Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
De mindre spillesteder savner et svar på, hvad et større arrangement er, og hvornår de kan få lov at genåbne.
Spredningen af coronavirus i Danmark har betydet, at alle musikfestivaler enten er udskudt eller aflyst.
Statsministeren fastlog tidligere på måneden, at der ikke ville blive tilladt større forsamlinger af mennesker henover sommeren.
Henning Harder, der er daglig leder på spillestedet Harders i Svendborg, savner samme afklaring.
- Vores frustration har været: hvad kommer der til at ske? Nu er der gået fem uger, og der er fandme sket mange ting imens, siger han.
Den daglige leder fortæller, at Harders gennem de seneste måneder har været i gang med at flytte koncerter. Til juni har Harders udendørs arrangementer, her vides det heller ikke, hvordan retningslinjerne bliver.
- Er det 300 mennesker, eller er det 50? Hvor lander den henne, den udmelding kunne vi rigtig godt tænke os at få, fortæller Henning Harder.
Richard Ragnvald giver koncerter på isolerede plejehjem
I en tid hvor koncerter bliver aflyst på stribe, rejser Richard Ragnvald Fyn og Jylland tyndt for at give koncerter på plejehjem.
Richard Ragnvald er ligesom mange andre musikere ramt af, at koncerter og jobs bliver aflyst på grund af det forsamlingsforbud, der er indført for hindre smittespredning med coronavirus.
Derfor blev han glad, da han blev kontaktet af et eventbureau, der havde en idé om en plejehjemsturné.
18. marts indførte regeringen besøgsforbud på de danske plejehjem i forbindelse med coronakrisen. Turnéen er derfor et forsøg på at skabe lidt glæde i en hård tid, fortæller Richard Ragnvald.
- Alle de ældre sad rundt omkring, og der skete ingenting. Alle solister i Danmark har jo fået annulleret deres jobs, så jeg sad også derhjemme. Jeg blev ringet op og spurgt, om jeg ville med på den her tur, så sagde jeg, det kunne være rigtig hyggeligt, siger han.
Gør en forskel
Turnéen varer fra 6. april til 16. april, og mens Richard Ragnvald besøger plejehjem på Fyn og i Jylland, tager hans dansk top-kollegaer fra Fede Finn & Funny Boyz fra plejehjem til plejehjem på Sjælland.
- Det gør en forskel at komme rundt til alle de her dejlige mennesker på plejehjemmene. Vi har lige været et sted, hvor folk sad ude på altanerne og i vinduerne, og de hyggede sig. Der var rigtig mange, og man kunne virkelig se, at de nød det, siger Richard Ragnvald.
Egentlig skulle de scenebiler, som dansktopmusikerne rejser rundt i, have været brugt til en række arragementer, der skulle handle om FN's 17 verdensmål. Den kampagne er dog blevet flyttet fra april til august.
Derfor mente Koncept Aarhus, der står bag kampagnen, at scenebilerne istedet skulle bruges til en plejehjemsturné.
Afveksling i en ensom tid
Normalt er Richard Ragnvald vant til at være tæt på sit publikum, men for at mindske smitterisikoen bliver der holdt behørig afstand til tilhørerne på plejehjemsturnéen.
- Det er lidt anderledes, men alligevel føler jeg, at jeg har en kontakt med dem. De kan høre, hvad jeg synger, og de klapper og synger med. Jeg kan virkelig se, hvordan de nyder det, siger han.
Ældre- og Handicaprådmand i Odense, Søren Windell (K), er glad for tiltaget, og håber, det kan være et lyspunkt i en svær tid på plejehjemmene.
- Det skaber noget afveksling. Vi har også set en pige, der tog ud og spillede trompet på plejehjemmene for at gøre noget. Vi ser rigtig mange, der gerne vil bidrage med noget, på trods af vi har de besøgsrestriktioner, siger han.
Ragnvald besøger i alt 50 plejehjem på Fyn og i Jylland.
Svære kontrakter
Henning Harder er begejstret for, at den danske musikbranche overordnet set har taget imod forandringerne.
- Der må jeg sige, den danske musikbranche har været rigtig god. Både bands, managere og musikere har været indforstået med det, siger han.
Men Harders har også haft planlagte koncerter med udenlandske kunstnere. Nogle af bandsene vil gerne holde fast i aftalen, selvom det virker urealistisk.
