Efter fynsk pres: Bredt flertal lægger låg på dyre renter på kviklån
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Kviklån med renter på mange hundrede procent er nu ulovlige. Et bredt flertal i Folketinget har - blandt andet efter henvendelser fra Odense Kommune - vedtaget et indgreb mod de dyre kviklån.
Kort før juleaften sidste år indgik et bredt politisk flertal en aftale om at gøre op med kviklån. Og torsdag formiddag blev aftalen endelig vedtaget i Folketinget.
Det har været et ønske fra flere i årevis, og coronasituationen udskød det parlamentariske arbejde yderligere, men nu er der vedtaget tre lofter, der skal skåne forbrugerne mod alt for dyre kviklån.
Kreditknas: Thorborgs lånefirma får indskærpelse
Ifølge Forbrugerombudsmanden har Thorborg-koncern givet lån, som har været næsten umulige at betale tilbage
Hvis du mangler penge, så kan den fynske erhvervsmagnat Niels Thorborgs Leasy-koncern være din redningsmand. Igennem 3C Retail, der driver Leasy og DER, tilbyder han en række forskellige lån.
Vurdering af kreditværdighed
I henhold til kreditaftalelovens paragraf 7 c skal lånevirksomheder vurdere kunders kreditværdighed på baggrund af fyldestgørende oplysninger. Med andre ord: lånevirksomheden skal grundigt undersøge om kunden er i stand til at tilbagebetale lånet.
Det er altså ikke nok, at kunden kan betale renterne.
Men fynboen og hans virksomheder har ikke været grundige nok til at vurdere folks mulighed for at tilbagebetale pengene.
Det viser en aktindsigt, som TV 2/Fyn har fået fra Forbrugerombudsmanden.
I et brev til 3C Retail skriver Forbrugerombudsmanden i august 2018, at Thorborgs selskab ikke er grundigt nok, når det kommer til vurdering af kundernes kreditværdighed.
- Det er Forbrugerombudsmandens vurdering, at I (3C Retail, red.) ikke vurderer forbrugernes kreditværdighed på grundlag af fyldestgørende oplysninger, inden I bevilger lån, skriver Forbrugerombudsmanden til den fynske koncern.
I henhold til kreditaftaleloven skal lånevirksomheder foretage en vurdering af kundernes kreditværdighed. Virksomheden skal med andre ord undersøge om låneren er i stand til at tilbagebetale lånet.
Og det har 3C Retail ifølge Forbrugerombudsmanden ikke været gode nok til.
3C Retail har oplyst Forbrugerombudsmanden om 35 lån, som man har givet til forbrugere. Flere af lånene har angiveligt stillet forbrugerne i situationer, hvor det månedlige rådighedsbeløb efter afdrag lyder på mindre end 3.050 kroner. Ifølge gældssaneringsbekendtgørelsen kræver det 6.150 kroner at opretholde en beskeden levefod.
Forbrugerombudsmanden skriver også til Thorborgs koncern, at "kreditværdighedsvurderingerne af den enkelte forbruger er egnet til at forvride forbrugernes økonomiske adfærd".
Ifølge Forbrugerombudsmanden er det en overtrædelse markedsføringslovens paragraf otte, stykke et.
Flere lånevirksomheder har fået påtale
Ifølge oplysninger fra Forbrugsombudsmanden er 3C Retail langt fra den eneste udbyder af lån, som har problemer med at følge lovgivningen.
I løbet af 2018 har forbrugermyndigheden andre låneudbydere. I alt er det blevet til påtale af ni virksomheder, der yder lån i Danmark. Det drejer sig blandt andet om Ferratum Danmark og Turbolån, der lovligt tilbyder lån med ÅOP på mere end 750 procent.
Der er langt fra tale om enkeltstående opgaver, fortæller Christina Toftegaard Nielsen, der er forbrugerombudsmand.
- Vi har igennem de seneste par år lagt et betydeligt tilsynsarbejde i at vurdere om kviklånsselskaber overholder forpligtelsen til at kreditvurderer forbrugerer, siger hun.
I seks tilfælde har forbrugerombudsmanden politianmeldt forbrugs- og kviklånsselskaberne med henvisning til markedsføringsloven om vildledningsforbud.
Uvist om 3C Retail har ændret praksis
Hos 3C Retail er det på papiret ikke slut med utilstrækkelige vurderinger af kundernes kreditværdighed. Det oplyser Forbrugerombudsmanden til TV 2/Fyn.
