9. feb. 2022 kl. 23:01
Ole Holbech

Lastbil med fugletårn sad fast: - Ikke alt går efter planen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Friluftsrådet har doneret 150.000 kroner til et fugletårn, der skal stå i Mindelunden i Seden. Tårnet ankom onsdag over middag, men det står der ikke endnu.

Mindelunden i Seden får en ny bygning, et fugleudkigstårn, som det lokale menighedsråd længe har ønsket sig. Tårne, der ankom onsdag over middag, er endnu ikke helt på plads, men det vender vi tilbage til.

Tårnet i Mindelunden skal medvirke til at gøre området til et attraktivt, rekreativt område, hvor naturen kan opleves på en skånsom måde.

Sidste år bevilligede Odense Kommune gennem initiativet Borgerne Bestemmer 50.000 kroner til medfinansiering af fugleudkigstårnet.

Læs også: Nyborg Slot: Er museumslov eller anlægslov hurtigst?
Gå tilbage Del
9. feb. 2022 kl. 18:51

Nyborg Slot: Er museumslov eller anlægslov hurtigst?

Venstre vil fremskynde slotsbyggeri med en anlægslov. Men er det hurtigere end en museumslov? Det strides partierne om.

3. marts kommer Folketinget til at tage stilling til et beslutningsforslag fra Venstre, der vil fremskynde slotsprojektet i Nyborg med en ny anlægslov.

Konservative har tilsluttet sig forslaget, mens regeringen hidtil har fastholdt, at lovforslaget bag en ændring af museumsloven bør være hovedvejen, der får slotsprojektet i Nyborg tilbage på skinnerne. 

Forslaget skulle gøre det lettere at få lov til at formidle historien og mindre restriktivt i forhold til at bygge på fortidsminder.

Men Venstre fastholder, at en ny museumslov svarer til at køre med bumletog, mens en anlægslov vil være eksprestoget, der får slotsprojektet i Nyborg først i mål.

Forslaget er blevet endnu mere centralt i den politiske debat, efter at A. P. Møller Fonden har trukket sit tilsagn om støtte til projektet. Det skete onsdag med henvisning til, at man savner en realistisk tidsplan for et endeligt projekt og projektets økonomi.

Normalt vedtager Folketinget anlægslove til motorveje eller metrobyggeri - projekter, som Folketinget ønsker gennemført på den hurtigste og mindst bøvlede måde.

Tilhængerne af en anlægslov fremhæver ofte den anlægslov, som Folketinget tidligere har brugt til at vedtage byggeriet bag Statens Naturhistoriske Museum i København tilbage i 2017.

Det projekt mødte både lokal modstand og modstand på Christiansborg, fordi anlægslove i deres natur er mindre demokratiske end den planvej, der blev valgt til Nyborg Slot, der som bekendt blev stoppet i Miljø- og Fødevareklagenævnet efter at have været næsten ni år undervejs.

Et flertal på 4-3 satte en effektiv stopper for det 340 millioner kroner dyre projekt.

Den nye museumslov får sit eget sagkyndige klagenævnt i stedet for Miljø- og Fødevareklagenævnet.

I en korrespondance fra daværende transportminister Ole Birk Olesen til transportudvalget fra februar 2017, understreger ministeren anlægslovens fordele: 

- Anlægslove giver en klar retslig retning, så man i videst muligt omfang undgår fordyrende forsinkelser og understøtter projekterne, så de holder sig indenfor de fastlagte tidsplaner og budgetter. Det giver sikkerhed for, at projektet ikke går i stå på grund af lange klagesagsforløb, skriver han.

Han henviser bl.a. til, at nogle af miljøgodkendelserne under normale omstændigheder vil kunne havne i Miljø- og Fødevareklagenævnet med risiko for forsinkelser.

- Det er baggrunden for for forslaget om anlægslov med fravigelse af visse love samt klageadgange. Uden en anlægslov skulle projektet have et helt andet anlægsbudget med væsentlig større reserver, hedder det.

Anlægsloven suspenderer ikke pr. automatik tilladelser efter natur- og miljøbeskyttelsesloven.

Statens Naturhistoriske Museum holder sig også inden for gældende lokalplan, og desuden kan man fortsat indbringe sager for domstolene.

