Dagplejer og sosu-assistent vil ned i tid: - Jeg bliver provokeret

Sosu-assistenten Bente Tønnesen fra Svendborg mener ikke, politikerne skal diktere, hvor mange timer man skal arbejde.

Danskerne skal arbejde mere, hvis det står til regeringen og Mette Frederiksen (S). Hvis ikke de gør det, kan det blive svært at få velfærdsstaten til at hænge sammen.

Men sosu-assistenten Bente Tønnesen går rundt med andre overvejelser. Og hun er ikke alene.

Mandag kunne TV 2 Fyn i samarbejde med Megafon offentliggøre en ny undersøgelse, der blandt andet viser, at 62 procent af fynboerne ikke mener, at de har en samfundspligt til at arbejde mere. 55 procent ville trække sig før pensionsalderen, hvis de havde råd. 60 procent synes, deres arbejdstid er passende, mens 37 procent ville gerne arbejde mindre, end de gør i dag. Kun syv procent ønsker at arbejde mere.  Hele ugen har TV 2 Fyn sat fokus på balancen mellem arbejdsliv og fritid i serien "Ud af hamsterhjulet". 

Bente Tønnesen arbejder fuldtid som social- og sundhedsassistent i Svendborgs demensby Bryghuset Svendborg. Hun har arbejdet 37 timer om ugen i 20 år. Men i et års tid har hun overvejet at gå ned i tid.

- Nu er jeg ved at være godt oppe i årene, og min krop er ved at være slidt. Jeg kunne godt tænke mig at gå nogle timer ned. Ikke voldsomt meget men måske ned på 32 timer om ugen, så jeg har en ekstra fridag om ugen, det kunne være dejligt, siger Bente Tønnesen.

TV 2 Fyns Megafon-måling viser også, at det kun er en meget lille andel af fynboerne, som har lyst til at gå mere på arbejde. Og selv ikke en følelse af pligt kan lave om på det.

Dagplejer Lone Petersen går med de samme overvejelser som Bente Tønnesen. Hun er 54 år, og har været dagplejer siden 2011. Som dagplejer skal hun stå til rådighed i 48 timer om ugen.

- Man kan da godt mærke, man ikke er 40 år mere. Jeg elsker det her job, så selvfølgelig fastholder jeg det, så længe det kan lade sig gøre. Jeg kan godt lide at være i gang, så jeg vil ikke trække mig helt. Men jeg kunne helt sikkert godt tænke mig at få færre timer. Jeg har mange ting, jeg gerne vil udover mit job. Jeg har nogle børnebørn, som jeg faktisk ikke kan nå at være ret meget sammen med, siger Lone Petersen.

Lone Petersen er dagplejer og kunne rigtig godt tænke sig færre timer om ugen,  selvom hun elsker sit arbejde.
Lone Petersen er dagplejer og kunne rigtig godt tænke sig færre timer om ugen, selvom hun elsker sit arbejde.
Foto: Pernille Gram

Mere fuldtid i fremtiden? 

Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) er den gennemsnitlige arbejdstid for danskere 30,7 timer om ugen. Tal fra FOA viser, at 80 procent af medarbejderne i ældreplejen, arbejder på deltid. En fælles kampagne mellem KL og FOA med navnet "En fremtid med fuldtid" har siden 2020 arbejdet på at sikre, at der er medarbejdere nok til fremtidens velfærd. 

40 procent af de kommunalt ansatte arbejder i dag på deltid, og inden for nogle faggrupper er det endnu flere. For eksempel arbejder otte ud af ti af de social- og sundhedsansatte på deltid. Det gælder også for halvdelen af pædagogerne.

Og ifølge Mona Striib, forbundsformand for FOA, er det en meget vigtig faktor, at flere deltidsansatte går op i timer.

- Man må bare sige, at hvis ikke flere går op på fuldtid, så kommer vi til at mangle hænderne. Det er jo arbejdstimer der mangler, hvis ikke vi får langt flere, meget hurtigt, til at gå op i fuld tid. Det er rigtig vigtigt, at det her kommer til at gå hurtigere, end det gør nu, siger Mona Striib.

- Der er flere og flere der indser, at hele ældreområdet kan udvikle sig til én stor katastrofe, hvis ikke vi sørger for at der er flere arbejdstimer til rådighed. Der bliver flere og flere ældre med plejebehov. Derfor er det en bunden opgave at sikre, at vi har arbejdstimer nok, til at levere en ordentlig kvalitet til velfærden, siger hun.

Ifølge Mona Striib går det arbejde alt for langsomt.

-  Vi er selvfølgelig også oppe imod om kommunerne har den nødvendige økonomi til at løfte de her opgaver. Og det her projekt bliver sværere, hvis kommunerne fortsat bliver holdt i et stramt økonomisk greb, siger Mona Striib.

Sosu-assistenten Bente Tønnesen synes, det bør være op til den enkelte at bestemme, om man vil op i tid.

- Jeg synes, dem der har lyst til at gå på fuldtid, skal gå på fuldtid. Det skal ikke være noget, der skal dikteres ovenfra, hvad man skal, siger Bente Tønnesen.

- Jeg bliver provokeret, for jeg ser det ud fra den hverdag vi har. Er det realistisk at vi alle sammen skal op at arbejde fuld tid? Det skal være op til den enkelte medarbejder. Hvad har de egentlig lyst til?

Kommer man ikke til at mange penge til velfærd, hvis alle overvejede at gøre ligesom dig?

- Jo, men igen. Det må være op til den enkelte medarbejder, om de har lyst til at arbejde fuldtid eller om de rent faktisk har lyst til at arbejde mindre. Jeg tænker, det skal være op til den enkelte, hvad man har lyst til, og hvad man synes, man har at give af.

Derfor sætter vi fokus på fynboernes arbejdstid

Oversigt

    Oversigt