Emma kunne ikke sidde stille i skolen - nu har hun succes med håndlavede flødeboller
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En kollega fik Emma Marie Jørgensens øjne op for chokolade. I starten eksperimenterede hun derhjemme, men så tog det fart og for kort tid siden leverede hun sin første store ordre på 7.000 håndlavede flødeboller.
Duften af sød chokolade, karamel og stærk lakrids rammer straks, når man træder ind i lokalerne.
Midt i det hvide og helt rene køkken står 23-årige Emma Marie Jørgensen og rører i chokoladen, der skal have den helt rigtige temperatur, så skallen på flødebollerne får det helt rigtige knæk.
- Jeg skal have 850 flødeboller klar til i morgen, siger hun.
De første 400 håndstøbte flødeboller står allerede sirligt pakket i kasser på hylder i lagerrummet.
Fra hobby til virksomhed
Efter et efterskoleophold startede Emma Marie Jørgensen i lære som kok, noget hun har vidst, hun skulle, siden hun var otte år gammel.
Det var her, hun fik øjnene op for den søde brune masse.
- Jeg arbejdede sammen med en kok, der lærte mig en lille smule om chokolade, og så blev jeg bare helt vildt bidt af det, siger Emma Marie Jørgensen.
Chokoladen er blevet behandlet nøjsomt og nu er hun klar til at fylde de første forme. Den flydende masse fylder de 14 fordybninger i den hårde plastikform. Kort efter hælder hun massen tilbage i skålen, så der kun er en lille skal tilbage.
Hun købte en enkel chokoladeform og eksperimenterede derhjemme i et lille køkken. Efter kort tid blev hun spurgt, om hendes kreationer var noget, man kunne købe.
Hun startede virksomheden Emmas Chokolade, og så tog det fart.
- Jeg tog på arbejde på restauranten klokken 10, så var jeg nok hjemme klokken 22 og så lavede jeg chokolade det meste af natten - det var hårdt, men det var fedt, siger hun.
Efter to år med arbejdsuger langt over 100 timer, tog hun springet, sagde sit sikre job op, lejede lokaler i udkanten af Svendborg og gik fuldtid med sit hjertebarn.
- Man skal have is i maven, prøve at bevare roen og stole på, at det nok skal løbe rundt. Det er altså noget andet end at gå på arbejde og vide, at når måneden er omme kommer der en fast løn ind, siger hun.
Krudt i røven
I folkeskolen var det ikke bøger og opgaver, der hev i Emma Marie Jørgensen.
- Jeg kunne ikke sidde stille i skolen, og jeg var ikke særlig god til mange af fagene. Jeg har altid gerne ville være god til de ting, jeg gør, og det er aldrig fedt at føle, at der er noget man ikke er god til, siger hun.
Men i dag ved hun, at hun er landet det helt rigtige sted.
- Hver gang jeg er ude og levere til en butik eller restaurant, får jeg en kæmpe optursfølelse, når jeg hører hvor glade de er for noget, jeg har lavet. Det er en helt speciel følelse og det er lige præcis i det moment, jeg ved, at det er det helt rigtige jeg laver, siger Emma Marie Jørgensen.
Med sikker hånd fylder hun hvidt skum i de tynde skaller og dumper forsigtigt en rund marcipanbund inden hun igen tager fat i skålen med chokolade. Bundene dækkes forsigtigt med chokolade inden hun sætter formene på køl. Men ikke for længe.
Siden starten har hun købt flere forme og har nu 300 af slagsen, så hun kan følge med den store efterspørgsel.
- Den største ordre jeg har haft, havde jeg i foråret, hvor jeg lavede 1.000 firmagaver, som krævede 7.000 håndlavede flødeboller og flere forskellig slags fyldt chokolade. Der brugte jeg over 700 kilo chokolade, siger hun.
Og det er noget der kan mærkes.
- Når jeg har sådan en stor ordre, og det er gået godt, så kan jeg godt tænke: Gjorde jeg lige det? Ja, det gjorde jeg, smiler Emma Marie Jørgensen.
Med et snuptag vender hun hurtigt formen på hovedet, så lyden fra plastik der rammer stål fylder rummet. 14 blanke flødeboller stråler på bordet. Om lidt gentager hun processen igen og igen indtil hun kan krydse ordren på 850 flødeboller af listen.