Minister varsler loft over renter på kviklån
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
DF og Konservative har skiftet holdning og støtter nu loft over omkostningerne på kviklån - kendt som ÅOP.
Et bredt flertal i Folketinget er nu klar til at se på mulighederne for at indføre et loft over renter og omkostninger på kviklån.
For det er ofte både hurtigt og nemt at optage et af de meget synlige kviklån, men det kan også hurtigt blive ekstremt dyrt, da renterne ofte løber op i mange hundrede procent. Og det kan mange af de svage beboere på socialområdet ikke gennemskue, når de pludselig har brug for penge.
Udsatte fristes over evne: Kommune kræver indgreb mod kviklån
Op mod en fjerdedel af voksne med fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne er tynget af gæld efter at have optaget kviklån. Nu vil politikerne i Odense bede regeringen om at ændre reglerne for de dyre lån.
Det er hurtigt og nemt at optage et af de meget synlige kviklån. Men det kan også hurtigt blive ekstremt dyrt, da renterne ofte løber op i mange hundrede procent. Og det kan mange af de svage beboere på socialområdet ikke gennemskue, når de pludselig har brug for penge.
- Vi kæmper for at få vores borgere til at klare en hverdag for sig selv, og her er det helt afgørende, at de kan styre deres egen økonomi. Men når borgerne fristes af et af de aggressive tilbud om kviklån, kan deres økonomi og dermed deres evne til at klare sig selv hurtigt briste, siger Claus Skjoldborg Larsen (S), der er medlem af Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune, og har været med til at rejse sagen med kviklån.
Odense Kommune kan dog ikke selv stoppe borgernes adgang til at optage kviklån. Derfor vil Ældre- og Handicapudvalget nu tage kontakt til regeringen for at få indført restriktioner og begrænsninger for kviklån.
- Mange mennesker i denne gruppe lever i nuet, og når de falder over de falder over tilbud om at få penge her og nu, så bliver fristelsen for stor. De kan ikke overskue konsekvenserne på længere sigt, og deres livskvalitet daler, når de pludselig ikke længere kan betale husleje, siger Claus Skjoldborg Larsen.
I første omgang vil udvalget tage kontakt til Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) og de politiske ordførere for alle partier for at få dem til at overveje indgreb over for kviklån.
Ældre- og Handicapudvalget har på baggrund af anbefalinger fra Rådet for Socialt udsatte udarbejdet en række forslag til, hvad der kan gøres for at mindske risikoen for at svage grupper optager kviklån:
Begrænsning af markedsføring og reklamer for kviklån
Et øget rådgiveransvar for udbydere af kviklån
Loft over renter og gebyrer reguleret i lovgivningen
Loft over antallet af lån en borger kan optage
Nationale kampagner med oplysning om dyre lån - herunder risici og faldgruber
Mulighed for frivillig registrering i RKI eller andre debitorregistre
Adgangen til gældssanering styrkes for borgere på kontakthjælp og andre offentlige ydelser
Den forrige regering afviste at regulere markedet for kviklån, men måske vil henvendelsen fra Odense Kommune blive modtaget mere positivt af den nye socialdemokratiske regering. I det såkaldte forståelsespapir mellem den socialdemokratiske regering og støttepartierne, er der lagt op til, at Folketinget skal vedtage indgreb mod kviklån.
Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget skal drøfte henvendelsen til regeringen på deres møde tirsdag i næste uge, men der tegner sig på forhånd et flertal for forslaget, da Socialdemokratiet har flertal i udvalget.
Det fik sidste uge Socialdemokratiet i Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune til at foreslå at rette henvendelse til regeringen for at få indført restriktioner og begrænsninger for kviklån.
- Mange mennesker i denne gruppe lever i nuet, og når de falder over de falder over tilbud om at få penge her og nu, så bliver fristelsen for stor. De kan ikke overskue konsekvenserne på længere sigt, og deres livskvalitet daler, når de pludselig ikke længere kan betale husleje, siger Claus Skjoldborg Larsen (S), der er medlem af Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune, og har været med til at rejse sagen med kviklån.
Og nu sker der måske noget i sagen – allerede inden Odense Kommune overhovedet har nået at kontakte regeringen.
Flertal
Et bredt politisk flertal i Folketinget er nemlig klar til at indføre et loft over, hvor høje omkostninger forbrugerne kan betale for kviklån, hvilket var et af de punkter, som udvalget havde på sin liste med forslag til, hvad der kan gøres for at mindske risikoen for at svage grupper optager kviklån.
Det skriver Børsen tirsdag.
Flere partier har nemlig skiftet holdning til kviklån. Det vil regeringen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) udnytte til at lave en bred politisk aftale.
Forbrugslåns-begmand til regeringen: Politisk flertal beskytter forbrugerombudsmanden
Regeringen må sluge en kamel for at få lov om forbrugslån vedtaget tirsdag. Flertal udenom regeringen vil ikke være med til at begrænse forbrugerombudsmandens tilsyn.
