4. jun. 2020 kl. 13:36
Fyn

Politiker lever af banker: Hylder ny lovændring

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Nye regler for kviklån blev torsdag formiddag vedtaget i Folketinget. Fynsk låneportal, der tidligere har reklameret for de hundedyre lån, byder nu den nye lov velkommen.

Opdateret

  1. TV 2 Fyn har valgt at rette artiklen efter samtale med Tommy Hummelmose, der har gjort opmærksom på, at han hele tiden har ønsket lovgivning på området for kviklån. Dog kunne han ikke stemme for et brev til politikerne på Christiansborg, da han fandt det for detaljeret i forhold til en kommunalpolitikers viden. 

En lov gør det nu umuligt for danskere at optage lån med en årlig omkostninger på op til 900 procent. Et stort flertal i Folketinget vedtog tirsdag  at sætte et loft på 35 procent i rente på forbrugslån.

Den konsevative byrådspolitiker Tommy Hummelmose, Odense Kommune,  driver virksomheden Intelligent Banker, der tidligere har reklameret for lån med mange hundrede procent i renter.  Men Tommy Hummelmose hylder alligevel det lovforslag om kviklån, som torsdag formiddag blev vedtaget på Christiansborg.

- Ingen kan være tjent med renter på flere hundrede procent, og det vil lovforslaget rette op på, siger Tommy Hummelmose torsdag formiddag i en udtalelse til TV 2/Fyn.

Læs også: Grundlovsdag live: Bjørn og Christoffer guider om vejen til magten
Gå tilbage Del
4. jun. 2020 kl. 10:19
Fyn

Grundlovsdag live: Bjørn og Christoffer guider om vejen til magten

Har du altid ønsket, at du kunne råbe politikerne op? Grundlovsdag går to unge, politiske modstandere sammen om at gøre fynboerne klogere på vejen til politisk indflydelse.

Som byrådsmedlem får Christoffer Lilleholt (V) talrige henvendelser fra fynboer, der brænder for en politisk sag, men ikke helt ved, hvordan den sag bliver til virkelighed.

“Mange fynboer brænder for de lokalpolitiske sager, men jeg oplever også, at der er mange, der ikke helt ved, hvordan de kan få hul igennem til os”

— Christoffer Lilleholt (V), byrådsmedlem Odense Kommune 

- Der er rigtig mange fynboer, der brænder for den lokalpolitik, som former deres hverdag, men jeg oplever også, at der er mange, der ikke helt ved, hvordan de kan få hul igennem til os, hvis de for eksempel vil have lavet busruterne om, siger han.

Og det kan folketingspolitiker Bjørn Brandenborg (S) nikke genkendende til.

- Fynboernes hverdag er et spejlbillede på det samfund, som vi knokler for at repræsentere bedst muligt. Hvis vi skal kunne det, skal vi have dem i tale, og derfor er deres inputs og opråb guld værd, siger han.

Grundlovsdag stiller de to politiske modstandere derfor al deres viden og erfaringer til rådighed, når de går sammen om at gøre fynboere klogere på, hvordan man som helt almindelig fynbo råber politikerne på Christiansborg og i de fynske byråd op.

TV 2/FYN EVENT INVITERER TIL LIVE-SAMTALER PÅ FACEBOOK

Se med på fredag den 5. juni, når vi sender live med de to politiske eksperter på TV 2/Fyns facebookside klokken 11.00 i anledning af grundlovsdagen.

 

Du kan også se med 12.30, når TV 2/Fyn Events Signe Ryge inviterer fellow ved Constructive Institute Jakob Risbro til en samtale om mediernes dækning af coronakrisen. 

- Det kan for eksempel være, at du kæmper for en læsesal i centrum. I den situation ville jeg råde dig til at tage fat i en lokalpolitiker på din egen alder, fordi de forstår dig og kan sætte sig ind i problemet på en anden måde, siger Christoffer Lilleholt.

Normalvis har de to politikere ikke meget til fælles udover et bragende ønske om at gøre en forskel for fynboerne. Den ene er rød, den anden er blå. Bjørn Brandenborg har siden sommer haft kontor på Christiansborg, mens Christoffer Lilleholt kæmper sine politiske kampe i Odenses Byråd.

Men når TV 2/Fyn Event grundlovsdag inviterer de to politikere til en live-samtale på TV 2/Fyns facebookside, står samarbejde over midten og konkrete eksempler på, hvordan man får politikernes opmærksomhed, allerøverst på dagsordenen.

Hvad mangler du råd til?

Og har du altid ønsket, at du kunne råbe politikerne op? Eller er du dybt uenig i regeringens klimapolitik, men ved du ikke hvilke argumenter, der virker bedst?

HAR DU ET SPØRGSMÅL TIL POLITIKERNE?

