Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Ungdommens Røde Kors savner svar på, om de kan afholde sommerlejr for udsatte børn i år. Socialministeren har indkaldt til forhandlinger mandag.
- Vores situation er et kæmpestort spørgsmålstegn.
Det er meldingen fra Casper Lundgreen, som er lejrleder for Ungdommens Røde Kors.
De ved ikke, om de kan afholde sommerlejr i år, og hvordan det eventuelt kan lade sig gøre.
- Vi har brug for afklaring. Kan vi holde lejr? Under hvilke omstædigheder? Kan børnene komme til lejren? Kan vi lave overnatning? Er vi nødt til at lave en mindre lejr? Det er rigtig mange spørgmål, som vi bliver nødt til at få svar på.
Svar, som måske kan komme ud af forhandlinger, som indenrigsministeren har indkaldt til mandag.
Frisører åbner mandag: Susanne har travlt med klud og målebånd
Frisør Susanne Borne og hendes fem saloner er klar til at åbne, efter myndighederne søndag kom med nye retningslinjer for rengøring og hygiejne.
Der er travlt med både opmåling af to meters afstand og rengøring af sakse, stole og spejle i Hårsaksen i Tommerup.
- Jeg har næsten ikke tid til at stå her og snakke med jer, lyder det fra Susanne Borne, som ejer fem frisørsaloner på Vestfyn.
Hun og hendes ansatte er nu i fuld gang med forberedelserne, inden de første kunder vender tilbage i salonerne mandag morgen.
- Vi laver rengøring og rykker rundt på stolene og spritter af og sørger for, der kan være to meters afstand, siger hun.
Nye retningslinjer
Søndag eftermiddag blev en række nye retningslinjer offentliggjort i forbindelse med et pressemøde, som erhvervsministeren havde indkaldt til. Her kom det blandt andet frem, at der skal sørges for ordentlig afstand mellem kunder og ekstra rengøring.
- Der skal gøres ekstra grundigt rent i butikslokalet, på dankort-automaten og så videre, og det er bedst, hvis hver medarbejder har deres egne arbejdsredskaber, og de skal gøres grundigt rent mellem hver kunde, sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) på pressemødet.
Myndighederne har ved samme lejlighed udsendt retningslinjerne, som kan læses i detaljer her.
- De kommer lidt sent
De nye retningslinjer er de nu i gang med at forberede sig på og følge i de vestfynske saloner.
- Vi har heldigvis store saloner og mulighed for at åbne døre og vinduer og lufte ud, siger Susanne Borne.
Hun er glad for, der er kommet klarhed over, hvordan frisører skal forholde sig, selvom hun synes, myndighedernes retningslinjer kom lidt sent.
- Jeg havde håbet på, de kom senest i går. Det her er lige lidt sent, for nu skal jeg til at ringe rundt til personalet, og der er nok at lave, siger hun.
En bombe
Da beskeden, om at frisører kan genåbne fra mandag morgen, kom fredag, var det noget af en overraskelse for Susanne Borne.
- Jeg tænkte: "Jøsses, ser jeg forkert?" Jeg troede ikke mine egne øjne. Det var som at få en bombe i hovedet, siger hun.
Derefter gik det stærkt med at sætte gang i forberedelserne og tage imod bestillinger fra de mange, måske efterhånden langhårede, kunder.
- Vi startede fredag morgen ét minut i otte, og en halv time senere havde jeg nok taget de første 35 opkald. Det var uafbrudt, men det er jo dejligt, siger Susanne Borne.
Nu venter mere rengøring og forberedelser, inden de utålmodige kunder igen sætter sig i frisørstolene, og det er tiltrængt, for frisørmesterens økonomi har været presset.
- Det er dejligt, at vi kan starte nu. Det kan ikke gå hurtigt nok, når vi ser på bankbøgerne. Det koster os 100.000 kroner om måneden, og vi får jo ikke det hele dækket, siger Susanne Borne.
Ekstra behov efter corona
For ifølge Casper Lundgreen er der hårdt brug for sommerlejre til udsatte børn.
