Jacob Rytz

Journalist

18. maj. 2019 kl. 11:05
Kristian Wraae
/

Valgplakater fjernet: Fynsk kandidat melder det til politiet

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Mette Rahbek har fået fjernet 37 valgplakater i Odense og har meldt det til politiet. Møgirriterende, siger den fynske folketingskandidat.

Den fynske folketingskandidat Mette Rahbek fra Alternativet har fået fjernet 37 af sine valgplakater ulovligt fra hegnet ved Dyrskuepladsen i Odense. Hun har meldt det til politiet. Det bekræfter hun over TV 2/Fyn.

Læs også: Ny måling gør SF'er mundlam - kan stå over for valg mellem EU og Folketinget
Gå tilbage Del
18. maj. 2019 kl. 10:00
Fyn

Ny måling gør SF'er mundlam - kan stå over for valg mellem EU og Folketinget

Han troede, at han skulle være hjælperytter for Margrete Auken, men Karsten Hønge ser ud til at komme ind i Europa-Parlamentet.

Ifølge en ny Megafonmåling for TV 2 og Politiken får SF ikke kun plads til spidskandidaten Margrete Auken som i dag, men også til en helt ny EU-parlamentariker efter europaparlamentsvalget 26. maj.

Karsten Hønge, der også stiller op til folketingsvalget 10 dage senere, er nummer to på SF's liste og har altså kurs mod Bruxelles, hvis det står til vælgerne.

I står til at få 11,2 procent af stemmerne og to mandater i vores Megafon-måling. Du ser ud til at komme ind i Europa-Parlamentet.

- Det er da enormt flot, svarer Karsten Hønge efter en kort stilhed i telefonen og medgiver, at han bliver lidt mundlam over nyheden, som han også kalder fantastisk.

Folketinget er førsteprioritet

Karsten Hønge mødte kritik, da han valgte at stille op til Europa-Parlamentet, selvom han i forvejen er en af SF's spidskandidater til Folketinget. Man kan nemlig ikke sidde begge steder.

Men han affærdigede kritikken med, at han jo ikke ved, om han bliver valgt nogen af stederne. Han har også gjort det klart, hvad han vil prioritere:

- Det er folketingsvalget. Jeg er spidskandidat på Fyn, og det er den vigtigste opgave for mig, sagde Karsten Hønge på valgudskrivelsesdagen til Fyens Stiftstidende.

I samme artikel betragtede han det som "helt urealistisk", at han skulle få plads i Europa-Parlamentet.

Hjælperytter for Auken

Hvad gør du, hvis du virkelig kommer ind?

- Vi tager et valg ad gangen. Det er for tidligt at sige noget om. Det er jo fantastisk, hvis det virkelig lykkes, siger han til TV 2.

Holder du fast i, at hvis der også bliver en plads til dig i Folketinget, så er det den, du tager?

- Jeg ved godt, det er et rigtig åndssvagt politikersvar. Men jeg tager et valg ad gangen. Jeg må lige lade være med at sælge pelsen, før bjørnen er skudt, svarer Hønge.

Da du stillede op, blev du klandret for, at du kun stiller op for at trække stemmer til SF, men slet ikke har tænkt dig at tage til Bruxelles. Den kommer du jo nok til at få igen nu. Jeg har jo sådan set lige startet.

- Ja, det gør jeg vel. Men det er da en overraskelse, at det går så godt. Det vigtigste for mig er at være hjælperytter for Margrete. Det er den rolle, jeg har. Vi har en, der skal stå på podiet i Bruxelles. Det lykkes måske så overvældende godt, at vi ligefrem kan få to. Det er da fantastisk, men også en overraskelse - men en positiv overraskelse.

Men hvad gør du så - siger du nej tak, hvis du kommer ind i parlamentet 26. maj, eller udskyder beslutningen til efter folketingsvalget 5. juni?

- Vi tager et valg ad gangen. Vi troede, det ville være en ubetinget sejr at få et mandat. Det er jo en helt overvældende sejr, hvis vi kan få to, siger Karsten Hønge.

Frem og tilbage i blå blok

Det er ikke kun SF, der går frem af de røde partier. Den blå overvægt blandt de danske mandater i parlamentet bliver erstattet af en rød, viser Megafon-målingen.

Socialdemokratiet står til at fastholde sine tre mandater, mens Radikale Venstre og SF går fra et til to mandater, og Enhedslisten kommer ind i parlamentet med et mandat.