Send os et par linjer med dit spørgsmål, din politiske sag eller demokratiske udfordring, som du godt kunne tænke dig, at de to politikere skal løse nederst i artiklen. Måske bliver dit spørgsmål valgt.

Så skriv et par ord om det, du går og tumler med nederst i artiklen. Måske er det dit spørgsmål, vi sender videre til de to politikere i morgen.

Du må meget gerne fortælle os om det, du brænder for, om du før har forsøgt at råbe politikerne op, og hvorfor du tror, at det endnu ikke er lykkes helt. De to politikere sidder klar med helt konkrete værktøjer og idéer til, hvordan du bedst kommer videre med din politiske sag.

Sådan råber du politikerne op

Der findes mange måder at henvende sig til politikerne på, men hvilken er egentlig den mest effektive? Ifølge Bjørn Brandenborg fungerer en god, gammeldags mail ofte godt.

- Jeg tjekker min indbakke flere gange om dagen og har også tit samtaler med fynboer, der skriver privat til mig på Facebook eller Instagram, siger han.

Men det kan også være, du skal overveje at invitere politikerne ud i virkeligheden.

- En gruppe lokale i Stige (Odense Kommune, red.) var bange for at skolen lukkede, og derfor inviterede de seks politikere ud for at vise alt det, som de synes, Stige kan. Det overbeviste alle i byrådet og gjorde en skolebevarelse til en fællessag, siger Christoffer Lilleholt om én måde at råbe politikerne op på.

I andre situationer kan det være relevant at skrive et læserbrev, at invitere til møder eller paneldebatter. Men ifølge Christoffer Lilleholt er det vigtigt, at du er klar til at gå i dialog.

- Det er ikke altid bedst at råbe højt til demonstrationer og proklamere, at alt er dårligt. Så vil jeg hellere tage dialogen. Hvis man kan overbevise mig om, at man kæmper for et generelt problem, så vil jeg også kæmpe mere for sagen, siger han.

Se, hvordan du bedst kan overbevise politikerne om din sag – og bliv klogere på hvilke argumenter, der virker bedst, når vi sender live grundlovsdag på TV 2/Fyns facebookside klokken 11.00.

Du kan stille dit spørgsmål til Bjørn Brandenborg og Christoffer Lilleholt her:

Alligevel undlod Tommy Hummelmose sammen med Venstres Christoffer Lilleholt at stemme, da Beskæftigelses- og Socialudvalget i september sidste år vedtog at sende et brev til ministre og politiske ordførere med forslag til nye initiativer og regler på låne- og gældsområdet. De to politikere havde foreslået et ændringsforslag til henvendelsen, men da et flertal i udvalget afviste ændringsforslaget, undlod Tommy Hummelmose at stemme for at sende forslaget til tre ministerier.

Argumentet fra Tommy Hummelmose lyder, at ændringsforslaget var for detaljeret til, at en kommunalpolitiker kunne tage stilling til det. Derfor stemte han i stedet for sit ændringsforslag, som dog blev forkastet.

- Manipulerende portal

Tommy Hummelmose er medejer af Intelligent Banker. Virksomheden driver flere portaler, der formidler netop kvik- og forbrugslån  i seks forskellige europæiske lande.

Portalerne har Forbrugerrådet tidligere kaldt for både ”manipulerende” og "problematiske".

Blandt andet sagde seniorøkonom ved forbrugerorganisationen, Morten Bruun Pedersen, i februar 2019 følgende til TV 2 /Fyn:

- Når man går ind på en portal, er det for at finde det bedste og billigste produkt. Det er ikke dét, man bliver præsenteret for her.

Til kritikken svarede Tommy Hummelmose blandt andet:

- Vi hjælper forbrugeren til at få frit valg imellem de finansielle tjenester som banker og finansieringsselskaber stiller til rådighed. Det er den "intelligente bankmand".

Firmaer retter ind

Men ifølge Tommy Hummelmose er der siden sket en ændring:

- Intelligent Banker er reklamebureau for en lang række banker, og vi kan allerede nu se, at flere af disse er begyndt at justere deres renter ned i henhold til de nye regler.

Han tilføjer, at Intelligent Banker fortsat forventer at hjælpe bankerne med at annoncere for deres produkter, som fremadrettet vil være underlagt den nye lovgivning.

Læs også: Stor bøde: Tæve med fem hvalpe lukket inde på varmt badeværelse
Gå tilbage Del
4. jun. 2020 kl. 11:27

Stor bøde: Tæve med fem hvalpe lukket inde på varmt badeværelse

Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

En uautoriseret hundeavler på Fyn har fået en stor bøde og en betinget frakendelse mod at holde dyr efter at have behandlet flere hunde, heste og papegøjer groft uforsvarligt.

I et hus i Vissenbjerg hos en uautoriseret kvindelig hundeavler gik i alt 14 hunde rundt i deres egen afføring. De fik hverken mad eller vand nok.