I brevet til 3C Retail ønsker Forbrugerombudsmanden virksomhedens ord på, at man retter op. Underskiften skal gives af en repræsentant for virksomheden. Næsten et halvt år efter, at brevet blev sendt har 3C Retail stadig ikke skrevet under på, at man har ændret praksis.
TV 2/Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Peter Schou Jørgensen, der er direktør i 3C Retail. Han er bortrejst. Derfor svarer selskabets forretningsudviklingschef i en mail.
- Vi har ikke underskrevet erklæringen, fordi det er en igangværende sag, hvor vi savner konkrete svar fra Forbrugerombudsmanden på, hvordan vi skal agere i forhold til den konkrete bestemmelse. Det har vi faktisk bedt om ved flere lejligheder i efteråret 2018, og vi har endnu ikke hørt endeligt fra Forbrugerombudsmanen. Vi er naturligvis klar til at underskrive, når det er fuldt oplyst og konkret, hvordan vi og andre udbydere skal agere.
Forbrugerombudsmanden mener imidlertid, at reglerne er klare nok.
I brevet til 3C Retail henviser man til, at man kan bruge Danmarks Statistiks oversigt over, hvor mange penge en gennemsnitsdansker har tilbage ved forskellige indkomstniveauer til faste udgifter.
Dermed får man også et brugbart indtryk af, hvor store lånebeløb, der er plads tili økonomien, oplyser Forbrugerombudsmanden.
- I dag gennemfører vi et opgør med kviklån, der har fanget særligt unge og udsatte i uoverskuelige gældsfængsler.
Odense Kommune sendte i oktober sidste år en opfordring til Erhvervsministriet om at få gennemført et indgreb mod de tårnhøje renter på kviklån. TV 2/Fyn beskrev i en lang række artikler og tv-indslag baggrunden og konsekvenserne for de mennesker, der har optaget et kviklån.
- Det er på høje tid, for kviklån har været et problem i alt for mange år, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en kommentar.
Han fremhæver, at der tidligere er set eksempler på årlige omkostninger (ÅOP) op mod 900 procent, hvilket er slut nu.
Med aftalen forbydes forbrugslån, der har en ÅOP på over 35 procent.
Forsker: Fynsk bankportal lokker med vildledende annoncering
Den fynske bankportal Intelligent Banker bruger vildledende og uetisk markedsføring, mener lektor i digital marketing og forbrugerkultur. Firmaets annoceringsteknik er også på kant med Googles regler for annoncering.
Den fynske virksomhed Intelligent Banker bruger problematiske metoder til at markedsføre sin låneportaler på nettet.
Sådan lyder dommen fra Gry Høngsmark Knudsen, der er lektor i digital marketing og forbrugerkultur ved Syddansk Universitet.
- Det er vildledende, når forbrugeren tror, at de kigger på forskellige virksomheder, forklarer hun, da TV 2/Fyn viser hende flere annoncer fra Intelligent Bankers forskellige portaler.
Intelligent Banker
- Tommy Hummelmose stiftede sammen Torben Kopp Kristensen virksomheden i 2009.
- Intelligent Banker driver 160 portaler i seks lande, der sammenligner forbrugs- og kviklån.
- Firmaet havde i 2017 en omsætning på 55,1 millioner kroner.
- Flere end syv millioner brugere besøgte selskabets låneportaler i 2017.
- I 2017 blev Tommy Hummelmose valgt ind i Odense Byråd for Konservative.
- I 2013 stillede han også op til Odense Byråd. Der blev han valgt som første suppleant.
Kilder: Årsrapport 2017 for Intelligent Banker, CVR, TV 2/Fyns personprofil for Tommy Hummelmose samt TV 2/Fyns arkiv.
Det er søgegiganten Google, der lægger plads til annoncer fra Intelligent Bankers portaler. Intelligent Bankers opførsel er ifølge Gry Høngsmark Knudsen, det man kalder "double serving" – en praksis, hvor en virksomhed har flere hjemmesider, så brugerne har større sandsynlighed for at støde på dem ved eksempelvis en Google-søgning.
TV 2/Fyn har tidligere fortalt, at Intelligent Bankers portaler ikke synligt peger tilbage på den fynske virksomhed. Og det er særligt et problem, når brugerne søger på Google, lyder det fra lektoren.
