke forvente at fiske stemmer tilbage fra de blå partier.
Det er nemlig kun to procent af alle de adspurgte odenseanere, der er mere tilbøjelige til at ændre deres stemme til at gå til borgmesterpartiet.
- Når vi får talt nok med odenseanerne om, hvorfor vi vælger at sælge fjernvarmen, så kommer de også til at forstå, at vi gør det for velfærden, og så er jeg sikker på, at vi nok skal få bred opbakning, siger Cæcilie Crawley og uddyber:
- Lige nu handler det om at få formidlet, at det her er en måde at sikre bedre velfærd på. Til sidste kommunalvalg var velfærdsprocenten heller ikke populær blandt vælgerne, men nu er der ikke mange, der er i tvivl om, at det var det rigtige at gøre, fastslår hun.
Kun 18 procent socialdemokrater er for
Overordnet viser undersøgelsen, at et stort flertal af borgerne i Odense er mod et salg af Fjernvarme Fyn. Det drejer sig om 65 procent af borgerne.
Et resultat, som professor og kommunalforsker ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær kalder for "klart".
- Det er ret klart, at borgerne ikke på nuværende tidspunkt er store tilhængere af et salg, lyder det fra Ulrik Kjær, der har gennemset Megafons måling.
Blandt de socialdemokratiske vælgere er en gruppe på 61 procent mod et salg, mens kun 18 procent er for.
Alligevel kan S-ordføreren ikke få øje på et andet alternativ.
- Der er et kæmpe moderniseringsbehov i kommunen og samtidig ved vi også, at der kommer flere børn og ældre i kommunen. Det velfærdsløft, vi sigter efter, kommer til at koste 1,8 milliarder, og indtil nu har jeg ikke set noget bedre bud på, hvordan den opgave kan løftes økonomisk, hvis ikke vi sælger Fjernvarme Fyn, siger Cæcilie Crawley Larsen.
Sådan en model har man valgt i Aalborg, og det vil Christoffer Lilleholt (V) lade sig inspirere af. Derfor vil de blå partier sætte fem millioner kroner af til at undersøge mulighederne.
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) afviser, at den nævnte pris for letbanens anden etape er korrekt. Derudover mener borgmesteren, at det vil skræmme investorerne væk fra Vollsmose, hvis letbaneforbindelsen til bydelen droppes.
- Vi har indgået en aftale om at forandre Vollsmose i det næste årti. I Vollsmose i dag er der almene boliger og kommunale bygninger. Vi skal have private ind og bygge, og de siger alle sammen, at vi skal holde fast i vores politiske plan. For der, hvor der er letbanespor, vil de gerne investere, og jeg har altså ikke hørt investorerne snakke om busser, siger Peter Rahbæk Juel.
Mangler finansieringsplan
Christoffer Lilleholt forklarer, at han anerkender behovet for at sikre nye og bedre offentlige transportmuligheder i Vollsmose, men han mener i stedet, at kommunen bør vise investorerne, at der er gode alternativer til letbanen.
- Vi har et ansvar for at vise investorerne en anden løsning end en letbane. Der er en løsning med grønne busser, der kommer til at køre i deres egen bane, siger Christoffer Lilleholt med henvisning til BRT-busserne.
Adspurgt af borgmester Peter Rahbæk Juel havde Christoffer Lilleholt dog ikke en klar finansieringsplan for BRT-busser til Vollsmose.
- Vi vil finde pengene ved at kigge på vores budgetter og se, hvor bruger vi pengene, svarede han.
En ny Megafon-måling lavet for TV 2 Fyn viser, at to tredjedele af de 1.000 adspurgte odenseanere foretrækker, at politikerne udskyder letbanen til Vollsmose, imens knap hver syvende odenseaner bakker op om at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.