Venstre går også - som forventet - frem fra to til fire mandater efter et katastrofevalg i 2014. Dengang kom valget lige i kølvandet på partiformand Lars Løkke Rasmussens bilagssager om boksershorts, rejser og ekstraregninger for rygning på røgfrie hotelværelser på skatteydernes regning.

Andre partier i blå blok står dog til tilbagegang. Konservative mister sit ene mandat i parlamentet ifølge målingen. Og Dansk Folkeparti står til at miste to mandater. DF har i denne valgperiode været det største af de danske blå partier i EU, men det står altså til at blive Venstre fremover.

- Det er møgirriterende for mig, og fra et demokratisk synspunkt er det også ærgerligt, siger Mette Rahbek til TV 2/Fyn.

- Vi er nogle kandidater, der ikke har et ret stort valgbudget, og derfor er plakater vigtige for vores synlighed, fortæller hun.

De 37 valgplakater svarer til cirka ti procent af hendes valgplakater.

Fakta om valgplakater

Når der er valg, må kandidaterne hænge deres plakater op i lysmasterne. 

 

Der findes regler for ophængning af vejplakater på vejarealet, som man skal følge på offentlige veje og private fællesveje. 

 

Ved folketingsvalg må ophængning af valgplakater først ske, når valget er udskrevet.

På kommune- og statsveje må der kun hænges valgplakater op på følgende:

 

  • Lysmaster 
  • Hegn 
  • Vejtræer 
  • Elmaster 

 

På private fællesveje i byer eller bymæssigt område må valgplakater kun ophænges på lys- eller elmaster.

 

Plakater, der hænger ulovligt, kan vejmyndigheden påbyde nedtaget inden for 24 timer. Der er også regler for, hvornår de kan fjernes akut.

 

Ulovligt ophængte plakater kan tippes til Odense Kommune på www.odense.dk/tip.

 

Kilde: Odense Kommune

Videoovervågning i området

Ved Dyrskuepladsen var der ifølge Mette Rahbek hængt omkring 100 valgplakater op, og de er alle fjernet. Alexander Grandt (S) og Kristian Guldfeldt (K) har også fået fjernet deres valgplakater.

Det vides ikke, hvem der har pillet valgplakaterne ned, men ifølge Mette Rahbek er det hverken Odense Kommune eller folkene bag Det Fynske Dyrskue, der har pillet dem ned. At valgplakaterne blev fjernet, blev opdaget onsdag.

Kristian Wraae
Der må hænge valgplakater i lysmaster og hegnet på kommunens og statens veje, oplyser Odense Kommune. Her på Kløvermosevej i Odense er de dog pillet ned. 
Kristian Wraae
Der hænger fortsat valgplakater i lysmasterne på Kløvermosevej. 

Hun er sikker på, at valgplakaterne var hængt lovligt op. Hun håber, at der er videoovervågning i området, der kan afsløre, hvem der har fjernet plakaterne.

Ifølge Odense Kommune har kommunen lov til at pille valgplakater ned, hvis de hænger ulovligt. Hvis der hænger ulovlige valgplakater, vil politikeren dog få det at vide 24 timer før.

Christel Schaldemose (S), der stiller op til Europa-Parlamentet, fortæller til TV 2/Fyn, at hun også har oplevet, at hendes valgplakater er blevet fjernet. Hun har dog ikke meldt det til politiet.

Mette Rahbek ærgrer sig over al den tid og de penge, hun har brugt på sine valgplakater, der nu er blevet fjernet. 
Video: Flemming Ellegaard

31. mar. 2019 kl. 11:31

Bryllupsturisme: Rod i tal for bryllupper på Ærø

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Socialminister Mai Mercado (K) lover efter afsløring af sagsbehandlingstid bod og bedring.

Socialminister Mai Mercado (K) ærgrer sig over, at Statsforvaltningen er fremkommet  med uklare tal i en sag om bryllupperne på Ærø.

Statsforvaltningen overtog ved årsskiftet sagsbehandlingen af vielsesansøgninger for udenlandske par, men på Ærø mener de det hele er begyndt at sande til i bureaukrati.

For nylig meldte statsforvaltningen ud at ni ud af ti sager blev sagsbehandlet indenfor fem dage. Men det viser sig at det blot er omkring hver fjerde vielsesansøgning, der behandles indenfor tidsfristen.

På Ærø skriver Chris Hammeken, direktør hos Ærø Turist og Erhverv i sit nyhedsbrev blandt andet, at statsforvaltningen vildleder med ukorrekte tal, Han er bange for at bryllupsturismen ødelægges.