- På den måde bliver man snydt, fordi man tror, at man gør sit arbejde som forbruger og undersøger priserne og de forskellige lån, siger Gry Høngsmark Knudsen og henviser til, at forbrugerne ikke kan se, at de forskellige portaler er ejet af Intelligent Banker.
I foråret 2018 besøgte TV 2/Fyn virksomheden. Dengang sagde virksomhedens administrerende direktør, Torben Kopp Kristensen, følgende:
- Vi baserer langt størstedelen af vores online markedsføring på tekstannoncer. Når du går ind og skriver noget på Google, så er det typisk en tekstannonce (du får, red.).
Da TV 2/Fyn onsdag søger på "forbrugslån" via Google optræder der to reklamer fra Intelligent Bankers portaler på samme søgeside.
Skævvrider konkurrence
Ifølge Gry Høngsmark Knudsen er det ikke kun forbrugerne, der kan komme i klemme, når Intelligent Banker har flere portaler, der optræder ved samme Google-søgning.
- Nogle af de virksomheder, som har nogle andre typer produkter, bliver usynlige fordi, Intelligent Banker er rigtig god til at have forskellige portaler, der tilbyder det samme, og derfor ligger de øverst hele tiden, forklarer hun.
Og det kan være i strid med Googles regler for reklame. De beskriver nemlig, at en virksomhed ikke må have to reklamer for det samme produkt.
Google ønsker ikke at udtale sig om konkrete den konrkrete sag, men Thomas Bering, der er marketingkonsulent i Google Danmark skriver i en mail:
- Google forsøger at sikre en alsidighed i de promoverede resultater, som kommer op under søgninger. Derfor ønsker vi ikke de samme produkter til samme priser fra samme annoncør.
Ifølge Gry Høngsmark Knudsen er det nu op til Google at følge op på kritikken.
- Det er Google, der skal sanktionere det her. Det er uigennemsigtig for forbrugeren. De kan bare være kritisk. Men eftersom nogle af de her virksomheder er registereret i udlandet af de samme ejere, så kan det være for svært for den enkelte forbruger at undersøge det her.
- Hvis en annoncør ønsker flere tilstedeværelser, skal dette ske via differentierede tilbud. I nogle tilfælde vil det således være muligt at finde flere annoncer fra samme hovedfirma, hvis landingssiderne eksempelvis vurderes til at være tilstrækkelig forskellige, skriver Thomas Bering fra Google Danmark.
Intelligent Banker oplyser, at virksomheden ikke har yderligere kommentarer til sagen.
- Med det nye indgreb sætter vi både en langt lavere grænse for, hvor høje de årlige omkostninger må være, og vi sætter et loft over, hvor meget man som forbruger maksimalt skal betale tilbage i renter og gebyrer, siger Simon Kollerup.
Desuden gøres det ulovligt at reklamere for lån med en årlig omkostning i procent på mere end 25.
Danmark retter dermed ind efter langt hovedparten af de øvrige 27 EU-lande, hvor mere end en snes lande allerede har lagt låg på.
Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. De Konservative og Liberal Alliance er imod.
Loftet over ÅOP har været en stor knast, og det er endt med et kompromis.
Forbrugerrådet Tænk har i årevis kæmpet for et politisk indgreb og er begejstret for aftalen, selv om rådet har talt for et ÅOP-loft helt ned på 20 procent.
Ifølge tal fra Digitale Långivere tog forbrugerne 358.000 kviklån i 2018 og lånte i alt 822 millioner kroner. Det er en fordobling på to år, men stadig en lille del af markedet.
Topkarakter! Ansatte og mystiske "Lars" anbefaler fynsk bankportal
Rosende anmeldelser fra egne ansatte og brug af fiktive personer er nogle af de kneb, der bruges for at reklamere for kvik- og forbrugslån.
Den fynske erhvervsmand og konservative byrådspolitiker Tommy Hummelmose driver sammen med Torben Kopp Kristensen et væld af hjemmesider igennem deres fælles virksomhed Intelligent Banker med kontor i Odense.
Siderne har ifølge de to partnere til formål at give forbrugere overblik over lånemuligheder og forskellige finansielle tjenester.