“Det svarer til, at man kan tælle dyrets ribben på lang afstand og i mørke”

— Claus Holten Kristensen, specialanklager, Fyns Politi

Blandt de 14 hunde var en tæve med sine fem kun 15 dage gamle hvalpe. Tæven og hvalpene var lukket inde på et lille og meget varmt badeværelse.

- En kvinde på 49 år har på sin bopæl drevet et erhvervsmæssigt dyrehold, hvor hun primært opdrættede hunde med henblik på videresalg, fortæller specialanklager ved Fyns Politi Claus Holten Kristensen til TV 2/Fyn.

For kvindens behandling af dyrene modtog hun en bøde på 50.000 kroner.

- Man kunne tælle ribbenene på lang afstand

Når man skal vurdere, om dyr får den rette mængde mad og vand, vurderer man ud fra det, man kalder deres huld. Til vurderingen gør man brug af en skala fra 1-9, hvor 9 er meget overvægtig, og 1 er ekstremt unerernæret.

Kvindens 14 hunde placerede sig mellem 1-3 på den skala.

- Den første hund, der er beskrevet i sagen, lå på huldskalaens nummer 1, og jeg plejer at sige, at det svarer til, at man kan tælle dyrets ribben på lang afstand og i mørke. Der er altså ikke tvivl om, at et dyr på skalens nummer 1 er ekstremt underernæret, siger Claus Holten Kristensen.

Disse forhold vurderes til at være uforsvarlig og grovere uforsvarlig behandling af hundene.

- I en sådan vurdering er der tre trin. Det mildeste trin er det, man kalder uforsvarlig behandling. Det næste trin kalder man grov uforsvarlig behandling og sidste trin er mishandling, og der landede kvinden altså ikke, fortæller Claus Holten Kristensen.

Heste og papegøjer også groft uforsvarligt behandlet

Det var dog ikke kun hunde, kvinde havde på sin adresse i Vissenbjerg.

Ud over de 14 hunde havde kvinden også fire hopper og to papegøjer, der heller ikke var blevet behandlet ordenligt.

Hoppernes placering på huldskalaen lå mellem 2,5 og 3, og papegøjerne havde ingen plads til at flyve.

- De to papegøjer boede i så lille et bur, at de ingen chance havde for at leve bare en brøkdel, som de ville ude i naturen, siger Claus Holten Kristensen.

“Hun har fået det, jeg kalder det gule kort”

— Claus Holten Kristensen, specialanklager, Fyns Politi

Da politiet kom til adressen og så forholdene, kunne kvinden også selv hurtigt se, at det ikke varm som det skulle være, fortæller Claus Holten Kristensen.

- Kvinden endte med at tilstå samtlige forhold. Hun reagerede meget hurtigt, da politiet kom ud på adressen, og det er faktisk sjældent, at folk er så modtagelige over for de tiltag, myndighederne kommer med, siger han.

En bøde og det gule kort fra politiet

For alle forholdene blev kvinden idømt en bøde på 50.000 kroner og med bøden fulgte også en betinget frakendelse mod at have dyr i tre år.

- Hun har fået det, jeg kalder det gule kort. Hun må stadig gerne have dyr, men skulle hun behandle dem på en uforsvarlig måde igen inden for de tre år, så kan hun få en ubetinget frakendelse og må dermed ikke have dyr, siger Claus Holten Kristensen.

Egentlig skulle kvindens bøde have lydt på omkring 100.000 kroner, men hun slap med det halve grundet sin forholdsvist lave indkomst.

Dommen blev afsagt den 2. juni, og kvinden har fra den dato 14 dage til at anke dommen.

I februar 2019 oplyste Tommy Hummelmose, at "mere end syv millioner mennesker i Europa sammenligner lån på Intelligent Bankers sammenligningstjenester".

Loft over ÅOP

Med aftalen på Christiansborg forbydes forbrugslån, der har en årlige omkostninger (ÅOP, red.) på over 35 procent.

- Med det nye indgreb sætter vi både en langt lavere grænse for, hvor høje de årlige omkostninger må være, og vi sætter et loft over, hvor meget man som forbruger maksimalt skal betale tilbage i renter og gebyrer, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) til Ritzau.

Samtidig er der indført markante stramninger for, hvornår virksomheder må markedsføre forbrugslån.

Fakta

Ifølge tal fra Digitale Långivere tog forbrugerne 358.000 kviklån i 2018 og lånte i alt 822 millioner kroner.

Det er en fordobling på to år, men stadig en lille del af markedet.

Fynbo fanget i gældsspiral

TV 2/Fyn har tidligere fortalt om fynboer, som er blevet fanget i en gældsspriral.

