Minister varsler loft over renter på kviklån

DF og Konservative har skiftet holdning og støtter nu loft over omkostningerne på kviklån - kendt som ÅOP.

Et bredt flertal i Folketinget er nu klar til at se på mulighederne for at indføre et loft over renter og omkostninger på kviklån.

For det er ofte både hurtigt og nemt at optage et af de meget synlige kviklån, men det kan også hurtigt blive ekstremt dyrt, da renterne ofte løber op i mange hundrede procent. Og det kan mange af de svage beboere på socialområdet ikke gennemskue, når de pludselig har brug for penge.

Det fik sidste uge Socialdemokratiet i Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune til at foreslå at rette henvendelse til regeringen for at få indført restriktioner og begrænsninger for kviklån.

- Mange mennesker i denne gruppe lever i nuet, og når de falder over de falder over tilbud om at få penge her og nu, så bliver fristelsen for stor. De kan ikke overskue konsekvenserne på længere sigt, og deres livskvalitet daler, når de pludselig ikke længere kan betale husleje, siger Claus Skjoldborg Larsen (S), der er medlem af Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune, og har været med til at rejse sagen med kviklån.

Og nu sker der måske noget i sagen – allerede inden Odense Kommune overhovedet har nået at kontakte regeringen.

Flertal

Et bredt politisk flertal i Folketinget er nemlig klar til at indføre et loft over, hvor høje omkostninger forbrugerne kan betale for kviklån, hvilket var et af de punkter, som udvalget havde på sin liste med forslag til, hvad der kan gøres for at mindske risikoen for at svage grupper optager kviklån.

Det skriver Børsen tirsdag.

Flere partier har nemlig skiftet holdning til kviklån. Det vil regeringen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) udnytte til at lave en bred politisk aftale.

Ministeren ser et loft over de årlige omkostninger i procent (ÅOP) som et oplagt værktøj.

- Vi tager et opgør med de kviklån, som med fuldstændigt ublu omkostninger og skruppelløse måde at drive forretning på fanger folk i en gældsspiral, udtaler han i en kommentar til Børsen.

I foråret fremsatte SF et beslutningsforslag om at lægge et loft over ÅOP. Dengang fik partiet kun opbakning fra Enhedslisten og Alternativet.

Siden er stemningen vendt hos De Radikale, Dansk Folkeparti og Konservative.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, fortæller, at partiet har skiftet holdning, fordi tidligere tiltag ikke har haft den ønskede effekt.

Det gælder en betænkningstid på 48 timer på kviklån, som blev indført for tre år siden.

Langtidsholdbare løsninger

Ifølge Forbrugerrådet Tænk har udbyderne lavet deres produkter om, så man i stedet låner penge via en kassekredit, der ikke er omfattet af reglerne.

Simon Kollerup understreger over for Børsen, at der skal findes langtidsholdbare løsninger. Det skal sikres, at udbyderne af kviklån ikke kan omgå reglerne.

De Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, understreger over for Børsen, at partiet traditionelt ikke er meget for at regulere.

Alligevel vil partiet have et loft, fordi lånene har "uhensigtsmæssige påvirkninger for låntagerne".

SF's forslag lød på et ÅOP-loft på 15 procent. SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er nu klar på et højere loft i første omgang.

Forbrugerrådet Tænk har tidligere foreslået et loft på 20 procent. Bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, har lagt op til 50 procent.

Behandles i Odense tirsdag

Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune har på baggrund af anbefalinger fra Rådet for Socialt udsatte udarbejdet en række forslag til, hvad der kan gøres for at mindske risikoen for at svage grupper optager kviklån:

  • Begrænsning af markedsføring og reklamer for kviklån
  • Et øget rådgiveransvar for udbydere af kviklån
  • Loft over renter og gebyrer reguleret i lovgivningen
  • Loft over antallet af lån en borger kan optage
  • Nationale kampagner med oplysning om dyre lån - herunder risici og faldgruber
  • Mulighed for frivillig registrering i RKI eller andre debitorregistre
  • Adgangen til gældssanering styrkes for borgere på kontakthjælp og andre offentlige ydelser

Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune skal drøfte henvendelsen til regeringen på deres møde i dag, tirsdag, men der tegner sig på forhånd et flertal for forslaget, da Socialdemokratiet har flertal i udvalget.

Oversigt

    Oversigt