Intelligent Banker er gentagende gange blevet hædret og belønnet for sin tårnhøje vækst. Senest i foråret 2018 modtog Tommy Hummelmose og Torben Kopp Kristensen en Gazellepris fra Dagbladet Børsen samt en vækstpris fra Væksthus Syddanmark.
Men den fynske virksomhed giver også plads til tvivlsomme anbefalinger af deres produkter over for personer, der søger efter lånemuligheder.
Lars kan både lide kviklån og e-cigaretter
Intelligent Banker driver blandt andre portalen Capacredit. Her finder man følgende udtalelse fra en person, der bærer navnet Lars Christoffersen.
- Capacredit gør det nemt at finde lån til folk på min alder, skriver han.
"Lars Christoffersen" optræder også under navnet Oliver K. Rasmussen på hjemmesiden Ovale, hvor han roser e-cigaretter.
Lars Christoffersen er kendt som "European Caucasian" på fototjenesten Shutterstock. Han er altså et eksempel på en hvid, europæisk mand.
På Shutterstock kan personer og virksomheder købe billeder til brug på blandt andet hjemmesider. Billedet af "Lars Christoffersen" eller "Oliver K. Rasmussen" er taget af den tyske fotograf Michael Jay.
Ansatte bag rosende anmeldelser
I efteråret lancerede Intelligent Banker appen Moneezy, der rummer flere af de samme lån, som man ser på på Intelligent Bankers portaler. Appen udbydes blandt andet via app-butikken Google Play, hvor brugerne har mulighed for at anmelde appen.
På listen af anmeldere finder man to ansatte fra Intelligent Banker, der begge giver appen topkaraktér. Ingen af dem angiver, at de er ansatte ved Intelligent Banker. De undrer Forbrugerrådet Tænk.
– Det er ikke seriøst, at man går ind og rater sig selv. Det giver et falsk billede af, hvad forbrugerne synes, siger seniorøkonom ved Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen til TV 2 /Fyn.
TV 2/Fyn har været i kontakt med én af de ansatte. Han oplyser, at han ikke selv været med til at udvikle apps for Intelligent Banker. Anmeldelsen er dateret til 1. oktober 2018. Samme dag som appen er udgivet.
Fakta om Intelligent Banker
- Tommy Hummelmose er direktør og medejer, mens Torben Kopp Kristensen er administrerende direktør og ejer den resterende halvdel af virksomheden.
- Intelligent Banker driver portaler i seks lande, der sammenligner forbrugs- og kviklån.
- Firmaet havde i 2017 en omsætning på 55,1 millioner kroner.
- Flere end syv millioner brugere besøgte selskabets låneportaler i 2017.
Kilder: Årsrapport 2017 for Intelligent Banker og CVR
Han fortæller, at han selv har taget lån igennem appen til at betale sin telefon. Han står ved sin rosende anmeldelse.
- Den er meget let og overskuelig. Det er lånenes Pricerunner, siger han.
Er det ikke misvisende, at du giver appen fem stjerne uden at skrive, du er ansat ved Intelligent Banker?
- Nej, fordi man kan søge mit navn på Facebook. Det er fordi, at jeg selv har brugte appen. Så i realiteten kan man sige, at jeg har givet den fem stjerner også som bruger, forklarer han.
Syv millioner kan ikke tage fejl
Intelligent Banker ønsker kun at svare skriftligt på spørgsmål fra TV 2/Fyn. Derfor har TV 2/Fyn sendt en mail til virksomheden med 20 spørgsmål. TV 2/Fyn har blandt andet spurgt ind til virksomhedens etiske retningslinjer og brug af anmeldelser.
Her er Intelligent Bankers mailsvar:
- Mere end syv millioner mennesker i Europa sammenligner lån på Intelligent Bankers sammenligningstjenester. Vi er naturligvis forundrede over, at Forbrugerrådet i Danmark vælger at kommentere Intelligent Bankers sammenligningstjenester igennem medierne uden på noget tidspunkt at have henvendt sig til virksomheden, skriver virksomheden.