- Vi har rigtig mange børn og unge i Danmark, som har det svært derhjemme og i skolen. Ferielejre er bare med til at give en pause fra en hård hverdag for de her unger, siger han.
Faktisk mener han, der er endnu mere brug for dem denne sommer, efter en tid hvor mange børn har været mere hjemme på grund af coronaudbruddet.
- Mens der er corona, er rigtig mange børn tvunget til at blive hjemme i nogle familier, der måske ikke helt fungerer. Så er det bare ekstra nødvendigt, at der bliver lavet en pause for dem til sommer, siger Casper Lundgreen.
Skuffede restauratører:
- Vi savner en køreplan for genåbning
Mens det danske erhversliv så småt kan se en ende på nedlukningen, så føler restauratørerne sig overset. De skal nemlig fortsat holde lukket, og det skuffer den pressede branche.
På mandag må blandt andet tandlæger, tatovører og frisører igen åbne deres forretninger. De danske restauratører må dog fortsat vente, inden de kan begynde at åbne for kunder og gæster igen. Det skuffer de fynske restauratører, som havde håbet at kunne åbne for udeservering. Det ville have hjulpet restaurationsbranchen med at mindske tabet fra de mange ugers nedlukning.
- Det ville betyde alt. Vi har brugt hele foråret på at gøre klar til vores højsæson, som starter i uge 13. Vi har gjort køkken og menu klar. Vi venter egentlig bare, fortæller direktør ved Bryggeriet Flakhaven René Bo Dyrvig og tilføjer:
- Det er nu, vi begynder at drive de penge ind, som vi har mistet henover januar og februar, som de fleste restaurationer.
Taber en million om måneden
Ved Hotel Svendborg er man også hårdt ramt af nedlukningen, som gælder både hotellet og hotellets restaurant. Ifølge hotellets direktør Tom Pelle Jensen har det sat dybe spor i hotellets økonomi:
- Vi har et tab på over 500.000 om måneden. Derudover skulle vi have tjent mange penge i marts, april og maj. De penge kan lægges oveni, og dem har vi ikke, når det bliver dårlige tider igen. Så det er over en million om måneden, som vi mangler.
Den tabte indkomst gør ondt i restaurationsbranchen og etablerede restaurationer på Fyn har allerede måtte tage tage konsekvensen og erklære sig konkurs. Derfor venter hoteller og restaurationer spændt på, at regeringen giver grønt lys for at restaurationsbranchen kan genåbne.
- Vi savner, at regeringen sammen med de andre partier laver en strategi for, hvordan vi skal åbne og i hvilken takt, lyder det fra Steen Slot, som er formand for brancheforeningen Horesta i Syddanmark.
- Vi kan bruge det til at vide, hvornår der kan ansættes personale igen, og om kunderne kan reservere i for eksempel september. Det er vigtigt for vores branche.
- Vi sidder i en båd fuld af huller
I går forlængede regeringen flere hjælpepakker til erhvervslivet og forbedrede også nogle af dem. Noget som skulle mane til ro ved restauratører så ventetiden bliver mere overkommelig. Det er dog ikke realiteten ved de fynske restauratører, som i stedet savner en køreplan for genåbning.
- Vi har brug for nogle guidelines. Må vi afholde en barnedåb i maj måned elller en fest i juni? Og hvor mange må deltage? spørger Tom Pelle Jensen.
Tilbage ved Bryggeriet Flakhaven i Odense giver forlængelsen af hjælpepakkerne heller ikke René Bo Dyrvig ro i maven:
- Vi kan langt fra slappe af. Vi sidder i en båd fuld af huller, og vi øser og øser ud for, at vi ikke skal synke. Medmindre hjælpepakkerne dækker 100 procent, så bliver vi trætte i armene, og så synker vi.
Se indslaget fra gårsdagens udsendelse her:
Politiske forhandlinger mandag
Social - og Indenrigsminister Astrid Krag (S) har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om hjælp til socialt udsatte mandag.
