Søren Mejer Jensen

Journalist, Radio4

16. jun. 2022 kl. 17:00
Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Efter afsløringer om pres og trusler: Lokalpolitikere siger nej tak til Søstre mod vold og kontrol

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Politikere i Aarhus og København er skeptiske over for et samarbejde med den omdiskuterede forening fra Odense efter afsløringer om blandt andet pres og trusler.

Det kan blive op ad bakke at få etableret den Odense-baserede forening Søstre mod vold og kontrol i Aarhus og København. Udsigten til et eventuelt samarbejde med den omstridte forening bliver mødt med skepsis fra en række lokalpolitikere i de to storbyer

Foreningen får ellers statsstøtte til at lave så godt et koncept, at det kan udbredes til andre kommuner, og hvis man skal tro foreningen, har Danmarks to største kommuner vist interesse for konceptet.

“I 2021 har vi oplevet interesse fra både Københavns Kommune og Aarhus Kommune,” skrev den til Styrelsen for International Rekruttering og Integration i slutningen af april.

- Jeg ville have svært ved at samarbejde med en forening, selvom den har et formål, der flugter fuldstændig med mine politiske ambitioner på det her område, når der er så mange forskellige beskyldninger mod foreningen, som der er, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Jens-Kristian Lütken (V).

Radio4 og TV 2 Fyn har gennem de seneste måneder afdækket, hvordan foreningens frivilligchef, Kefa Abu Ras, beskyldes for trusler og at udøve negativ social kontrol, ligesom foreningen får kritik for at involvere en minister i en klage over en navngiven betjent. I Aarhus ser en række partier ikke noget behov for Søstre mod vold og kontrols arbejde.

- At samarbejde med nogen, der truer, synes jeg ikke, er ok, men de skal også have lov til at forklare sig, hvis det er sådan, at de gerne vil det her. Så jeg kan jo aldrig helt afvise det, men lige nu ser jeg simpelthen ikke behovet, siger Mette Skautrup, gruppeformand og politisk ordfører for Konservative i Aarhus Byråd.

Lånte fjer

Flere lokalpolitikere i Aarhus og København stiller sig desuden undrende over for den påståede interesse. I Aarhus Kommune har byrådet for længst besluttet, at foreningen ikke skal etableres i byen. 

- Det er at pynte sig med lånte fjer. Det var jo afklaret på det tidspunkt, at den i hvert fald ikke kommer til Aarhus, siger Mette Skautrup.

Hun bakkes op af Venstres medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget, Gert Bjerregaard.

- Man kan jo ikke prøve at lave en reference og smykke sig med, at man er på vej til at lave en aftale med Aarhus, når man allerede ved på det her tidspunkt, at der er ingen aftale med Aarhus, siger han.

Den socialdemokratiske rådmand Anders Winnerskjold ønsker ikke at forholde sig til spørgsmål om Søstre mod vold og kontrol, da kommunen ikke har noget samarbejde med foreningen.

Søstre mod vold og kontrol skriver, at den aldrig har forsøgt at pynte sig med lånte fjer. Direktør i foreningen, Maja Løvstrup, forklarer i stedet til Radio4, at hun ikke havde kendskab til byrådet i Aarhus’ beslutning om ikke at indgå et samarbejde.

Zoom-møde uden videre dialog

Interessen fra “Københavns Kommune” er helt konkret et Zoom-møde mellem foreningen og Christopher Røhl i 2021. Han er i dag gruppeformand for Radikale Venstre i Københavns Borgerrepræsentation, men på tidspunktet for mødet var han partiets ordfører for beskæftigelse og integration.

- Mødet var simpelthen for at få et indtryk af, om der var nogle af de her initiativer, der også kunne være relevante at bære ind i forbindelse med integrationspolitikken i København. Vi var også godt på vej mod en valgkamp, så det var også for at kende til konkrete eksempler ude i resten af Danmark, siger han.