Nyt svar fra Intelligent Banker
-
I en ny mail skriver Intelligent Banker følgende: Vi må med meget stor beklagelse konstatere, at der på flere af vores portaler optræder en falsk anmeldelse. Det flugter – naturligvis – på ingen måde med det dna, der skal karakterisere vores forretning, og derfor har vi øjeblikkeligt slettet den pågældende anmeldelse. Vi har dags dato håndteret sagen internt og skærpet vores retningslinjer over for alle ansatte, så det ikke er en situation, vi skal stå i igen. Vi har ligeledes haft flere af vores medarbejdere blandt anmelderne på vores sider. Det vil vi fortsat give vores ansatte lov til. Men fremadrettet vil det i så fald fremgå tydeligt af anmeldelsen. Vi udbyder ikke selv lån, men lever af at sammenligne samt give forbrugerne et overblik over de lånetilbud, der er på markedet. Derfor er det selvsagt afgørende for os, at vores kommunikation er troværdig.
Supplerende oplysninger:
Forbrugerrådet Tænk var ikke bekendt med Tommy Hummelmoses og Torben Kopp Kristensens identiteter, da TV 2/Fyn præsenterede organisationen for portalerne.
TV 2/Fyn er bekendt med navn og stilling på Intelligent Bankers ansatte, som medvirker i historien.
TV 2/Fyn har bedt Google vurdere om Intelligents Bankers ansattes anmeldelser af Moneezy er en overtrædelse af Googles regler for anmeldelser. Google har endnu ikke svaret.
TV 2/Fyn har bedt den tyske fotograf bekræfte om manden på billedet fra Capacredit og Shutterstock hedder Lars Christoffersen.
TV 2/Fyn har tilbudt Tommy Hummelmose at gennemse råoptagelserne fra interviewet med Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk. Men det har han ikke ønsket.
Chokerede kolleger mindes afdøde Kim Brixen: - Jeg er dybt rystet og i sorg
kopieret!
Kim Brixen er pludseligt afgået ved døden i lørdags. Det har efterladt tidligere og nuværende kolleger i sorg og chok.
- Jeg er dybt rystet og i sorg. Det er bare helt uventet og et enormt tab, fortæller regionsdirektør Jane Kragelund.
Kim Brixen og Jane Kraglund nåede at arbejde sammen i mere end ti år. Frem til sin død var han lægefaglig direktør på OUH.
Hun fik besked om hans død lørdag. Samme dag, hvor han pludseligt døde i hjemmet efter at være blevet dårlig om morgenen.
Vil blive savnet
- Det er et enormt tab. Det kan jeg slet ikke sætte ord på. Jeg vil personligt savne ham helt vildt, fordi han var en fantastisk kollega, der havde blik for andre. Fagligt vil han også blive savnet vildt meget. Han var drivkraften på mange af de landvindinger og resultater, som OUH og Regionen har opnået inden for forskning, siger Jane Kraglund.
OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet
Et dødsfald har ramt direktørgruppen på Odense Universitetshospital. Lægefaglig direktør Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.
Medarbejderne på OUH er blevet skriftligt orienteret om dødsfaldet i weekenden, og OUH bekræfter mandag formiddag over for TV 2 Fyn.
- Kim blev dårlig fra morgenstunden og døde kort tid efter. Hans hustru var ved hans side, da han gik bort, står der i mailen til de ansatte.
En hjertevarm kollega
Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH.
- Han har med stor ildhu, entusiasme og faglighed sat et meget markant og ambitiøst præg på vores fællesskab her på OUH. Det gælder ikke mindst i forhold til forskningsområdet, som havde et helt særligt sted i hans hjerte.
Kim var både en inspirerende, vidende og hjertevarm kollega og leder, og han vil blive savnet blandt mange.
Kim Brixen blev 67 år. Han efterlader sig sin kone Pernille Hermann, der er overlæge på OUH, og to døtre.
Siden 1980’erne har den nu pensionerede cheflæge Michael Hansen-Nord i perioder arbejdet sammen med Kim Brixen. Tydeligt påvirket fortæller han om sin gode kollega.
- Jeg er berørt og ked af, at Kim ikke fik mere tid. Han vil blive savnet, fortæller han.
- For pokker, han var en god kollega. Altid smilende og imødekommende.
Også fagligt var Kim Brixen en mand, der gennem tiden har sat et stort aftryk på OUH.
- Han havde en meget stor forståelse og viden omkring etablering og gennemførelse af medicinske studier. Han var kvalitetsmands af allerhøjeste grad, fortæller Michael Hansen-Nord.
Familien har endnu ikke oplyst, hvornår Kim Brixen bisættes.
Kan du forudse, hvad der sker i 2025? Tip en 13'er og vind kæmpe gavekurv
kopieret!
