Skuffede restauratører:
- Vi savner en køreplan for genåbning
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mens det danske erhversliv så småt kan se en ende på nedlukningen, så føler restauratørerne sig overset. De skal nemlig fortsat holde lukket, og det skuffer den pressede branche.
På mandag må blandt andet tandlæger, tatovører og frisører igen åbne deres forretninger. De danske restauratører må dog fortsat vente, inden de kan begynde at åbne for kunder og gæster igen. Det skuffer de fynske restauratører, som havde håbet at kunne åbne for udeservering. Det ville have hjulpet restaurationsbranchen med at mindske tabet fra de mange ugers nedlukning.
Forslag fra erhvervslivet: Sådan kan vi genåbne Danmark
I løbet af de seneste par dage er der kommet flere forslag til, hvordan man kan hjælpe oplevelses- og restaurationsbranchen. Gode forslag, mener formanden for Erhverv Fyn.
Forestil dig at kunne få fradrag for din sommerferie i det sydfynske, ligesom hvis du skulle have håndværkerfradrag for at have fået nyt køkken.
Sådan lyder et af flere nye forslag fra hotel- og restaurationsbranchens brancheorganisation Horesta for at få hårdt ramte dele af det fynske erhvervsliv til at holde sig ovenvande.
- Det ville betyde, at vi ville få gang i hjulene i gang igen, og det betyder også, at vi får gang i beskæftigelsen, siger formanden for Horesta i Region Syddanmark, Sten Slot til TV 2/Fyn.
Forslaget blev sendt ud søndag sammen med en række andre, der ifølge Horesta, kan række hånden ud til hårdt ramte virksomheder. Et af de andre forslag er, momsen for branchen skal nedsættes til otte procent ligesom det er sket i flere nabolande.
Det er tiltag, der kan blive nødvendige for branchen, siger Sten Slot.
- Der er normalt en omsætning på 38 milliarder kroner de her seks måneder, og det kan danskerne ikke dække alene. Det er med alle udlændingene også, så det kan de ikke. Så det er absolut tiltrængt, siger Sten Slot.
Akut behov
De forslag, Horesta præsenterer i en pressemeddelelse søndag, kunne gavne det fynske erhvervsliv.
- Lige nu er der et akut behov for at få gang i hjulene, og vi kunne se, hvor meget håndværkerfradraget gjorde, dengang. Hvis man kunne gøre det samme for oplevelses- og restaurationsbranchen, ville det kun være kærkomment, siger formanden for Fynsk Erhverv, Henrik Neelmeyer.
For lige nu, er hjulene gået i stå. Der er tomme senge, borde og snart også tomme pengekasser rundt omkring, og selv med hjælp fra myndighederne, vil det ikke kunne opveje det, de har mistet, forkarer han.
- Når natten er gået, kan man ikke sælge sengen igen. Vi ved, at udlændingene kommer til at mangle resten af året. Jo flere danskere vi kan fylde i de huller, des bedre, siger Henrik Neelmeyer.
Gratis over Storebælt
Horesta er dog ikke den eneste brancheorganisation, der er kommet med forslag til, hvordan en genåbning kan kickstartes.
Dansk Erhverv meldte sig også på banen søndag, hvor de blandt andet kom med et forslag, der kunne få stor betydning for turismen på Fyn: Det skal være gratis at krydse Storebælt og tage færgen til små øer.
Det er også et forslag Fynsk Erhverv fremhæver.
- Der får Fyn en særlig fordel, hvis det træder i kræft, fortæller Henrik Neelmeyer.
Det er også et forslag, Horesta-formanden Sten Slot kan se fordele i.
- Hvis man gør det, vil det skabe en større trafik på tværs af landsdelene, og de små øer vil helt sikkert også kunne mærke, hvis man gør det gratis at komme til øen, forklarer han.
Hvis de to forslag bliver en realitet, kan de komme til at betyde meget for hotel- og restaurationsbranchen.
- Vi får nogle hjælpepakker, der hjælper på vores omkostninger, men omsætningen er jo væk, så der er ingen indtjening. Alle hoteller holder lukket. Der er ingen gæster. Alle restauranter holder tvangslukket, så det er på høje tid, siger han og fortsætter:
- Vi har brug for at vi får folk ud af døren og ind på restauranter og hoteller.
- Det ville betyde alt. Vi har brugt hele foråret på at gøre klar til vores højsæson, som starter i uge 13. Vi har gjort køkken og menu klar. Vi venter egentlig bare, fortæller direktør ved Bryggeriet Flakhaven René Bo Dyrvig og tilføjer:
- Det er nu, vi begynder at drive de penge ind, som vi har mistet henover januar og februar, som de fleste restaurationer.
Taber en million om måneden
Ved Hotel Svendborg er man også hårdt ramt af nedlukningen, som gælder både hotellet og hotellets restaurant. Ifølge hotellets direktør Tom Pelle Jensen har det sat dybe spor i hotellets økonomi:
- Vi har et tab på over 500.000 om måneden. Derudover skulle vi have tjent mange penge i marts, april og maj. De penge kan lægges oveni, og dem har vi ikke, når det bliver dårlige tider igen. Så det er over en million om måneden, som vi mangler.
Den tabte indkomst gør ondt i restaurationsbranchen og etablerede restaurationer på Fyn har allerede måtte tage tage konsekvensen og erklære sig konkurs. Derfor venter hoteller og restaurationer spændt på, at regeringen giver grønt lys for at restaurationsbranchen kan genåbne.