Blandt andre fortalte Trine Holmegaard fra Ejby i oktober sidste år, hvordan hun i 2009 optog et kviklån. Flere lån betød, at hun i 2015 havde en samlet gæld på mere end én million kroner.

Trine Holmegaard er gæld fri i dag, men fortalte, at en del af forklaringen på hendes kviklån var de reklamer, som hun mødte.

- Det er lige meget, hvor du går hen, så bliver du mødt med reklamer for lån. Fristen var for stor, forklarerede hun.

Læs også: Filmbranche mangler hænder: FilmFyn og UCL indgår samarbejde
Gå tilbage Del
4. jun. 2020 kl. 10:53
Fyn

Filmbranche mangler hænder: FilmFyn og UCL indgår samarbejde

Arkiv / Morten Albek

Flere film bliver produceret på Fyn, og der er brug for kompetente medarbejdere til at jonglere de mange opgaver, der ligger i en filmproduktion. Nu går FilmFyn og UCL sammen om et nyt valgfag, der skal uddanne flere hænder til filmbranchen.

Der skal mere til at lave en film end bare skuespillere og fotografer. Nogle skal også kunne jonglere de mange opgaver bag ved produktionen som at bestille en lastvogn eller købe de helt rigtige rekvisitter.

Derfor går FilmFyn og UCL sammen om at lave et nyt valgfag "Film i oplevelsesøkonomien".

- For at kunne imødekomme de mange filmprojekter, der tager afsæt gennem FilmFyn, har vi blandt andet valgt at igangsætte samarbejder om nye uddannelsesinitiativer. Det første skridt har vi allerede taget med UCL dette forår. Et godt initiativ som vi gerne ser flere af, siger Klaus Hansen, direktør ved FilmFyn, i en pressemeddelelse.

Corona udfordringer

På trods af udfordringerne med corona og online-undervisning, har det første hold serviceøkonomstuderende fra UCL gennemført det nye valgfag i foråret.

- Det lykkedes at få de studerende rundt om de emner, de kan komme berøring med, når de en dag forhåbentlig vælger at blive en del af den spændende filmverden, siger Susanne Herold Pilegaard, uddannelseskoordinator ved UCL.

De studerende får på faget et indblik i filmverdenen og de mere tekniske udfordringer og opgaver, som de færreste af os ser, når vi går i biografen.

Filmbranche i stor vækst

Serviceøkonomer uddannes til at håndtere centrale funktioner inden for blandt andet hotel-og restaurationsbranchen, turisme og eventområdet. Men FilmFyn så en mulighed i, at de færdigheder kunne bruges i filmbranchen også.

- Filmbranchen er i stor vækst, og vi så hurtigt, at de basiskompetencer, som serviceøkonomerne uddanner sig til, kunne være til stor gavn for denne branche. Specielt hvis de studerende får mulighed for at tilegne sig branchespecifikke egenskaber gennem samarbejder som dette, siger Susanne Herold Pilegaard, uddannelseskoordinator på UCL.

Regler for markedsføring strammes

Den nye lov om kviklån betyder, at låneudbyderne ikke må tilbyde lån med en rente på over 35 procent, og ikke markedsføre lån med renter på over 25 procent.

Samtidig forbydes det, at markedsføre kviklån på spilsider.

Uden Hummelmoses parti

Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Tommy Hummelmoses eget parti på Christianborg, Det Konservative Folkeparti, og Liberal Alliance stemte imod.

Netop loftet over ÅOP har været en stor knast, og det er endt med et kompromis.

Forbrugerrådet Tænk har i årevis kæmpet for et politisk indgreb og har talt for et ÅOP-loft på 20 procent.

Med aftalen retter Danmark ind efter langt hovedparten af de øvrige 27 EU-lande, hvor mere end en snes lande allerede har lagt låg på.

TV 2/Fyn har forgæves forsøgt at få yderligere kommentarer fra Tommy Hummelmose.

21. dec. 2024 kl. 16:49

Uheld ved motorvej - et spor spærret

LYT
Del
Link
kopieret!

Opdateret: Der er nu ryddet op efter det tidligere uheld.

På E20 Fynske Motorvej, i retning mod Jylland, er der sket et uheld på tilkørslen til 52 Odense SV.

Politi og redning er ankommet, og de spærrer i øjeblikket det højre spor. Det er dog muligt at snige sig forbi uheldsstedet, oplyser P4 trafik.

Vagtchefen ved Fyns Politi Peter Vestergaard fortæller til TV 2 Fyn, at der er tale om et solouheld - tilsyneladende opstået på grund af vådt fører.

Fem personer var med i bilen, men ingen er kommet alvorligt til skade.

21. dec. 2024 kl. 16:01

Roald Poulsen er gået bort - men i Zambia bliver han aldrig glemt

LYT
Del
Link
kopieret!