Vinder Viktor Axelsen Denmark Open, bliver det nye supersygehus udskudt endnu en gang, og vender forsiden tilbage på tv2fyn.dk?
Hvis du kan spå om året 2025, kan du vinde en gavekurv til en værdi af 500 kroner.
Du skal have kigget i spåkuglen og indtastet dine svar, inden kongens første nytårstale begynder den 31. december.
Vinderen findes, når året 2025 går på hæld.
Regler og betingelser:
Husk at udfyld både mail og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med vinderen. Ved deltagelse accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig. Vinderen vil blive kontaktet direkte og skal være indstillet på, at præmieoverrækkelsen filmes til web og tv. Flest korrekte svar vinder. Er der lige mange korrekte svar, findes vinderen ved lodtrækning. Seneste besvarelse gælder.
Udskældt fynbo vil være borgernes vagthund i byrådet - bare ikke for det parti, han er medlem af
Nils Skeby, der har været ansigtet på modstanden mod koncerterne på blandt andet Dyreskuepladsen i Odense, vil i byrådet til kommunalvalget i 2025.
Hvorfor?
De lydtætte mure i Odense Byråd skal brydes ned, og hvis man spørger manden selv, er han den helt rette til at gøre det.
- Jeg stiller op, så odenseanerne kan få en vaghund, der sikrer fri adgang til information fra byrådssalene, fortæller han til TV 2 Fyn.
Nils Skeby er i dag medlem af Liberal Alliance, men han stiller ikke op som kandidat for partiet.
Bryder med alliancen
I sommer blev Nils Skeby ellers godkendt som kandidat til byrådsvalget for Liberal Alliance, men på grund af et ultimatum fra spidskandidat, Araz Khan, omkring opbakning af den nye lokalplan, der skal sikre fremtidens kæmpekoncerter, har han trukket sig som kandidat for partiet.
I stedet for er han ved at skabe en borgerliste.
Dog er han forblevet medlem af Liberal Alliance.
- Jeg har da tænkt på at melde mig ud, men jeg deler fortsat mange af partiets værdier, siger han.
Og står det til ham, forbliver han medlem.
- Hvis partiet fortsat vil have mig, så bliver jeg, fortsætter Nils Skeby.
Odenseaneren, der tidligere har været kritisk over for borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og rådmand Søren Windell (K) fortæller dog, at det ellers er slut med alliancer.
- Hvis jeg skal være en vagthund, skal jeg kunne være kritisk overfor alt og alle, og derfor indgår jeg ikke i alliancer, siger han.
Drømmer om en borgerliste med fem til syv kandidater
Selvom der ikke skal indgås alliancer, håber han på at blive valgt ind med ligesindede.
- Jeg drømmer om, vi kan skabe en borgerliste med fem til syv kandidater.
Han er dog opmærksom på, at kampen bliver hård.
- Folk har en tilbøjelighed til at stemme på partifarven, så det bliver svært.
Alligevel håber Nils Skeby på, at borgerne kan se idéen i projektet.
- Vi stiller op, fordi vi tror på, det kan lade sig gøre at få os valgt ind.
Selv hvis det ikke skulle lykkes at få valgt det ønskede antal ind via borgerlisten, understreger Nils Skeby, at han stadig kan udføre det arbejde, han går til valg på.
- Skulle jeg blive valgt ind som ene mand, står jeg selvfølgelig udenfor politisk indflydelse. Men jeg vil gøre alt i min magt for at fortælle om det, der sker bag de lukkede døre, siger han afsluttende.
Har du styr på reglerne til nytår? Test din viden her
kopieret!
Hvordan var det nu lige med afstanden til nytårsraketten, var der også noget med stråtage og sikkerhed, og hvad gør man egentlig med en fuser?
Bulder og brag kommer til at fylde i nattehimmelen, når vi hopper ind i 2025.
Og med nytårsaften lige rundt om hjørnet, er det sidste chance for at få helt styr på regler og gode råd.
Derfor har vi på TV 2 Fyn sammensat en teoriprøve med 10 spørgsmål, så du kan komme sikkert ind i det nye år.
Spørgsmålene er baseret på oplysninger fra Dansk Erhverv, Sikkerhedsstyrelsen, Bolius, GF Forsikring og en artikel fra TV 2.
Læge udstilles med navn efter alvorlige fejl - overså tegn på kræft og depression
kopieret!
