Odenseansk fodboldklub stolt af ny landsholdstrøje
Artiklen er mere end 30 dage gammel
LYT
Del
DBU og Hummel har mandag lanceret en ny EM-landsholdstrøje, hvor navnene på landets 1.535 fodboldklubber under DBU er trykt på indersiden.
- Det frembringer noget stolthed og en følelse af, at vi er en del af det alle sammen. Man værdsætter det store stykke arbejde, der foregår ude i klubberne. Uden os var der jo ikke noget DBU eller noget landshold. Så det er en fin gestus, siger Klavs Larsen, der er formand i Odense Kammeraternes Sportsklub, OKS.
Hvad betyder de frivilliges indsats hos jer?
- Indsatsen kan ikke overvurderes. Det er helt afgørende for, at en forening som vores kan fungere. Når man kigger på OKS, hvor vi har cirka 1.100 medlemmer og er den næststørste klub på Fyn, så skal der rigtig meget til at få det til at løbe rundt i dagligdagen. Og det kunne vi ikke gøre uden de frivillige.
Esther er lykkelig over hjemmelavet mad på plejehjemmet: - Det er en overraskelse hver gang
Artiklen er mere end 30 dage gammel
LYT
Del
Syv ud af otte plejehjem i Faaborg-Midtfyn Kommune tilbereder måltider til beboerne i deres egne køkkener. Sådan burde det være flere steder, mener Ældresagen i Odense.
Klokken 10.15 er der serveret på Nørrevænget Plejehjem i Gislev.
Formiddagsmaden består af hjemmebagte boller med smør, ost og marmelade - tilberedt i deres eget køkken, præcis som beboerne er vant til.
- Det er en overraskelse, hver gang vi kommer herhen og finder ud af, hvad vi skal have, siger 93-årige Esther Eilsø Johansen.
Læs også: Sandie fik tvangsfjernet sine børn af kommunen:
Socialrådgiver er rystet og kalder det for lovbrud
Sandie fik tvangsfjernet sine børn af kommunen: Socialrådgiver er rystet og kalder det for lovbrud
Thomas Larsen-Bjerre / Skærmbillede
Langeland Kommune har lavet flere lovbrud i sagsbehandling på familieområdet, mener socialrådgiver. Det gælder blandt andet for Sandie Hansen, der efter tvangsfjernelse af sine sønner har oplevet flere tilfælde, der ifølge hende strider mod loven.
37-årige Sandie Birkholm Hansen går rundt på det værelse, der tilhører sønnerne Noah og Malthe.
I hvert fald indtil sidste år, da tvillingebrødrene blev tvangsfjernet fra deres mor af Langeland Kommune.
- Ja, der er ikke gjort så meget ud af det, for de må alligevel ikke komme hjem, siger hun og fortæller, at hun i en periode overvejede, om hun skulle sælge alle deres ting. For afsavnet til de to drenge er stort.
- Til at starte med kunne jeg ikke engang gå ind på værelset.
Det hele starter, da Sandie Hansen får en depression, hun længe kæmper med sideløbende med sin tilværelse som mor. Undervejs bliver det så svært, at hun vælger at kontakte kommunen for at høre, om sønnerne kan få midlertidigt hjem hos den plejefamilie, som de allerede har været i aflastning hos.
Men efter Sandie Hansen kom sig over depressionen, har hun ikke kunnet få sine børn tilbage til hjemmet i Bagenkop igen. Og det er et af flere eksempler på sager, hvor Langeland Kommune har håndteret sager om anbringelse af børn uhensigtsmæssigt - i konkrete tilfælde direkte i strid med loven. Det mener i hvert fald Sandie Hansens uvildige støtteperson.
Høringer bliver ikke overholdt
Da Sandie Hansen er kommet mere ovenpå og klar til at få sine børn tilbage, går det ikke, som hun regner med.
- Der er ikke nogen samværsafgørelse. Jeg har bare skrevet under på en frivillig anbringelse, men jeg ved ikke, hvornår jeg ser børnene igen, jeg kan ikke få fat i sagsbehandleren, jeg kan faktisk ikke få fat i nogen, siger Sandie Hansen.
Og den manglende kommunikation ryster Sandie Hansens uvildige støtteperson Mie Zeilau, der også er sagsbehandler ansat af Langeland Kommune, der ved flere tilfælde har oplevet, at parthøringerne ikke bliver overholdt.
Thomas Larsen-Bjerre / Skærmbillede
Mie Zeilau mener, at Langeland Kommune har handlet direkte i strid med loven.
Når partshøringer og begrundelsespligter ikke bliver overholdt, er det direkte i strid med loven - og eksemplerne er mange i Sandie Hansens tilfælde.