Artiklen fortsætter under videoklippet ...

Socialminister Mai Mercado (K) har love at holde hånden under bryllupsturismen
Video: Morten Grundholm

For knap tre uger siden, sagde slog ministeren på et møde med ti bryllupsbureauer fast, at bryllupsturismen ikke må lide unødigt under de nye forhold.

- Bryllupsturismen betyder rigtig meget for Sydfyn, og det vil jeg gerne holde hånden under. Det vil et stort flertal af folketinget også, sagde Mai Mercado.

Det fastholder ministeren og lover efter afsløringen af sagsbehandlingstiden bod og bedring.

Læs også: Nu er det kritisk: Ærø lider voldsomt under nye regler for bryllupper
Gå tilbage Del
21. feb. 2019 kl. 22:41
Opdateret: 21. feb. 2019 kl. 22:40

Nu er det kritisk: Ærø lider voldsomt under nye regler for bryllupper

Det har ramt Ærø hårdt, at der 1. januar blev indført nye regler for bryllupper mellem udenlandske par. Omsætningen hos flere af øens virksomheder er faldet markant.

Normalt valfarter udenlandske par til Ærø for at blive gift. En industri som den sydfynske ø lange har tjent mange millioner på.

Men nu er regeringen gået til kamp mod de såkaldte proformaægteskaber, og det rammer også de de lovlige bryllupper.

Sådan lyder det fra Ærø, der nu frygter, at deres indbringende forretning er ødelagt.

Hidtil har bryllupsindustrien nemlig været et område, der har sikret indtjening på øen. Ærø har hidtil haft en samlet omsætning på 30 millioner kroner om året fra de mange bryllupper på øen.

Men efter de nye regler er trådt i kraft, har flere firmaer på Ærø mistet store dele af deres omsætning. Det mærker de allerede knap to måneder efter, at ændringerne trådte i kraft.

Hos Danish Island Weddings har de i løbet af de seneste ti år viet 2.500 par. Men nu er der stille. Helt stille.

- Vi har haft en nedgang på 80 procent i januar og februar. Det er ret kritisk. Ingen lille virksomhed kan holde til at miste så meget af sin omsætning, fortæller bryllupsarrangør John Moloney, der sammen med sin kone ejer og driver Danish Island Weddings.

Nye regler

Før i tiden var det kommunerne selv, der stod for at godkende papirarbejdet, når udenlandske par ville giftes i Danmark. Men siden årsskiftet har den opgave ligget hos den centrale enhed for prøvelse af ægteskaber i Odense.

Og det kan mærkes.

- Der har været en katastrofal forskel. Problemet er at få parrene igennem systemet på en hurtig og effektiv måde, siger John Moloney.

Reglerne skal mindske snyd

De nye regler skal forsøge at opdage par, der via et ægteskab svindler sig til EU-rettigheder.

 

En række politikere mente, at for mange udenlandske par udnyttede muligheden for at blive gift i Danmark.

 

Derfor vedtog regeringen i december sammen med Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti en ny indsats mod proformaægterskaber.

Men det er ikke kun bryllupsarrangørerne på Ærø, der er ramt af ændringerne. Også i caféen 'Den Gamle Købmandsgård' sætter de nye regler sat spor.

- Vi mærker tydeligt forskellen. Der er stille i gaderne, og der er stille her i caféen. Vi går lidt rundt om os selv og venter på, at der kommer nogen. Men der er bare stille. Det er ret kritisk, og det betyder jo, at hvis det fortsætter, er vi nødt til at skære ned på medarbejdere. Og det ville være ret ærgeligt, siger Rikke Pelle, der er medindehaver af caféen.

På caféen laver de blandt andet bryllupskager og serverer ofte mad for brudeparene. Her er Rikke Pelle - ligesom frisørerne, blomsterbutikkerne og fotograferne - bekymret for den manglende brudepar.

- Der er en lidt deprimeret stemning, og der ligger lidt en tung dyne over alle. Hvad skal der ske nu, og hvad kan vi gøre? Der er bare en trykket stemning, siger Rikke Pelle.

Vækker bekymring

Bryllupstursimen omsætter for de førnævnte cirka 30 millioner kroner om året på Ærø. Derfor har det også været vigtigt løbende at gøre opmærksom på problemerne for Ærø Turist- og Erhvervsforning .