- Det ville bare være rart, hvis man kunne sige, at det ikke bliver til noget. Hvis vi kan trække kortet, der hedder, at koncerterne er aflyst, vi må ikke mødes. Det ville gøre alting nemmere for os, siger Henning Harder.
Overblik: Fynske festivaler udskyder og lægger nye planer
På et pressemøde mandag meldte statsministeren ud, at forbuddet mod større forsamlinger forlænges frem til og med august. Det har store konsekvenser for de fynske festivaler.
Mandag har statsminister Mette Frederiksen (S) meddelt, at forbuddet mod store forsamlinger fastholdes til og med august. Det betyder, sommerens fynske festivaler ikke kan afholdes som planlagt.
Flere store begivenheder skulle have fundet sted inden da, men efter statsministerens pressemøde, står det klart, at det ikke kommer til at ske. Danmarks største musikfestival, Roskilde Festival, har eksempelvis allerede meldt ud, at man aflyser årets udgave, ligesom flere andre festivaler giver samme besked.
- Jeg ved, det er en træls besked at få. I er mange ildsjæle, der har slidt og slæbt for at få de her arrangementer på benene. Arrangementer, hvor danskerne normalvis samles, glædes og nyder livet, sagde Mette Frederiksen.
Heartland aflyser
En af de mest populære festivaler på Fyn er Heartland. I går meldte de på sociale medier ud, at de arbejdede på at få overblik over situationen.
Det har de fået nu, og tirsdag kom beskeden derfor om, at årets festival er aflyst, men at de vender tilbage i år 2012. På deres hjemmeside skriver de:
- Vi havde virkelig glædet os til tre magiske dage på Egeskov Slot, men på grund af den hidtil usete situation og regeringens forlængelse af forsamlingsforbuddet, står det klart, at det ikke er muligt.
Heartland er da også den tidligste festival på Fyn og har derfor i længere tid været i fare for at måtte aflyse eller udskyde. Det blev i denne omgang til en aflysning.
Festivalen skulle være afholdt 29. til 31. maj i Slotsparken ved Egeskov Slot på Midtfyn.
Udsætter til september
Indtil videre har Rock Under Broen på deres Facebook-side meldt ud, at de som følge af mandagens pressemøde udsætter til september.
Den nye dato for begivenheden under Lillebæltsbroen bliver 12. september.
Rock Under broen skulle ellers have være afholdt 13. juni, men da forbuddet mod større forsamlinger mandag blev forlæget til og med august, har arrangørerne altså valgt at rykke festlighederne.
Ingen fest i tusindårsskoven
Tinderbox har også måtte rejse det hvide flag, og hele herligheden, der skulle have fundet sted den 25. til 27. juni, er nu aflyst.
Festivalen opfordrer de gæster, som allerede havde købt billet til sommerens nu aflyste festligheder, om at beholde billetten, som i stedet vil være gyldig til næste års festival.
- Det vil betyde utroligt meget for os, hvis du vil bakke op om festivalen ved at beholde din billet samt eventuel Camping-billet. Din billet til 2020 gælder nemlig automatisk til Tinderbox i 2021.
- Ønsker du at refundere din billet, så skal du holde øje med din mail efter påske, hvor Ticketmaster forventer at udsende praktisk information omkring dette.
Aflysningen af Tinderbox kom kort tid efter, at Heartland festival ligeledes annoncerede, at årest festival ikke vil blive afholdt.
Også den mindre Skarø Festival, der skulle afholdes fra den 29. juli til den 1. august er ved at skabe et overblik over den nye situation. På deres Facebookside skriver de:
'Spørgsmålene er mange. Vi er i gang med at skabe os overblik over situationen, og håber på jeres forståelse for, at vi ikke kan svare på noget nu.'
Normalt gæstes festivalen af mellem 1.000 og 1.500 besøgende.
Mindre festivaler står også for skud
På Fyn og øerne afholdes der hver sommer også en række lidt mindre festivaler og arrangementer, der også bliver ramt af den nye forlængelse af forbuddet mod større forsamlinger.
Herunder kan blandt andet nævnes Odense Havnekultursfestival, Nordfyns Rosenfestival, Ørbæk Marked, Odense International Filmfestival, Det Fynske Dyrskue, Broløbet og mange flere.