Regeringen skal ikke røre ved Forbrugerombudsmandens tilsyn med forbrugslåns-virksomheder.
Det mener et politisk flertal på Christiansborg, der står bag et ændringsforslag, inden tredjebehandlingen af et nyt lov forslag i dag, hvor en stor del af tilsynet ellers er lagt i hænderne på Finanstilsynet.
Forslaget er fremsat af Enhedslisten, SF og Alternativet og har fået tilslutning fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.
Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen har tidligere til TV 2/Fyn oplyst, at hun ser den nye lovgivning som en svækkelse af forbrugerbeskyttelsen og i strid med andre lovgivningskomplekser, hvor man har dobbelt tilsyn.
Den nye lovgivning ville efter Forbrugerombudsmandens udlægning føre til, at hun ikke kunne føre tilsyn med, at markedsføringsloven og kreditvurderingsreglerne bliver overholdt - altså om kunderne overhovedet har råd til at betale lånet tilbage.
Inden tredjebehandlingen i dag har et flertal bestående af SF, Enhedslisten, Alternativet, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti som nævnt besluttet, at Forbrugerombudsmanden skal beholde tilsynet.
Det sker bl.a. efter, at Forbrugerombudsmanden har været på besøg i erhvervsudvalget.
- Formålet med den her lov var jo at stramme op, og derfor ville det være meget, meget uheldigt, hvis resultatet var, at man i stedet reducerede kontrollen med den her branche, siger Pelle Dragsted, Enhedslisten. Partierne fik ændringsforslaget igennem i forbindelse med 2. behandlingen af lovforslaget.
Regeringen har fastholdt, at den nye lovgivning, hvor Finanstilsynet skal godkende og føre tilsyn med forbrugslånsvirksomheder var en styrkelse.
- Forbrugerombudsmanden vil fortsat kunne gribe ind over for udbydernes markedsføring og prisoplysning. Forslaget vil derfor samlet set medføre øget forbrugerbeskyttelse, da tilsynet med udbydere af forbrugslån skærpes, har det tidligere heddet i en udtalelse til TV 2/Fyn fra erhvervsministeriet.
Fredag fremsættes i øvrigt endnu et forslag inden for forbrugslån.
Det sker, når SF stiller forslag om at skabe større gennemsigtighed for forbrugerne, skærpe reglerne for reklamer for kviklån i det offentlige rum, sætte et loft over renter og gebyrer, sætte et loft over, hvor mange kviklån og hvor stor en samlet gæld en låntager kan optage.
Socialdemokraternes erhvervspolitiske ordfører, Karin Gaardsted, siger på forhånd til TV 2/Fyn, at partiet ikke vil stemme for det forslag.
- Vi mener simpelthen ikke, det er vidtgående nok. Vi har 10 punkter, som vi vil gennemføre lige så snart, vi får regeringsmagten, siger hun.
Se forslagene her:
I øjeblikket overvejer partiet et renteloft på forbrugslån.
- Branchen selv, Finans Danmark, har efter, at TV 2/Fyn kunne fortælle om lovlige kviklånsrenter på 759 procent, foreslået et maksimum på 50 procent. Forbrugerrådet 30 procent. Vi har ikke lagt os fast på, hvad det skal være endnu, siger Karin Gaardsted.
Ministeren ser et loft over de årlige omkostninger i procent (ÅOP) som et oplagt værktøj.
- Vi tager et opgør med de kviklån, som med fuldstændigt ublu omkostninger og skruppelløse måde at drive forretning på fanger folk i en gældsspiral, udtaler han i en kommentar til Børsen.
I foråret fremsatte SF et beslutningsforslag om at lægge et loft over ÅOP. Dengang fik partiet kun opbakning fra Enhedslisten og Alternativet.
Siden er stemningen vendt hos De Radikale, Dansk Folkeparti og Konservative.
Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, fortæller, at partiet har skiftet holdning, fordi tidligere tiltag ikke har haft den ønskede effekt.
Det gælder en betænkningstid på 48 timer på kviklån, som blev indført for tre år siden.
Langtidsholdbare løsninger
Ifølge Forbrugerrådet Tænk har udbyderne lavet deres produkter om, så man i stedet låner penge via en kassekredit, der ikke er omfattet af reglerne.
Simon Kollerup understreger over for Børsen, at der skal findes langtidsholdbare løsninger. Det skal sikres, at udbyderne af kviklån ikke kan omgå reglerne.
De Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, understreger over for Børsen, at partiet traditionelt ikke er meget for at regulere.
Trine Bramsen:
- Vi vil forbyde kviklån
Socialdemokratiet vil forbyde kviklån, men i første omgang gælder det om få det gjort ulovligt at markedsføre lånene, siger Trine Bramsen.