- Når ændringen er så markant, så er man jo lidt oppe på barrikaderne, for det er jo virksomhedernes levevej, som man gambler med, siger Chris Hammeken, der er direktør for Ærø Turist- og Erhvervsforening.

Torsdag var repræsentanter fra bryllupsturismen til møde med Statsforvaltningen. Et møde der ifølge Chris Hammeken var afgørende for Ærøs fremtid som bryllupsdestination.

- Det gik heldigvis rigtig godt. Der var en god dialog, og også med nogle lovninger om at nogle ting vil blive anderledes og lidt bedre i fremtiden, siger Chris Hammeken.

Blandt andet blev det besluttet, at bryllupsbureauerne får en hotline til den centrale enhed, der håndterer papirarbejdet.

- Der skal ske noget nu

Chris Hammeken er altså optimist, men ændringerne skal komme med det samme, mener dem, der lever af de bryllupper, der nu er forsvundet.

- Jeg er meget bekymret for, at alt det arbejde, vi har lavet i de sidste par år, det bare fra den ene dag til den anden bare ryger på gulvet, siger Rikke Pelle.

- Det er ret kritisk lige nu, og tiden er kritisk. Vi har brug for, at ringene forbedrer sig inden for en måned. Ellers har vi et problem, siger John Moloney.

 
Læs også: Bryllupsturisme: Optimismen er tilbage hos bryllupsarrangør efter ministermøde
Gå tilbage Del
11. mar. 2019 kl. 19:31

Bryllupsturisme: Optimismen er tilbage hos bryllupsarrangør efter ministermøde

Morten Grundholm

Efter et møde med socialministeren mandag, tror Danish Island Weddings igen på bedring for Ærøs bryllupsturisme.

Siden 1. januar har en centraliseret enhed i Odense skulle godkende alle ansøgninger om udenlandske bryllupper i Danmark. Det fik store konsekvenser for bryllupsarrangørerne Danish Island Weddings på Ærø, hvis omsætning på to måneder faldt med 80 procent.

Nu tror medejer Louise Badino Moloney, at der er bedring inde for kort tid. Mandag mødtes hun og ni andre bryllupsbureauer med socialminister Mai Mercado (K).

- Vi føler os virkelig lettede over, at ministeren har hørt os og godt kan se, at vi står med et problem. Der er åbnet op for dialog, og det er enormt vigtigt.

- Jeg tror og håber på, når hun siger, hun vil gøre noget ved situationen, at hun mener det, siger Louise Badino Moloney.

Mødet med ministeren

På mødet gjorde Mai Mercado det tydeligt, at bryllupsturismen ikke må lide unødigt under de nye forhold.

- Bryllupsturismen betyder rigtig meget for Sydfyn, og det vil jeg gerne holde hånden under. Det vil et stort flertal af folketinget også, siger hun.

Derfor var mødet med bryllupsbureauerne også vigtigt og relevant for ministeren.

- Vi er forenede om en ting her, og det er at sikre vores bryllupsturisme, nu vi endegyldigt har fået lukket for proformaægteskaber. Der må ikke være tvivl om den sag.

- Vi sørger for i fællesskab - både bureauer, kommuner og os politikere - at sikre og holde hånden under bryllupsturismen. Det er det, vi alle har en klar interesse i, fortæller Mai Mercado.

Prop i systemet

Den centrale enhed i Odense blev oprettet for at forhindre proformaægteskaber i at blive indgået på dansk grund. Den beslutning er Louise Badino Moloney enig med ministeren i.

- Da den centrale enhed blev oprettet, var vi af den mening, at en form for centralisering faktisk var en god ting, for vi er selvfølgelig lige så enige med ministeren i, at vi skal have stoppet proformaægteskaber i Danmark, siger hun.

Dog oplever hun og hendes kolleger i bryllupsbrancen, at centraliseringen har skabt en prop i systemet.

Den prop skal ministeren og Statsforvaltningen nu forsøge at dæmme op for.

- Vi har den udfordring, at vi lige er gået i gang. Jeg synes faktisk, vi er kommet rigtig godt i gang, og vi har nogle meget dedikerede medarbejdere på det her. Men jeg sætter mig ikke op på den høje hest, og hvis der er noget, vi kan forbedre, og det er der givetvis, gør vi det, siger Anette Hummelshøj, direktør i Statsforvaltningen.

Hidtil har Ærø haft en samlet omsætning på 30 millioner kroner om året fra de mange bryllupper på øen.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her