Rosa Bjergskov Jensen og Freja Ries Jacobsen øver sig i at lægge drop og tage blodtryk, sådan som deres fremtid kommer til at se ud som sygeplejesker.
Men fremover får de ikke helt så mange studiekammerater på deres uddannelse på UCL i Odense.
Tirsdag blev tallene for landets kvote 2-optag offentliggjort, og der er gået hårdt ud over sygeplejerskeruddannelsen, hvor antallet af ansøgere er faldet med 36 procent i forhold til 2021.
- Det er meget ærgerligt. Det er et meget bredt fag, hvor man kan blive til mange ting, siger Rosa Bjergskov Jensen.
Dem, der strejkede
I det seneste år har sygeplejerskerne haft meget tid i medierne og været mere synlige i gadebilledet, end de normalt er.
Ad flere omgange har dele af sygeplejefaget strejket for lige løn og bedre arbejdsvilkår. Og ifølge de to sygeplejerskestuderende kan det være en del af forklaringen på det lave optag.
- Det er jeg ikke i tvivl om. Mine forældre spørger jo også, om det er det rigtige, jeg gør, og om jeg har hørt om strejken. Det bliver udstillet rigtig negativt, siger Freja Ries Jacobsen.
Rektor på UCL i Odense, Jens Mejer Pedersen, har også på fornemmelsen, at den massive dækning af de mere uheldige dele af faget har haft en betydning for antallet af dem, der nu drømmer om at blive sygeplejersker.
- Det er jo ofte sådan, at hvis der har været en omtale af negativ karakter i en sektor gennem længere tid, kan det godt slå igennem i forhold til søgemønstrene. Det har vi set tidligere, og det havde vi også forventet, men det her bratte fald havde vi ikke set komme, siger rektoren.
Fortryder ikke
De to studerende kan ikke helt lade være med at tænke på fremtiden, når de læser nyheden om, at så mange færre har valgt samme studieretning som de.
- Det kan godt skræmme mig, at nu ved jeg, at jeg skal løbe ekstra stærkt. Er det slemt nu, hvad så med om to år, når jeg er færdiguddannet, siger Freja Ries Jacobsen.
Men på trods af de mange negative omtaler af arbejdsvilkår og et mindre optag, så fortryder Rosa Bjergskov Jensen og Freja Ries Jacobsen ikke, at de har valgt netop dén uddannelse.
- Vi hører jo allerede fra starten om de forhold, vi går ind til. Fokuserer man på en høj løn, kan det måske godt være en grund til ikke at ville det her studie. Men jeg føler, at det er så meningsfuldt, at resten er ligegyldigt. For det er noget, man virkelig brænder for, fastslår Freja Ries Jacobsen og får et bekræftende nik fra studiekammeraten.