Tirsdag skal Odenses beskæftigelsesudvalg beslutte, om kommunen skal stille gratis hjælp til rådighed til borgere, der er havnet i endeløs gæld på grund af for mange dyre kviklån.
Forslaget er stillet af socialdemokraten Claus Skjoldborg Larsen, men hans fynske partifælle på Christiansborg Trine Bramsen vil gå endnu længere i kampen mod kviklån.
- Vi ønsker at forbyde den lånetype, fordi det lokker for mange unge ud i fordærv og håbløs gæld. Derfor skal det slet ikke være en lånetype, man kan udbyde. Lige nu er der ikke flertal i folketinget for at forbyde kviklån, men her og nu kunne man jo starte med at forbyde al form for markedsføring for de her lån, siger Trine Bramsen til TV 2/Fyn.
Vil have loft over låneomkostninger
Finans Danmark har netop foreslået et loft over de årlige omkostninger i procent (ÅOP) på 50 procent. Hvis det bliver en realitet, vil det betyde, at låntageren maksimalt kan betale halvdelen af lånebeløbet i renter hvert år.
Som det er i dag, er der nemlig ingen begrænsning for de årlige omkostninger i procent, og det har betydet, at nogle kviklån har haft en årlig omkostning i procent på 759 procent.
Derfor er det en samfundspligt at beskytte borgerne mod uoverskuelige lånetyper, mener Trine Bramsen.
- De her lån er skabt til at binde mennesker, som ikke kan gennemskue lånene, til gæld. Det er vores pligt som samfund at beskytte mennesker mod at ende i en uoverkommelig gæld, og derfor vil vi meget gerne begrænse dem, siger hun og fortsætter:
- Jeg kommer til at tage det op på Christiansborg og stille spørgsmål til ministeren. De blå partier ønsker ikke at forbyde de her lån, men jeg vil have ministeren til at forholde sig til den teknologiske udvikling, hvor man nemt bliver mødt af tilbud om kviklån på telefonen, siger Trine Bramsen.
Rådgivning på dagsordenen
I Odense Kommune er Claus Skjoldborg Larsens (S) forslag på dagsordenen på tirsdagens møde i beskæftigelsesudvalget.
Her skal udvalget beslutte, om kommunen skal tilbyde hjælp og rådgivning til borgere, der fristes af kviklån med ekstremt høje renter.
- Jeg håber, at forvaltningen vil kigge på, hvad vi kan gøre anderledes. Vi skal se, om vi kan finde en måde, så der kommer rådgivning til dem, som er i klemme. Den Frie Rådgivning i Vollsmose kunne være fin at få udbredt til flere. Men jeg er glad for, at jeg har fået folketingsgruppen til at kigge på det, så der nu bliver arbejdet på det ovre på borgen, siger Claus Skjoldborg Larsen.
En opgave for Christiansborg
I øjeblikket er der i udvalget opbakning til forslaget fra Socialdemokratiet, mens Venstre og Konservative er imod.
Søren Windell fra de Konservative kalder det et sympatisk forslag, men han ser det dog som en sag for folketingspolitikerne og ikke de enkelte kommunalbestyrelser.
- Det her er måske ikke en kerneopgave i Odense Kommune. Finansrådet er også ude og foreslå, at vi skal have et øvre loft på 50 procent i ÅOP. Så jeg synes lidt, at det er en Christiansborg-ting, som vi tager ned i kommunen, men samtidig er det jo os, der sidder med de borgere, det handler om.
- Så vi har også en udfordring her, men i stedet for at Odense måske skal lave en stor informationskampagne, så skulle vi måske have flere med, så vi ikke sidder her og opfinder den dybe tallerken, for det her er et landsdækkende problem, siger Søren Windell.
Alligevel vil partiet have et loft, fordi lånene har "uhensigtsmæssige påvirkninger for låntagerne".
SF's forslag lød på et ÅOP-loft på 15 procent. SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er nu klar på et højere loft i første omgang.
Forbrugerrådet Tænk har tidligere foreslået et loft på 20 procent. Bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, har lagt op til 50 procent.
Behandles i Odense tirsdag
Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune har på baggrund af anbefalinger fra Rådet for Socialt udsatte udarbejdet en række forslag til, hvad der kan gøres for at mindske risikoen for at svage grupper optager kviklån:
Begrænsning af markedsføring og reklamer for kviklån
Et øget rådgiveransvar for udbydere af kviklån
Loft over renter og gebyrer reguleret i lovgivningen
Loft over antallet af lån en borger kan optage
Nationale kampagner med oplysning om dyre lån - herunder risici og faldgruber
Mulighed for frivillig registrering i RKI eller andre debitorregistre
Adgangen til gældssanering styrkes for borgere på kontakthjælp og andre offentlige ydelser
Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune skal drøfte henvendelsen til regeringen på deres møde i dag, tirsdag, men der tegner sig på forhånd et flertal for forslaget, da Socialdemokratiet har flertal i udvalget.