- Man sender en klage til forvaltningen, der skal vurdere, om de har lavet fejl. De kan holde fast i afgørelsen og sende den videre til Ankestyrelsen, men der kan gå lang tid, før den bliver behandlet og i al den tid kan hun have mistet samværet med sine børn, forklarer Mie Zeilau.
Partshøring
Partshøring er kravet om at en part skal høres og have mulighed for at komme med udtalelse, før der kan træffes afgørelse i en sag hos en offentlig myndighed. Hovedreglerne for parthøring er beskrevet i forvaltningslovens § 19.
Der er visse krav til hvornår parthøring skal finde sted:
Parten skal ikke kunne antages at være bekendt med at myndigheden er i besiddelse af bestemte oplysninger om sagens faktiske grundlag eller eksterne faglige vurderinger.
Oplysningerne skal være til ugunst for den pågældende part og af væsentlig betydning for sagens afgørelse.
Tilbage i august 2021 viser en statusrapport, at børnene trives i spændingsfeltet mellem plejefamilien og deres mor, men få dage senere bliver samværet halveret.
- Børnene har reageret meget voldsomt på at være væk fra Sandie og ved halveringen går det helt galt for særligt Noah, siger Mie Zeilau.
Pludselig har forældrene kun ret til at se børnene tre timer om måneden i støttet samvær uden for Sandies hjem, hvor hun normalt har samvær. Nu skal det foregå i en lejlighed i Odense. Senest har hun uden varsel mistet sine to månedlige telefonsamtaler med sønnerne.
- Hun får ikke nogen begrundelse. Børnene græder, når de skal væk fra deres mor, men kommunen konkluderer, at Sandie ikke kan finde ud af at skabe struktur for drengene, siger Mie Zeilau.
Udvalgte kompetencer
Sandie Hansen vælger at kontakte plejefaren dagen efter ændringen i samværet, men hun får at vide, at hun skal kontakte kommunen, som er dem, der træffer afgørelsen.
- Men der dumper en partshøring ind om, at kommunen påtænker at træffe en ny afgørelse. Samtidig er afgørelsen allerede sat i gang. Det hænger ikke sammen, og det er ikke i orden, påpeger Mie Zeilau.
Langeland Kommune har indhentet evalueringer fra Sandie Hansens tidligere bopælskommuner i Odense og Svendborg, og her har man udelukkende taget de negative elementer med og ikke de elementer, der fik hendes tidligere kommuner til at fremhæve hende som en kompetent mor.
Ligeledes har man brugt fejldiagnoser og tidligere diagnoser i vurderingen.
- De fremstiller hende som om, at hun ikke vil samarbejde og ikke har nogen selvindsigt. Hun har selv bedt om hjælp fra kommunen og foreslået anbringelsen i en periode. Er det, at man kan bede om midlertidigt at få anbragt sine børn ikke netop at have indsigt i egne ressourcer og begrænsninger i forhold til at kunne varetage sine børns omsorg?, siger Mie Zeilau.
Mie Zeilau har oplevet mange hårde skæbner i sin tid som socialrådgiver, men alligevel er hun rystet over sagen.
Thomas Larsen-Bjerre / Skærmbillede
11. februar have drengene en enkelt overnatning i Sandie Hansens hjem i Bagenkop, men ellers foregår al samvær i en lejlighed i Odense.
- Jeg synes, det er meget alvorligt og særligt for de to drenge, der sidder langt væk fra deres mor og bliver taget længere og længere væk, siger hun og tilføjer:
- Når der er så mange, der kontakter mig, fordi de gerne vil have mig ind i deres sag, så tænker jeg, at der er et generelt problem og et eller andet sted tror jeg, at der kan være noget kulturelt i familieafdelingen.
Langeland Kommune er i flere omgange blevet meldt til Ankestyrelsen for fejlhåndtering af sagen, og i dag skriver mediet 24syv, at kommunen også er meldt til Ombudsmanden.
TV 2 Fyn ville gerne have haft et interview med Langeland Kommune, men det har ikke kunnet lade sig gøre. Formanden for Børne- og Skoleudvalget, Søren Ramsing, oplyser til TV 2 Fyn, at de tager sagen meget alvorligt, og at de arbejder på højtryk for at omlægge retningen for sagsbehandlingen i Langeland Kommune.
I den seneste tid er Langeland Kommune kommet i søgelyset efter flere sager om mulige lovbrud af tvangsfjernede børn. Det kan du læse mere om her.
Vælger selv menuen
Nørrevænget er ikke det eneste Plejehjem i Faaborg-Midtfyn Kommune, der selv står for madlavningen.
Syv af kommunens otte kommunale plejehjem er udstyret med små køkkener, hvor personalet tilbereder friske måltider alle ugens dage.
