Eksperiment: Sådan gik det, da 19-årige Julie skar voldsomt ned på sociale medier
Artiklen er mere end 30 dage gammel
En undersøgelse viser, at over halvdelen af de fynske gymnasieelever bruger mellem to og fire timer om dagen på sociale medier. Julie Jarl fra Mulernes Legatskole har sat sit forbrug voldsomt ned i seks dage.
Sociale medier er altid sammen med os. Vibrationerne med notifikationer og beskeder fra den elektroniske sutteklud i lommen holder kun pause, hvis man beder dem om det.
3.g'er om sociale medier:
- Det er et unødvendigt tidsforbrug
Julius Lindtoft er en af de få unge, der har et meget begrænset forbrug af sociale medier. Han har skiftet sin nye iPhone ud med en ældre Nokia 3310, og det har haft gevinster for den 18-årige gymnasieelev.
Bemærk har spurgt 700 unge mennesker om deres vaner på sociale medier. Blandt dem er der kun en procent, der svarer, at de ikke bruger sociale medier.
Julius Lindtoft hører til den gruppe, der undgår at bruge mange timer hver dag på at scrolle op og ned på Instagram.
I november fik han en Nokia 3310 i fødselsdagsgave, og siden har hans iPhone fundet sig til rette hjemme i skuffen. Før hans fødselsdag brugte Julius Lindtoft timevis på sin telefon hver dag, og det blev han træt af til sidst.
Unødvendig brug af tid
- Nokiaen har fjernet noget af den unødvendige tid, som jeg selv synes, jeg har brugt på min iPhone. Den har skrællet alt det negative fra, der er ved at have en telefon. Jeg kunne sidde og kigge på min iPhone i en halv time uden at lægge mærke til det. Der var en masse selviscenesættelse på Instagram, og det var ikke noget for mig. Nu bruger jeg kun min Nokia til at ringe og skrive beskeder, hvis jeg skal i kontakt med folk, fortæller Julius Lindtoft fra biblioteket på Sct. Knuds Gymnasium.
Kun 13 minutter på Facebook
Sidste uge tjekkede Julius Lindtoft sin iPhone og kunne konstatere, at han i alt kun havde brugt 13 minutter på Facebook de seneste syv dage.
- Fordelen ved at begrænse forbruget af sociale medier er selvfølgelig, at du kommer til at være mere til stede i nuet og ikke er så opmærksom på, hvad der sker i lommen på dig, men hvad der sker omkring dig i den fysiske verden, du er i, siger Lars Damgaard Nielsen, der er journalistisk lektor og underviser i sociale medier på Syddansk Universitet.
Det kan være befriende at bruge den gamle Nokia, men det kan også være en stor hæmsko i en dagligdag, hvor en smartphone er livline til mange af dagligdagens fornødenheder.
- Der er mange ting, du får sværere ved at gøre. For eksempel at få bruge dit NemID, købe billet i bussen, og du har ikke din bankkonto ved hånden, siger Lars Damgaard Nielsen.
Vennerne synes, det er sejt
Den primære kommunikation blandt unge beror sig på sociale medier. Men Julius Lindtoft mangler ikke kommunikation i det daglige, selvom vennerne til tider synes, det er sværere at komme i kontakt med ham.
- Jeg tror bare, det er en omstilling, der skal ske. Folk ved jo godt, at jeg har fået ny telefon, så det er bare at skrive på sms i stedet for Messenger, siger Julius Lindtoft.
Julius føler sig heller ikke udenfor, selvom han ikke bruger sociale medier på samme niveau som sine venner.
- De fleste synes, det er ret sejt, at jeg kan leve uden smartphone og uden at være opdateret på, hvad der sker på Instagram og Snapchat. Jeg får meget opbakning omkring det, fortæller den 18-årige 3.g'er.
FOMO (Fear of missing out)
Hvis man ikke tjekker folks opslag og stories på Instagram, Messenger og Snapchat, støder man heller ikke på begivenheder eller fester, som man kunne have været en del af. For Julius Lindtoft har det været befriende ikke altid at være opdateret på, hvad omgangskredsen foretager sig i weekenden.
