Der bliver arbejdet på højtryk i sundhedssystemet på Fyn og i resten af Danmark. Nye tiltag fylder i tankerne hos de ansatte, fortæller ambulanceredder i denne videodagbog.
Siden coronavirussen er brudt ud i Danmark, har alle skullet omstille sig til en ny hverdag. Det gælder ikke mindst ambulanceredderne, som i deres arbejde skal håndtere borgere, der har symptomer på coronasmitte.
Videodagbog:
- Det er blevet hverdag i ambulancerne
De fynske ambulancer rykker fortsat ud flere gange i døgnet. Selvom det kun er ved nogle ture, at der køres til mulige coronasmittede, er rutinerne nu ændret ved alle ture.
Oplever du tør hoste, feber eller vejrtrækningsbesvær? Det spørgsmål vil blive stillet af ambulancepersonalet, selvom du har brækket armen. Forholdsreglerne ved den nye coronavirus er nu blevet rutine i de fynske ambulancer.
- Vi spørger alle patienter, som vi kommer ud til, om de har symptomer på corona. Er der bare det mindste, så er det på med de nødvendige værnemidler, fortæller Daniel Søbjerg.
Daniel Søbjerg har været ambulanceredder i ti år, men han har ikke oplevet noget som coronavirussen før.
- I starten var der nye ændringer til procedurer, hver gang vi startede vagt. Og det kunne laves helt om to gange på en dag, siger Daniel Sjøbjerg og fortsætter:
- Nu er det faste procedurer, og det er blevet mere rutine for os.
Mere planlægning
Køres der ud til en person, som har symptomer på corona, så rykkes der ikke ud med sirener. Tempoet er roligt og det giver personalet tid til at planlægge turen.
- Vi har efterhånden fået det øvet lidt, og vi kører stille og roligt. Vi giver os tid til at planlægge besøget, forklarer Daniel Søbjerg.
Fremme ved den mulige coronapatient, påfører én af redderne sig værnemidler og tager kontakten. Herefter gives et mundbind, som patienten selv tager på.
- Vi skal have så lidt fysisk kontakt til patienten som muligt. Derved mindsker vi smitterisikoen over for os selv og andre.
Efter at en mulig coronapatient er kørt til sygehuset, så skal alt i bilens bårerum rengøres. Her kan planlægning mindske mængden af udstyr, der skal rengøres, og derved kan der spares tid.
- Vi prøver at lave et beskidt område omme bagi og et rent foran. Det vil sige, at alt som vi ikke vil have beskidt, det lægger vi om foran, siger Daniel Søbjerg.
Ikke alle køres til sygehuset
Selvom ambulancerne kører ud til dem, der udviser symptomer på at være smittet med corona, er det ikke alle, som tages med til sygehuset.
- Vi kører også såkaldte tilsynsture, hvor vi i kontakt med en læge vurderer, om patienten skal indlægges eller kan blive i sit eget hjem, forklarer Daniel Søbjerg og supplerer:
- Nogle vil helst ikke indlægges på sygehuset, så kan det vurderes, at indlæggelse ikke er nødvendigt, så bliver patienterne i deres eget hjem. Det vælger mange at blive.
Selvom mange vælger at blive i eget hjem, så rykker Daniel Søbjerg og kollegaerne ud til alle der henvender sig med coronasymptomer.
- Vi kører ud til alle, der viser det mindste tegn på coronasmitte. Ligegyldigt hvad.
Derfor er værnemidlerne meget vigtige for personalet.
Det fortæller Daniel Storbjerg, der er paramediciner hos Ambulance Syd i Dalum, i en videodagbog til TV 2/Fyn.
- Vi bruger dem, lige så snart vi har en mistanke om, at en patient kunne have coronavirus, for at beskytte os selv mod smitte, forklarer han og fortsætter:
- Vi har en dragt, der dækker fra top til tå, vi bruger handsker, sikkerhedsbriller, mundbind og blå overtræk til sko. Så er vi pakket ind og har gjort meget for at beskytte os selv og ikke blive smittet. Og så er vi klar til at gå ind og se til patienten, siger Daniel Storbjerg.
Svært at vurdere patienterne
Ifølge Daniel Storbjerg ifører han sig værnemidlerne mellem en til tre gange på en vagt, hvor der er mistanke om, at patienten er smittet med coronavirus.
Netop usikkerheden er det, som fylder mest hos Daniel og kollegaerne.
- Det, der fylder mest lige nu, er at sætte en grænse for, hvem vi skal tænke som smittede, og hvem vi ikke skal. Alle, der har symptomerne, mistænker vi for at have coronavirus, siger han.