Der har hidtil kun været gisnet om, hvor hurtigt godkendelsen af slotsprojektet kan komme igennem med henholdsvis museumsloven og en anlægslov, og hvornår byggeriet i givet fald kan gennemføres.

Hos Østfyns Museer har et kvalificeret gæt været, at projektet tidligst kan være klart i 2025 med den nye museumslov og i 2024 med en anlægslov.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen sagde onsdag til TV 2 Fyn, at det ikke har været meldingen til hende, at en anlægslov ville fremskynde projektet.

 

 

Siden har de frivillige arbejdet på at skaffe den resterende finansiering. Den er nu kommet fra Friluftsrådet, der har doneret yderligere 150.000 kroner.

- Der er to sponsorer, Odense Kommune og Friluftsrådet, og det er vi dybt taknemmelige for, siger Niels Erik Mertz Rasmussen, der er kasserer i Seden Menighedsråd.

Unikt udsyn

Udsigtstårnet er tegnet af Skov- og Naturstyrelsen. Tårnet er velegnet til fugleobservationer over fjorden. 

Nærheden til shelterklyngen, skoven og strandengen giver masser af muligheder for naturoplevelser og socialt samvær, mener de i menighedsrådet.

Læs også: Tidligere orkan kommer med sne til Fyn
Gå tilbage Del
9. feb. 2022 kl. 18:40
Fyn

Tidligere orkan kommer med sne til Fyn

Sune Jørgensen

Natten til fredag kommer den tidligere orkan Landon forbi Danmark som et almindeligt lavtryk. Med sig har den koldere luft og vinterlige byger.

En kraftig orkan ved navn Landon har de seneste døgn huseret i området mellem Grønland og Island med vindhastigheder, der har nået 50 meter i sekundet.

Onsdag morgen har Landon mistet pusten, men ligger dog fortsat som et stormlavtryk syd for Island.

Det næste halvandet døgns tid bevæger Landon sig mod Danmark, hvor den natten til fredag forventes at ankomme som et almindeligt lavtryk.

Med sig har den blæst og vinterlige byger, som fredag morgen kan iklæde dele af Danmark i hvidt.

Dermed er der flere, der formentlig kan gå på vinterferie med lidt sne udenfor. Det er dog ikke noget, der vil ligge særligt længe. Allerede i weekenden bliver det nemlig igen mildere og ustadigt.

Sådan rammer sne Danmark

Allerede torsdag morgen er der mulighed for, at enkelte byger kan have et hvidt islæt over sig. Størst chance for vinterlige byger er der i Nordjylland.

Ellers er det først fra torsdag sent aften, at chancen for hvidt nedbør stiger. Det er nemlig her, at lavtrykket går i land.

I første omgang vil nedbøren primært falde som regn eller slud, men i takt med at lavtrykket bevæger sig henover Danmark, vil meget af nedbøren efterhånden gå over i sne.

I kortet herunder kan man se, hvor sandsynligheden for sne er størst.

TV 2 Vejret
Her er der størst chance for, at vinterferien starter med et hvidt landskab.

De, der måtte få et vinterlandskab i løbet af natten til fredag, har mulighed for at nyde dette under en blå himmel. En stor del af landet forventes nemlig at ligge badet i solskin fredag formiddag.

Eneste undtagelse er Bornholm, hvor lavtrykket fortsat vil hænge ved med regn og slud.

Det milde vejr vender tilbage

Mens fredagen kortvarigt byder på et koldt pust, vil det mildere vintervejr allerede vende tilbage i weekenden.

Her vil temperaturen endnu engang komme op mellem 4 og 7 graders varme. Samtidig ventes et større regnvejr i slutningen af weekenden at bevæge sig op til Danmark fra sydvest.

Dermed er det ikke lang tid, at sneen kan få lov til at blive liggende i denne omgang.

- Det bliver unikt, for du har udsigt over hele den sydlige del af Odense Fjord, spændende fra Munkebo, Vigelsø til Stige Ø. Og så har du jo et shelter i nærheden, så du kan kombinere det med at kigge på fugle med socialt samvær med dem, du kan lide at være sammen med, siger Niels Erik Mertz Rasmussen.

Må vente lidt endnu

Det var ellers meningen, at fugleudkigstårnet skulle op at stå på sin plads onsdag eftermiddag, men det må vente lidt.

Lastbilen, der kom med det færdigbyggede tårn, sad nemlig fast i det bløde underlag og måtte efterfølgende trækkes fri af en gummiged.

Ole Holbech

Derfor er fugletårnet endnu helt nået til sit endelige bestemmelsessted og klar til at blive taget i brug.

- Vi havde troet, at tårnet kom op nu her i eftermiddag (onsdag eftermiddag, red.), men det kan godt være, at det varer et par dage endnu. Der skal muligvis lægges køreplader ud. Det er ikke alt, der går efter planen, men det skal nok lykkes, siger Niels Erik Mertz Rasmussen.

4. jan. 2025 kl. 6:00

Vintervejret fortsætter i weekenden

LYT
Del
Link
kopieret!

Igen i dag er der vintervejr på programmet. Morgenen starter med frostgrader på hele øen, og i løbet af dagen kan vi få spredte snebyger.

Det betyder samtidig risiko for glatte veje hele døgnet, med temperaturer der kun kommer op på en enkelt plusgrad de fleste steder.

Vejret bliver skiftende med skydække og kig til solen. Det skulle altså være til at finde tidsrum med dejligt vejr til en gåtur.

3. jan. 2025 kl. 22:20

Lægekoncern ramt af cyberangreb

LYT
Del
Link
kopieret!

Lægekoncernen Alles Lægehus vil fredag give besked til patienter, der er blevet ofre for det cyberangreb, som ramte lægekoncernen 9. december.

Det oplyser Alles Lægehus til DR Nyheder.

Lægekoncernen oplyste i en pressemeddelelse 30. december, at det kriminelle angreb har omfattet persondata fra patienter og medarbejdere, og at man fortsat undersøger omfanget.

Alles Lægehus har 130.000 patienter landet over, men det er endnu ukendt, hvor mange af disse der er ramt.

På Fyn har Alles Lægehus afdelinger i Faaborg og Gelsted.

Vinterberedskabet kører på højtryk

LYT
Del
Link
kopieret!

Fredagen blev starten på en række af dage med temperaturer under frysepunktet og sne.

I Faaborg-Midtfyn Kommune gør de deres for at holde vejene sikre og farbare, men Carsten Nøhr, som er leder af Park, Vej og Natur i Kommunen, opfordrer alligevel til at køre forsigtigt og i god tid.

- Der er jo mange kilometer veje vi skal holde, så tag dig god tid når du skal ud og køre. Hellere komme ti minutter for sent, siger han.

3. jan. 2025 kl. 20:56
Morten Albek

Så meget dyrere bliver det at eje en diesel- eller benzinbil

LYT
Del
Link
kopieret!

Da vi hoppede ind i 2025, tog udgifterne til benzin- og dieselbiler ligeså et hop op.

Det er med andre ord blevet markant dyrere at tanke sin bil, især hvis du til daglig pendler i en dieselbil.

På grund af nye afgifter tager prisen på en liter diesel et ordentligt ryk op med 65 øre per liter. Den årlige såkaldte udligningsafgift på dieselbiler er dog samtidig sat ned.

Derfor rammer de nye højere afgifter på diesel især dem, der kører langt og tanker meget.

Værst for pendlere

Ifølge FDM vil man faktisk spare lidt penge i det samlede regnskab som dieselbilist, hvis man kun kører 10.000 kilometer om året.

Men kører man mindst 15.000 kilometer om året, hvilket de fleste dieselbilister gør, så bliver det dyrere.

Og kører man 20.000 kilometer om året i en dieselbil, vil det betyde en stigning i udgifter på 975 kroner.

Når man op på 30.000 kilometer, så fordobles beløbet til en ekstra udgift på næsten 2.000 kroner.

For benzinbiler ser regnestykket lidt anderledes ud. Der er ikke modregning i en fast afgift, så der rammer stigningen rent med 23 øre ekstra per liter.

Det vil sige, at hvis du kører 20.000 kilometer i en benzinbil, giver det en ekstraregning på 293 kroner.

Det frustrerer Kennet Herskind, der kører i en benzinbil.

- Det er vanvittigt, som benzinpriserne allerede er steget, fortæller han frustreret til TV 2 Fyn.

Mulig marginal gevinst til elbilister

Kører du i elbil, skal du ikke frygte stigende afgifter. Tværtimod.

I Danmark vil man nemlig opleve et marginalt fald i afgiften på elektricitet.

Dog er det kun elbilister, der lader op uden abonnement, som kan se frem til en besparelse.

Men selv for disse elbilister er besparelsen minimal.

For kører man 10.000 kilometer, lyder besparelsen på 79 kroner. Det skriver FDM.

3. jan. 2025 kl. 20:11

Danskerne får billigere boliglån

LYT
Del
Link
kopieret!

Renterne på bankernes boliglån er faldet støt i løbet af 2024. Det viser Mybankers rentestatistik, som opgør de renter, som bankkunder får tilbudt gennem Mybankers platform.

Den gennemsnitlige tilbudte rente på et boliglån i banken var på lige under 4,5 procent i december 2024. Det var 2,1 procentpoint lavere end et år tidligere.

Også den gennemsnitlige tilbudte rente på et andelsboliglån var lavere ved udgangen af 2024 end et år tidligere.

Ifølge Mybanker faldt gennemsnittet af de tilbudte renter på et andelsboliglån hver eneste måned i løbet af 2024. I december lå gennemsnittet på 4,3 procent, hvilket var ét procentpoint lavere end et år tidligere.

3. jan. 2025 kl. 19:09
Sophie Gommesen

Hav af blomster lagt foran ulykkessted

LYT
Del
Link
kopieret!

Et par dage efter ulykken, der kostede 24-årige Tobias Lund fra Odense livet, vælter kondolencerne ind i form af blomster og lys lagt ved ulykkesstedet.

Blandt andet kan man tyde, at familiemedlemmer og venner har været forbi. Der står blandt andet skrevet.

Passer på dig og vores familie.

Vent på mig!

Din kone vil jeg altid være.

Du vil altid have den største plads i mit hjerte.

Vi deler jeres sorg.

Og det er ikke kun på Nyborgvej, at man finder kondolencer. Tobias Lunds fodboldklub mindes også den unge odenseaner i et opslag på Facebook.

3. jan. 2025 kl. 18:03
Sophie Frederikke Gommesen

Lastbil skal tømmes på motorvejen efter brand

LYT
Del
Link
kopieret!

En lastbiltrailer brød tidligere fredag i brand på Fynske Motorvej, hvilket fik beredskabet til at spærre motorvejen helt ved Motorvejskryds Odense.

Branden er slukket og motorvejen er genåbnet, men et stort arbejde udestår endnu med den brandskadede lastbilstrailer, oplyser politiets vagtchef.

- Vi afventer en lastbil med en grab og nogle tomme lastbiltrailere, så vi kan få flyttet godset væk fra motorvejen i nye trailere. Derefter skal den brandskadede trailer løftes op på en blokvogn, for bremserne er blokeret helt, siger Steen Nyland.

Vagtchefen oplyser at godset i traileren er tungt men ufarligt. I forbindelse med bjærgningen skal dele af motorvejen spærres igen.

3. jan. 2025 kl. 17:06
Fyn
Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Unge sniffede lightergasubemandet bibliotek - nu har borger fået nok

LYT
Del
Link
kopieret!

Han kunne lugte det, med det samme han satte sig på biblioteket i Otterup.

Stanken sivede rundt i lokalet, og Per Hermansen var ikke i tvivl om, hvad det var, og hvor det kom fra.

Han kiggede over på fire unge mænd, der her mellem bøger og blade sad og sniffede lightergas tidligt torsdag aften.

Biblioteket i Otterup var som sædvanlig åben og ubemandet i tidsrummet. Så der var intet personale til at bevidne, hvad de unge fordrev tiden med.

Derfor skrev Per Hermansen et opslag i Facebookgruppen ’Det sker i Otterup’.

- Ved du, hvad dine børn laver, skrev han, mens han kunne høre den ene lightergas-dåse efter den anden blive åbnet.

Han skrev og forklarede videre, hvad han så på biblioteket. Her opholdt han sig i en times tid, inden han tog hjem med en tung hovedpine efter at have lugtet lightergas.

Men billedligt talt kom hovedpinen også af tanken om den situation, Otterup efterhånden er i, fortæller Per Hermansen.

- Der er et generelt problem med stoffer i byen, siger han.

- Det er noget, der skal gøres noget ved nu. Det er en samlet opgave, som både forældre og SSP skal løfte.

Lightergas er grænsen

SSP i Nordfyns Kommune er blevet gjort opmærksom på lightergas-episoden på biblioteket i Otterup torsdag aften. Det oplyser SSP-konsulent Per Jensen i en besked til TV 2 Fyn.

- Vi er bekendt med hændelsen og er i gang med forebyggende indsatser, skriver han.

Også på biblioteket i Otterup er man på sagen. Hans Trygve Birkeland er bibliotekar og driftskoordinator, og han har set overvågningsbillederne fra torsdag aften igennem. Her kan han ikke se, at de unge sniffer lightergas, men han fortæller, at man har fundet de tomme dåser i en skraldespand uden for biblioteket.

Tidligere har de unge af og til opholdt sig på biblioteket, men hen over julen har de været der nærmest dagligt, fortæller Hans Trygve Birkeland.

- En del borgere har henvendt sig om unge, der hænger ud på biblioteket om aftenen. Det har vi været klar over. De har dog aldrig opført sig uordentligt. Men lightergas er vores grænse, og derfor har vi taget fat i SSP, siger Hans Trygve Birkeland.

- Hvis vi smider dem ud af biblioteket, går de bare et andet sted hen og sniffer lightergas. Så det er vigtigt, at nogle voksne tager hånd om dem.

Flere problemer

At der endelig er et fokus på de unge, og hvad de laver om aftenen i Otterup, var, hvad Per Hermansen ville med sit opslag på Facebook. Alt for længe har ingen gjort noget ved et åbenlyst problem, mener han.

- Skal en af de unge dø, før der bliver gjort noget, spørger han.

I Facebookgruppen ’Det sker i Otterup’ er det ikke første gang, der bliver gjort opmærksom på problemet.

I december beskrev en ekspedient, hvordan teenagere er begyndt at købe to-tre dåser lightergas ad gangen, og i november lagde en kvinde billeder op af en tom dåse lightergas kastet ved skolens legeplads.

Selv har Per Hermansen også set, hvordan handel med stoffer foregår på åben gade i Otterup.

Han mener, at en af årsagerne til problemet er, at de unge ikke længere har nogen steder at tage hen i Otterup. Så ender de steder som biblioteket, når personalet er taget hjem, og hvor selvbetjeningsåbningstiderne gør, at man stadig kan komme ind. Derfor er han glad for, at kommunens SSP-arbejde nu går ind i sagen.

- Det var også på tide, siger han.

3. jan. 2025 kl. 16:10
Allan Lundgren/Ritzau Scanpix

Medisterpølse tilbagekaldt efter salmonella-fund

LYT
Del
Link
kopieret!

Coops luksusmedister tilbagekaldes efter fund af salmonella, skriver fødevarevirksomheden Hilton Foods Danmark i en pressemeddelelse.

Produktet er solgt i Kvickly, Brugsen, SuperBrugsen, Fakta Tyskland og FK Tvøroyi (Færøerne).

- Symptomerne på infektion med salmonella er diarre, mavesmerter, feber, hovedpine og eventuelt kvalme og opkast. Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger, lyder det i pressemeddelelsen.

Hilton Foods Danmark oplyser, at produktet bør kasseres eller leveres tilbage til butikken, hvor det er købt.

Helt præcist er der tale om produktet "luksusmedister, 600 gram" med pakkedatoen: 26.12.2024 og sidste anvendelsesdato: 02.01.2025.

3. jan. 2025 kl. 15:21
Sophie Frederikke Gommesen

Motorvej spærret - brændende lastbil blokerer

LYT
Del
Link
kopieret!

Beredskabet har valgt at spærre Fynske Motorvej i vestgående retning ved motorvejskryds Odense, da en brændende lastbil holder i nødsporet. Det oplyser Vejdirektoratets trafikinfo.

Motorvejen vil formentlig være spærret til branden er slukket.

Biler som skal mod Odense og Middelfart kan køre via rampen til Svendborgmotorvejen og flette ind på Fynske Motorvej igen.

Opdatering 16.05: Motorvejen er igen åben for trafik.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her