Styrelsen for Patientklager har offentliggjort navnet på en fynsk praktiserende læge, efter han gentagende gange har fået kritik.
Kritikpunkterne går blandt andet på, at lægen overså symptomer på kræft hos to patienter og ikke lavede en underretning på en patient, der havde tegn på depression.
I den ene sag blev en patient behandlet mod hæmorider, selvom vedkommende havde mere permanente gener, som burde have rejst en mistanke.
Patient klagede efter kræftdiagnose
Lægen, Torsten Rahbek Rudbæk, har blandt andet praktiseret hos Idrætsklinikken i Odense.
I den omtalte sag lyder kritikken, at Torsten Rahbek Rudbæk skulle have rejst mistanke om endetarmskræft og have henvist til et kræftpakkeforløb på denne mistanke.
Men det gjorde han ikke, og efterfølgende har patienten valgt at klage, da vedkommende fik konstateret endetarmskræft.
I en anden lignende sag kritiseres den fynske læge for ikke at agere på, hvad der kunne være symptomer på kræft.
Ingen underretning trods tegn på depression
I en tredje sag kritiseres Torsten Rahbek Rudbæk for ikke at have opfyldt sin underretningspligt i en sag om et barn, der muligvis havde behov for særlig støtte.
Gennem fem konsultationer i 2021 blev der rapporteret tegn på angst, depression og udtalelser om ikke at ville leve. Det fik dog ikke lægen til at lave en underretning.
Det er på trods af, læger har pligt til at handle ved mistanke, uanset om en anden sundhedsperson allerede har sendt en underretning.
Fuldt navn offentliggjort
Styrelsen for Patientklager begrunder selv, hvorfor de har valgt at offentliggøre navnet på den fynsk praktiserende læge.
- Afgørelsen vil blive offentliggjort, da det er tredje gang inden for de sidste 5 år, vi giver kritik til praktiserende læge Torsten Rahbek Rudbæk, skriver de på deres hjemmeside.
TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Torsten Rahbek Rudbæk. Han har dog ikke ønsket at kommentere sagen.
- Som læge har jeg tavshedspligt og må derfor ikke udtale mig om konkrete patientforløb, skriver han i et skriftligt svar.
Derfor holdt dronning Margrethes kronebil pludselig midt i gågaden
kopieret!
Folk i gågaden i Odense fik sig mandag et overraskende syn, hvis de befandt sig omkring Brandts Kunstmuseum ved middagstid.
For pludselig kom dronning Magrethes Bentley Bentayga Hybrid kørende op foran Brandts Kunstmuseum, og var man lidt heldig fik man også dronningen at se.
Hun var nemlig forbi museet på privat besøg.
Det oplyser museets direktør Stine Høholt, der fortæller, at dronning Magrethe kom for at se udstillingen Nål og Tråd, hvor det seneste portræt af dronning er udstillet.
- Dronning Magrethe viste meget stor interesse for emnet og værkerne, fortæller direktøren efterfølgende.
Udstillingen “dykker ned i håndarbejdets righoldige traditioner og kunstneriske nybrud.”
Fire dage uden held - politiet leder stadig efter Poul
kopieret!
Poul Frank Andersen er væk på fjerde døgn, efter han forsvandt fra sit hjem torsdag, men trods en ihærdig eftersøgning, er han endnu ikke fundet, oplyser vagtchefen hos Fyns Politi Peter Westergaard til TV 2 Fyn mandag.
- Status er, at vores hundeleder stadig har nogle områder, hvor de mangler at komme hen og søge efter ham.
Eftersøgningen er stadig koncentreret om Pouls bopæl og nærliggende områder. Vagtchefen oplyser, at politiet ikke har nogen indikationer på, at Poul Frank Andersen er taget andre steder hen.
Fyns Politi vil dog stadig meget gerne høre fra folk på 114, hvis man har set Poul Frank Andersen, der var iført en sort eller grå kedeldragt ved sin forsvinden.
Rekordår hos Møllekroen – stor efterspørgsel på bestemte retter
kopieret!
Flere vælger fortsat at bestille nytårsmenuen udefra. Det mærker de også hos Møllekroen i Agedrup.
Med 3500 menuer slår de rekord igen i år. Siden sidste år er antallet af ordrer steget med 10 til 12 procent. Men bestillingerne har over tid ændret sig.
