Kisten blev båret fremad af et virvar af hænder på den muslimske begravelsesplads i Odense.
Inde i kisten lå Abdinur Mohamed Ismail. Omkring 400 mennesker var mødt frem til hans begravelse på Risingskirkegård. Også Abdinurs lillesøster Faduma Ismail.
Især én tanke plagede hende den dag, og gør det stadig mere end to år senere: De fleste i Vollsmose kendte Abdinur Ismail. Og han kendte de fleste i Vollsmose.
Derfor tror Faduma Ismail, at hendes storebror kendte den person, der affyrede det pistolskud, som tog hans liv.
- Han kunne jo ikke se, hvem det var. De havde dækket sig til. Men han kender alle i Vollsmose. Han har sikkert hilst på dem ude i boligblokken, i centeret eller et eller andet. Så jo, han kendte dem, det vil jeg nok sige.
Dræbt i bandeskyderi
Faduma Ismail medvirker i programmet ’Kernen – hvem dræbte Abdinur?’ på TV 2 PLAY, der undersøger et af de mest opsigtsvækkende drab i bandemiljøet de senere år.
De seneste 10 år er 51 personer blevet dræbt som led i en bandekonflikt i Danmark, men det er yderst sjældent, at uskyldige borgere bliver dræbt af bandeskyderier. Abdinur Ismail var den undtagelse til reglen.
Hun har sagt ja til at medvirke, blandt andet for at komme med en direkte besked til sin brors morder.
- Jeg ved godt, at det ikke var med vilje. Jeg ved godt, at min bror ikke var deres mål. Hvis de er mænd nok til at stå til ansvar for det og tage straffen, så vil jeg godt kunne tilgive dem for det, de har gjort. Jeg vil ikke komme over det, men jeg vil tilgive dem.
Folk elskede den person, han var
Abdinur Ismail var 31 år, da han blev dræbt. I Vollsmose var han kendt som en glad og hjælpsom fyr, der elskede at spille fodbold i B1909 og lavede frivilligt arbejde.
- Han elskede at gøre andre glade. Han tænkte mindre på sig selv og mere på andre. Folk elskede ham for den person, han var, og han hjalp alle. Ældre damer, mænd, unge, børn.
Da Abdinur Mohamed Ismail blev begravet, var der gået ni dage siden han blev dræbt på en parkeringsplads foran sit hjem i Egeparken i Vollsmose.
Inferno af skud
Kort før midnat 24. juni 2020 havde han stillet bilen på den plads, hvor han plejede at parkere, da han hørte skud i nærheden.
På få sekunder blev parkeringspladsen til en kampplads mellem to rivaliserende bandegrupperinger i Odense. Den ene kendt af politiet som Bøgetorvsgruppen. Den anden kendt som Korsløkkegruppen med base i boligområdet Korsløkkeparken, der ligger få kilometer fra Vollsmose.
I et inferno af pistolskud jagtede fire sortklædte, maskerede mænd fra Bøgetorvsgruppen og to personer fra Korsløkkegruppen, der flygtede i høj fart på scooter gennem en tunnel ud mod parkeringspladsen, hvor Abdinur Ismail holdt i sin bil.
På et græsareal langs boligblokken stoppede den ene af de fire maskerede mænd op, tog sigte og skød mod mændene på scooteren, men skuddet ramte og dræbte Abdinur Ismail, mens han var i færd med at ringe 112.
Optog det dræbende skud
Politiet anslog, at mellem 500 og 600 mennesker befandt sig ved eller omkring gerningsstedet få minutter efter drabet. Skyderierne blev fanget på video af vidner, der filmede fra altanerne. En person optog endda det, som anklagemyndigheden mener, var det dræbende skud.
Videoovervågning fangede alle de seks maskerede mænd fra de to bander. Men der var ingen DNA-spor, ingen fingeraftryk, og det våben, der dræbte Abdinur Ismail, var væk, og patronhylstre fra et af de fire skud, der dræbte Abdinur, menes at være blevet fjernet, før politiet nåede frem.
Alligevel blev fire mænd kendt fra bandemiljøet i Vollsmose tiltalt for drabet, og i august sidste år begyndte retssagen. Men mere end to års efterforskning løb ud i sandet, da alle fire mænd i november blev frifundet for drabet.
De tekniske beviser i sagen kunne ikke overbevise retten om, at man havde fat i de rigtige gerningsmænd. Det samme mente Statsadvokaten, der på baggrund af sagens beviser ikke mente, at den kunne bære en ankesag i landsretten.
Dermed er drabet uopklaret.
Vreden i familien
Søsteren Faduma Ismail og resten af familien kan kun klynge sig til håbet om, at nogen kommer frem med ny viden eller at gerningsmanden selv går til bekendelse.
- Medmindre at der kommer nogen med den rygende pistol og siger "Jeg har på video, hvem der affyrede det dræbende skud", og man kan identificere vedkommende, så tror jeg desværre, at familien må leve med, at drabet på Abdinur aldrig bliver opklaret, siger Bjarke Vestesen, der som krimiredaktør på Fyens Stiftstidende har fulgt hele sagen.
- Det gør mig vred. Gerningsmændene lever deres liv, mens min storebror ligger begravet. Det skuffer mig, at man ikke kan straffe nogen for, hvad de har gjort. Hvad skal der til for at dømme dem? Hvor meget skal der til?
- Nu får alle de her kriminelle bare lov til at dræbe folk, så længe de er dækket til, og man ikke kan se deres ansigt. Så har de fri leg til at gøre, hvad der passer dem, siger Faduma Ismail.
Hun har kun en enkelt gang været tilbage ved drabsstedet i Egeparken. Det var for at pakke Abdinurs lejlighed ned.
- Der er en tomhed i ens hjerte, fordi han ikke er her længere. Siden han døde, er der gået noget tabt i mig og i familien. Der er en sorg, som ikke kan hele endnu.
Men nogle gange mindes vi også de gode tider med ham. Det gør én glad. På en måde skal man leve videre, og jeg tror, at Abdinur ville have, at vi skulle leve vores liv og nyde det, mens vi kan. Så det prøver vi at gøre.