Det er beboerne selv, der kommer med forslag til, hvad der skal på menuen. Og når maden skal tilberedes, har de mulighed for at give en hånd med i køkkenet.
- Med køkkenerne kan vi skabe en hjemlig atmosfære. Vi kan vække sanserne til live, og vi kan bruge måltidet helt bevidst som en sanseintegration, fortæller Rikke Brøndum Kollerup, der er leder på Plejehjemmet Nørrevænget.
De ældre har selv mulighed for at bestemme, hvordan madplanen skal se ud. Foto: Flemming Ellegaard
Storkøkkener mest udbredt
Mønsteret i Faaborg-Midtfyn Kommune går ikke igen på resten af Fyn.
I Assens Kommune får alle ni kommunale plejehjem maden leveret fra storkøkkener. Det samme gælder i Odense, hvor en gæstekok dog tager ud og laver mad på hvert enkelt plejehjem én dag om ugen.
Men modellen i Faaborg-Midtfyn Kommune kunne med fordel bredes ud andre steder, mener Ældresagen i Odense.
- Det er selvfølgelig optimalt, at man laver maden på selve plejehjemmet, så beboerne får indflydelse på, hvor madlavningen bærer hen. Det vil også give en følelse af mere hverdag, frem for når man får det udefra, siger Jesper Pedersen Rønning, der er næstformand i Ældresagen i Odense.
Så mange plejehjem laver maden selv i de fynske kommuner:
Assens: Ingen
Nordfyn: 5
Middelfart: Ingen
Odense: Ingen
Faaborg-Midtfyn: 7
Kerteminde: 1
Nyborg: 1
Svendborg: 3
Langeland: 3
Ærø: Ingen
Kilde: Ældre- og Socialministeriet
Tilpasser kosten
På Plejehjemmet Nørrevænget oplever personalet af og til, at ældre, der har boet alene og fået mad udefra, får en større appetit, når de flytter ind.
De opbygger mere muskelmasse og får også en bedre ernæringsstatus. En af forklaringerne er ifølge leder Rikke Brøndum Kollerup, at de kan tilpasse måltiderne, hvis en beboer for eksempel har svært ved at spise.
- Nogle kan måske ikke tygge maden og har brug for blødere kost. Og der kan vi målrette det fra dag til dag, forklarer hun.
Læs også: Populært som aldrig før:
Jørgen flyttede i bofællesskab - det vil Jette også
Populært som aldrig før: Jørgen flyttede i bofællesskab - det vil Jette også
Pernille Gram
Flere seniorer ønsker at rykke sammen i bofællesskaber. For et år siden åbnede seniorbofællesskabet Gartnerbyen i Bolbro, og nu er endnu et på vej til samme bydel.
Ifølge en undersøgelse fra RealDania overvejer 80.000 danskere at flytte i et bofællesskab inden for de næste fem år.
75-årige Jørgen Larsen flyttede ind i seniorbofællesskabet i Gartnerbyen sidste år, og Jette Larsen overvejer at gøre det samme, når Bodilhaven - også i Bolbro - er bygget færdig.
- Næste gang, vi flytter, bliver det i en etværelses med låg. Vi regner ikke med, at vi skal herfra, fortæller Jørgen Larsen.
Mandag aften var 385 personer tilmeldt udviklingsselskabet Tetris' beboermøde om den nye Bodilhaven.
- Det er heldigvis normalt, at vi har så stor opbakning. Vi kan se, at interessen virkelig er steget voldsomt efter corona. Vi har holdt et par stykker af de her beboermøder, og det er omkring 500, der dukker op. Seniorbofællesskaber er virkelig noget, der er i vælten for tiden, siger kommunikationschef for Tetris, Martin Wagner.
Realdania
På Fyn er der allerede flere end 40 seniorbofællesskaber, og der er yderligere 9 på vej.
I alt 69 boliger opføres i Bodilhaven, og Jette Larsen, der arbejder som kontorfuldmægtig, overvejer, om hun skal flytte i én af dem.
- Jeg er sikker på, at man skal passe på ikke at gøre det for sent i forhold til, hvor gammel man er. Jeg vil gerne møde andre mennesker, der kunne være interesseret i at lave nogle aktiviteter og gøre noget sammen i det omfang, man har tid og lyst, fortæller hun.
Bodilhaven forventes at stå færdig i slutningen af 2022.
Selvom der er samme krav til ernæringsindholdet, uanset hvor maden kommer fra, har Esther Eilsø Johansen en klar holdning til, hvordan hun gerne vil have den.
- Vi vil ikke af med den hjemmelavede mad. Det står fast, siger hun.
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.