Bander har begravet stridsøkse - men politiet frygter ny tendens

Politiets nationale enhed for særlig kriminalitet vurderer, at der ikke længere er konflikt mellem Odense-banderne NBV og VO. Dermed er der ikke længere verserende bandekonflikter på øen.

Der er lige nu fredfyldt i det fynske bandeland, vurderer politikredsen NSK (National enhed for særlig kriminalitet). Kredsen udarbejder jævnligt konfliktvurderinger om rocker- og bandegrupperingers konflikter med hinanden.

Banderne NBV og VO røg i efteråret i totterne på hinanden, hvilket første gang blev tydeligt i offentligheden den 19. september, da medlemmer af VO-banden løsnede skud mod en bil med medlemmer fra NBV i Tornbjerg-kvarteret i Odense.

Kort tid efter, natten til den 22. september, lød en eksplosion på Bredagerløkken i Odense. Det var angiveligt en gengældelsesaktion udført af NBV og rettet mod VO. Og så kom den første konfliktvurdering fra NSK, der konkluderede der var 'krig' mellem de to bander.

Skyderiet i Tornbjerg markerede starten på en kort men intens bandekonflikt i Odense.
Skyderiet i Tornbjerg markerede starten på en kort men intens bandekonflikt i Odense.
Foto: Local Eyes

Men 19. december sidste år sluttede konflikten officielt i politiets bog. Det afslører rapporten "Rocker- og Bandesituationen i Danmark", som udkom for kort tid siden.

I rapporten står der også, at konflikten mellem Odense-banderne 9Hunna og NBV tog sin afslutning den 2. januar 2023.

Det bekræfter vicepolitiinspektør Jesper Weimar Pedersen, der står i spidsen for bandeindsatsen hos Fyns Politi.

- Det er også vores vurdering, at konflikterne er ovre. Vi arbejder dog stadig målrettet med grupperingerne og med at efterforske de kriminelle handlinger, som er begået, mens konflikterne har verseret, siger han.

Skruer ned

Når NSK ikke længere vurderer der er konflikt mellem bandegrupperinger, er en af de største forskelle for bandemedlemmerne deres betingelser i kriminalforsorgen. Under verserende bandekonflikter kan bandemedlemmer fra de konkrete grupperinger, der er i konflikt, ikke blive prøveløsladt eller komme på udgang.

I politiets arbejde er forskellen, at man nu kan skrue ned for visitationszoner og tryghedsskabende indsatser. Det kan også blive valgfrit for betjentene, om de vil bære skudsikker vest under patruljer

- Jeg kan ikke blive konkret på, hvad der præcis har gjort, at vi vurderer konflikten er slut. Men generelt vurderer vi en konflikt er slut, når årsagen ikke længere er til stede. Det kan være nogle bandemedlemmer, der ikke længere er på fri fod, eller efterretninger, der fortæller os at interne stridigheder er løst, forklarer Jesper Weimar Pedersen.

Ingen fynsk konflikt

Han vurderer ikke at det fynske bandemiljø vækster særlig meget i øjeblikket, men oplever dog en anden kedelig tendens i de fynske bander.

- Ligesom andre steder i landet ser vi også på Fyn, at der bliver rekrutteret meget unge mennesker til at løbe bandernes ærinder, fortæller han og fortsætter:

- Men vi har i politiet stor succes med at lægge et tryk på de eksisterende grupperinger. Udfordringen er, at når en gruppering opløses, så opstår der en ny. Det er en større og sværere udfordring at løse.

Vicepolitiinspektøren understreger, at det er et øjebliksbillede, når man taler om, at konflikten er slut. Erfaringsmæssigt ved han, at der sandsynligvis vil opstå en ny konflikt. Om det bliver i morgen, eller om et år, er dog svært at spå om.

Eksplosioner på stribe

Sidste år blev en lang række beboelsesejendomme i Odense blevet ramt af sprængninger.

 Senest blev en opgang i Lærkeparken i Vollsmose raseret, da der klokken seks om morgenen den 25. december eksploderede en stor krysantemumbombe.

Den 30. december klokken 03.30 blev to teenagere taget på fersk gerning af politiet, da de forsøgte at sprænge en opgang på Nyborgvej i Odense med over fire kilo plastisk sprængstof.

Raseret opgang i Lærkeparken, efter en kraftig krysantemumbombe detonerede.
Raseret opgang i Lærkeparken, efter en kraftig krysantemumbombe detonerede.
Foto: Privatfoto

Fyns Politi vil dog hverken be- eller afkræfte om eksplosionerne har relation til bander, selvom sprængningen i Vollsmose foregik lige i VO's baghave, og forsøget på Nyborgvej skete i NBV's territorie.

- Men vi arbejder med stort engagement på at løse samtlige sager med sprængninger i Odense det seneste år, oplyser Jesper Weimar Pedersen.

Oversigt

    Oversigt