28. april 1993 rapporterede alle de internationale medier om de zambiske landsholdsspillere, hvis fly lettede fra Gabon, men aldrig landede igen.

Samtlige spillere, trænere, delegerede og journalister ombord på flyet døde. Man har aldrig fundet ud af, hvad der nøjagtigt skete.

Skiftende zambiske regeringer har lovet at publicere rapporten om, hvorfor flyet med landsholdsspillerne styrtede ned i Atlanterhavet, men i dag, 31 år senere, forbliver omstændighederne for ulykken uvisse.

OB-træner i spidsen for det zambiske landshold

I 1990’ernes Zambia havde Danmark en tydelig tilstedeværelse i form af Danida og en velfungerende ambassade. I hovedstaden Lusaka stødte man ikke sjældent på danske gloser i bybilledet.

Med hjælp fra Divisionsforeningens daværende direktør, Claus Rode Jensen, der havde gode kontakter i de danske ministerier, inviterede det officielle Danmark det zambiske fodboldlandshold på en seks uger lang træningslejr i Brøndby.

Det Zambiske Fodboldforbund (FAZ) takkede ja til tilbuddet, selvom zambierne på samme tid var langt i forhandlingerne med det engelske fodboldforbund om en tilsvarende hjælpepakke.

Roald Poulsen, der to år forinden havde gjort OB til danske mestre, skulle stå i spidsen for det nye landshold.

På dette tidspunkt havde han aldrig nogensinde sat fødder i Zambia, og nu stod han over for karrierens nok største udfordring. På blot seks uger skulle han sammen med Brøndbys holdleder, Emil Bakkendorf, forvandle et hurtigt sammensat, lettere traumatiseret afrikansk fodboldlandshold til et slagkraftigt mandskab, der skulle konkurrere om en plads ved VM-slutrunden i USA året efter.

Husker Roald som en simpel mand

Én af de zambiske spillere, der var udset en toneangivende rolle på det nye landshold, var Joel Bwalya, der blev sorteret fra landsholdet kort før den skæbnesvangre flyvetur.

Hurtigt kom Joel Bwalya og Zambias nye spillere på fornavn med deres nye træner. Roald Poulsen var meget anderledes end de zambiske trænere, som spillerne kendte hjemmefra, fortæller Joel Bwalya:

- Han var en simpel mand. Han ville sige: "Kald mig bare Roald." Han snakkede meget roligt til spillerne, meget anderledes end zambiske trænere. Han gav dig en masse selvtillid. Han ville fortælle dig, hvad du kunne, og hvad du ikke kunne.

Ifølge Joel Bwalya var Roald Poulsen en eminent fodboldtræner, men det var hans menneskelige kvaliteter, der på rekordtid forenede den nye trup og skabte optimisme i lejren. Roald Poulsen var spillernes træner, men også deres ven, siger Bwalya:

- Roald kendte hurtigt alle spillernes fornavne, og så var han også hurtig til at samle et par gloser op på chinyanja og chibemba (Zambias to største etniske sprog, red.) Han ville råbe "isa kuno" (kom her, red.), og når der var en god træningssession, så ville han råbe "chapwa" (slut, red.) for ligesom at sige, at nu kunne vi ikke gøre det bedre, og så kunne vi ligesom godt stoppe træningen. Så ville alle grine. Han gjorde virkelig alt for at integrere sig i gruppen. Han blev en af os.

Roald Poulsen kunne være sjov, men han havde også en mere alvorlig side, husker Joel Bwalya:

- Han var en meget stille mand. Hvis han sad på sit kontor, så ville du tro, at han ikke engang kunne tale. Du ville tro, at han var i færd med at tænke over noget. Og så elskede han den individuelle ledelsesstil. Han kunne finde på at holde dig om skuldrene og gå rundt med dig på banen. Det var vi slet ikke vant til.

Roald Poulsens tid som zambisk landstræner kunne efterfølgende mærkes i hans tidligere klub, hvor Mwape Miti og Andrew Tempo repræsenterede OB i Superligaen.

21. dec. 2024 kl. 14:56
Casper Schmidt

Har du set Luna? Casper udlover stor dusør i jagten på sin rottweiler

LYT
Del
Link
kopieret!

Mandag morgen ved firetiden om morgenen lukkede Casper Schmidt familiens hund Luna ud i haven efter en nat, hvor hunden, der er af racen rottweiler, havde haft lidt maveproblemer.

Siden er der ingen, der har set Luna.

- Da vi ville lukke hende ind igen, var hun pist væk, fortæller Casper Schmidt til TV 2 Fyn.

Siden er Lunas forsvinden fra Kilenvej mellem Lakkendrup og Oure blevet omtalt i Fyns Amts Avis, på Linse Kesslers Instagram, ligesom eftersøgningen er delt vidt og bredt på Facebook.

