Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
For frisør Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen har coronavirussens lukning af frisørsalonerne været præget af usikkerhed. Mandag er hun klar til at tage imod kunderne igen.
Vær opmærksom på ...
- Det er helt ubeskriveligt. Jeg glæder mig SÅ meget til at komme i gang.
Sådan siger frisør Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen, som har frisørsalonen Lisbeth Frisør i Thuresensgade i Odense.
Natten til fredag meddelte statsminister Mette Frederiksen, at regeringen og Folketingets partier var blevet enige om en yderligere åbning af Danmark efter ugers lukning i skyggen af coronavirussen covid-19.
Overblik: Frisører og køreundervisning åbner mandag
Visse liberale erhverv som frisører og tatovører får lov at genåbne. Også dele af retssystemet genåbner.
Regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti (SF), Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet er efter forhandlinger natten til fredag blevet enige om en aftale om en yderligere genåbning af Danmark.
Aftalen omfatter dele af retssystemet og visse liberale erhverv, som har været lukket ned for at mindske spredning af coronavirus.
Her er hoveddele af aftalen.
Genåbning af liberale erhverv:
- Et midlertidigt forbud mod "visse liberale erhverv" ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020. Forbuddet gjaldt for eksempel frisører og tatovører, hvor der ikke kunne holdes afstand. Statsministeriet uddyber ikke specifikt, hvilke faggrupper der får lov at genåbne, men der står, at de "omfattede erhvervsdrivende igen kan åbne deres lokaler for kunder".
- Yderligere retningslinjer for genåbning aftales i et såkaldt sektorpartnerskab med "brancher, fagforeninger og relevante organisationer".
- Også forbuddet mod at foretage praktisk køreundervisning i skolevogne ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020.
Genåbning af domstole og andre dele af retssystemet:
- Domstolene opfordres til at genåbne med henblik på hurtigst muligt at kunne gennemføre flest mulige sager.
- Familieretshuset vil åbne for blandt andet børnesamtaler.
- Afsoningen i Kriminalforsorgen påbegyndes gradvist igen.
Ældre og sårbare samt udsatte unge:
- Nye partnerskaber skal udvikle initiativer, der modvirker ensomhed, sårbarhed og støtter socialt udsatte børn og unge.
- Der skal findes "nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde".
Kilde: Statsministeriet
Denne gang kan en række liberale erhverv som frisører, tatovører og kørelærere fra mandag igen slå dørene op til deres virksomheder.
Den melding havde Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen ventet var på trapperne. Hun lå derfor på sofaen det meste af natten og så TV 2 News og ventede på nyheden.
- Jeg havde det på fornemmelsen. Jeg var nede og gøre rent i går. Og jeg har snakket med et par kunder, men de skulle lige vente med at booke, fortæller en meget glad frisør fredag morgen.
- Jeg var næsten sikker på, at vi startede på mandag.
Engangs-lagner på dosmersedlen
Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen har allerede gjort sig en masse tanker om, hvordan hun vil gribe genåbningen an.
- Nu skal jeg finde ud af, hvordan jeg skal gøre. Jeg har gjort mig mange tanker om, hvordan stol og bord skal vaskes af og om der er to meter hen til sofaen.
- Der er kun mig, så der er kun én kunde ad gangen, og så kan der komme en kunde og vente. Men der er stadig afstand, siger hun og fortæller, at hun vil skolde sit frisørværktøj med kogende vand og anskaffe sig engangs-lagener.
- Det skal jeg finde ud af i dag. Nu er det helt nyt.
Ikke ferie, men stressende
Hun fortæller, at det har været en speciel situation, at hendes hverdag har været lukket ned af coronavirussen.
- Mange har troet, at man kunne tage det som en ferie, men det er slet ikke tilfældet.
- Jeg synes det har været stressende. Uvisheden. Økonomien...
- Lige nu er det en utrolig lettelse, og det bliver fantastisk at komme tilbage til sin hverdag, komme til at betjene sine kunder igen, siger en forventingsfuld Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen.
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Telefonen bipper hele tiden
Frisør Stine Moltrup, som har Salon Norma Jeanne i Glamsbjerg, fortæller, at bookningerne er strømmet ind siden tidligt i morges.