- Når jeg kunne sidde og se, hvad folk lavede, så følte jeg mig mere udenfor, fordi man ikke er en del af det. Men hvis man ikke engang ved, at folk laver noget andet, så føler man sig ikke udenfor. Det gør jeg i hvert fald ikke, siger Julius Lindtoft.
Savner memes
Julius Lindtoft kan af og til savne et godt grin til de memes, der florerede i de beskeder, som han løbende kunne tjekke på sin iPhone.
Et meme er en joke, der deles på internettet. Oftest i form af et billede med påskrevet tekst.
Dem lever Julius Lindtoft i dag uden, men det er et lille afsavn i det store billede. Julius Lindtoft er glad for at have fjernet fokus fra sociale medier, så han kan bruge mere tid sammen med dem, han holder af.
- Det er jo bare småting, der sker på sociale medier. Det er jo ikke noget, jeg ikke kan læse i nyhederne, siger den unge gymnasieelev og fortsætter.
- Mine forældre synes også, jeg er blevet meget mere nærværende.
Men hvad ville der ske, hvis du fik at vide, at du sammenlagt kun måtte bruge 30 minutter på medierne Instagram, Facebook, Snapchat og Messenger?
Den udfordring har 19-årige Julie Jarl taget op. I seks dage har hun reduceret sit daglige forbrug af sociale medier fra tre-fem timer til blot 30 minutter. Udfordringen har vist sig at have gode og dårlige sider.
Fik lavet lektier i bussen
Julie Jarl er vant til at sidde i en bus tre timer om dagen. På turen er Instagram og Messenger altid trofaste medpassagerer, og tiden går ofte med at scrolle op og ned på skærmen. Men uden telefonen i hånden fandt Julie Jarl tid til andre ting.
- Jeg har overlevet en bustur uden at være på sociale medier. Det har resulteret i, at jeg i stedet for har fået lavet en masse lektier, så det er megafedt, siger den 19-årige gymnasieelev, før hun smiler og sender en thumbs up til kameraet på sin telefon.
Et voldsomt indgreb
30 minutter på sociale medier er en voldsom reduktion, når man er vant til at venner og familie færdes og dukker op på skærmen.
- Det er jo næsten ren matematik. En halv time til fire sociale medier, som er den primære sociale kontakt til omverdenen er meget lidt. Det er næsten helt umuligt. Det er jo kun 7,5 minut per styk, siger Lars Damgaard, der er journalistisk lektor og underviser i sociale medier på Syddansk Universitet.
Til gengæld kan Julie også vinde et udbytte af den reducerede tid.
- Julie bliver klogere på, hvad det gør ved hendes hverdag, og hvad det gør ved hendes opfattelse af verden omkring sig at skrue lidt ned for sociale medier, siger Lars Damgaard.
Beskeder på byturen
Den optimerede lektiemoral i bussen har været en gevinst af det reducerede SoMe-forbrug. Men livet er også andet end lektier, når man går i 3.g.
Når bassen brager på Blomsten og Bien, og mørket har lagt sig, er Snapchat og Messenger essentielle værktøjer til at holde løbende kontakt til veninderne. Undervejs i eksperimentet måtte Julie Jarl sande, at en butur en lørdag aften ikke kan harmonere med et SoMe-forbrug på 30 minutter.
- Jeg har cirka ti minutter tilbage i dag, og det er jeg lidt nervøs for. Hvis jeg ikke må bruge Messenger, kan jeg ikke komme i kontakt med mine venner, så jeg er lidt nervøs for, at jeg kommer til at overskride grænsen i dag, siger en bekymret Julie Jarl til sit kamera under eksperimentet.
Næste dag vågnede Julie Jarl med SoMe-tømmermænd.
- I går var jeg i byen. Efter klokken tolv talte den jo også. Der var lige nogle ting, der skulle på plads i dag, så jeg fandt det lidt nødvendigt at bruge mere end de 30 minutter, siger Julie Jarl.
Stof til eftertanke
Da eksperimentet nærmede sig de sidste dage, glædede Julie sig til, at det var slut. Det var stressende for hende at holde øje med, hvor højt hendes forbrug var, og hun følte ikke, at hun kunne få lov til at stresse af om aftenen ved at scrolle på Instagram. Til gengæld har hun fundet ud af, at hun ikke nødvendigvis går glip af noget ved ikke at være på sociale medier mange timer om dagen.