Plejefamilie afviser beskyldning om psykisk og fysisk vold

Odense Kommune har anmeldt en af sine plejefamilier for vold. Nu afviser familien - gennem en talsmand - beskyldningerne om psykisk og fysisk vold mod et plejebarn.

De seneste dage har vi bragt en række indslag og artikler om en plejefamilie fra Odense. Plejefamilien er flere gange blevet politianmeldt for vold mod sine plejebørn.

Nu tager plejeforældrenes talsmand, Bjarne Clemmensen, til genmæle. På vegne af familien afviser han beskyldningerne om psykisk og fysisk vold mod et plejebarn.

- De føler sig uretfærdigt behandlet, og de kender ikke sagens indhold endnu. De kender ikke anmeldelsens indhold, men de føler bare, at det her er uberettiget, siger Bjarne Clemmensen.

- Det kendskab, som jeg har fået til denne familie, viser, at det er nogle meget kærlige og omsorgsfulde mennesker. Det samme siger de mange andre, som jer har talt med i denne sag, siger Bjarne Clemmensen.

Blev frifundet i 2014

Det er tredje gang, at plejeforældrene fra Odense er blevet politianmeldt. Politianmeldelsen, som Odense Kommune står bag, kommer fire år efter, at plejeforældrene første gang kom i søgelyset.

Det skete i 2013, da mobiloptagelser dukkede op i medierne. Videoen var optaget af et af familiens plejebørn og viste plejemoderens overfusning af en 12-årig anbragt dreng. 

 

På baggrund af videoen blev plejemoren dengang politianmeldt for vold. Hun blev frifundet i januar 2014.

Politianmeldt for overgreb, trusler og vold

Nu er både plejemoren og hendes mand igen politianmeldt for vold. Denne gang for vold mod både den dengang 12-årige dreng og hans yngre bror, som frem til januar 2017 fortsat har været anbragt i selvsamme plejefamilie.

Odense Kommune har politianmeldt plejefamilien for overgreb, trusler og vold. Det fremgår af den politianmeldelse fra januar 2017, som TV 2/FYN er kommet i besiddelse af. En anmeldelse, hvor kommunen blandt andet skriver følgende:
"I henhold til de oplysninger, forvaltningen har modtaget, vurderes det, at der som minimum er tale om, at plejefamilien har brugt helt uacceptable metoder for afstraffelse og opdragelse, og at børnene deraf er blevet svigtet, traumatiseret og har taget skade". 

Odense fortsatte med at bruge plejefamilien

Odense Kommune har indtil begyndelsen af januar 2017 haft en yngre søskende til netop den dreng, som var offer for den filmede overfusning, anbragt hos samme plejefamilie.

Den nu otte-årige lillebror er først i forbindelse med en nye mistanke om vold og den deraf følgende politianmeldelse blevet fjernet fra plejefamilien, hvor han har været anbragt, siden han var helt lille.

Talsmand: Odense Kommuen har svigtet plejefamilien

Udover at være talsmand for den politianmeldte plejefamilie er Bjarne Clemmensen aktiv i et netværk for plejefamilier. Og det er altså med sit kendskab til den konkrete plejefamilie og sine erfaringer fra netværket, at han nu rejser kritik af Odense Kommunes behandling af plejefamilien.

- I den her konkrete sag med de fire børn er plejefamilien blevet overmatchet. De skulle ganske enkelt ikke have haft de børn, siger Bjarne Clemmensen.

Han kalder det ulykkeligt, at børnene og plejefamilien er havnet i denne sag. Han mener, at Odense Kommune har svigtet plejefamilien.

- Plejefamilien er ganske enkelt ikke gearet og uddannet godt nok til at kunne have så behandlingskrævende børn.

Savner at politikerne styrer

Det er den anbringende myndighed, i dette tilfælde Odense Kommune, der har ansvaret  for at matche plejefamilier og børn, så barnets tarv varetages bedst muligt. Det er ifølge Bjarne Clemmensen ikke sket i det konkrete tilfælde, og han efterlyser en mere håndfast politisk styring på området.

- Det, jeg savner i Odense Kommune, er, at politikerne kommer frem og siger, sådan vil vi gerne have, at vores Børn- og ungeafdeling skal styres. At de stiller krav til, hvordan de anbragte børn bliver behandlet. Og hvordan plejefamilierne bliver behandlet, siger Bjarne Clemmensen.

- Som det ser ud i dag, så har de meget overladt det til afdelingens økonomer og jurister. Det er embedsmænd, der styrer den afdeling. Det er mit helt klare indtryk. Der er ingen politisk indflydelse på Børn- og ungeafdelingen i Odense Kommune. Modsat er det i København og Aarhus, hvor der er en helt anderledes politisk indflydelse på området, siger Bjarne Clemmensen.   

Børn- og ungerådmand i Odense Susanne Crawley Larsen ønsker ikke at kommentere på kritikken, og hun har ikke ønsket at lade sig interviewe om sagen.

 

 

Oversigt

    Oversigt