- Jeg vågner op med jeg ved ikke, hvor mange beskeder. Min telefon bipper hele tiden, siger en overstrømmende glad Stine Moltrup.
- Nu er jeg booket fra kvart over otte om morgenen til kvart over otte om aftenen mandag og tirsdag. Sådan kommer det til at blive hele ugen. Jeg dropper min lukkedag onsdag, og lørdag bliver også lang, fortæller hun.
- Dejligt at vide, at man har været savnet ... Det er helt vildt. Der bliver drøn på, siger Stine Moltrup.
Hun har brugt nedlukningen til at sætte sin salon på Nørregade i stand.
Slut med dameblade og kaffe
Fra Jakob Brandt, der er direktør fra SMVdanmark, som repræsenterer små og mellemstore virksomheder - herunder frisørerne -. lyder det, at det ikke bliver helt som normalt.
Kunderne skal være så kort tid som muligt i salonerne, hvor der heller ikke skal være for mange mennesker på én gang.
- Vi skal holde så meget afstand, vi kan. Man skal begrænse den tid, man er sammen med andre mennesker.
- Derfor vil vi skære hele den del med, at man kommer lidt før tid hos frisøren, læser et dameblad eller en avis og får en kop kaffe, væk, siger Jakob Brandt til Ritzau og tilføjer:
- Salonen bliver sprittet af, man kommer ind og sætter sig i en stol, bliver klippet og går igen, og salonen bliver gjort ren igen.
Den melding er Lisbeth Fremmelevholm Mathiasen på forkant med - nu skal hun bare have overstået weekenden inden den første kunde vender tilbage til salonen.
Ud over liberale erhverv som frisører og tatovører gælder det også domstole, mens restaurationsbranchen samt højskoler og efterskoler må vente.
Kongens Bentley: Jørgen fik reprimande af dronningen - havde ændret på hendes fars bil
På Bogyden ved Turup står en kongebil hos Jørgen Strøjer. Bilsamleren har ved to lejligheder transporteret dronning Margrethe.
Bilsamleren Jørgen Strøjer fra Vestfyn har en helt særlig bil stående i sin samling. Det er en Bentley S1 Drophead Coupé fra 1956, som i sin tid tilhørte kong Frederik den 9.
- Jeg har haft den store glæde af at eje denne bil i de her mange år. Vi har haft køretøjet i 30 år, fortæller Jørgen Strøjer.
Han har en samling - Strøjer Samlingen - på mere end 100 forskellige biler lige fra lynhurtige sportsvogne til veteranbiler og biler med en speciel historie.
Og netop en sådan helt særlig anekdote knytter sig til kong Frederiks Bentley.
I 1984 besøgte dronning Margrethe Glamsbjerg i anledning af byens 100 års jubilæum. Efter ankomst med tog fik majestæten en køretur i Jørgen Strøjers Bentley.
Men dronningen var ikke tilfreds.
- Vi havde fået shinet den op med maling og nyt indtræk. Det var ikke den originale farve, heller ikke på indtrækket, så jeg fik en lille reprimande, siger Jørgen Strøjer.
Indtrækket havde fået en blå farve. Originalt havde det altid været gråt. Det var det nemlig i alle Frederik den niendes biler.
- Jeg vil gerne tilfredsstille majestæten, så den er, som da hendes far ejede den. Derfor fik vi den malet i Royal Oxford Blue, fortæller Jørgen Strøjer.
Mere ballade
Men ak. 19 år senere var der endnu engang ballade.
Dronning Margrethe får igen en tur i bilen. Denne gang ved Assens Turistforenings 100-års jubilæum.
- Så fik jeg igen chancen for at køre hende rundt i Assens by. Der havde majestæten ingen kommentarer til indtrækket eller til malingen. Nu var det fuldstændig korrekt. Til gengæld var det logoet på døren, som ikke var det rigtige, siger Jørgen Strøjer.
Han tager dog ikke kritikken ilde op.
- Hun er en meget dygtig og intelligent dronning. Hun vil gerne gøre tingene korrekt, det tror jeg hun er opvokset med. Så alt som ikke er korrekt, bør blive korrekt, siger bilsamleren Bogyden ved Turup.