Men stadig uden held, og lørdag har Luna været væk i efterhånden seks døgn.

Frygter nogen har hende

- Jeg har det sku ikke så godt. Jeg har ikke sovet ret meget. Jeg har ledt fra tidlig morgen til sen nat.

Casper Schmidt

Casper Schmidt fortæller, at haven ikke er hegnet ind, hvorfor det ikke er unormalt, at Luna strejfer rundt på den nærliggende mark og nabomarkerne.

- Men hun kommer altid hjem igen, fortæller han.

Hvad der er sket med Luna, har Casper Schmidt haft rig tid til at spekulere over. Det værste, der kan være sket, er, at Luna er druknet, kørt ned eller på anden vis sidder fast et sted, som den ikke kan komme fri af.

- En anden frygt er, at der er nogen, der har taget hende. Men det er jo mærkeligt, for normalt samler man ikke lige en rottweiler op, siger han og fortæller, at Luna er en familiehund og derfor er den meget mild og glad for mennesker:

- Så har man mad og gider snakke med dem, så er man bedste venner, siger han.

Håber på julemirakel

Casper Schmidt har fået hjælp flere steder fra i jagten på den forsvundne Luna, og senest har han sammen med en mand fra Thisted undersøgt et større skovområde med en drone. Uden held.

Håbet om at finde Luna svinder ind, fortæller Casper Schmidt, der har ledt gennem marker, skove, brønde, forladte huse, skue. Intet af det har givet pote.

- Hvis ikke hun når at komme hjem til jul, så bliver det nok en jul, jeg ikke vil huske for noget godt, fortæller han.

Derfor har han udlovet en dusør på 10.000 kroner til den, der kan føre ham sammen med sin hund, som han savner meget.

Vil gøre alt for at få Luna tilbage

Men heller ikke det, har givet noget.

- Jeg har ikke fået et eneste tip fra nogen, som specifikt har set en rottweiler. Der er nogen, der har set en mørk hund, men ikke nogen, der specifikt har set en rottweiler, siger Casper Schmidt.

Næste skridt er at stemme dørklokker, og et sidste forsøg, som Casper tygger på lige nu, er at lave et opslag på Facebook, hvor han giver mulighed for, at man kan aflevere Luna anonymt til ham, hvis man har den og har fået dårlig samvittighed.

- Jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for, at min hund kommer hjem igen, understreger Casper Scmidt.

21. dec. 2024 kl. 13:45
Frederik Zeuner

Grimme julesweatre og børnefremstillet julepynt giver flere smil i busser

LYT
Del
Link
kopieret!

Fredag var det “ugly christmas sweater day” i Fynbusserne, hvor buschauffører havde taget deres grimmeste julesweatre på.

Og ikke nok med det, var busserne pyntet op med julepynt, der var lavet af børn.

Alt sammen for at julehygge lidt ekstra for kunderne, forklarer Anja Hauge Larsen, der er driftsleder for Keolis, som står for driften.

- Der kommer flere smil i busserne, når de kommer ind i en julepyntet bus, fortæller hun om baggrunden for at gøre lidt ekstra ud af julen i busserne.

21. dec. 2024 kl. 12:39

Hjalte brillerer i "verdens bedste liga": - Jeg er pissestolt

LYT
Del
Link
kopieret!

Den 28-årige fynbo Hjalte Froholdt har noget så sjældent for en dansker succes i Amerikansk fodbold. Endda i verdens bedste liga inden for sportsgrenen, NFL.

Hjalte Froholdt tørner ud for Arizona Cardinals, for hvem han er en del af den offensive linje. Og det gør han godt. Så godt, at han får masser af roser for sit arbejde, og tilbage i august satte sin signatur på en kontrakt, der garanterer ham 53 millioner kroner frem til udgangen af 2026.

Med egne ord er han nu klar til at sige, at det han har opnået er “kæmpestort for dansk sport”.

- Nu starter jeg på banen, jeg gør det rigtig godt, og jeg er pissestolt af, hvad jeg har gjort, og hvor jeg kommer fra, siger Hjalte Froholdt til DR.

21. dec. 2024 kl. 11:41

City-direktør reagerer på ønske om øget sikkerhed i gågade

LYT
Del
Link
kopieret!

Direktør Peter Bøgholm fra Odense Cityforening er positivt indstillet over for rådmand Søren Windells (K) forslag om, at der skal opstilles såkaldte pullerter rundt om gågadenetværket i Odense.

Rådmanden for By- og kulturforvaltningen tager emnet op igen, efter at en mand fredag aften kørte en bil ind gennem et julemarked i den tyske by Magdeburg.

Peter Bøgholm mener, at pullerterne kan øge sikkerheden, men han har også en betænkelighed:

- Jo mere tryghed, vi kan skabe, jo bedre er det, men det skal kunne fungere i praksis i forhold til redningskøretøjer og mobilitet, siger han til TV 2 Fyn.