Også dette års udgave af HCA Festivals, der skulle have været afholdt i midten af august, må aflyse.
Direktøren for festivalen var overrasket over meldingen, men han og folkene bag festivalen havde allerede tænkt tanken, at de måtte aflyse. Men derfor ærger aflysningen ham stadig meget. Det siger han til Fyens Stiftstidende.
Avernax afventer
Den lille sydfynske festival Avernax, der har omkring 600 deltagere, skriver på sin facebookside, at de afventer myndighedernes mere detaljerede informationer om, hvor stor en stor forsamling er, før de kan melde ud, hvad det får af konsekvenser for festivalen.
Til pressemødet kunne statsminister Mette Frederiksen nemlig endnu ikke redegøre for, hvor store forsamlinger forbuddet retter sig mod.
TV 2/Fyn har af flere af arrangørerne fået kommentarer på situationen. Læs artiklerne herunder:
Heartland Festival kommer tilbage i 2021.
Rock Under Broen er klar med ny dato.
Hvis de selv aflyser kan de risikere at skulle betale kunstnerne selvom, der ikke bliver spillet koncert. Det kan nemt løbe op omkring 100.000 kroner.
- Det betyder meget for en lille forening, siger Henning Harders.
PåTaget er klar til små arrangementer
Hos spillestedet PåTaget i Odense håber de også snart på svar, så de kan komme i gang med at planlægge en genåbning.
- Om det så bare er for otte gæster ad gangen og en musiker. Bare små ting vil gøre en verden til forskel, siger Andreas Hougaard, der er daglig leder af spillestedet.
Han savner selv at få lov at høre live-musik og afholde koncerter.
- Folk ved, de ikke kommer på festival, så mange sidder og har brug for noget musik. Jeg savner bare muligheden for at opleve noget igen, siger Andreas Hougaard.
Han fortæller, at han har måttet aflyse eller udskyde omkring 50 arrangementer.
Heartland aflyser årets festival
Heartland har besluttet at aflyse 2020-udgaven af festivalen på grund af coronafrygt.
- Vi er meget kede af at meddele, at den femte udgave af Heartland desværre ikke finder sted i år.
Sådan skriver festivalen på sin hjemmeside. Dermed bekræfter de, at årets festival ikke bliver til noget.
Heartland festivalen skulle have fundet sted ved Egeskov Slot fra 29.-31. maj.
- Vi havde virkelig glædet os til tre magiske dage på Egeskov Slot, men på grund af den hidtil usete situation og regeringens forlængelse af forsamlingsforbuddet, står det klart, at det ikke er muligt.
The fifth edition of Heartland will unfortunately not take place this year. We were really looking forward to three magical days at Egeskov Castle but due the unprecedented situation it would be impossible to proceed. Read the full announcement here: https://t.co/I1yY1dDW3F pic.twitter.com/g6ZHwL6Tye
— Heartland Festival (@heartlanddk) April 7, 2020
- Sikkerheden for vores kunstnere, gæster, personale og frivillige er vores første prioritet, derfor respekterer og forstår vi myndighedernes beslutning, skriver Heartland.
Festivalen skriver videre, at de arbejder tæt sammen med deres billetpartner, således at alle billetkøbere snarest vil modtage en mail fra dem med informationer om, hvordan man er stillet, hvis man allerede har købt billet til festivalen.
Festivalen regner dog stærkt med, at de ikke har holdt fest i slotsparken for sidste gang.
- Men vi ser frem til at se jer alle på Egeskov igen i 2021.
TV 2/Fyn arbejder på at få en kommentar fra festivalen.
Kreative tiltag
Henning Harders har dog ikke travlt med at åbne for koncerter igen lige foreløbig.
- Jeg er ikke meget for at skulle samle folk lige nu, siger han.
Den daglige leder af Harders følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer, og heller ikke her regner han med, der er udsigt til større koncerter.
- Jeg tror ikke, der bliver åbnet for at samle folk lige foreløbig, siger han.
Nedlukningen har til gengæld, ifølge Henning Harder, vækket en stor kreativitet i Svendborgs musikliv. Han oplever musikere holde drive-in og tag-koncerter og livestreams.
- Vi vil gerne ud og gøre noget igen uden at samles.