Odense Zoo overvejer at droppe populært julelysshow
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den nuværende energikrise giver stof til eftertanke for flere fynske kulturaktiviteter. Her kan populært julelysshow ende med at forblive slukket for i år, lyder meldingen.
Odense Zoo kan være nødsaget lade havens 400.000 julelys forblive slukket i år.
Fra november skal 27 kilometer lyskæder efter planen lyse haven op i forbindelse med julesæsonen. Det kan energikrisen dog i sidste ende sætte en stopper for, lyder det fra Odense Zoos direktør.
- Fynboerne kan i hvert fald forvente, at der kommer jul i Odense Zoo. Det er der ingen tvivl om. Men om der kommer en aftenoplevelse med al den lys, som vi havde tændt sidste år, er vi i gang med at overveje nærmere, siger direktør Bjarne Klausen til TV 2 Fyn.
Torsdag lancerede klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) en række tiltag for at spare på energien på grund af energikrisen i verden.
På et pressemøde lød opfordringen fra ministeren heriblandt, at "der skal slukkes for al unødvendig udendørsbelysning", skriver TV 2.
- Det er med i vores overvejelser, for selvfølgelig skal vi udvise samfundssind og slukke vores lys. Men lysene, som vi har her til jul, er blevet taget så positivt imod. Det betyder meget, hvis vi skal hen slukke den. Men vi har ikke taget en endelig beslutning endnu, siger Bjarne Klausen.
Stor succes sidste år
"Jul i Zoo" blev sidste år beskrevet som havens største event nogensinde. Efter åbningen i november 2021 kom der langt flere besøgende end først ventet for at se de mange lys, inden julelysene blev slukket grundet coronarestriktioner.
- Vi har jo investeret en hel masse i eventet sidste år og mere i år. Det er penge, som vi allerede har brugt. Vil vil rigtig gerne lave denne lys-oplevelse, for vi havde en fantastisk succes sidste år, siger direktøren.
Derudover har der i forbindelse med de flere tusind julelys også været lavet et stort børneunivers med nisserne Zoofus og Zoofie som omdrejningspunkt. Juleoplevelsen finder sted fra midten af november og frem til juleaften.
Ifølge Bjarne Klausen er julelysene en attraktion, som tiltrækker mange gæster, og det betyder i den forbindelse også en stor indtægt for den zoologiske have.
- Det betyder rigtig meget for os internt i organisationen og for vores medarbejdere. Hvis vi bare slukker den del af eventet, så kan det være, at det koster os fire millioner kroner. De penge kommer jo ikke andre steder fra, siger han.
For Bjarne Klausen ligger det i lige så høj grad i overvejelserne at sende et godt signal til danskerne. For brugen af strøm i forbindelse med julelysene er lettere begrænset, eftersom der er tale om LED-lys, forklarer han.
- Der er mere signalværdi i det, end der er virkelighedsværdi. For selvom vi trykker på knappen, så bruger vi ikke ret meget strøm i forhold til en almindelig familie, siger Bjarne Klausen.
- Det kræver investeringer
Hos Naturama i Svendborg er man også i fuld gang med at se på, hvordan stedet kan spare og effektivisere på deres energiforbrug med forskellige tidshorisonter.
- På den korte bane er der nogle tiltag, som vi kan tage fat i. Vi kan skære ned på julebelysningen, og vi kan kan sørge for at udskifte apparater, som tager allermest strøm. Men det kræver investeringer, så det er jo ikke vanvittig nemt, siger kommunikationsleder hos Naturama Mads Dirckinck-Holmfeld.
Oplevelsescentret er afhængige af lys og lyd for at give de besøgende en totaloplevelse, forklarer han. Alligevel er kommunikationslederen fortrøstningsfuld, og det handler for stedet lige nu om at ændre på mindre ting, såsom at skifte pærer eller tænde selve udstillingen til lidt senere end normalt.
- Vi må tage situationen, som den kommer, og så gælder det om at få det bedste ud af det. Hvis vi skal have en fredag med "nat på museet" i et par timer, så må vi jo prøve det, siger han.
Med få dage til juleaften sidste år måtte Odense Zoo slukke de 400.000 julelys i hele haven. Dengang var det af hensyn til daværende coronarestriktioner gældende for erhvervslivet.