Søren Windell fortæller, at han ønsker en løsning, hvor butikker stadig kan få leveret varer.

Læs også: Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker
Gå tilbage Del
21. dec. 2024 kl. 9:44

Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker

Efter angrebet på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag, hvor en bil kørte ind i en gruppe mennesker på et julemarked i et formodet terrorangreb, vil Søren Windell (K) se på, om Odenses gågader er sikre nok.

Det er ikke et nyt forslag, understreger rådmanden for By- og Kulturforvaltningen, der fortæller, at Konservative længe har ønsket at få pullerter op hele vejen rundt om gågadenettet.

- Der er mange mennesker i vores gågader, og vi vil gerne have sat pullerter op, fordi der kører biler, som ikke har noget at gøre der, siger Søren Windell til TV 2 Fyn.

Rådmanden understreger, at han ikke frygter en lignende situation i Odense, som den der fredag skete i Magdeburg. Men han noterer sig, at det ikke er første gang, at nogen drøner en bil mod en menneskemængde i et tætbefolket område.

- Det er ikke så meget et spørgsmål om aktuelt sikkerhed, som det er en følelse af tryghed. Jeg tror ikke det vil ske, men det vil give noget sikkerhed om, at det ikke kan ske, siger han.

Aktuelt er der planer om pullerter ved Jernbanegade, som har været undervejs længe, fortæller Søren Windell, der ikke ser de helt store gener ved at besværliggøre bilers adgang til gågaden.

- Det giver selvfølgelig gener for dem, der kører i gågaden, men det må de jo ikke i forvejen.

Og når det gælder vareindlevering er pullerterne indrettet således, at de kan køres ned i det tidsrum, der bliver leveret varer, hvilket typisk er om formiddagen, hvor der er knap så mange mennesker i gågaden.

Søren Windell erkender, at det ikke er en gratis omgang at opsætte pullerter, og henviser til at det er en politisk prioritering.

- Men det er noget, vi skal til at være mere opmærksom på, siger han.

21. dec. 2024 kl. 10:43
Emma Haunstrup / TV 2 Grafik

Hvad er årets største julegavehit? Se listen her

LYT
Del
Link
kopieret!

Når julefreden inden længe sænker sig over landet, og det er tid til at åbne pakkerne under træet, er der nogle, som vil være mere populære end andre.

Særligt ét produkt går igen på tværs af alder og køn.

Det viser data fra den digitale ønskeliste Ønskeskyen, som mere end tre millioner danskere bruger til at lave ønskesedler.

- Apples AirPods Pro er uhyre populære i år, og hvis man skal gætte på én gave, der vil ligge under træet i mange danske hjem, så er dette et godt bud, siger administrerende direktør for Ønskeskyen, Casper Ravn-Sørensen.

Ønskeskyen oplyser til TV 2, at de støjreducerende høretelefoner findes på flere end 87.000 ønskesedler denne jul.

Dyrere pakker under træet

Årets mest populære julegaveønske ligger dermed i den dyre ende af julegavespektret.

På Apples egen hjemmeside koster høretelefonerne kort før jul 2.199 kroner.

Det beløb svarer til det totale julegavebudget for 25 procent af danskerne, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv.

Hos Ønskeskyen fortæller man også, at ønskesedlerne generelt er blevet dyrere over tid. Det samme oplever økonomerne.

Ida Marie Moesby er forbrugsøkonom hos Nordea, og hun har i mange år undersøgt danskernes forbrug i julen. Hun ser også, at gaverne er blevet dyrere over tid.

- Vi forventer år for år, at danskerne bruger flere penge på julegaver. Det er andre gaver, der ligger under træet nu end før. Vi er blevet mere velstillede, og derfor er julegaverne blevet dyrere, siger Ida Marie Moesby til TV 2.

I en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordea, svarer danskerne, at de i gennemsnit vil bruge 3864 kroner på julegaver.

Det er en stigning på næsten 600 kroner inden for de seneste fem år.

Hypen er aftaget

Går vi blot 12 måneder tilbage i tiden, vil mange sikkert huske, at særligt ét bestemt køkkenredskab lå under mange juletræer.

Airfryeren blev 2023’s absolut største julegavehit.

Siden sidste år er der dog sket en ændring i vores forbrugsvaner.

For som tiden er gået, og pommesfritterne er blevet stegt i hobetal, er der samtidig blevet længere mellem køkkenapparaterne på ønskesedlerne.

Men Manou Messmann, der er ekspert i branding og forbrugeradfærd, mener, at airfryeren stadig har sin plads i de danske køkkener.

- Den har stadig sin berettigelse, men den er slet ikke lige så hot som sidste år, siger hun til TV 2.