Videodagbog: Corona har betydet nye procedurer i ambulancerne
Corona fylder meget i hverdagen for alle. Ikke mindst i sundhedsvæsenet. Her har ambulancepersonalet også ændret procedurene.
For fire uger var det ikke nødvendigt, at tage en dragt samt handsker og maske på, når Christina Jensen og hendes makker på ambulancen skulle ud til patienter. Men det er det i høj grad nu.
- Vi har lige fået en tur med OBS-corona, og min makker står bagved mig og tager beskyttelsesudstyret på.
Sådan fortæller Christina Jensen, som er ambulancebehandler ved Ambulance Syd. Hende og hendes makker gør sig klar til at køre med en mulig coronasmittet patient, en såkaldt OBS-coronapatient, der udviser symptomer, men som ikke er blevet testet positiv for smitten.
Den yderst smitsomme corona-virus, har lagt verden ned med over en million smittede på verdensplan, og for lidt over en måned siden, kom den til Danmark.
- Jeg har ikke været med til at køre nogen, som har været testet positive, fortæller Christina Jensen, og fortsætter:
- Men vi kører ud, hvis folk har de symptomer, som hører ind under corona.
Kun én behandler ved patienten
Fremme ved OBS-coronapatienten er det hendes makker, der går ind og tilser patienten.
- For at begrænse brugen af værnemidler, nøjes vi med én behandler, der tilgår patienten, forklarer Christina Jensen.
Imens sidder hun tilbage i bilen og venter. Det er hende, som skal køre tilbage til hospitalet, mens hendes makker sidder bag i ambulancen sammen med patienten. Denne del af proceduren er ikke ændret. Der skal altid vil være en ambulanceredder sammen med patienten i ambulance. Alligevel er det ikke helt, som det plejer.
- Men vi er blevet bedt om at foretage os så lidt som muligt med de her patienter, så det er nyt i forhold til andre patienter, som jo kan få behandling på vej til hospitalet, siger Christina Jensen og tilføjer:
- Jo mere vi behandler dem og rører ved dem i bilen, des større er smittefaren for os og andre patienter, som skal med ambulancen senere.
Procedurer ændrer sig hele tiden
Den nye tilgang til patienter er uvant for Christina Jensen. Hun er dog klar over, at det er det, der kræves i denne tid:
- Vores ledelse holder os opdateret med det, der kommer fra Statens Seruminstitut. Vores tilgang til patienterne og vores måde at håndtere dem på bliver hele tiden tilpasset udmeldingerne.
Selvom corona er en ny belastning for sundhedsvæsenet, så er der ikke flere ambulancereddere på vagt, end der normalt ville være.
- Der bliver ikke kørt flere ture. Snarere tværtimod. Dem, der ville ringe med en nedgroet negl, de ringer ikke nu. De har ikke lyst til at komme på sygehuset, forklarer hun.
Ikke kun coronapatienter
Ambulancen er nået frem til sygehuset, og Christinas makker er gået ind med patienten til sygehuspersonalet. Imens står Christina Jensen ved ambulancen, der nu står med alle dørene åbnet.
- Vi skal lufte ud i mindst ti minutter, efter der har været en OBS-coronapatient, forklarer hun.
Efter udluftning rengører begge reddere ambulancen indvendigt. Det bliver gjort grundigt og med masser af sprit.
- Vi rengører jo normalt båre og bil efter hver patient normalt, siger hun og fortsætter:
- Men der er strengere regler nu, som vi følger. Derfor skal vi rengøre og desinficere, mere end normalt.
Selvom der er rigtig meget fokus på corona og coronasmitte, er der stadig andre patienter, der har brug for hjælp. Hverken Christina og hendes makker eller deres kolleger kører udelukkende med de såkaldte OBS-coronapatienter, og det er en god ting, mener hun.
- Hvis vi alle sammen kun skulle køre med OBS-coronapatienter, så ville der ikke være ret mange ambulancer på vejene. Indtil nu går det rigtig fint, for folk er gode til at passe på sig selv. Det skal de blive ved med.
Hvis ambulancen har kørt en patient, der er mistænkt for at være smittet med sygdommen covid-19, kræver det en ekstra halv times rengøring af bilen. For det er vigtigt, at ambulancen ikke bliver en smittekilde, forklarer Daniel Storbjerg.
- Selvfølgelig for at passe på os selv, men også så vi ikke slæber det med rundt til andre, vi kører ud til. Det kunne være kønt, siger han.
En opgørelse fra Region Syddanmark fredag viser, at der er færre indlagte med covid-19 i regionen. 58 personer er indlagt, mens 17 er indlagt på intensiv. Torsdag var 72 personer indlagt i Region Syddanmark - heraf 21 på intensiv.