- Der er meget mere behov for specialkost i forhold til allergener og den måde, folk har valgt at leve på. Der er stor efterspørgsel på veganske- og vegetariske menuer, siger Søren Pontoppidan Grønning, der er indehaver af Møllekroen.
Møllekroen kunne allerede søndag melde udsolgt.
Toiletrum sprængt i stykker - flere anmeldelser om fyrværkeri-hærværk
kopieret!
Flere postkasser, et toiletrum og en dør er de seneste dage sprængt i stykket af fyrværkeri.
Den fremgår af Fyns Politis døgnrapport.
På Skolevej i Ebberup blev en rude i døren til et toiletrum i et klubhub knust, hvorefter et kanonslag blev kastet ind. En del af inventaret blev ødelagt. Hærværket er sket mellem den 27. og 28. december, hvor det blev anmeldt til politiet.
Et par dage før gik det ud over en dør til et skraldespandsskur i Aarup. Her havde en ukendt person lagt fyrværkeri ved døren og fyret det af. Døren gik i stykker og lægterne sprængt af, men der skete derudover ikke yderligere skade. Det skete mellem den 25. og 27. december.
Lovligt at købe - ulovligt at fyre af
Derudover har flere anmeldt hærværk på postkasser - også begået med fyrværkeri.
I Otterup blev en postkasse, der var placeret ved offentlig vej på Norup Høje, ødelagt. Det skete mellem den 27. og 28. december. Den 29. december gik det ud over en postkasse på Old Gyde i Glamsbjerg.
Det har været lovligt at købe fyrværkeri siden den 15. december. Det er dog først tilladt at fyre af den 31. december og 1. januar.
OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet
kopieret!
Et dødsfald har ramt direktørgruppen på Odense Universitetshospital. Lægefaglig direktør Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.
Medarbejderne på OUH er blevet skriftligt orienteret om dødsfaldet i weekenden, og OUH bekræfter mandag formiddag over for TV 2 Fyn.
- Kim blev dårlig fra morgenstunden og døde kort tid efter. Hans hustru var ved hans side, da han gik bort, står der i mailen til de ansatte.
En hjertevarm kollega
Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH.
- Han har med stor ildhu, entusiasme og faglighed sat et meget markant og ambitiøst præg på vores fællesskab her på OUH. Det gælder ikke mindst i forhold til forskningsområdet, som havde et helt særligt sted i hans hjerte.
Kim var både en inspirerende, vidende og hjertevarm kollega og leder, og han vil blive savnet blandt mange.
Kim Brixen blev 67 år. Han efterlader sig sin kone Pernille Hermann, der er overlæge på OUH, og to døtre.
Maskeret røver truede medarbejdere i Rema 1000
kopieret!
Med et tørklæde eller halsedisse trukket op over næsen og hætten trukket over hovedet, truede en røver sig til kontanter i Rema 1000 på Jernbanevej i Nørre Aaby med en lommekniv.
Han fik udleveret et ukendt kontantbeløb i en Rema 1000-pose og løb fra stedet.
Røveriet fandt stedet klokken 20.23, og røveren beskrives som en hvid mand i alderen 18-25 år. 180-185 centimeter høj og spinkel af bygning. Han talte dansk.
Under røveriet var han iført sort jakke med hvidt mærke på venstre skulder og mindre hvidt logo på venstre bryst. Han havde mørk hættetrøje under jakken. Han var iført lyseblå jeans og mørkeblå kondisko. Han maskerede sig med tørklæde eller halsedisse og bar mørke handsker.
Fynsk attraktion slår tre rekorder på ét år
kopieret!
Der er blevet slået rekorder på stribe på Egeskov Slot i 2024.
Slottet har åbent 340 dage om året, og på de dage har 300.000 besøgende nået forbi slottet i Kværndrup. Det er flere end nogensinde før.
Det skriver Egeskov Slot i en pressemeddelelse.
Derudover har årets julemarked slået alle tidligere rekorder med over 40.000 besøgende, ligesom slottes halloween-arrangement i efterårsferien også slog rekord.
- Efter et vådt forår har sensommeren og efteråret bragt mange gæster, og vi ser en markant stigning i udenlandske besøgende, som vender tilbage, fortæller Henrik Neelmeyer, direktør på Egeskov.
I højsæsonen beskæftiger Egeskov Slot 140 medarbejdere.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her