Tid til selvforkælelse

Vender vi blikket mod årets største julegavehit herhjemme, er de støjreducerende høretelefoner et signal om, at vi er begyndt at kigge mere på vores egne behov end på hele husholdningen som i tilfældet med airfryeren.

- Der sker så meget ude i verden, og derfor søger vi indad og kigger på det hjemlige og os selv. Det bliver en slags forsvarsmekanisme, siger Manou Messmann.

Samtidig fortæller hun også, at vores julegaveønsker bruges i forskellige sammenhænge og til forskellige behov.

- Vi vil gerne holde os opdateret, men samtidig vil vi gerne have fokus på os selv og lukke os inde. Det er en balance, lyder det.

På listen over årets populære julegaver findes også ting, som kan give danskerne selvforkælelse – eksempelvis hjemmesko, hårprodukter og plejende cremer.

Herunder kan du i prioriteret rækkefølge se, hvilke julegaveønsker der ifølge Ønskeskyen i år er de fem mest populære for henholdsvis mænd og kvinder.

Til ham (brug pilene i siderne til at bladre)

DBU landsholdstrøje, HALO.

DBU

Apple

Nike

Kitchen Living Dining

Apple
/

Til Hende (brug pilene i siderne til at bladre)

KÉRASTASE

Matas PR.

Matas PR.

Fashiongirl.dk

Matas
/
21. dec. 2024 kl. 9:44

Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker

LYT
Del
Link
kopieret!

Efter angrebet på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag, hvor en bil kørte ind i en gruppe mennesker på et julemarked i et formodet terrorangreb, vil Søren Windell (K) se på, om Odenses gågader er sikre nok.

Det er ikke et nyt forslag, understreger rådmanden for By- og Kulturforvaltningen, der fortæller, at Konservative længe har ønsket at få pullerter op hele vejen rundt om gågadenettet.

- Der er mange mennesker i vores gågader, og vi vil gerne have sat pullerter op, fordi der kører biler, som ikke har noget at gøre der, siger Søren Windell til TV 2 Fyn.

Rådmanden understreger, at han ikke frygter en lignende situation i Odense, som den der fredag skete i Magdeburg. Men han noterer sig, at det ikke er første gang, at nogen drøner en bil mod en menneskemængde i et tætbefolket område.

- Det er ikke så meget et spørgsmål om aktuelt sikkerhed, som det er en følelse af tryghed. Jeg tror ikke det vil ske, men det vil give noget sikkerhed om, at det ikke kan ske, siger han.

Aktuelt er der planer om pullerter ved Jernbanegade, som har været undervejs længe, fortæller Søren Windell, der ikke ser de helt store gener ved at besværliggøre bilers adgang til gågaden.

- Det giver selvfølgelig gener for dem, der kører i gågaden, men det må de jo ikke i forvejen.

Og når det gælder vareindlevering er pullerterne indrettet således, at de kan køres ned i det tidsrum, der bliver leveret varer, hvilket typisk er om formiddagen, hvor der er knap så mange mennesker i gågaden.

Søren Windell erkender, at det ikke er en gratis omgang at opsætte pullerter, og henviser til at det er en politisk prioritering.

- Men det er noget, vi skal til at være mere opmærksom på, siger han.

21. dec. 2024 kl. 8:53
Presse-fotos.dk

Ældre mand alvorligt til skade i solouheld

LYT
Del
Link
kopieret!

Det var en ældre mand i 80’erne, der førte bilen, som fredag aften bragede ind i autoværnet på Siøbroen mellem Siø og Tåsinge.

Umiddelbart efter blev vedkommende kørt til hospitalet i en ambulance. Lørdag morgen oplyser vagtchef ved Fyns Politi Christoffer Jacobsen, at manden er kommet alvorligt til skade, men at han er uden for livsfare.

Politiet kan endnu ikke sige, hvordan ulykken skete, da de ikke har haft mulighed for at tale med den pågældende mand.

21. dec. 2024 kl. 6:00

Bente skulle holde jul alene - men så kom et uventet tilbud

LYT
Del
Link
kopieret!

Bente Vera Hansen har fundet årets julekjole frem, og hun tæller dagene til 24. december.

I år skulle hun have holdt jul alene. Hendes mand gennem 36 år gik bort i foråret. Han tabte kampen til kræft. Og derfor er det også første jul som enke.

Heldigvis åbner Odense Værkstederne ”juleaften med det hele” til udviklingshæmmede, der ikke har noget sted at være.

- Jeg håber, at der er mange flere i min situation, der vil komme ind og holde jul, siger Bente Hansen.

Maria Therese Kronberg er hjemmevejleder i Odense Kommune, og hun har i år sat sin juleaften af til at være sammen med Bente Hansen og de omkring 25 andre deltagere. Deres juleaften kommer til at foregå på Rytterkasernen.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her