- Udsatte børn i sårbare familier vil stadig kunne opleve et voksende pres. Derfor vil jeg nu forsøge at få bred opbakning til en række initiativer, der skal hjælpe disse grupper godt igennem de kommende måneder, siger Astrid Krag i en pressemeddelelse.
Hvor mange penge der eventuelt kan være på vej, og hvad hjælpen måtte ende med at indebære, er endnu uvist.
Det står dog klart for Casper Lundgreen, at organisationer som Ungdommens Røde Kors kan ende med et økonomisk problem, hvis der ikke bliver mulighed for sommerlejre i samme størrelse som tidligere.
- Hvis vi ikke kan få lige så mange børn med, er der også en del af vores finansiering, der falder, siger han.
Spillesteder savner svar:
- Er det 300 mennesker, eller er det 50?
De mindre spillesteder savner et svar på, hvad et større arrangement er, og hvornår de kan få lov at genåbne.
Spredningen af coronavirus i Danmark har betydet, at alle musikfestivaler enten er udskudt eller aflyst.
Statsministeren fastlog tidligere på måneden, at der ikke ville blive tilladt større forsamlinger af mennesker henover sommeren.
Henning Harder, der er daglig leder på spillestedet Harders i Svendborg, savner samme afklaring.
- Vores frustration har været: hvad kommer der til at ske? Nu er der gået fem uger, og der er fandme sket mange ting imens, siger han.
Den daglige leder fortæller, at Harders gennem de seneste måneder har været i gang med at flytte koncerter. Til juni har Harders udendørs arrangementer, her vides det heller ikke, hvordan retningslinjerne bliver.
- Er det 300 mennesker, eller er det 50? Hvor lander den henne, den udmelding kunne vi rigtig godt tænke os at få, fortæller Henning Harder.
Svære kontrakter
Henning Harder er begejstret for, at den danske musikbranche overordnet set har taget imod forandringerne.
- Der må jeg sige, den danske musikbranche har været rigtig god. Både bands, managere og musikere har været indforstået med det, siger han.
Men Harders har også haft planlagte koncerter med udenlandske kunstnere. Nogle af bandsene vil gerne holde fast i aftalen, selvom det virker urealistisk.
- Det ville bare være rart, hvis man kunne sige, at det ikke bliver til noget. Hvis vi kan trække kortet, der hedder, at koncerterne er aflyst, vi må ikke mødes. Det ville gøre alting nemmere for os, siger Henning Harder.
Hvis de selv aflyser kan de risikere at skulle betale kunstnerne selvom, der ikke bliver spillet koncert. Det kan nemt løbe op omkring 100.000 kroner.
- Det betyder meget for en lille forening, siger Henning Harders.
PåTaget er klar til små arrangementer
Hos spillestedet PåTaget i Odense håber de også snart på svar, så de kan komme i gang med at planlægge en genåbning.
- Om det så bare er for otte gæster ad gangen og en musiker. Bare små ting vil gøre en verden til forskel, siger Andreas Hougaard, der er daglig leder af spillestedet.
Han savner selv at få lov at høre live-musik og afholde koncerter.
- Folk ved, de ikke kommer på festival, så mange sidder og har brug for noget musik. Jeg savner bare muligheden for at opleve noget igen, siger Andreas Hougaard.
Han fortæller, at han har måttet aflyse eller udskyde omkring 50 arrangementer.
Kreative tiltag
Henning Harders har dog ikke travlt med at åbne for koncerter igen lige foreløbig.
- Jeg er ikke meget for at skulle samle folk lige nu, siger han.
Den daglige leder af Harders følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer, og heller ikke her regner han med, der er udsigt til større koncerter.
- Jeg tror ikke, der bliver åbnet for at samle folk lige foreløbig, siger han.
Nedlukningen har til gengæld, ifølge Henning Harder, vækket en stor kreativitet i Svendborgs musikliv. Han oplever musikere holde drive-in og tag-koncerter og livestreams.
- Vi vil gerne ud og gøre noget igen uden at samles.