Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Vi fynboer skal i højere grad vænne os til flere regnfrie perioder. I dyreverdenen skal man også tilpasse sig, og tørken kan endda få flere eksotiske arter til at blive faste sommergæster i den fynske natur.
Mere eksotiske dyrearter kan være på vej mod danske himmelstrøg.
Tørkeindekset på Fyn og resten af landet er lige nu i den høje ende af skalaen, og tidens klimaforandringer kan resultere i flere tørkeperioder fremadrettet.
I dyreverdenen kan regnfrie dage og varmen få betydning for en række arters levevilkår.
Men vejrsituationen lokker samtidig også mere eksotiske og sydeuropæiske insekter til den danske natur, lyder det fra naturvejleder Emil Sanderhoff.
- Det sjove ved denne type vejr er jo, at vi kan få besøg sydfra. Det kan være sydlige insektarter, siger Emil Sanderhoff, naturvejleder hos Naturama og Naturdestination Skovsgaard, til TV 2 Fyn.
- Vi skal glæde os over det, påpeger han.
Fra Sydfrankrig til Sydfyn
For de varmere og længere somre giver insekter gode livsbetingelser. Blandt insekter rykker særligt flere sommerfugle nordpå på grund af varmen.
Her kan sværmere og sommerfugle såsom duehalesværmer, snerlesværmer og tidselsommerfugle gå hen at blive faste sommergæster i fynske haver fremadrettet.
- I Sydfrankrig på lavendelmarkerne ser vi typisk duehalesværmere flyve omkring. Den ligner lidt en lille kolibri med sin snabel, forklarer Emil Sanderhoff.
Allerede i 2018 begyndte duehalen for første gang at blive spottet flere steder i de danske haver trods sin oprindelse i middelhavsområdet.
Dengang havde vi en periode med historisk langvarig og omfattende tørke. Tørkeudviklingen i år minder meget om begyndelsen af tørken dengang, oplyser DMI.
Efterfølgende er duehalesværmeren på rigtig varme sommerdage blevet spottet herhjemme. Det er derfor heller ikke usandsynligt, at den vil fortsætte med at komme på visit i Danmark.
Mere eksotiske arter såsom skorpionen, der blandt andet er vidt udbredt i den vestlige del af Sydeuropa, er også normalvis vant til varme temperaturer og tørre forhold.
Om denne spindlerart kunne finde på vandre til Danmark - og Fyn - er dog for tidligt at fastslå:
- Det kunne nu være fedt at få skorpionen hertil, men der går nok lige lidt tid endnu, siger Emil Sanderhoff.
Trange kår for skovflåten
De velkendte arter herhjemme, som myggen og skovflåten, kan dog være blandt de arter, som får sværere vilkår med de regnfrie dage og varmere temperaturer.
Myggen kan især godt lide områder med vand, da det giver gode betingelser for dens æg. Her har den regnfattige maj givet modsatte effekt, fordi det giver færre vandpytter, hvor de kan lægge deres æg, uddyber naturvejlederen.
- Det er nok særlig dejligt for os mennesker for at undgå myggestik, siger han og fortsætter:
- Men det kan selvfølgelig være træls for svalen, som lever af myggen. Svalerne vil så igen mangle føde, og det kan ofte være svært for dem at finde føde.
Skovflåten er også særlig glad for fugtig skovbund, og deres levevilkår vil derfor også være udfordret med en tør sommer forude.
- Det kan sagtens være, at de får trange kår. Men det gør nok ikke så meget, siger Emil Sanderhoff.
Mange af de insekter, som lever i træer og buske, skal nok klare den. Her vil træerne være fyldt tilstrækkeligt med væske. Det er værre for insekterne, som bor i haveejernes urtebede, for det tørrer nemmere ud, fordi de ikke har samme dybe rødder i jorden.
Få dig en havedam
Naturvejlederen understreger dog, at naturen generelt er tilpasningsdygtig. Dyrene skal nok formå at tilpasse sig.
- Den største trussel er ikke det varme vejr, men det er manglen på levesteder, siger han.
Han opfordrer derfor de fynske haveejere til at lave sig en havedam med vand fra en nærliggende sø, hvis man har brug for et lille sommerferieprojekt.
Det vil hjælpe dyrenes levevilkår og samtidig give et væld af liv lige fra små organismer, guldsmede og salamandere. Derudover vil pindsvinet og snogen stensikkert også komme på visit, fortæller han.
- Det tager en weekend, så det er bare med at komme i gang.
De fynske haveejere skal efterhånden vænne sig til flere tørkeramte perioder. Det kan derfor være en fordel at tilpasse sin have til fremtidens vejrsituationer med mere tørketålende planter.