I Odense fik forældrene afslag - men i Ebberup er historien en helt anden

En milliondyr legeplads til børnene i Ebberup er en realitet efter flere års hårdt arbejde af forældrene, der har skaffet pengene. Forældre i Odense vil også bygge og betale for en stor legeplads, men de har fået afslag.

Nedslidte gynger og rustjebaner er hverdag for børnene på Fyn.

Flere steder er legepladserne så slidte, at man bliver nødt til at pille redskaberne ned.

Det har fået forældre til at gå sammen om at finde midler til at renovere eller bygge nye legepladser, men der er stor forskel på, om det kan lade sig gøre, afhængig af hvor de bor - også selv om forældrene kan skaffe de mange penge.

Som TV 2 Fyn fortalte tidligere på ugen, har forældrene i Børneborgen i Odense fået afslag af kommunen til at genopbygge en nedslidt legeplads for deres egne penge. Årsagen er, at kommunen skal bruge penge på at sikkerhedsgodkende og vedligeholde legepladsen, og det er der ikke råd til.



Sådan er det ikke i Ebberup.

Her har forældrene skaffet knap tre millioner kroner til en ny, stor legeplads ved Ebberup Skole, og her har Assens Kommune taget imod det nye legeunivers med åbne arme.

- Vi havde ikke noget på legepladsen i børnehuset og på skolen. Legepladsinspektøren havde stille og roligt fjernet det hele. Vi trængte til noget nyt, og vi var klar over, at kommunen ikke havde økonomi til at sponsorere det, siger Kristina Gisselmann Hansen, der er formand for fællesbestyrelsen på Ebberup Skole.

- Vi fik indsamlet en masse penge med fondsansøgninger, og så kom vi i mål med det efter et par år med små tre millioner kroner. Det var helt fantastisk, siger hun.

Kommunen betaler sin del

I Ebberup har forældre og børn været heldige. Assens Kommune er - i modsætning til Odense Kommune og eksemplet på Børneborgen - gået med til at betale for fremtidig vedligeholdelse af legepladsen. Nu er legepladsen en realitet.

I Assens Kommune glæder borgmester Søren Steen Andersen (V) sig over, at civilsamfundet hjælper til, når der mangler gode legepladser i byen, og kommunen giver igen ved at dække omkostninger til vedligeholdelse.

- Legepladsen er ekstraordinær. Den tror jeg ikke, kommunen nogensinde ville have betalt alligevel, erkender Søren Steen Andersen.

Er det ikke en kommunal opgave at sørge for legepladser til børnehaven og skolen i Ebberup?

- Ikke kun. Man kunne godt komme med nogle kommunalt betalte faciliteter til en legeplads, men slet ikke i det omfang som her. Det er også en opgave for alle mulige andre. Velfærdssamfundet er afhængig af, at civilsamfundet byder ind, og det vil folk gerne, siger Søren Steen Andersen.

Derfor er det ikke muligt i Odense

At finde midler til en ny legeplads kunne dog ikke lade sig gøre i Odense, hvor kommunen ikke havde mulighed for at dække omkostninger til vedligeholdelse.

Ifølge Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune er der lige forhold for byens 125 børnehuse, når det gælder penge til at få renoveret legepladserne.

- Politikerne i Odense har afsat en legepladspulje, som går til at vedligeholde legepladser. Vi ønsker at have lige forhold for alle 125 børnehuse. Det betyder, at By- og Kulturforvaltningen og Dagtilbudsafdelingen i samarbejde vurderer hvert år, hvilke legepladser der trænger mest til en kærlig hånd, siger Søren Weber, der er sekretariatschef i Dagtilbud i Børn- og Ungeforvaltningen, i et skriftligt svar til TV 2 Fyn.


Børn på Børneborgen flokkes om gyngerne.
Børn på Børneborgen flokkes om gyngerne.
Foto: Pernille Gram


- På nuværende tidspunkt kan legepladspuljen kun sikre en lille del af renovering og genetablering af de eksisterende legeredskaber. Det betyder, at hvis forældre i et børnehus skaffer penge til helt nye legeredskaber for eksempel via en fond, vil der være afledte vedligeholdelsesudgifter, der ikke er finansiering til i det afsatte budget, forklarer han.

Derfor hjælper det altså ikke Børneborgens forældre, selv om de skulle finde et millionbeløb til en ny legeplads eller bygge den selv. 

Vigtigt for børnene

At børnene har gode legefaciliteter, har stor betydning, fortæller Karin Christiansen, der er leder af Landsbyordning Ebberup, som tæller skole, børnehave og vuggestue.

- Det har stor betydning, at vi har nogle fine udefaciliteter, vores børn kan boltre sig på - både i forhold til deres motoriske udvikling og at skabe gode fællesskaber, siger Karin Christiansen.

- Hvis vi skulle have finansieret det inden for vores eget budget, havde det ikke været muligt, fastslår hun.

Mens børnene i Ebberup kan slå sig løs på deres nye legeplads, forsvinder legepladsen på Børneborgen år for år. Om få år står institutionen til at have mistet hele sin legeplads. 

Oversigt

    Oversigt