Der kom ikke noget konkret ud af mødet, ligesom der ikke har været nogen dialog siden. Christopher Røhl mener dog, at Søstre mod vold og kontrol har udviklet nogle gode redskaber, som kunne være spændende at indføre i København, men han er tilbageholdende med at sige, at det skal være Søstre mod vold og kontrol, der skal bruge redskaberne.

- Når jeg har fulgt debatten, som har kørt i Odense, rejser det i hvert fald for mig en række bekymringer. Først og fremmest for den ledelsesstruktur, der er i organisationen. Det er nogle interessante redskaber og noget andet, end det vi gør i Københavns Kommune, men om det præcis bliver den forening, er jeg ikke sikker på, siger Christopher Røhl.

Modstand fra V og K

Medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget for Konservative i København, Helle Bonnesen, siger, at det falder hende for brystet, at Søstre mod vold og kontrol skriver, at den “har oplevet interesse fra Københavns Kommune”, når der er tale om et Zoom-møde med én politiker fra ét parti.

- Jeg er ikke blevet spurgt, og jeg kan ikke huske, at vi har diskuteret det i udvalget overhovedet, og jeg sidder trods alt i udvalget på femte år. Det er meget uprofessionelt at gå ud og sige, at København har vist interesse, når vi ikke har diskuteret det i udvalg og i øvrigt ikke er blevet kontaktet af dem officielt, siger hun.

Helle Bonnesen vil være "ekstremt varsom” med at indlede et samarbejde med Søstre mod vold og kontrol på baggrund af det, som hun ved i dag. Jens-Kristian Lütken vil også forholde sig kritisk, hvis udvalget får en officiel henvendelse fra foreningen.

- Hvis man skal samarbejde med Københavns Kommune, skal der jo være orden i penalhuset. Det duer jo ikke, at der for eksempel er de her sager omkring trusler, som jeg kan læse om i pressen. Det skal selvfølgelig afdækkes fuldstændig, hvis sådan en forening skal have en mulighed for at samarbejde med Københavns Kommune, siger han.

Forening afviser kritik

Søstre mod vold og kontrol afviser fortsat at stille op til interview, men har sendt en mail med skriftligt svar til både Radio4 og også de øvrige kilder i denne artikel. Foreningen skriver:

"Vi har i en status den 7. oktober 2021 – forud for et møde med SIRI – skrevet følgende, som er fuldstændig korrekt: ”både Aarhus og København har allerede vist interesse for Søstre mod vold og kontrol, og det forlyder, at Aarhus Byråd skal behandle et forslag om at etablere SVK på et byrådsmøde i slutningen af 2021, så her har vi både været i kontakt med det politiske niveau og embedsværket. I København har vi oplevet en politisk interesse fra lokalpolitikere fra Radikale Venstre”.

Men det er lige netop det, som lokalpolitikerne i Aarhus altså kritiserer, for det var den 7. oktober 2021 allerede besluttet, at Søstre mod vold og kontrol ikke skulle etableres i byen. 

Foreningen skriver videre:

“I den status, der sendes i april 2022, er dette forkortet til ”I 2021 har vi oplevet interesse fra både Københavns Kommune og Aarhus Kommune” – hvilket er en faktuel korrekt opsummering for året 2021, hvor der jo ganske rigtigt havde fået henvendelser med interesse for vores arbejde.”

Tidligere i juni erkendte Søstre mod vold og kontrol, at foreningen har begået en række fejltrin. Blandt andet da Kefa Abu Ras truede en islamforsker med udskamning

9. jun. 2022 kl. 6:13
borger.dk

Søster-forening beklager og erkender fejl

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Søstre mod vold og kontrol erkender på baggrund af en række afsløringer, at foreningen i flere tilfælde skulle have ageret anderledes. To af ofrene for foreningens ageren har dog ikke modtaget nogen beklagelse og opfordrer til, at foreningen offentligt undskylder.

Søstre mod vold og kontrol erkender nu over for Radio4, at den Odense-baserede forening har begået en række fejltrin.

Det sker efter en række afsløringer den seneste måned fra Radio4 og TV 2 Fyn.

Også overfor politikerne i Odense, har foreningen erkendt, at dens ageren har været problematisk i en række tilfælde.

- Alle de forhold, som vi opfatter som problematiske; pres og trusselspræget kommunikation, klage over en kritiker til vedkommendes arbejdsgiver, kontakt til ministeren desangående og så videre. De her ting, i bagklogskabens lys, er ikke noget, de ville gøre i dag, siger Enhedslistens gruppeformand i Odense Byråd, Reza Javid.

Og netop foreningens beklagelser og løfter om en mere professionel adfærd i fremtiden fik i sidste uge tilliden til at tippe i søstrenes favør i Odense Byråd. Her stemte et flertal på 17 ud af 29 for at fastholde støtten til foreningen.

Søstre mod vold og kontrol siger i det seneste skriftlige svar til Radio4, at foreningen har haft en aktivistisk tilgang, drevet af hjerteblod, og den har investeret mere end bare faglighed i foreningens arbejde.

- Men vi skal stadig agere professionelt. Vi er bevidste om, at det er noget, der kræver kontinuerlig opmærksomhed, og at det ikke nødvendigvis er noget, vi kan klare med kollegial supervision alene, siger direktør Maja Løvstrup.

Foreningen har blandt andet sat gang i udarbejdelsen af et adfærdskodeks, som skal mindske risikoen for, at foreningens chefer eller frivillige “handler i affekt”, som der står i foreningens svar til Radio4.

Betjent er ikke tilfreds

I svaret til Radio4 erkender Søstre mod vold og kontrol også, at fremfærden i sagen om den odenseanske politibetjent, Elvir Abaz var forkert. I dag, skriver foreningen, ville den hverken indgive klager over enkeltpersoner til politiet eller involvere ministre i klagen, som det var tilfældet med politiassistenten. Forud for et møde i november 2020 med daværende integrationsminister, Mattias Tesfaye, videresendte foreningen klagen, de havde indgivet over betjenten, til ministeren.

Fem dage senere blev Elvir Abaz indkaldt til en samtale med sin overordnede og fik at vide, at han ville blive flyttet fra Vollsmose. Elvir Abaz stiller sig i dag ikke tilfreds med foreningens løfte om ikke at gentage lignende adfærd.

- Jamen, hvis det skal betyde noget, skal de offentligt gå ud og undskylde, at de har bagvasket mig.

- Jeg betragter ikke deres svar til jer som en beklagelse. For mig virker det som en halv erkendelse, der handler om krisestyring, fordi foreningen er presset over, at medierne har afsløret, at de har truet og presset og bagvasket deres kritikere, siger han.

I klagen over betjenten skrev foreningen desuden, at Elvir Abaz satte foreningens frivillige i fare. Over for Radio4 og TV 2 Fyn har foreningen desuden skrevet, at de "finder det problematisk, at Elvir Abaz forsvarer imamers kvindeundertrykkende skilsmissepraksis på bekostning af de kvinder, der på egen krop og sjæl mærker konsekvensen". 

Søstre mod vold og kontrol har ikke dokumenteret den påstand over for Radio4.

Foreningen siger i det skriftlige svar, at ”Kefa Abu Ras, (foreningens frivilligchef, red.) forsøgte at komme i dialog med politiassistenten på baggrund af hans facebookopslag i november 2020. Da han ikke ville tale med os, ringede vi til Fyns Politi, som opfordrede os til at sende en mail med vores bekymringer”.

Elvir Abaz giver dog ikke meget for Søstre mod vold og kontrols forsøg på at komme i dialog.

- Det er påfaldende, at Kefa Abu Ras skriver, hun vil i dialog med mig. For samme dag, hun skriver, kontakter man Mattias Tesfaye via foreningens rådgiver, Halima El Abbassi, som sidder i Søstre mod vold og kontrols advisory board. Her orienterer hun ministeren om, at jeg bliver politianmeldt, fordi jeg er efter Søstre mod vold og kontrol, og kvinderne frygter mig. Det fortæller noget om, hvor reelt deres ønske var om at indgå i dialog med mig.

Foreningen har tidligere afvist at have påvirket Elvir Abaz’ jobsituation, ligesom Mattias Tesfaye afviser at have blandet sig i personalesagen fra Fyns Politi.

Tidligere medlem har heller ikke modtaget nogen undskyldning

Radio4 har også fortalt om et tidligere medlem af foreningen, Heba Dirawi, som oplevede at få talrige sms’er hele døgnet fra Kefa Abu Ras efter et kritisk facebookopslag. Sms’er hun oplevede som truende og som indeholdt forsøg på at presse hende til at slette opslaget. Heller ikke hun har modtaget beklagelse eller undskyldning fra Søstre mod vold og kontrol.

- I starten ville foreningen ikke anerkende deres fejl. Men efter de (Kons. og Venstre, red.) begynder at snakke om at trække støtte fra dem, så vil de gerne undskylde. Men til hvem? Til Reza? Det skal de ikke gøre. Det er mig og de andre, der skal have undskyldning,” siger hun.

Kefa Abu Ras skriver i én af de mange beskeder til Heba Dirawi, at det tidligere medlem sætter foreningens andre frivillige i fare, og derfor er hun, (Kefa Abu Ras, red.), nu nødt til at gå til politiet. Radio4 har spurgt foreningen, hvordan Heba Dirawi konkret satte de frivillige i fare, men det har foreningen ikke dokumenteret.

Heba Dirawi er skuffet over, at Søstre mod vold og kontrol kun, ifølge hende, kommer med halvhjertede beklagelser. Hun vil derfor, ligesom Elvir Abaz, have foreningen til at komme med en offentlig undskyldning.

- Når man begår en fejl, så skal man sige undskyld. Hvis hun (Kefa Abu Ras, red.) ringer til mig og siger undskyld, så er der ingen der ved det, og ingen der anerkender, at foreningen har begået fejl. Men fordi jeg blev udstillet og truet, og alle ved det offentligt, så skal de også undskylde offentligt og anerkende deres fejl, siger Heba Dirawi.

Til Radio4 vil Søstre mod vold og kontrol ikke svare på spørgsmål om Heba Dirawi, fordi de så ville bryde deres tavshedspligt over for hende.

Forsker-trussel er offentligt beklaget

Én af dem, der dog har modtaget beklagelse over foreningens adfærd, er den anerkendte islamforsker, Jesper Petersen. Først benægtede Søstre mod vold og kontrol dog, at Kefa Abu Ras havde truet ham med en udskamningskampagne på sociale medier. Efterfølgende beklagede de, at han følte sig truet.

- Selvom der er forskellige opfattelser af, hvad der konkret er blevet sagt i samtalen mellem Kefa Abu Ras og Jesper Petersen, så hæfter vi os ved, at Jesper Petersen har haft en oplevelse af, at han er blevet truet og presset, og det har vi beklaget – og det gør vi stadig, siger foreningen i et skriftligt svar.

Jesper Petersen har tidligere udtalt til Radio4, at han er glad for, at foreningen anerkender, at der har været en trussel, og at han anser sagen for afsluttet.

Foreningens erkendelser af fejl har altså reddet stormen af i Odense for den omstridte forening. Men politikerne vil fortsat have øje på dens fremfærd. Det gælder blandt andet Reza Javid fra Enhedslisten.

- Hvis den her adfærd fortsætter, så vil vi ikke forlænge støtten til foreningen.

Søstre mod vold og kontrol får økonomisk støtte fra flere forskellige sider - blandt andet fonden bag grundlæggeren af Lego

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her