- Vi savner, at regeringen sammen med de andre partier laver en strategi for, hvordan vi skal åbne og i hvilken takt, lyder det fra Steen Slot, som er formand for brancheforeningen Horesta i Syddanmark.
- Vi kan bruge det til at vide, hvornår der kan ansættes personale igen, og om kunderne kan reservere i for eksempel september. Det er vigtigt for vores branche.
Frisør lå vågen det meste af natten:
- Det er simpelthen fantastisk
For frisør Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen har coronavirussens lukning af frisørsalonerne været præget af usikkerhed. Mandag er hun klar til at tage imod kunderne igen.
Vær opmærksom på ...
- Det er helt ubeskriveligt. Jeg glæder mig SÅ meget til at komme i gang.
Sådan siger frisør Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen, som har frisørsalonen Lisbeth Frisør i Thuresensgade i Odense.
Natten til fredag meddelte statsminister Mette Frederiksen, at regeringen og Folketingets partier var blevet enige om en yderligere åbning af Danmark efter ugers lukning i skyggen af coronavirussen covid-19.
Denne gang kan en række liberale erhverv som frisører, tatovører og kørelærere fra mandag igen slå dørene op til deres virksomheder.
Den melding havde Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen ventet var på trapperne. Hun lå derfor på sofaen det meste af natten og så TV 2 News og ventede på nyheden.
- Jeg havde det på fornemmelsen. Jeg var nede og gøre rent i går. Og jeg har snakket med et par kunder, men de skulle lige vente med at booke, fortæller en meget glad frisør fredag morgen.
- Jeg var næsten sikker på, at vi startede på mandag.
Engangs-lagner på dosmersedlen
Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen har allerede gjort sig en masse tanker om, hvordan hun vil gribe genåbningen an.
- Nu skal jeg finde ud af, hvordan jeg skal gøre. Jeg har gjort mig mange tanker om, hvordan stol og bord skal vaskes af og om der er to meter hen til sofaen.
- Der er kun mig, så der er kun én kunde ad gangen, og så kan der komme en kunde og vente. Men der er stadig afstand, siger hun og fortæller, at hun vil skolde sit frisørværktøj med kogende vand og anskaffe sig engangs-lagener.
- Det skal jeg finde ud af i dag. Nu er det helt nyt.
Ikke ferie, men stressende
Hun fortæller, at det har været en speciel situation, at hendes hverdag har været lukket ned af coronavirussen.
- Mange har troet, at man kunne tage det som en ferie, men det er slet ikke tilfældet.
- Jeg synes det har været stressende. Uvisheden. Økonomien...
- Lige nu er det en utrolig lettelse, og det bliver fantastisk at komme tilbage til sin hverdag, komme til at betjene sine kunder igen, siger en forventingsfuld Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen.
Telefonen bipper hele tiden
Frisør Stine Moltrup, som har Salon Norma Jeanne i Glamsbjerg, fortæller, at bookningerne er strømmet ind siden tidligt i morges.
- Jeg vågner op med jeg ved ikke, hvor mange beskeder. Min telefon bipper hele tiden, siger en overstrømmende glad Stine Moltrup.
- Nu er jeg booket fra kvart over otte om morgenen til kvart over otte om aftenen mandag og tirsdag. Sådan kommer det til at blive hele ugen. Jeg dropper min lukkedag onsdag, og lørdag bliver også lang, fortæller hun.
- Dejligt at vide, at man har været savnet ... Det er helt vildt. Der bliver drøn på, siger Stine Moltrup.
Hun har brugt nedlukningen til at sætte sin salon på Nørregade i stand.
Slut med dameblade og kaffe
Fra Jakob Brandt, der er direktør fra SMVdanmark, som repræsenterer små og mellemstore virksomheder - herunder frisørerne -. lyder det, at det ikke bliver helt som normalt.
Kunderne skal være så kort tid som muligt i salonerne, hvor der heller ikke skal være for mange mennesker på én gang.
- Vi skal holde så meget afstand, vi kan. Man skal begrænse den tid, man er sammen med andre mennesker.
- Derfor vil vi skære hele den del med, at man kommer lidt før tid hos frisøren, læser et dameblad eller en avis og får en kop kaffe, væk, siger Jakob Brandt til Ritzau og tilføjer:
- Salonen bliver sprittet af, man kommer ind og sætter sig i en stol, bliver klippet og går igen, og salonen bliver gjort ren igen.
Den melding er Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen på forkant med - nu skal hun bare have overstået weekenden inden den første kunde vender tilbage til salonen.
Ud over liberale erhverv som frisører og tatovører gælder det også domstole, mens restaurationsbranchen samt højskoler og efterskoler må vente.
- Vi sidder i en båd fuld af huller
I går forlængede regeringen flere hjælpepakker til erhvervslivet og forbedrede også nogle af dem. Noget som skulle mane til ro ved restauratører så ventetiden bliver mere overkommelig. Det er dog ikke realiteten ved de fynske restauratører, som i stedet savner en køreplan for genåbning.
- Vi har brug for nogle guidelines. Må vi afholde en barnedåb i maj måned elller en fest i juni? Og hvor mange må deltage? spørger Tom Pelle Jensen.
Tilbage ved Bryggeriet Flakhaven i Odense giver forlængelsen af hjælpepakkerne heller ikke René Bo Dyrvig ro i maven:
- Vi kan langt fra slappe af. Vi sidder i en båd fuld af huller, og vi øser og øser ud for, at vi ikke skal synke. Medmindre hjælpepakkerne dækker 100 procent, så bliver vi trætte i armene, og så synker vi.
Se indslaget fra gårsdagens udsendelse her: