Lastbil med fugletårn sad fast: - Ikke alt går efter planen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Friluftsrådet har doneret 150.000 kroner til et fugletårn, der skal stå i Mindelunden i Seden. Tårnet ankom onsdag over middag, men det står der ikke endnu.
Mindelunden i Seden får en ny bygning, et fugleudkigstårn, som det lokale menighedsråd længe har ønsket sig. Tårne, der ankom onsdag over middag, er endnu ikke helt på plads, men det vender vi tilbage til.
Tårnet i Mindelunden skal medvirke til at gøre området til et attraktivt, rekreativt område, hvor naturen kan opleves på en skånsom måde.
Sidste år bevilligede Odense Kommune gennem initiativet Borgerne Bestemmer 50.000 kroner til medfinansiering af fugleudkigstårnet.
Nyborg Slot: Er museumslov eller anlægslov hurtigst?
Venstre vil fremskynde slotsbyggeri med en anlægslov. Men er det hurtigere end en museumslov? Det strides partierne om.
3. marts kommer Folketinget til at tage stilling til et beslutningsforslag fra Venstre, der vil fremskynde slotsprojektet i Nyborg med en ny anlægslov.
Konservative har tilsluttet sig forslaget, mens regeringen hidtil har fastholdt, at lovforslaget bag en ændring af museumsloven bør være hovedvejen, der får slotsprojektet i Nyborg tilbage på skinnerne.
Forslaget skulle gøre det lettere at få lov til at formidle historien og mindre restriktivt i forhold til at bygge på fortidsminder.
Men Venstre fastholder, at en ny museumslov svarer til at køre med bumletog, mens en anlægslov vil være eksprestoget, der får slotsprojektet i Nyborg først i mål.
Forslaget er blevet endnu mere centralt i den politiske debat, efter at A. P. Møller Fonden har trukket sit tilsagn om støtte til projektet. Det skete onsdag med henvisning til, at man savner en realistisk tidsplan for et endeligt projekt og projektets økonomi.
Normalt vedtager Folketinget anlægslove til motorveje eller metrobyggeri - projekter, som Folketinget ønsker gennemført på den hurtigste og mindst bøvlede måde.
Tilhængerne af en anlægslov fremhæver ofte den anlægslov, som Folketinget tidligere har brugt til at vedtage byggeriet bag Statens Naturhistoriske Museum i København tilbage i 2017.
Det projekt mødte både lokal modstand og modstand på Christiansborg, fordi anlægslove i deres natur er mindre demokratiske end den planvej, der blev valgt til Nyborg Slot, der som bekendt blev stoppet i Miljø- og Fødevareklagenævnet efter at have været næsten ni år undervejs.
Et flertal på 4-3 satte en effektiv stopper for det 340 millioner kroner dyre projekt.
Den nye museumslov får sit eget sagkyndige klagenævnt i stedet for Miljø- og Fødevareklagenævnet.
I en korrespondance fra daværende transportminister Ole Birk Olesen til transportudvalget fra februar 2017, understreger ministeren anlægslovens fordele:
- Anlægslove giver en klar retslig retning, så man i videst muligt omfang undgår fordyrende forsinkelser og understøtter projekterne, så de holder sig indenfor de fastlagte tidsplaner og budgetter. Det giver sikkerhed for, at projektet ikke går i stå på grund af lange klagesagsforløb, skriver han.
Han henviser bl.a. til, at nogle af miljøgodkendelserne under normale omstændigheder vil kunne havne i Miljø- og Fødevareklagenævnet med risiko for forsinkelser.
- Det er baggrunden for for forslaget om anlægslov med fravigelse af visse love samt klageadgange. Uden en anlægslov skulle projektet have et helt andet anlægsbudget med væsentlig større reserver, hedder det.
Anlægsloven suspenderer ikke pr. automatik tilladelser efter natur- og miljøbeskyttelsesloven.
Statens Naturhistoriske Museum holder sig også inden for gældende lokalplan, og desuden kan man fortsat indbringe sager for domstolene.
Der har hidtil kun været gisnet om, hvor hurtigt godkendelsen af slotsprojektet kan komme igennem med henholdsvis museumsloven og en anlægslov, og hvornår byggeriet i givet fald kan gennemføres.
Hos Østfyns Museer har et kvalificeret gæt været, at projektet tidligst kan være klart i 2025 med den nye museumslov og i 2024 med en anlægslov.
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen sagde onsdag til TV 2 Fyn, at det ikke har været meldingen til hende, at en anlægslov ville fremskynde projektet.
Siden har de frivillige arbejdet på at skaffe den resterende finansiering. Den er nu kommet fra Friluftsrådet, der har doneret yderligere 150.000 kroner.
- Der er to sponsorer, Odense Kommune og Friluftsrådet, og det er vi dybt taknemmelige for, siger Niels Erik Mertz Rasmussen, der er kasserer i Seden Menighedsråd.
Unikt udsyn
Udsigtstårnet er tegnet af Skov- og Naturstyrelsen. Tårnet er velegnet til fugleobservationer over fjorden.
Nærheden til shelterklyngen, skoven og strandengen giver masser af muligheder for naturoplevelser og socialt samvær, mener de i menighedsrådet.
Tidligere orkan kommer med sne til Fyn
Natten til fredag kommer den tidligere orkan Landon forbi Danmark som et almindeligt lavtryk. Med sig har den koldere luft og vinterlige byger.
En kraftig orkan ved navn Landon har de seneste døgn huseret i området mellem Grønland og Island med vindhastigheder, der har nået 50 meter i sekundet.
Onsdag morgen har Landon mistet pusten, men ligger dog fortsat som et stormlavtryk syd for Island.
Det næste halvandet døgns tid bevæger Landon sig mod Danmark, hvor den natten til fredag forventes at ankomme som et almindeligt lavtryk.
Med sig har den blæst og vinterlige byger, som fredag morgen kan iklæde dele af Danmark i hvidt.
Dermed er der flere, der formentlig kan gå på vinterferie med lidt sne udenfor. Det er dog ikke noget, der vil ligge særligt længe. Allerede i weekenden bliver det nemlig igen mildere og ustadigt.
Sådan rammer sne Danmark
Allerede torsdag morgen er der mulighed for, at enkelte byger kan have et hvidt islæt over sig. Størst chance for vinterlige byger er der i Nordjylland.
Ellers er det først fra torsdag sent aften, at chancen for hvidt nedbør stiger. Det er nemlig her, at lavtrykket går i land.
I første omgang vil nedbøren primært falde som regn eller slud, men i takt med at lavtrykket bevæger sig henover Danmark, vil meget af nedbøren efterhånden gå over i sne.
I kortet herunder kan man se, hvor sandsynligheden for sne er størst.
De, der måtte få et vinterlandskab i løbet af natten til fredag, har mulighed for at nyde dette under en blå himmel. En stor del af landet forventes nemlig at ligge badet i solskin fredag formiddag.
Eneste undtagelse er Bornholm, hvor lavtrykket fortsat vil hænge ved med regn og slud.
Det milde vejr vender tilbage
Mens fredagen kortvarigt byder på et koldt pust, vil det mildere vintervejr allerede vende tilbage i weekenden.
Her vil temperaturen endnu engang komme op mellem 4 og 7 graders varme. Samtidig ventes et større regnvejr i slutningen af weekenden at bevæge sig op til Danmark fra sydvest.
Dermed er det ikke lang tid, at sneen kan få lov til at blive liggende i denne omgang.
- Det bliver unikt, for du har udsigt over hele den sydlige del af Odense Fjord, spændende fra Munkebo, Vigelsø til Stige Ø. Og så har du jo et shelter i nærheden, så du kan kombinere det med at kigge på fugle med socialt samvær med dem, du kan lide at være sammen med, siger Niels Erik Mertz Rasmussen.
Må vente lidt endnu
Det var ellers meningen, at fugleudkigstårnet skulle op at stå på sin plads onsdag eftermiddag, men det må vente lidt.
Lastbilen, der kom med det færdigbyggede tårn, sad nemlig fast i det bløde underlag og måtte efterfølgende trækkes fri af en gummiged.
Derfor er fugletårnet endnu helt nået til sit endelige bestemmelsessted og klar til at blive taget i brug.
- Vi havde troet, at tårnet kom op nu her i eftermiddag (onsdag eftermiddag, red.), men det kan godt være, at det varer et par dage endnu. Der skal muligvis lægges køreplader ud. Det er ikke alt, der går efter planen, men det skal nok lykkes, siger Niels Erik Mertz Rasmussen.